Πρέπει να τρώμε πριν ή μετά την άσκηση; Όλες οι απαντήσεις

Της Ειρήνης Κοντοπίδου*

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν μια μηχανή, που όταν του δίνουμε καύσιμα, θα κάνει καύσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν είμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστικοί και θα πραγματοποιήσουμε και άσκηση;

Πώς λειτουργεί το σώμα κατά τη γυμναστική όταν είσαι νηστικός και πώς όταν έχεις φάει;

Το γλυκογόνο είναι ο κύριος αποταμιευτικός υδατάνθρακας του οργανισμού μας και βρίσκεται στο ήπαρ και τους μυς. Ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν κυκλοφορεί αρκετή γλυκόζη στο αίμα, η ινσουλίνη μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το γλυκογόνο λειτουργεί σαν αποθήκη ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, τα ηπατικά αποθέματα γλυκογόνου μειώνονται για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Το μυϊκό γλυκογόνο χρησιμεύει μόνο για τη διενέργεια άσκησης στο μυ και δεν μπορεί να διασπαστεί σε γλυκόζη και να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αντίθετα όταν έχουμε καταναλώσει τροφή, τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν απότομα, εκκρίνεται ινσουλίνη από το πάγκρεας και επανέρχονται εντός φυσιολογικών ορίων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τα αποθέματα γλυκογόνου, ενώ όταν υπάρχει περίσσεια αυτών ξεκινάει η διαδικασία της λιπογέννεσης. Παρότι είναι διαπιστωμένο ότι η πρόσληψη τρο­φής αμέσως πριν από την προπόνηση δεν θα ωφελή­σει τη σωματική απόδοση στα περισσότερα αγωνί­σματα, το προαγωνιστικό γεύμα είναι ένα από τα συχνότερα θέματα συζήτησης ανάμεσα σε αθλούμενους και α­θλητές.

Το σωστό γεύμα στον σωστό χρόνο πριν τον αγώνα φέρνει υψηλές επιδόσεις!

Νηστεία και άσκηση μικρής διάρκειας

Όταν είμαστε νηστικοί, ο οργανισμός απελευθερώνει γλυκογόνο το οποίο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να μείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρων που κυκλοφορούν στο αίμα. Το αποθηκευμένο λίπος μετατρέπεται σε καύσιμο, δημιουργώντας κετόνες. Έτσι, στην προπόνηση μετά από νηστεία , ο οργανισμός βασίζεται στην καύση του λίπους για να βρει ενέργεια εφόσον δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Όμως, σε κάποιους αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, αφού θα νιώθουν έντονο αίσθημα πείνας, γεγονός που θα τους εμποδίζει να συγκεντρωθούν, να ασκηθούν για περισσότερη ώρα και πιο σκληρά, αλλά και να αποδώσουν τα μέγιστα.

Κατανάλωση φαγητού και μεγάλης διάρκειας άσκηση

Μελέτες αναφέρουν ότι η άσκηση μετά από νηστεία μπορεί να αυξήσει την αντοχή των αθλητών σε αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας, εξαιτίας της εξάντλησης των αποθηκών γλυκογόνου. Από την άλλη, η πρόσληψη υδατανθράκων, μέσω της διαδικασίας φόρτισης υδατανθράκων κάποιες ημέρες πριν τον αγώνα θεωρείται η καλύτερη τακτική για αύξηση των επιπέδων ενέργειας, των επιδόσεων και την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση.

Η άσκηση μετά από νηστεία έχει καλύτερα αποτελέσματα;

Η άσκηση με άδειο στομάχι φαίνεται να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, τα οποία διατηρούνται και με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, αυτό συμβαίνει μόνο όταν συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα διατροφής με θερμιδικό έλλειμα. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος σαν ενέργεια, και λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, έχει να κάψει και λιγότερη ενέργεια. Βέβαια, υπάρχουν και αντίθετες έρευνες που έδειξαν ότι είτε καταναλώσεις φαγητό πριν την άσκηση είτε μετά καμία διαφορά δεν υπήρξε στην απώλεια βάρους.

