15 λεπτά τρεξίματος την ημέρα, την κακή διάθεση κάνουν πέρα!

15 λεπτά τρεξίματος την ημέρα, την κακή διάθεση κάνουν πέρα

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το τρέξιμο ως έναν τρόπο να χαλαρώνουν από το άγχος της ημέρας. Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε, πρόκειται για μια συνήθεια που βοηθάει σε καθοριστικό βαθμό να απαλλαγείτε από το στρες ενώ κάποιες τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως το τρέξιμο μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και τη γιόγκα ως προς τις ευεργετικές δυνατότητές της σε ψυχολογικό επίπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Acta Psychologica, το τρέξιμο για μόλις τρία χιλιόμετρα βελτιώνει την αντίληψη, τη συγκέντρωση και τη συνολική διάθεση περισσότερο και από τον διαλογισμό.

Η έρευνα

Ερευνητές στη Γαλλία μελέτησαν τις επιδόσεις 101 φοιτητών του Πανεπιστημίου της Ρεμ πάνω σε δυο διαφορετικά σκέλη: το πρώτο είχε να κάνει με τα επίπεδα της ενέργειας και το δεύτερο με τις ευρύτερες δεξιότητες των δρομέων.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που έτρεξε για περίπου 15 λεπτά και διανύοντας μια απόσταση τριών χιλιομέτρων γύρω από την πανεπιστημιούπολη και μια που παρέμεινε σε μια αίθουσα για να συμμετάσχει σε μια 15λεπτη χαλάρωση που περιελάμβανε ασκήσεις όπως ο διαλογισμός, η προοδευτική χαλάρωση των μυών και οι βαθιές αναπνοές.

Στη συνέχεια, οι μαθητές εξετάστηκαν εκ νέου ως προς τα επίπεδα της ενέργειάς τους αλλά και ως προς τις ευρύτερες δεξιότητές τους. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: όσοι συμμετείχαν στην ομάδα που έτρεξε για περίπου τρία χιλιόμετρα ήταν φανερά πιο αναβαθμισμένοι και στα δυο επίπεδα σε σχέση με εκείνους που επιδόθηκαν σε ασκήσεις μέσα στην αίθουσα.

Ο Φαμπιέν Λεγκράντ, ανώτερος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο και βασικός συγγραφέας της μελέτης, με ένα σημείωμά του στο Runner’s World όπου και ανέλυε τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, τόνισε ότι «ανάμεσα στις μεταβολές σε ψυχολογικό επίπεδο που συντελούνται μέσω του τρεξίματος είναι και τα αυξημένα συναισθήματα ενέργειας».

Ως προς την ίδια την έρευνα, εκείνοι που πήγαν για τρέξιμο επέστρεψαν πιο γεμάτοι και πιο συγκροτημένοι, γεγονός που βελτίωσε τις διαθέσεις τους και τους βοήθησε να επικεντρωθούν καλύτερα στα τεστ.

Με απλά λόγια, αν χρειάζεστε έναν γρήγορο τρόπο για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, ανεξάρτητα από το τι ώρα είναι, δεν έχετε παρά να τρέξετε για μερικά χιλιόμετρα μέσα σε περίπου 15 λεπτά.

Διαβάστε ακόμα: Οι δρομείς που χαμογελούν όταν τρέχουν έχουν καλύτερα αποτελέσματα!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: Πως θα… ξορκίσετε την κατάρα με τα μαύρα νύχια

Με έναν περίεργο τρόπο το μαύρισμα του δέρματος κάτω από το νύχι είναι για τους δρομείς τόσο ένας μεγάλος μπελάς όσο και ένα… παράσημο. Με εντελώς… ουδέτερους όρους φυσικά είναι ένα αιμάτωμα κάτω από το νύχι.

Και όπως εξηγεί ο Τζόρνταν Μετζλ, αθλητικός γιατρός στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη, αυτό μπορεί να προκύψει είτε από έναν απότομο είτε από έναν χρόνιο τραυματισμό.

Το αν πρόκειται για έναν ήπιο ή έναν σοβαρό τραυματισμό μπορείτε να το διαπιστώσετε από το μέγεθος και το χρώμα του τραύματος. «Όταν έχει μικρό μέγεθος και το χρώμα του κινείται ανάμεσα στο μπλε και το μαύρο, το τραύμα είναι ήπιο. Όταν έχουμε να κάνουμε με φουσκάλες που φαίνεται να έχουν αίμα στο εσωτερικό τους, ο τραυματισμός είναι σοβαρός», προσθέτει η ποδίατρος και χειρούργος Ζακλίν Σουτέρα.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να εντοπίσετε τα σημάδια ότι σύντομα θα μαυρίσει κάποιο νύχι σας, πώς να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο και πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα όταν εν τέλει προκύψει.

Αιτίες μαύρων νυχιών

Η πιο συνηθισμένη αιτία για τα μαύρα νύχια είναι το επιβαρυμένο τραύμα, το οποίο μπορεί να προκύψει είτε από το τρέξιμο ή είτε από τη χρήση ενός ακατάλληλου παπουτσιού. Αν ένα μαύρο σημάδι εμφανιστεί λίγο μετά από μια προπόνηση ή έπειτα από μια μέρα που την περάσατε φορώντας πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά παπούτσια, αυτές είναι πιθανότατα οι αιτίες. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η πτώση στο πόδι σας ενός βαριού αντικειμένου, που μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι σας να σκάσουν και έτσι να προκληθεί συγκέντρωση αίματος.

Δεν είναι όμως μόνο οι τραυματισμοί, που μπορούν να προκαλέσουν μαύρα νύχια. «Οι μυκητιασικές λοιμώξεις, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στα πόδια των αθλητών, μπορούν να εξαπλωθούν στα νύχια των ποδιών σας και να μετατραπούν σε αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε, του πράσινου, του καφέ, του μοβ και του μαύρου», εξηγεί η Σουτέρα.

Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μυκητιασική λοίμωξη, απευθυνθείτε στο γιατρό σας και αυτός θα υποβάλει σε βιοψία ένας μέρος του νυχιού σας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Τα ήπια περιστατικά αντιμετωπίζονται συχνά με αλοιφές, οι πιο επιθετικοί μύκητες απαιτούν φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και θεραπεία με λέιζερ.

«Το υπογλώσσιο μελάνωμα, δηλαδή η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια σας και να προκαλέσει υπερχρωματισμό του δέρματος», εξηγεί η Σουτέρα. Είναι μια αργή και ανώδυνη ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβεις το πρόβλημα.

«Ένα πολύ αρνητικό σημάδι είναι το μαύρο χρώμα να εκτείνεται πέρα ​​από το νύχι και πάνω στο δέρμα», λέει η αθλητική ποδίατρος Λόρι Γουίνσφελντ. «Αν δεν έχετε τραυματιστεί αλλά παρ’ όλα αυτά το νύχι σας αλλάζει χρώμα πρέπει να πάτε άμεσα στον γιατρό σας. Και ειδικά αν αυτό επεκτείνεται στο δέρμα», προσθέτει.

Ο οδυνηρός τραυματισμός των θηλών των δρομέων!

Πώς να αποτρέψετε τα μαύρα νύχια

Τα μαύρα νύχια είναι πολύ πιο συνηθισμένα στους δρομείς που τρέχουν είτε μεγάλες αποστάσεις είτε σε υψηλή ένταση σε σχέση με εκείνους που είναι αρχάριοι. Αν ανήκετε ακόμα στην πρώτη κατηγορία, τώρα είναι η ώρα να μάθετε τακτικές για να αποτρέψετε τα μαύρα νύχια, πριν αρχίσετε να αυξάνετε ρυθμούς και αποστάσεις.

Μια συνηθισμένη αιτία λοιπόν για μαύρα νύχια είναι το επιβαρυμένο τραύμα, που προκαλείται από την κίνηση του τρεξίματος και επιδεινώνεται από τα ακατάλληλα παπούτσια, που πιέζουν τα νύχια σας.

«Συνεπώς, φροντίστε να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά, ψαλιδίζοντάς τα τακτικά και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην άκρη του νυχιού του μεγαλύτερου δακτύλου σας και το τέλος του παπουτσιού σας», εξηγεί ο Κουίντον Γελντέλ, ιδρυτής της εταιρείας Southern Hospitality. Στη συνέχεια, αναζητήστε παπούτσια που να είναι αρκετά φαρδιά ώστε το μπροστινό σας δάχτυλο να τοποθετείται άνετα μέσα στο παπούτσι χωρίς να βρίσκει σε καμία πλευρά του. Αν κάνετε αυτά τα βασικά, η ταλαιπωρία των μαύρων νυχιών δεν θα σας επισκεφθεί ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Η απλή και σίγουρη λύση για τις φουσκάλες στα πόδια όσων τρέχουν!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου έρχεται το Ioannina Lake Run

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο 13ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων!

Την ημερομηνία διεξαγωγής του Γύρου της Λίμνης Ιωαννίνων ανακοίνωσε διαδικτυακά η οργανωτική επιτροπή.

Ο αγαπημένος αγώνας των δρομέων θα γίνει στις 18-19 Σεπτεμβρίου και θα είναι όπως κάθε χρόνο το καλύτερο τέστ για τους δρομείς πριν από τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend