Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ο ρόλος της διατροφής

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια από τις αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδή αδένα , η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του αδένα, τη λεμφοκυτταρική διήθηση  και την παραγωγή αυτό-αντισωμάτων (TPO-Ab, Tg-Ab).

Η νόσος φαίνεται να προκαλείται από την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν εφ όρου ζωής λεβοθυροξίνη LT4, ωστόσο αυτή η φαρμακευτική αγωγή πολλές φορές δεν είναι επαρκής για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τροποποιήσεις στη διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμες στους ασθενείς με Hashimoto.

7 λόγοι που παίρνετε βάρος ενώ κάνετε σκληρή προπόνηση

Ιώδιο

Το ιώδιο ανήκει στα μικροσυστατικά, βρίσκεται σε αφθονία στη φύση και έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Εντοπίζεται σε σημαντικές ποσότητες στα θαλασσινά (π.χ. καλαμάρι, σαρδέλες, μπακαλιάρος, γαρίδες, σολομός, τόνος, χτένια), σε ζωικά προϊόντα (γιαούρτι, αγελαδινό γάλα, αυγά) και σε κάποια φρούτα (μύρτιλλα και φράουλες). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες ανέρχεται στα 150 g, ενώ οι απαιτήσεις σε ιώδιο αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό στα 250 g.

Πλήθος επιδημιολογικών μελετών φέρουν το συμπέρασμα ότι η σοβαρή έλλειψη ιωδίου σε έναν πληθυσμό οδηγεί σε βρογχοκήλη και υποθυρεοειδισμό λόγω μειωμένης παραγωγής της θυρεοειδικής ορμόνης, ενώ η χρόνια έλλειψη ήπιου ή μετρίου βαθμού αυξάνει τον επιπολασμό της τοξικής οζώδους βρογχοκήλης ή του υπερθυρεοειδισμού. Εξίσου σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς παρουσιάζει η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου ή η αύξηση της κατανάλωσής του, όπως παρατηρήθηκε χαρακτηριστικά κατόπιν εφαρμογής του προγράμματος εμπλουτισμού των τροφίμων με ιώδιο σε πληθυσμούς που εμφάνιζαν έλλειψη.

Τα δεδομένα βρίθουν όσον αφορά τη σχέση σε μορφή καμπύλης U που συνδέει την πρόσληψη ιωδίου και την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.  Ως εκ τούτου, κρίνεται ύψιστης σημασίας η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ιωδίου στον οργανισμό με στόχο τη διόρθωση της όποιας ανεπάρκειας και την οριοθετημένη διατροφική πρόσληψή του εντός των συστάσεων, ώστε να μην ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια. Ο έλεγχος των επιπέδων ιωδίου γίνεται με εξέταση της απεκκρινόμενης ποσότητάς του στα ούρα, φυσιολογικά μεταξύ 100 – 200 μg/L.

Σελήνιο

Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες αλλά είναι κι απαραίτητο για την μετατροπή της Τ4 στην ενεργή μορφή της, Τ3.   Τα ένζυμα που καταλύουν αυτήν την αντίδραση, οι αποϊωδινάσες 1,2 και 3, χρειάζονται σελήνιο για την αφαίρεση του ιωδίου από την Τ4. Το σελήνιο είναι επίσης απαραίτητο για τη λειτουργία της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ένα ένζυμο που διασπά το υπεροξείδιο του οξυγόνου που δε χρησιμοποιήθηκε στη σύνθεση των ορμονών.

Η συνιστώμενη πρόσληψη σεληνίου για την επαρκή λειτουργία της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης είναι 55-75 μg/ημέρα. Η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου σε ασθενείς με Hashimoto φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή και την ανοσοαπόκριση, μέσω της αύξησης στο πλάσμα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, της αναγωγάσης της θειορεδοξίνης και μειώνοντας το υπεροξείδιο του οξυγόνου και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, που προκαλούνται από τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς,  ενώ έχει παρατηρηθεί και μείωση στο αντίσωμα TPO-Ab. Η χορήγηση σεληνομεθειονίνης φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με Hashimoto κι έλλειψη σεληνίου με επαρκή πρόσληψη ιωδίου. Παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πρόσληψη του σεληνίου προς όφελος των ασθενών, συστήνεται η επαρκής, εάν όχι υψηλότερη, πρόσληψή του. 

Βιταμίνη D

Η δράση της βιταμίνης D αφορά κυρίως στο μυοσκελετικό σύστημα και στην ομοιόσταση του φωσφόρου και του ασβεστίου στο σώμα. Έχει επίσης συσχετισθεί και με άλλες λειτουργίες στον οργανισμό, αλλά και με τη νόσο Hashimoto σε άτομα με ανεπάρκεια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η νόσος έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης ή το αντίστροφο. Υποστηρίζεται πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D υπό μορφή χοληκαλσιφερόλης (1500-2000IU/ ημέρα) έχει θέση στην αντιμετώπιση της νόσου, μειώνοντας τα επίπεδα TPO-Ab σε άτομα με ανεπάρκεια, πιθανότατα λόγω της αντιφλεγμονώδους κι ανοσορρυθμιστικής της δράσης. Άλλα δεδομένα υποστηρίζουν πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη (με επαρκή ή μη επίπεδα βιταμίνης), μειώνει τα αυτοαντισώματα, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Επιπλέον, οι ασθενείς στους οποίους η νόσος δεν ελέγχεται επαρκώς από τη φαρμακευτική αγωγή, φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από τη χορήγηση βιταμίνης D σε σχέση με τους καλά ρυθμισμένους. Συμπερασματικά, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D πιθανόν να έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με Hashimoto, είτε έχουν ανεπάρκεια είτε όχι.

Ο ρόλος της γλουτένης

Η κοιλιοκάκη έχει συνδεθεί με διάφορες αυτοάνοσες διαταραχές συμπεριλαμβανομένου της θυρεοειδίτιδας . Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μέσω της αυξημένης δυσαπορρόφησης σεληνίου και ιωδίου λόγω διαταραχών στη δομή των λαχνών στο έντερο που οδηγεί στην  αύξηση των αντισωμάτων που επηρεάζουν την λειτουργία διαφόρων ιστών . Μία δίαιτα χαμηλή σε γλουτένη είναι σημαντική για άτομα με κοιλιοκάκη και υποθυρεοειδισμό ή ακόμα και για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη.

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Εντερικό μικροβίωμα

Σε θυρεοειδικούς ασθενείς το εντερικό μικροβίωμα μεταβάλεται ανάλογα με τις διάφορες διαταραχές της ανώτερης εντερικής οδού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορετικά προφίλ μικροβίων και αυξημένη ανάγκη θυροξίνης. Μία δίαιτα που θα μεταβάλει το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να είναι σε θέση να μεταβάλει και την ποσότητα της απαιτούμενης δόσης Τ4 , αλλά η απουσία μελετών που συσχετίζουν  συγκεκριμένους μικροοργανισμούς με την απορρόφηση της Τ4 μας αποτρέπει από το να παρέμβουμε στο εντερικό μικροβίωμα είτε διατροφικά είτε φαρμακευτικά.

Ο ρόλος της λακτόζης

Η απουσία ή μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου λακτάση , το οποίο διασπά την λακτόζη που προσλαμβάνεται από την τροφή, οδηγεί στην ανάπτυξη της δυσανεξίας στη λακτόζη .Η μη απορροφούμενη λακτόζη αντλεί νερό μέσα στον εντερικό αυλό και ζυμώνετε από τα βακτήρια του εντέρου . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται ώσμωση και να επιταχύνετε η διέγερση του λεπτού εντέρου , κάτι που οδηγεί σε μειωμένο χρόνο επαφής της λακτάσης με τη λακτόζη μειώνοντας περαιτέρω την υδρόλυση και επιβαρύνοντας τα συμπτώματα της δυσανεξίας .

Η δυσλειτουργία που προκύπτει στον εντερικό αυλό συνήθως οδηγεί στην απαίτηση μεγαλύτερων δόσεων φαρμακευτικής δόσης Τ4 . Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνότερη σε άτομα με Hashimoto από ότι στο Γενικό πληθυσμό . Μία δίαιτα περιορισμένης λακτόζης για 8 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων TSH σε ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη . Η μείωση αυτή είναι χρήσιμη για ασθενείς που απαιτούν μεγάλες δόσεις Τ4 ή είναι ανθεκτικοί στην θεραπεία με Τ4 .Άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη έχουν επίσης διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα (συμπεριλαμβανομένου ατόμων με hashimoto).

Διαβάστε επίσης: Οι λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι μπορεί να μην είναι τόσο… αθώοι

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

Previous ArticleNext Article

Βελονισμός: Θαυματουργός και χωρίς ρίσκο στα σωστά… χέρια

Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Καραμάνος

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ (acupuncture) είναι πανάρχαια τεχνική που δεν εμπεριέχει κανένα ρίσκο, είναι απολύτως ασφαλής (εφόσον γίνεται απο εξειδικευμένο θεραπευτή με αποστειρωμένες, μιας χρήσης βελόνες βελονισμού και μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και από διάφορα είδη ασθενειών.

Πριν όμως την εφαρμογή του, ενημερωθείτε , εάν ο βελονισμός είναι η κατάλληλη αγωγή για την περίπτωσή σας.

Ο βελονισμός (acupuncture) μπορεί να μην έχει ενταχθεί πλήρως στην καθημερινή ζωή της ελληνικής ιατρικής και φυσικοθεραπείας και οι ασθενείς να μην γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, η οποία έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, σήμερα έχει κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων.

Οι ρίζες του βελονισμού εντοπίζονται στην αρχαία Κίνα και η φιλοσοφία του στηρίζεται στην παρατήρηση ότι… στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι, οι οποίοι ακολουθούν τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων, που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Σε αυτή τη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία, στα οποία επεμβαίνοντας και εισάγοντας βελόνες στο δέρμα, βελτιώνεται η διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα και η αποκατάσταση της σωστής ροής της ενέργειας της ζωής (σ.σ.: του γνωστού chi ή chee).

Οι πολύ λεπτές αυτές ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ (Acupuncture needles), εισάγονται ουσιαστικά σε στρατηγικά σημεία του σώματος. Η συνηθέστερη χρήση  τους αφορά τη μείωση του πόνου, αλλά έχει τεράστιο εύρος εφαρμογών που φτάνει ακόμα και μέχρι την καταπολέμηση του στρες ή ακόμα και στη δημιουργία καλής διάθεσης-ενέργειας και αυτό γιατί καθώς η βελόνες εισέρχονται στο δέρμα ενεργοποιούν τις μεταβολικές διαδικασίς , βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος , και παράγωντας αναλγητικά χημικά. Σε αντίθεση με τους Ασιάτες, στη Δύση, οι περισσότεροι που  εφαρμόζουν τον βελονισμό, βλέπουν την πρακτική της χρήσης του σε πιο σωματικό επίπεδο, ως μέρη όπου υπάρχουν μύες, νεύρα, συνδετικός ιστός. Και ότι μέσω αυτόν ο βελονισμός μπορεί να γίνει το απόλυτο… painkiller.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές και διάφορες τεχνικές βελονισμού που στηρίζονται σε διαφορετικές φιλοσοφίες και με διάφορα είδη απο βελόνες βελονισμού (ενδοδερμικές βελονες , sujok, βελόνες ωτοβελονισμού κτλ). Συνήθως ο βελονισμός χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά μέσα, όπως…

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΣΤΙΣ ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός προσφέρει τεράστια ανακούφιση σε περιπτώσεις ημικρανίας και πονοκεφάλων τάσης. Γενικότερα όμως τα οφέλη του έχουν αναγνωριστεί ευρέως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), αλλά και τον αντίστοιχο Αμερικανικό, οι οποίοι έχοντας παρουσιάσει επισήμως μία λίστα, παραδέχονται ότι συμβάλει στη θεραπεία των ακόλουθων δυσλειτουργιών…

ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ…

 • Χημειοθεραπείες
 • Μείωση κινδύνου εγκεφαλικού
 • Μείωση φλεγμονών
 • Μείωση πιθανοτήτων αιματώματος στον εγκέφαλο
 • Βοήθεια σε μετεγχειρητικά στάδια
 • Απεξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
 • Αιμορραγικός πυρετός
 • Σύνδρομο Τουρέτ (κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή)
 • Καθώς και σε πλήθος μολύνσεων, πυρετών και επιδημιολογικών νόσων!

ΡΙΣΚΑ – ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Τα ρίσκα του βελονισμού είναι σχεδόν μηδαμινά. Αρκεί βέβαια εκείνος που θα τον εφαρμόσει, να είναι ένας έμπειρος γιατρός ή φυσιοθεραπευτής, να έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση και οι ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ φυσικά να είναι μιας χρήσης ,απολύτως αποστειρωμένες, και πιστοποιημένες με CE και FDA (Προσοχή και στην ημερομηνία λήξης) . Υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιος μικρός ερεθισμός ή μελάνιασμα στο σημείο που θα εφαρμοστεί η θεραπεία και θα εισχωρήσει η βελόνα. Πλέον βέβαια οι περισσότεροι χρησιμοποιούν βελόνες μίας χρήσης κι αυτό από μόνο του εξαλείφει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Ωστόσο, δεν είναι κάθε ασθενής υποψήφιος για να κάνει βελονισμό. Καλύτερα είναι όσοι πάσχουν από κάποια αιμορραγική διαταραχή ή εάν παίρνουν αντιπηκτικά αίματος, να αποφύγουν τον βελονισμό, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητές τους για κάποια αιμορραγία ή μώλωπες. Επίσης, όσοι έχουν βηματοδότη, μιας και μπορεί οι βελόνες να επηρεάσουν τη λειτουργία του, ενώ και για τις γυναίκες που κυοφορούν, ορισμένοι τύποι βελονισμού ενδέχεται να διεγείρουν τον τοκετό.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΣΑΣ

Από την πλευρά του ασθενή δεν απαιτείται καμία απολύτως προετοιμασία. Ωστόσο, η επιλογή του θεραπευτή που θα εφαρμόσει τον βελονισμό, δεν μπορεί να γίνεται με κλειστά μάτια. Το πιο σωστό είναι ο ασθενής να ακολουθήσει ορισμένα βήματα…

 1. Ρωτήστε άτομα που εμπιστεύεστε για να σας δώσουν συστάσεις.
 2. Ενημερωθείτε για την εκπαίδευση και την εμπειρία του πρακτικού.
 3. Ρωτήστε τα πάντα. Μάθετε τι ακριβώς περιλαμβάνει η θεραπεία και πώς θα σας βοηθήσει.
 4. Μάθετε για το εάν η ασφάλειά σας καλύπτει τις συνεδρίες.
 5. Δείτε αν βελόνες βελονισμού είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένες
 6. Μην ξαπλώσετε στο ιατρικό κρεβάτι έχοντας άλυτες απορίες.

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής τοποθετεί τις βελόνες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτή η αίσθηση είναι κάπως ενοχλητική, ίσως και ελαφρώς επώδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάθε πρακτικός έχει το δικό του στιλ και το δικό του… χέρι. Αλλοι ακολουθούν Ανατολίτικες μεθόδους και άλλοι Δυτικές. Ο πρακτικός πριν κάνει το οτιδήποτε, οφείλει να δημιουργήσει ένα ιστορικό για…

 • Τα συμπτώματα
 • Τα σημεία όπου εμφανίζεται ο πόνος
 • Το σχήμα ή το χρώμα της γλώσσας
 • Τον καρδιακό παλμό, τη δύναμη και τον ρυθμό του, μετρώντας τον μέσω του καρπού

Η θεραπεία κατά μέσο όρο διαρκεί μία ώρα, ενώ κάποια σημεία χρειάζονται τον μισό χρόνο. Συνήθως, ένα θεραπευτικό πλάνο καταρτίζεται με βάση τις δύο συνεδρίες ανά βδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από πολλά δεδομένα, αλλά συνήθως 6-8 είναι αρκετές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται 5-20 βελονεσ βελονισμου, τοποθετούνται σε διαφορετικό βάθος και μένουν εκεί για 10-20 λεπτά.

Εάν έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες δεν υπάρχει βελτίωση, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ο βελονισμός να μην είναι η κατάλληλη αγωγή για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γενικότερα, τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και άμεσα ορατά. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οι περισσότεροι τα βρίσκουν ανακουφιστικά. Καθώς όμως ο βελονισμός δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις, ακόμα και οι δύσπιστοι ίσως είναι καλό να κάνουν μία δοκιμή, ώστε να κοντρολάρουν τον πόνο με μία αγωγή που δεν περιλαμβάνει φάρμακα και δεν κάνει κακό στην υγεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και πάρτε πληροφορίες για το επίπεδο της δουλειάς του…

Μπορείτε να δείτε και κάποια σχετικά βιντεάκια για τον βελονισμό:

“Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ” 

οπου εξηγείται , το πώς ο βελονισμός , βοηθάει τον οργανισμό σε μεταβολικό επίπεδο να παράξει τα δικά του “αναλγητικά” ενώ ταυτόχρονα να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα. Επιπλέον βοηθάει στη καλύτερη αιμάτωση και κυκλοφορία του αίματος.

ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσιάζονται θέματα όπως αν πονάει ο βελονισμός ή πώς μοιάζουν οι βελόνες βελονισμού (λεπτότερες απο μια τρίχα) κτλ.

* Βρείτε ότι χρειάζεστε στο Physiomart.gr

Πως θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο χάνω-ξαναπαίρνω κιλά;

Από τον Δημήτρη Ανδριώτη

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν καταφέρει να χάσουν πολλά κιλά. Ακόμα και 100! Πριν ξεκινήσετε να σκέφτεστε πως έγινε αυτό, αφήστε με να σας πω ότι το έκανε με… δόσεις.

Έχασε 25 τον ένα χρόνο, πήρε 25 τον άλλο, έχασε ξανά 25 τον επόμενο και έτσι έφτασε σιγά σιγά να έχει χάσει 100. Πήρε, ωστόσο, άλλα τόσα.

Είναι κλασική περίπτωση “χάνω-ξαναπαίρνω” κιλά. Το βάρος της ανεβοκατεβαίνει και σπάνια μένει σταθερό για πολύ. Έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο “χάνω-ξαναπαίρνω” κιλά όταν υιοθετούν πολύ αυστηρά προγράμματα διαχείρισης βάρους που διαρκούν πολύ.

Μόλις ένα διατροφικό ολίσθημα μετατραπεί σε αποτυχία, επιστρέφουν οι παλιές συνήθειες, το βάρος αυξάνεται και πάλι και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή.

Nα είστε ρεαλιστές

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να είστε φιλόδοξοι και να θέλετε να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Η επιθυμία και η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου σας είναι η μισή μάχη για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το να προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα θα μπορούσε να είναι η καταστροφή σας. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσα μπορείτε να αλλάξετε ταυτόχρονα, και αποδεχθείτε ό,τι επιφέρουν αυτές οι αλλαγές από άποψη διαχείρισης βάρους.

Η παρακολούθηση της προόδου σας είναι μια δοκιμασμένη και καλή στρατηγική για να μην παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Και η εύρεση πηγών υποστήριξης είναι πάρα πολύ χρήσιμη επίσης. Η άσκηση μαζί με φίλους είναι υπέροχη και κάποιοι θεωρούν πολύτιμη την υποστήριξη που έχουν μέσω των online κοινοτήτων. Τέλος, να είστε ευέλικτοι και να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Αν δοκιμάσετε ένα πρόγραμμα άσκησης ή ένα νέο φαγητό που πραγματικά δε σας αρέσει, τότε δοκιμάστε κάτι άλλο.

Ο σωστός στόχος…

Να θυμάστε ότι ο στόχος δεν είναι να χάσετε όσο βάρος μπορείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε – θέλετε να δημιουργήσετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να συνεχίσετε να το διατηρείτε στα επιθυμητά επίπεδα.

Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος της επίλυσης του φαύλου κύκλου “χάνω-ξαναπαίρνω” κιλά έχει να κάνει με την αλλαγή της συμπεριφοράς σας. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, φροντίζοντας να συμπεριλαμβάνετε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα και σνακ.

Σχεδιάστε το μέλλον, παρακολουθήστε την πρόοδό σας και κρατήστε λίστα με ότι σας βοηθάει. Αυτά είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Μια επιτάχυνση προς τη γραμμή του τερματισμού – που ακολουθείται από ένα πισωγύρισμα προς την άλλη κατεύθυνση – δεν πρόκειται να σας οδηγήσει πουθενά. Όταν πρόκειται για την επιτυχή διαχείριση βάρους, τα αργά και σταθερά βήματα κερδίζει σίγουρα τον αγώνα.

Διαβάστε ακόμα: 4O τρόποι για να χάσουν κιλά άτομα άνω των 40 ετών

x
Send this to a friend