Αντίθετα άλλες έρευνες υποστηρίζουν, ότι η άσκηση μετά από νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πρωτεϊνών στο σώμα κατά 10,4%. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για ανθρώπους που προσπαθούν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα. Για αυτό η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις.

Προπόνηση με άδειο στομάχι: Σωστό ή λάθος;

Το να ασκείται κάποιος νηστικός, είναι πιο κατάλληλο για ανθρώπους που ασκούνται νωρίς το πρωί ή για όσους δε μπορούν να καταναλώσουν πρωινό με το που ξυπνήσουν. Αντενδείκνυται όμως σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, παιδιά, εγκυμονούσες, θηλάζουσες και ηλικιωμένους. Η νηστεία πριν την άσκηση δεν είναι για όλους, και θα πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση με τον προπονητή, το γιατρό και το διαιτολόγο τους.

Πόση ώρα πριν την άσκηση συστήνεται η κατανάλωση;

Ένα κύριο γεύμα σε στερεή μορφή θα πρέπει να καταναλώνεται περίπου 3 ή 4 ώρες πριν την προπόνηση. Κάτι τέτοιο θα αφήσει αρκετό χρόνο στο στομάχι να πραγματοποιήσει την πέψη, έτσι ώστε να είναι σχετικά άδειο και το αίσθημα της πείνας ελαχιστοποιημένο. Αποφύγετε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη ή πρωτεΐνες (όπως λιπαρό κρέας, πολύ λιπαρές σάλτσες, τηγανητά τρόφιμα), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πιο εύκολη πέψη.

Μετά από πόση ώρα συστήνεται η κατανάλωση φαγητού;

Μέσα στην πρώτη μισή με μία ώρα μετά την άσκηση θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση φαγητού για αποκατάσταση, με την έννοια της αναπλήρωσης υδατανθράκων και υγρών. Το μεταγωνιστικό γεύμα θα βοηθήσει στην αποθήκευση ενέργειας στους μυς, στην επαναϋδάτωση καθώς και στην αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού της άσκησης. Το γεύμα αυτό θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μια πηγή πρωτεΐνης (τυροκομικό, γαλακτοκομικό, αυγό, κρέας, τόνος, ξηροί καρποί) για αποκατάσταση των μυών. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στην αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου.

Η κατανάλωση υδατανθράκων αμέσως μετά την άσκηση συμβάλλει θετικά στην αθλητική απόδοση. Απαραίτητοι αρχικά θεωρούνται κάποιοι εύπεπτοι υδατάνθρακες όπως φρούτα, γάλα ή κάποιο ρόφημα. Και στη συνέχεια, πιο σύνθετοι υδατάνθρακες (αμυλούχες τροφές, ολικής αλέσεως κατά προτίμηση) στα επόμενα 120 λεπτά. Η επαρκής αναπλήρωση των υγρών καλύπτεται με 150% των απωλειών κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε η κατανάλωση νερού θεωρείται απαραίτητη.

Τι συστήνεται να καταναλώνεται πριν και μετά από την άσκηση;

Η σύσταση του γεύματος είναι επίσης σημαντική. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν αέρια, όπως τα όσπρια, το μπρόκολο, οι πικάντικες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καούρα και τροφές που δημιουργούν όγκο όπως τα προϊόντα πίτουρου. Επειδή η υπογλυκαιμία ή η εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων μπορεί να είναι αιτίες της κόπωσης, η χορήγηση υδατανθράκων (π.χ. ψωμί, ρύζι και φρούτα όπως μπανάνα ή μήλο) πριν την άσκηση πιστεύεται ότι καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης και ότι βελτιώνει την απόδοση.

Όταν η προπόνηση είναι αρκετές ώρες μετά από ένα κύριο γεύμα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η παροχή ενέργειας με τη μορφή κολατσιού 1,5 με 2 ώρες πριν την προπόνηση. Κάποιες εύκολες λύσεις είναι ένα τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά όπως ντομάτα και μαρούλι, 1-2 μπάρες δημητριακών οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις ή ένα παστέλι το οποίο είναι χορταστικό αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή να καταναλώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα τύπου πτι-μπερ ή μερικούς ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κλπ).

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η επαρκή πρόσληψη υγρών πριν από την προπόνηση, ειδικά αν αυτή θα είναι μεγάλης διάρκειας ή θα διεξαχθεί σε συνθήκες θερμού περιβάλλοντος. Τα υγρά μπορούν να ληφθούν ακόμα και 15 με 30 λεπτά πριν την προπόνηση για να βοηθήσουν στη διασφάλιση επαρκούς υδάτωσης. Μέχρι 30 λεπτά πριν την προπόνηση επιτρέπεται μισό λίτρο υγρών, ενώ 15 λεπτά πριν η πρόσληψη υγρών περιορίζεται στο ένα ποτήρι νερό.

Πόσο νερό πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση;

Συμπερασματικά, μετά από σωματική άσκηση το μόνο που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες σας σε θρεπτικές ουσίες είναι μια ισορροπημένη δίαιτα.

Ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Δηλαδή, κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή τυρί, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, όπως ψωμί ολικής άλεσης, πατάτες, ζυμαρικά, ανεπεξέργαστα δημητριακά συνδυασμένα με μια σαλάτα φρέσκων λαχανικών με ελαιόλαδο, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Αποφύγετε το έτοιμο φαγητό (όπως φαγητά ταχυφαγείου ή συσκευασμένα σνακ), που είναι πλούσιο σε λίπος και αλάτι.

Η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη που χρειάζεστε για την αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων που καταναλώθηκαν κατά την άσκηση θα βοηθήσει επίσης στο να προμηθευτείτε τις μικρές ποσότητες βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ηλεκτρολυτών που μπορεί να είναι απαραίτητες για αποτελεσματική ανάκαμψη. Αυτά μπορείτε να τα αναπληρώσετε με την κατανάλωση ενός φυσικού χυμού χωρίς ζάχαρη ή με ένα φρούτο, όπως πορτοκάλι, αχλάδι ή μανταρίνια.

Η δίψα κανονικά θα βοηθήσει να αντικατασταθούν οι απώλειες υγρών σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κατανάλωση νερού ή κάποιου φυσικού χυμού φρούτων. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Τέλος, προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, όπως γάλα και γιαούρτι καθώς και διάφορες κρέμες με βάση το γάλα, που βοηθούν στην διατήρηση της οστικής μάζας και στη βελτίωση της απόδοσης και της αντοχής.

Πρέπει να τρώτε πριν, μετά ή και τα 2;

Συνοψίζοντας ένα προαγωνιστικό γεύμα που επιτρέπει το στομάχι να είναι σχετικά άδειο κατά την έναρξη της άσκησης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, στην αποφυγή αισθήματος ζαλάδας ή κόπωσης, στην επαρκή τροφοδότηση με καύσιμα στο αίμα και τους μυς και να παρέχει επαρκή ποσότητα νερού. Επίσης, βοηθάει στην ανάκτηση της δύναμης και μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση. Ακόμη, και μια μικρή μορφή ενέργειας, της τάξεως των 50-100 θερμίδων, μπορεί να κάνει τη διαφορά στις προπονήσεις σας. Αν μπορείτε να ανταποκριθείτε επαρκώς στην άσκηση μετά από νηστεία, μπορείτε να την ακολουθήσετε για να καρπωθείτε και τα όποια οφέλη.

Σίγουρα όμως, ότι και αν επιλέξετε πριν την άσκηση, θα πρέπει να καταναλώσετε φαγητό αμέσως μετά από αυτήν. Το μεταγωνιστικό γεύμα είναι αυτό που θα παγιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης και θα βελτιστοποιήσει τα οφέλη της. Για αυτό δε θα πρέπει να παραλείπεται και να είναι έτσι δομημένο, ώστε να συμβάλλει τα μέγιστα στο αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε και τη διατήρησή του.

Διαβάστε επίσης: Τι τρώμε για αποκατάσταση και ενέργεια μετά την άσκηση

* H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί έχουμε επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό;

Γράφει η Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου* 

«Δεν έχει γλυκό αν δε φας όλο το φαγητό σου.» – φράση που θυμόμαστε όλοι από τα παιδικά πάρτυ που πηγαίναμε μικροί. «Αν φας το φαγητό σου, θα σου πάρω τη σοκολάτα που σου αρέσει.» Μήπως υπάρχει ένα μοτίβο εδώ; Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά, σε σημείο να τα θεωρούμε έως και «επιβράβευση» μετά από ένα ολοκληρωμένο γεύμα;

Είναι αλήθεια ότι όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της εγκράτειας απέναντι στα γλυκά, ειδικά στο πλαίσιο της επίτευξης ή διατήρησης του ιδανικού μας βάρους. Εντούτοις, η επιθυμία για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα αλμυρό γεύμα, υπονομεύει την προσπάθειά μας αυτή, πόσω μάλλον αν είναι συνήθεια ετών.

Γιατί δημιουργείται η επιθυμία για γλυκό;

Η αναζήτηση του γλυκού είναι κάτι κοινό στους ανθρώπους, καθώς έχει κατά κάποιο τρόπο περάσει στην ίδια μας τη βιολογία. Η αγάπη για τη γλυκιά γεύση είναι κάτι που στην πραγματικότητα ευνόησε πολύ το ανθρώπινο είδος στο ταξίδι της εξέλιξής του, αφού ανέκαθεν το προσανατόλιζε σε τρόφιμα τα οποία ήταν βρώσιμα και ασφαλή (αντίθετα με τα δηλητηριώδη τρόφιμα που συνήθως είναι πικρά) και θρεπτικά.

Τρανό παράδειγμα είναι άλλωστε, τα φρούτα, πλούσια σε ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αυτή η στροφή της ανθρώπινης διατροφής στην επιλογή γλυκών τροφίμων είναι ακόμη πιο έντονη στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Γιατί το σπανάκι κόβει την όρεξη για γλυκό;

Όταν γευόμαστε κάτι γλυκό, τα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που με τη σειρά του αυξάνει τη σύνθεση της σεροτονίνης (ο «νευροδιαβιβαστής της ευεξίας»). Με αυτό τον τρόπο, ενεργοποιείται το σύστημα του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως το αλκοόλ και πολλά εθιστικά φάρμακα μοιράζονται πολλά από αυτά τα μονοπάτια που αφορούν στην αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης, που αποτελεί τη φυσική επιβράβευση του οργανισμού.

Εκτός όμως από αυτή τη φυσική ροπή, για ποιο λόγο πολλοί από εμάς δηλώνουμε αιώνιοι γλυκατζήδες, ορκισμένοι λάτρεις της σοκολάτας, κ.ο.κ.; Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα όσον αφορά στην κατανάλωση των γλυκών οφείλονται εν μέρει και στο γενετικό προφίλ του εκάστοτε ατόμου. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα γλυκά για συναισθηματικούς λόγους (οι λεγόμενοι emotional eaters). Σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, και στρες, τα γλυκά είναι τα «comfort food» επιλογής, καθώς είναι εύγεστα και ήπια εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε λίπος και ζάχαρη.

Γλυκό μετά το φαγητό, από τι επηρεάζεται η επιθυμία αυτή;

Αυτό που οδηγεί πολλούς στο να λήγουν το κύριο γεύμα καταναλώνοντας επιδόρπιο (δηλαδή αυτό που ακολουθεί το δόρπον, που στην αρχαία ελληνική σήμαινε το δείπνο) είναι, πρωταρχικά, η δύναμη της συνήθειας. Η αύξηση της σεροτονίνης που μεσολαβείται από την πρόσληψη των σακχάρων και ενεργοποιεί το αίσθημα της ευχαρίστησης κινητοποιεί τον εγκέφαλο να επαναλάβει τη συνήθεια της κατανάλωσης του γλυκού.

Αυτό προφανώς είναι εντονότερο όσο πιο παλιά είναι η συνήθεια, αφού οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εντυπώνονται στα νευρωνικά μονοπάτια. Παράλληλα, εάν η κατανάλωση του γλυκού μετά το φαγητό είναι συνήθεια που μας συντροφεύει στο μεγάλωμα ή στην κουλτούρα μας, μπορεί να έχουμε σχηματίσει την πεποίθηση ότι οφείλουμε να διαιωνίσουμε αυτό το «έθιμο».

Τα καλά νέα;

Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούμε και διατηρούμε κάποιες συνήθειες που επιβαρύνουν τη διατροφή μας, μπορούμε να υιοθετήσουμε και νέες. Άλλωστε, συγχρονική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ήταν στη διαδικασία δίαιτας απώλειας βάρους είχαν σημαντικά λιγότερες, ασθενέστερες και πιο ελέγξιμες «λιγούρες» για τη σοκολάτα και άλλα γλυκά.

Ένας άλλος ένοχος για την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα μπορεί να είναι και η έλλειψη αίσθησης κορεσμού από το ίδιο το γεύμα. Εάν το κυρίως γεύμα δεν ήταν επαρκές σε ποσότητα, θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, τότε ο οργανισμός σύντομα θα αναζητήσει την ενέργεια που του λείπει, συνήθως στη μορφή ενός εύγεστου τροφίμου με απλά σάκχαρα και λίπος.

Ακόμη, ένα διατροφικό πλάνο που περιέχει τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως γλυκά, χυμοί, επιτραπέζια ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) σε αφθονία έχει ως αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να κατεβαίνει απότομα, προκαλώντας κόπωση και πείνα, ειδικά σε διαβητικούς ή άλλα άτομα με κακή ρύθμιση του σακχάρου.

Τέλος, η ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος παίζει ρόλο στην επιθυμία να φάμε ξανά μεταγευματικά. Έρευνα έδειξε ότι μετά από ένα γεύμα που διήρκησε μόνο πέντε λεπτά, τα επίπεδα των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την πείνα και το αίσθημα πληρότητας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα μετά από ένα τριαντάλεπτο γεύμα. Αυτό σημαίνει πως το μήνυμα ότι «χορτάσαμε» απαιτεί περίπου μισή ώρα για να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα η επιθυμία για φαγητό εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σε αυτό το χρονικό παράθυρο.

Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Ένας τρόπος να σπάσουμε τη συνήθεια του επιδορπίου είναι να επιδράσουμε στο μοτίβο της επιβράβευσης, το οποίο αναφέραμε προηγουμένως. Έτσι, στη θέση ενός γλυκού που έπεται του σήματος της λήξης του φαγητού, μπορούμε να εισάγουμε μια νέα συνήθεια. Για παράδειγμα, μπορούμε μετά το φαγητό να καταναλώσουμε ένα ποτήρι νερό ή ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες, όπως καφές, τσάι, ή ένα μικρό φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο ή μια άλλη δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, κάθε φορά που νιώθουμε «λιγούρα» για ένα γλυκό μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση μικρών, τακτικών γευμάτων μέσα στην ημέρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του κορεσμού. Πολύ σημαντική είναι και η σύνθεση των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα. Καθώς η πρωτεΐνη και οι διαιτητικές ίνες είναι τα συστατικά που προκαλούν καλύτερο κορεσμό, πρέπει να φροντίζουμε αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά να υπάρχουν σε επάρκεια στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Συγχρόνως, οι επιλογές τροφίμων πλούσιων σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης) βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αφού πέπτονται σε πιο αργούς ρυθμούς, και κατ’επέκταση δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου.

Μια τελευταία συμβουλή: το φαγητό εκτός από απαραίτητο είναι και μία απόλαυση. Δώστε στο γεύμα σας την προσοχή και το χρόνο που χρειάζεται!

Διαβάστε επίσης: Ζελέ: Το υποτιμημένο αλλά θαυματουργό γλυκό

* H Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει κατ’οίκον διαιτολογικές υπηρεσίες στο Χολαργό και την Αγία Παρασκευή. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και κάποιες που δεν πρέπει να βάζετε καν στο στόμα σας. Μπορεί να δείχνουν ελκυστικές λόγω των χαμηλών λιπαρών και της νόστιμης γεύσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως κάνουν για εσάς.

Πρέπει να γνωρίζετε πως οι ετικέτες στις συσκευασίες είναι συχνά παραπλανητικές. Για παράδειγμα ο χυμός φρούτων δεν είναι πάντοτε τόσο φρέσκος και θρεπτικός και μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα αναψυκτικό.

Σύμφωνα με την Αρχή Διατροφής ο χυμός φρούτων περιέχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με πολλές φυτικές τροφές. Δεν περιέχει φυτικές ίνες και έχει όσες θερμίδες περιέχουν αρκετά ζαχαρούχα ροφήματα. Υπάρχουν επίσης τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά και θα πρέπει να μείνετε μακριά τους. Αυτές αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Ακολουθεί η λίστα με τις τροφές και τα ροφήματα  που οι ειδικοί συνιστούν να τις βγάλετε από τα πρόγραμμά σας:

Tρανς λιπαρά

Υπάρχουν τροφές με μερικώς υδρογωνομένα έλαια, γι αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους. Ακόμη και αν αναφέρουν πως έχουν 0 τρανς λιπαρά ανά μερίδα, ενδέχεται να περιέχουν μικρές ποσότητες, αφού επιτρέπεται η σήμανση με αυτό τον τρόπο για τροφές που περιέχουν λιγότερο από 0,5 τρανς λιπαρά.

Ποιες τροφές έχουν τρανς λιπαρά και πόσο κακό κάνουν;

Φυστικοβούτυρο με λίγα λιπαρά

Όταν αφαιρείται λίπος, ισοσταθμίζεται με έξτρα ποσότητα ζάχαρης και άλλων συμπληρωμάτων. Το γνήσιο φυστικοβούτυρο θα πρέπει να προέρχεται μοναχά από καβουρδισμένα φιστίκια. Το λίπος στο φυσικό φυστικοβύτυρο κάνει καλό στην καρδιά  και σας χορταίνει.

Κοκτέιλ με χυμό φρούτων

Στα ποτά που γίνεται ανάμειξη του αλκοόλ με χυμούς φρούτων που έχουν αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για εσάς. Σίγουρα δεν χρειάζεστε αυτή την επιπλέον ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό σας.

Αναψυκτικά

Δεν ωφελούν σε τίποτε καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη. Προτιμήστε τα ανθρακούχο νερό ή το seltzer με λίγο χυμό φρούτου.

Μαργαρίνη

Θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική αντί του βουτύρου, ωστόσο πολλές εκδόσεις της, περιέχουν υδρογονωμένο λάδι με τρανς λίπη.

Μεγάλα ψάρια

Τα ψάρια όπως το σκουμπρί περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου, προτιμήστε τον γαύρο, τη σαρδέλα τα στρείδια  και τα μικρότερα ψάρια γενικά για να πάρετε Ω3.

Βρώμη με φρούτα 

Επιλέξτε τις νιφάδες που έχει σαν βάση μόνο την βρώμη και εμπλουτίστε την γεύση με φρούτα και κανέλα.

Φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι

Συνήθως έχουν έξτρα ποσότητες ζάχαρης λόγω του σιροπιού. Προτιμήστε τα φρούτα κονσέρβας σε νερό ή χυμό.

Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα προϊόντα αυτά εκτός από την θετική επίδραση στα κόκαλα, έχουν και παρενέργειες που πολλοί αγνοούν. Ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, τα νύχια  και να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα. Επιλέξτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τις φακές και τα αβοκάντο για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε, καθώς και το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες.

Επεξεργασμένο αλεύρι

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία του χάνονται κατά την διαδικασία της επεξεργασίας. Το σώμα παλεύει να το χωνέψει τα παράγωγά του λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Η γλουτένη που περιέχει συχνά δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει να «κόβουμε» το ψωμί όταν κάνουμε διατροφή;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend