Πώς θα βρείτε τη χρυσή τομή στην διατροφή σας το καλοκαίρι

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Τι να τρώω το καλοκαίρι; Πολύ συχνό ερώτημα και ο κόσμος νομίζει ότι καλοκαίρι και σωστή διατροφή είναι δυο έννοιες αντίθετες! Δε είναι έτσι όμως. Όντως το καλοκαίρι δυσκολεύει πολλά άτομα, αφού εμφανίζονται διαρκώς διατροφικές προκλήσεις όπως το μη οικείο περιβάλλον και τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού.

Γενικά

Οι διακοπές είναι χρόνος χαλάρωσης και απόλαυσης και μερικές φορές οι άνθρωποι τις θεωρούν ασύμβατες με τον περιορισμό φαγητού και ποτού. Εδώ θα χρειαστεί να κάνετε μια κρίσιμη αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε το θέμα αυτό και να αναλογιστείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις διακοπές σας χωρίς να ξεφύγετε διατροφικά. Θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πάνω σε αυτό ότι η απεριόριστη κατανάλωση φαγητού και ποτού δεν θα σας κάνει στη πραγματικότητα πιο ευτυχείς. Το αντίθετο μάλιστα. Η δυσφορία που έρχεται ως πρώτο επακόλουθο μετά από ένα μεγάλο γεύμα και οι δυσάρεστες αλλαγές που αρχίζετε να βλέπετε στο σώμα σας, σας κάνουν ευτυχισμένους;

Απώλεια λίπους και γράμμωση σε 10 βήματα

Μη το πάτε στα άκρα λοιπόν και προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπία. Βεβαίως θα φάτε λίγο παραπάνω σε μια ταβέρνα και βεβαίως θα πιείτε και ένα ποτήρι ποτό ακόμα. Άλλο αυτό και άλλο τρώω ακατάσχετα σε όλη περίοδο των διακοπών μου. Βρείτε τη προσωπική σας χρυσή τομή, έτσι ώστε να διασκεδάσετε και να χαλαρώσετε, χωρίς να το πληρώσετε με πολλά επιπλέον κιλά. Επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε τον στόχο σας.

Ο στόχος…

Στόχος δεν είναι να αδυνατίσετε στις διακοπές βεβαίως, αλλά να μείνετε σταθεροί στο βάρος ή να έχετε μια διαχειρίσιμη αύξηση βάρους 1-3 κιλών, την οποία θα  αντιμετωπίσετε μετά το τέλος των διακοπών. Την προσοχή σας σε αυτό το σημείο, γιατί η εμπειρία και η βιβλιογραφία δείχνει ότι μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών κιλών στα περισσότερα άτομα μένει. Σε αυτά προστίθενται μετά τα κιλά των Χριστουγέννων, μετά τα κιλά του Πάσχα και δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά άτομα βλέπουν το βάρος τους μέσα σε 1-2 χρόνια να απογειώνεται χωρίς να το καταλάβουν.

Αφού σκεφτείτε όλα αυτά, βρείτε τι θα ήταν ευχάριστο να κάνετε κατά την περίοδο των διακοπών σας, εκτός από το να μπορείτε να τρώτε και να πίνετε χωρίς περιορισμό, αφού οι διακοπές προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία να εξασκηθείτε σε νέες συνήθειες, με τις οποίες να μπορείτε να αυξήσετε ευχάριστα και την φυσική σας δραστηριότητα όπως κολύμπι, ρακέτες, βόλτα στη φύση, water sports κ.α.

Σημαντικό στοιχείο για την περίοδο των διακοπών είναι ο προγραμματισμός, η σταθερότητα των γευμάτων και η παρακολούθηση.

Τι σημαίνουν αυτά;

  • Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, επομένως ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό, όπως τοστ ή μια μικρή ομελέτα ή γιαούρτι με φρούτα.
  • Πηγαίνετε στην παραλία, παίρνοντας μαζί μας κάποια φρούτα ως σνακ, όπως κεράσια, βερίκοκα κ.ά.
    Μην ξεχάσετε την ενυδάτωση και καταναλώστε 2-3 λίτρα νερό, αφού και οι ανάγκες λόγω ζέστης αυξάνονται.
  • Κάνοντας τα παραπάνω, δεν θα είστε τελείως νηστικοί, ούτε αφυδατωμένοι, άρα θα έχετε περισσότερη αυτοσυγκράτηση στο γεύμα.
  • Στην ταβέρνα, επιλέξτε ή κυρίως γεύμα ή μερικά πιάτα με ορεκτικά. Όχι και τα δύο!
    Αποφύγετε επίσης την μεγάλη κατανάλωση ψωμιού και τηγανητών ορεκτικών. Μια μερίδα τηγανητές πατάτες και τηγανητά κολοκυθάκια θα μας δώσουν 800-1.000 θερμίδες συνολικά, χωρίς να το καταλάβετε!
  • Αν θέλετε γλυκό στο τέλος, μοιραστείτε το και επιπλέον προσπαθήστε να φάτε λιγότερο φαγητό.
    Προσέξτε την ποσότητα αλκοολούχων ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη. Προτιμήστε νερό ή αναψυκτικά light.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τη διπλή επίσκεψη σε ταβέρνα/εστιατόριο. Ένα κυρίως γεύμα λοιπόν στη ταβέρνα και το άλλο γεύμα κάτι ελαφρύ, όπως: τοστ, κάποιο καλαμάκι κοτόπουλο, μια χωριάτικη σαλάτα (με ελάχιστο ή καθόλου ψωμί) ή μια φρουτοσαλάτα.
  • Αν παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον τόπο διακοπών, φροντίστε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα κάποιο φαρμακείο. Αν δείτε ότι ξεφεύγετε, δώστε λίγη προσοχή τις επόμενες ημέρες. Ένα με δυο έξτρα κιλά, μπορούν γρήγορα να ξαναχαθούν. Περισσότερα θα σας δυσκολέψουν.
  • Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας σωστά, σηκωθείτε από την ξαπλώστρα και θα επιστρέψετε στην δουλειά σας πιο υγιείς και ξεκούραστοι από ποτέ.

Καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε επίσης: Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ο ρόλος της διατροφής

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

Previous ArticleNext Article

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

8 τρόφιμα που μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα και μας κάνουν καλό!

Υπάρχουν τροφές που το σχήμα τους και η σύστασή τους παραπέμπουν σε ανθρώπινα όργανα. Μάλιστα τα συστατικά τους σε πολλές περιπτώσεις κάνουν καλό στα συγκεκριμένα όργανα και φυσικά στην υγεία μας.

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη» έλεγε ο Ιπποκράτης.

Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αποκλείουμε τροφές από την καθημερινότητά μας, ακόμα και αν δεν είναι οι… αγαπημένες μας.

Ας δούμε, όμως, τα οφέλη των τροφών στα ζωτικά μας όργανα:

Κόκκινα Φασόλια

Μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Καρύδια

Μοιάζει με μικρό εγκέφαλο, με αριστερό και δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Καρότο

Η διατομή του μοιάζει με του ανθρώπινου μάτιου. Τα καρότα ενισχύουν τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Σέλινο

Μοιάζει με τα οστά και στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Αβοκάντο

Στοχεύει στην υγιή και καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Το Αβοκάντο βοηθάει τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννα, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύκα

Υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Μανιτάρια

Βοηθούν τη βελτίωση της ακοής και είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί (σ.σ. και μοιάζουν με μανιτάρι) τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. Υπάρχει μάλιστα μανιτάρι (σ.σ. Το αυτί του Ιούδα) που έχει το σχήμα του αυτιού.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και επιφέρουν ισορροπία στο γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Διαβάστε επίσης: «Μαγικές» τροφές που είναι ιδανικές για όσους αθλούνται

x
Send this to a friend