Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous Article

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

Σαν δρομέας των 10 μιλίων, ο Ντέιβ ΜακΓκίλιβρεϊ φανταζόταν ότι θα μπορούσε να τρώει ό,τι ήθελε χωρίς να ανησυχεί για την καρδιά του. «Σκέφτηκα, ότι αφού το σώμα μου είναι συνεχώς “ζεστό”, θα μπορεί να “κάψει” τα πάντα».

Πριν από περίπου 2 χρόνια διαγνώστηκε ότι πάσχει από στεφανιαία νόσο, κάτι που τον συγκλόνισε. «Ένιωσα πραγματικά πάρα πολύ άσχημα όταν το έμαθα και ήταν κάτι που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα συμβεί σε εμένα. Έχω τρέξει χιλιάδες χιλιόμετρα στη ζωή μου, συμπεριλαμβανομένων 130 μαραθωνίων αλλά και 65 τριάθλων (κολύμβηση-ποδήλατο-τρέξιμο) και δεν πίστευα ότι τα μπισκότα σοκολάτας θα μου δημιουργούσαν τέτοιο πρόβλημα», δήλωσε ο ΜακΓκίλιβρει.

Ως διευθυντής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ο ΜακΓκίλιβρει είχε κηρύξει ουσιαστικά «πόλεμο» κατά των αθλητών που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες. Η μείωση του βάρος τους, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, ήταν για τον 59χρονο βετεράνο δρομέα, ο κύριος λόγος προβλημάτων υγείας των αθλητών μεγάλων αποστάσεων.

Καρδιακά προβλήματα

Μια νέα έρευνα όμως απέδειξε πόσο εσφαλμένη είναι αυτή η σκέψη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην τρέχουσα έκδοση του «Missouri Medicine» έδειξε ότι οι 50 άνδρες που είχαν τρέξει τουλάχιστον ένα μαραθώνιο το χρόνο για 25 χρόνια είχαν υψηλότερα επίπεδα εμφάνισης πλάκας των στεφανιαίων αρτηριών απ’ ό,τι μια ομάδα ανδρών που ήταν συνηθισμένη στην καθιστική ζωή.

Τα καρδιακά αυτά προβλήματα μπορεί να μην προκύψουν από τις ασκήσεις ακραίας αντοχής στην οποία υποβάλλονται για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αθλητές, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τις καρδιές τους να φτάσουν στο όριο.

Αλλά πολλοί καρδιολόγοι είναι επιφυλακτικοί: «Η απόδειξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ έντονης άσκησης και της στεφανιαίας νόσου είναι επισφαλής, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Άαρον Μπάγις , καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που κάνει τρίαθλο και μαραθώνιους.

Το γεύμα πριν από τους αγώνες

Πριν από έναν αγώνα ή πριν από μια έντονη προπόνηση, ο αθλητής πρέπει να τρώει σωστά, για να αποκτήσει την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αποδώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Το γεύμα πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα, θα πρέπει να είναι:

1. πλούσιο σε υδατάνθρακες για τη μεγαλύτερη δυνατή πλήρωση των μυϊκών και ηπατικών αποθηκών γλυκογόνου και να μεγιστοποιεί τη διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα.
2. να περιέχει μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης.
3. να παρέχει επαρκείς ποσότητες υγρών για την εξασφάλιση φυσιολογικού επιπέδου υδάτωσης
4.  να περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και φυτικές ίνες, ώστε να διευκολύνει τη γαστρική εκκένωση και να ελαχιστοποιεί τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Το φαγητό πρέπει να καταναλώνεται περίπου τέσσερις ώρες πριν τον αγώνα. Έτσι και το συκώτι θα έχει αρκετό σάκχαρο για να προμηθεύσει τον αθλητή όταν το χρειαστεί και τα επίπεδα της ινσουλίνης θα είναι τόσο μικρά που δεν θα δημιουργήσουν εξάντληση (υπογλυκαιμία).

Ο αθλητής πρέπει να γνωρίζει ότι ο συνδυασμός σωστής διατροφής, με το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα, μπορεί να τον φέρει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης διατηρώντας ακμαία και την υγεία του.

Διαβάστε ακόμα: Τρέχεις και δεν… χάνεις; Δες τα λάθη και άλλαξε τακτική

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend