Το Keep Running… γλακά στην Κρήτη!

Μια μεγάλη βόλτα στην Κρήτη κάνει το Keep Running αυτής της εβδομάδας και παρουσιάζει αγώνες και σχέδια για τη σεζόν που έφυγε, αλλά και για το 2023.

Από το Λασίθι και το Ηράκλειο, μέχρι το Ρέθυμνο και τα Χανιά στο οδοιπορικό του Keep Running συμμετέχουν διοργανωτές και σύλλογοι που «εκμεταλλεύονται» τις πανέμορφες τοποθεσίες του νησιού για να διοργανώσουν όμορφους αγώνες με στόχο την ανάδειξη του τόπου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Ο Νίκος Τζωρτζάκης από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ιεράπετρας, ο Γιώργος – Βενιζέλος Αλεβιζάκης από τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης, ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης επικεφαλής της Χοχλιός Team και διοργανωτής αγώνων (Κέρη Cross Country Race), ο Δημήτρης Λαχνιδάκης εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνης και διοργανωτής του Νικηφόρειου Δρόμου και του Γύρου Ρεθύμνου, αλλά και η Λίνα Ψούνη από τον Άνεμο Χανίων, συντροφεύουν τον Γιώργο Παπαδημητρόπουλο και την Ειρήνη Σαββοπούλου σε αυτό το ταξίδι και μιλούν για τον αθλητικό τουρισμό και τους αγώνες.

Μη χάσετε την 6η εκπομπή της σεζόν και συντροφεύει τους δρομείς κάθε Παρασκευή στις 17:00 στη συχνότητα του starx.gr

Για παρατηρήσεις, αιτήματα και ότι άλλο θελήσει κανείς, η επικοινωνία γίνεται μέσω των social media σε facebook και Instagram.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκπομπής είναι το irunmag.gr και το runnfun.gr.

Δείτε την εκπομπή με ένα κλικ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως οι δρομείς γίνονται οι καλύτεροι… εξερευνητές της πόλης!

Το να είσαι καινούριος σε μια πόλη, είτε μόλις έχεις μετακομίσει σε αυτή είτε είσαι απλά περαστικός, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Δεν ξέρεις τα δρομολόγιά της και τους δρόμους της, πρέπει διαρκώς να χρησιμοποιείς GPS και διαρκώς κινδυνεύεις να χαθείς.

Όμως οι δρομείς έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλοι: την δυνατότητα και την επιθυμία να τρέχουν για χιλιόμετρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η εν λόγω δυνατότητα μπορεί σε μια νέα πόλη να είναι η αφορμή για να την εξερευνήσεις αποτελεσματικά.

Πάρε λοιπόν το τηλέφωνό σου προκειμένου να έχεις μαζί σου GPS έτσι ώστε να μην χαθείς και εξερεύνησε τρέχοντας την πόλη. Και ακολούθησε και ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές για να το κάνεις πιο αποτελεσματικά:

Οργανώσου όσο καλύτερα γίνεται

Κάθε φορά που εξερευνάς ένα μέρος με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος πρέπει να είσαι όσο πιο καλά οργανωμένος γίνεται. Έχε μαζί σου το τηλέφωνό σου, οριοθέτησε εκ των προτέρων μέσα από έναν χάρτη την περιοχή που θα διανύσεις και προσπάθησε να μείνεις όσο πιο πιστός γίνεται στο σχέδιο. Το κυριότερο: προσπάθησε να τελειώσεις την διαδρομή προτού πέσει ο ήλιος γιατί το βράδυ είναι πολύ πιο εύκολο να χαθείς.

Τρέξε με άλλους

Το να έχεις παρέα στο τρέξιμο είναι ένα ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη. Πολλές πόλεις άλλωστε έχουν δρομικά κλαμπ, συνεπώς ακόμα και αν δεν έχεις έναν συνταξιδιώτη που να είναι διατεθειμένος να τρέξει μαζί σου, είναι σχετικά εύκολο να βρεις συνοδοιπόρους.

Έτσι θα απολαύσετε το τρέξιμο στην πόλη

Πάρε μέρος σε έναν τοπικό αγώνα

Στην τελική, μπορείς απλά να δεις αν διοργανώνεται κάποιος τοπικός αγώνας δρόμου στην πόλη και να συμμετάσχεις σε αυτόν: εγγυημένη επιτυχία για να την εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι άπειροι οι τουρίστες που παίρνουν μέρος: η διαδρομή που ακολουθείται θεωρείται άψογη για να καταλάβεις την ελληνική πρωτεύουσα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για μια σειρά από άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου! Δεν είναι καν υπερβολή να ειπωθεί: σε περίπτωση που είσαι δρομέας και σου αρέσει να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και να γνωρίζεις νέα σημεία, προγραμμάτισε τα ταξίδια σου σε τόπους και χρόνους που ένας μαραθώνιος συντελείται και πάρε μέρος σε αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίσεις την πόλη που έχεις επισκεφθεί αν πάρεις μέρος σε μια τοπική κούρσα.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδια και τρέξιμο: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές

Tο καλοκαίρι, αντίθετα με ότι νομίζουν πολλοί, είναι ακατάλληλη εποχή για τρέξιμο. Για την ακρίβεια, είναι εκπληκτική εποχή του χρόνου για τρέξιμο αρκεί να το χειριστείτε έξυπνα και να κάνετε κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας.

Κοιτώντας γύρω σας, θα δείτε πολλούς ανθρώπους να τρέχουν το καλοκαίρι, κυρίως τις πρωινές ώρες ή τις απογευματινές ώρες. Διαβάστε 18 συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο αληθινή διασκέδαση.

1. Τρέξτε πρωί

Είναι η πιο δροσερή, η πιο ήρεμη ώρα της ημέρας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πρωινό τρέξιμο για να σας «φτιάξει» τη μέρα.

2. Και βράδυ

Μπορεί το πρωινό να μη σας βολεύει. Δεν πειράζει. Η μέρα είναι μεγάλη και σας δίνει πολλές ευκαιρίες. Συναντηθείτε με την παρέα σας για να τρέξετε αργά το απόγευμα ακόμα και το βράδυ αν υπάρχει φωτισμός. Ο χειμώνας είναι αρκετά περιοριστικός για το τρέξιμο γιατί οι μέρες είναι μικρές. Το καλοκαίρι όμως, όχι.

3. Ενυδατωθείτε

Ακόμη κι αν δεν διψάτε, να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι υγρών την ώρα κι ακόμη περισσότερο αν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ. Πίνοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρών, θα τρέχετε καλύτερα και μάλιστα θα νιώθετε και καλύτερα. Όταν διατηρείτε τα αποθέματα νερού του σώματός σας σε υψηλά επίπεδα, βελτιώνετε ταυτόχρονα τους ψυκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός σας.

4. Εγκλιματιστείτε με προσοχή

Η προσαρμογή στο ζεστό καιρό χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια, όχι με επιπολαιότητα. Τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζέστης, μην εντείνετε το ρυθμό των προπονήσεων και μην τρέχετε πάνω από 30 λεπτά στους μεσημεριανούς γύρους που κάνετε (θα έχετε την ευκαιρία να τρέξετε περισσότερο το πρωί ή αργά το απόγευμα, που έχει δροσιά). Μέσα σε 10 μέρες έως 2 εβδομάδες, θα έχετε πλήρως προσαρμοστεί στη ζέστη.

5. Ντυθείτε ελαφρά και άνετα

Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν καλύτερα τις ακτίνες του ήλιου. Τα άνετα μη εφαρμοστά ρούχα επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να σας δροσίζει, ας είναι και το αεράκι που εσείς δημιουργείτε με το τρέξιμό σας. Τα νέα ειδικά συνθετικά νήματα που χρησιμοποιούνται στην αθλητική ένδυση είναι καλύτερα από το βαμβάκι. Παραμένουν πιο στεγνά και απομακρύνουν καλύτερα τον ιδρώτα από ότι τα φυσικά νήματα.

6. Προστατευτείτε από τον Ήλιο

Για να προφυλαχθείτε από τον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματικές παθήσεις, χρησιμοποιήστε αφειδώς αντηλιακή κρέμα ακόμη και τις μέρες με συννεφιά, επειδή οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα. ‘Αλλο όφελος: Η αντηλιακή κρέμα ρίχνει τη θερμοκρασία του δέρματος και του οργανισμού, οπότε θα νιώθετε πιο δροσεροί κατά την άθληση.

7. Γραφτείτε σε αθλητικό σύλλογο

Είναι μια καλή συμβουλή για όλο το χρόνο. Ομαδικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων τα Σαββατοκύριακα, τρέξιμο ταχύτητας αργά τα απογεύματα μέσα στην εβδομάδα, κοινωνικές βραδιές. Θα αγαπήσετε την ατμόσφαιρα, την ενέργεια και τη συντροφικότητα που υπάρχει στους αθλητικούς συλλόγους.

8. Προστατέψτε το κεφάλι σας

Μεγάλο μέρος της θερμότητας του σώματος αποβάλλεται μέσω του κεφαλιού, κάτι που είναι κακό το χειμώνα αλλά καλό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τις πολύ ζεστές μέρες, μη φοράτε σφιχτό καπέλο. Φυσικά και πρέπει να φοράτε καπέλο, αλλά διαλέξτε ένα που δεν σας σφίγγει και από υλικό που ν’ «αναπνέει».

9. Ρίξτε νερό στο κεφάλι σας

Καθώς τρέχετε μέσα στη ζέστη, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ψυχική ανακούφιση που σας χαρίζει το κρύο νερό στο κεφάλι. Όμως μην περιμένετε ότι αυτό το νερό θα κρατήσει χαμηλή τη θερμοκρασία στο σώμα σας. Αυτό γίνεται μόνο αν πιείτε το νερό.

10. Κάντε και… βόλτα

Κάθε δυο εβδομάδες, προγραμματίστε να τρέχετε σε κάποιο κοντινό πάρκο ή σε μονοπάτια, σε περιοχή με αξιοθέατα. Πάρτε και την οικογένεια μαζί σας ή πηγαίνετε με έναν-δυο φίλους δρομείς. Προβλέψτε να έχετε κολατσιό για μετά το τρέξιμο και στο τέλος, επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της περιοχής.

11. Ξεκινήστε αργά

Το χαλαρό τρέξιμο στην αρχή της προπόνησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τις πολύ ζεστές μέρες, αν και σας προτείνω να υιοθετήσετε αυτήν την τακτική όλες τις εποχές. Όσο πιο αργά ξεκινάτε, τόσο περισσότερο κρατάτε τη θερμοκρασία του σώματος σας κάτω από τα όρια αντοχής. Αν για παράδειγμα, ο συνηθισμένος ρυθμός σας είναι 5 λεπτά το χιλιόμετρο, τρέξτε το πρώτο σας χιλιόμετρο σε 6΄30΄΄.

12. Τελειώστε με μια βουτιά

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε το τρέξιμό σας είναι κοντά σε πισίνα ή στη θάλασσα. Γιατί; Επειδή, μόλις τελειώσετε το τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε μια αναζωογονητική βουτιά. Μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερες, πάρτε μαγιό και εξοπλισμό τρεξίματος και πηγαίνετε στην πισίνα.

13. Κάντε σαν τη καμήλα

Σε διαδρομές μεγάλης απόστασης (long runs) ή σε ανώμαλο δρόμο όπου δεν υπάρχουν πηγές, πάρτε μαζί σας νερό. Χρησιμοποιήστε ζώνη μέσης, σακίδιο ή ειδική θήκη για φιάλες, ή απλώς κουβαλήστε το νερό στα χέρια (θα το συνηθίσετε). ‘Αλλη επιλογή: το Σάββατο βράδυ πριν την μεγάλη διαδρομή της Κυριακής, πάρτε με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό σας αρκετές φιάλες νερού και κρύψτε τις κατά μήκος της διαδρομής που θα τρέξετε την επόμενη μέρα.

14. Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημάδια θερμοπληξίας

Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προειδοποιητικά σημάδια της θερμοπληξίας, η οποία αν προχωρήσει, μπορεί να αποβεί μοιραία. Μόλις νιώσετε δυσφορία, πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε, να βρείτε μια σκιά, να πιείτε υγρά και μετά, να βρείτε κάποιον να σας πάει σπίτι ή να επιστρέψετε περπατώντας.

Τα ακόλουθα είναι σημάδια πιθανής επερχόμενης θερμοπληξίας:
  • Πονοκέφαλος ή έντονη θερμότητα που ανεβαίνει στο κεφάλι
  • Σύγχυση ή έλλειψη συγκέντρωσης
  • Απώλεια μυϊκού ελέγχου
  • Υπερβολική εφίδρωση που γίνεται κρύος ιδρώτας και τέλος ανιδρωσία
  • Εξάψεις ή κρυάδες
  • Στομαχική αναστάτωση, μυϊκές κράμπες, εμετός, ζάλη.

15. Ρίξτε ταχύτητα

Κάντε την προπόνηση ταχύτητας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ειδάλλως, καταπονείτε σοβαρά τον οργανισμό σας. Όταν ανεβαίνει πολύ ο υδράργυρος, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει περισσότερο αίμα στο δέρμα που αποτελεί τμήμα του ψυκτικού μηχανισμού του οργανισμού. Δεν θα είστε λοιπόν σε θέση να τρέξετε αρκετά γρήγορα, οπότε μην το προσπαθήσετε.

16. Κατεβάστε τον πήχη 

Στην προπόνηση όπως και στους αγώνες, δεν θα μπορείτε να τρέξετε τόσο γρήγορα όσο στις πιο δροσερές μέρες. Την ημέρα του αγώνα, αν κάνει υπερβολική ζέστη από το πρωί, ηρεμήστε και αντιμετωπίστε τον αγώνα σαν να ήταν προπόνηση – πιείτε υγρά σε όλες τις στάσεις ανεφοδιασμού.

17. Προσέξτε τι πίνετε

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα ούρων. Αυξάνουν όμως και τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η ζέστη σάς αφυδατώνει γρηγορότερα, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης και οινοπνεύματος θα καταναλώσετε. Ο κόσμος στα μέρη μου συνηθίζει να πίνει πολύ παγωμένο τσάι. Προσοχή όμως, γιατί και το παγωμένο τσάι περιέχει σημαντική ποσότητα καφεΐνης. Μια εναλλακτική λύση είναι παγωμένο τσάι από βότανα.

18. Μην τρέχετε στον καύσωνα

Ορισμένες μέρες, δεν είναι ασφαλές να τρέχετε, ειδικά αν μένετε σε αστικές περιοχές όπου η μόλυνση του αέρα είναι μεγάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκαταλείψτε την ιδέα του τρεξίματος. Ή τρέξτε σε εσωτερικό χώρο, σε κυλιόμενο διάδρομο. Ή κολυμπήστε στην πισίνα.

Διαβάστε ακόμα: 12 συμβουλές στους δρομείς για ένα υγιές δέρμα το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend