Τρέξιμο και μουσική: Καλή ή κακή συνήθεια;

Τρέξιμο και μουσική: Καλή ή κακή συνήθεια;

Μια από τις πιο διαδεδομένες συνήθειες των δρομέων είναι να φοράνε ακουστικά και να ακούν μουσική καθώς τρέχουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε γκάλοπ που έγινε διαδικτυακά, το 61% όσων ερωτήθηκαν απάντησε πως τρέχει ακούγοντας μουσική ενώ το 82% από αυτούς τόνισε πως ακούει την αγαπημένη του μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όχι απλά ένα αδιάφορο άκουσμα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διάφορες θεωρίες που λένε πως μια τέτοια συνήθεια είναι αρνητική. Για την ακρίβεια, αυτή είναι μια συζήτηση τόσο παλιά όσο η ύπαρξη των φορητών μουσικών μηχανημάτων.

Με την πάροδο του χρόνου και μέσω της έρευνας και της εμπειρίας προέκυψαν διάφορα θετικά και αρνητικά που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη συνήθεια. Ακολουθούν τρεις λόγοι για να ακούτε μουσική ενώ τρέχετε και τρεις λόγοι για να το αποφεύγετε (και διαλέξτε μόνοι σας).

Να ακούτε μουσική ενώ τρέχετε διότι:

Η μουσική γεμίζει τις «μπαταρίες» σας

Κάθε δρομέας βιώνει κάποιες μέρες κατά τις οποίες η προπόνηση και η διάνυση χιλιομέτρων είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει. Για εκείνες τις ημέρες, τις ημέρες που χρειάζεστε λίγο επιπλέον κίνητρο, η αγαπημένο σας playlist μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Ο Κώστας Καραγιώργης, αθλητικός ψυχολόγος που μελετά τη θετική επίδραση της μουσικής στους αθλητές, συμφωνεί ότι οι μελωδίες που μας αρέσουν μπορούν να αυξήσουν τον ενθουσιασμό μας και την θέλησή μας για τρέξιμο.

«Η μουσική αυξάνει τις θετικές πτυχές της διάθεσης, όπως τον ενθουσιασμό και την ευτυχία, και μειώνει τις αρνητικές πτυχές όπως η ένταση, η κόπωση και η σύγχυση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καραγεώργης σε μια συνέντευξή του για το θέμα.

Μαθαίνετε να διατηρείτε έναν σταθερό ρυθμό

Πολλοί δρομείς προτιμούν να τρέχουν χωρίς μουσική, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε ζητήματα ρυθμού όπως η αναπνοή τους και τα χτυπήματα των ποδιών. Με μουσική να παίζει στα αυτιά μας αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο διότι μας αποσπά την προσοχή. Σωστά; Οχι απαραίτητα.

Εάν γίνει με το σωστό τρόπο, το να ακούς μουσική ενώ τρέχεις μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει στο ρυθμό του βηματισμού σου κατά την προπόνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ορισμένοι δρομείς έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν ο ρυθμός της μουσικής υποβοηθάει το ρυθμό τους, παρά όταν τρέχουν χωρίς μουσική.

Ο Καραγεώργης προτείνει να ακούτε γρήγορους ρυθμούς όταν ακολουθείτε ασκήσεις υψηλής έντασης και μουσική με αργή μελωδία όταν κάνετε ασκήσεις που απαιτούν λιγότερη προσπάθεια, όπως συνήθως συμβαίνει το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδρομές σας μπορούν να γίνουν ευκολότερες

Η προπόνηση είναι έτσι κι αλλιώς μια αρκετά δύσκολη διαδικασία οπότε γιατί να μην την καταστήσετε λίγο πιο εύκολη αν μπορείτε;

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Keele της Αγγλίας, η αναπαραγωγή των αγαπημένων σας μελωδιών ενώ ασκείστε μειώνει την αίσθηση δυσκολίας και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το ερέθισμα της μουσικής είναι ικανό να κάνει το μυαλό σας να υποτιμήσει ερεθίσματα όπως η κόπωση, που προσπαθεί «να πει» στον εγκέφαλό σας πόσο κουρασμένοι είστε. Όταν η αντίληψη του δρομέα για το πόσο σκληρά έχει τρέξει μειώνεται, αυτόματα αισθάνεται ότι μπορεί να τρέξεί γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να μην ακούτε μουσική ενώ τρέχετε διότι:

Χάνετε την επαφή με το περιβάλλον

Ένας από τους κύριους λόγους για να αφήσετε τα ακουστικά σας στο σπίτι είναι η ασφάλειά σας. Αν ακούτε μουσική σας ενώ τρέχετε, ίσως να μην είστε σε θέση να ακούσετε αυτοκίνητα που σας πλησιάζουν, ανθρώπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας ή ακόμα και κακές καιρικές συνθήκες σε απόσταση.

Κάθε χρόνο άλλωστε συντελούνται χιλιάδες θάνατοι εξαιτίας οδηγών που δεν έχουν την προσοχή τους ενώ οδηγούν. Δεν θέλετε λοιπόν να μην έχετε και εσείς την αντίστοιχη προσοχή ενώ τρέχετε. Συνεπώς, ακόμα και αν σας αρέσει να τρέχετε ακούγοντας μουσική, αν γνωρίζετε ότι θα βρεθείτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, ίσως είναι καλύτερο να βγάλετε τα ακουστικά για λίγο.

Δεν θα μπορείτε να τρέχετε χωρίς μουσική αν συνηθίσετε

Ενώ η προπόνηση με μουσική έχει αποδειχθεί μια πολύ καλή επιλογή, δεν είναι κάτι που θέλετε να ισχύει για κάθε προπόνηση. Δεν θέλετε να γίνετε εξαρτώμενοι από τη μουσική διότι σε μια ημέρα αγώνα ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να προσαρμοστείτε – αν φυσικά αφορά αγώνα που το να ακούτε μουσική ενώ τρέχετε είναι κάτι που απαγορεύεται.

Αλλά ακόμα και αν επιτρέπεται να τρέξετε σε έναν αγώνα ακούγοντας μουσική, οι ρυθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με μια προπόνηση και πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να προσαρμόζεται σε αυτούς όσο πιο εύκολα γίνεται, προσπάθεια που δυσκολεύει αν είστε συνηθισμένοι να τρέχετε ακούγοντας μουσική.

Μειώνετε την εμπειρία του τρεξίματος

Στη σημερινή κοινωνία, οι περισπασμοί από την τεχνολογία είναι παντού: ένας άνθρωπος χωρίς τηλέφωνο στο χέρι είναι μια σπάνια περίπτωση

Για πολλούς το τρέξιμο είναι ένας τρόπος να καθαρίζει το κεφάλι και να ξεφεύγουν από αυτούς τους περισπασμούς και όπως τονίζει ο αθλητικός κοινωνιολόγος και προπονητής, Τζιμ Ντένισον, η μουσική επηρεάζει αρνητικά αυτή την εμπειρία.

«Η ικανότητα να είμαστε χαλαροί και ήρεμοι είναι κάτι που έχουμε χάσει στον πολιτισμό μας. Το έχουμε χάσει, μεταξύ άλλων, και λόγω της τάσης μας να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Υποστηρίζω ότι η ακρόαση μουσικής ενώ τρέχουμε είναι μια μορφή πολλαπλών εργασιών. Ο συνδυασμός αυτών των δυο μας κάνει να μην απολαμβάνουμε όπως πρέπει ούτε το ένα ούτε το άλλο», τονίζει ο Ντένισον.

Διαβάστε ακόμα: Μια εναλλακτική μουσική συλλογή για όσους τρέχουν και αθλούνται

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πόσο σημαντικό είναι να φοράμε συγκεκριμένες κάλτσες όταν τρέχουμε;

Πρέπει να φοράμε συγκεκριμένες κάλτσες όταν τρέχουμε;

Από παλιά έχουμε συνηθίσει να φοράμε ως αθλητικές κάλτσες τις βαμβακερές και αυτές θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή όταν τρέχουμε. Σωστά; Λάθος.

Οι επιλογές που έχουμε όταν επιλέγουμε κάλτσες τρεξίματος πλέον είναι πολλές. Κάλτσες διαφορετικών υλικών, διαφορετικού πάχους, διαφορετικών μεγεθών και ύψους.

Το υλικό της κάλτσας

Το σημαντικότερο, όμως, όταν αγοράζουμε κάλτσες για τρέξιμο είναι το υλικό.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι κάλτσες που είναι βαμβακερές 100%. Όταν βρέχεται το βαμβάκι, παραμένει υγρό. Έτσι, όταν ιδρώνουν τα πόδια μας, η υγρασία δεν φεύγει.

Έτσι, οι βαμβακερές κάλτσες αφήνουν το χειμώνα τα πόδια μας κρύα και υγρά, ενώ το καλοκαίρι προκαλούν φουσκάλες.

Συμβουλή: Όταν θα πάτε να αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο θα φοράτε τις κάλτσες που χρησιμοποιείτε όταν τρέχετε για να δείτε πως το παπούτσι εφαρμόζει στο πόδι σας. Γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Αυτές είναι οι επιλογές

Οι καλύτερες κάλτσες για τρέξιμο είναι αυτές που είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά όπως πολυεστέρα και ακρυλικό επειδή απομακρύνουν την υγρασία. Αφήνουν το πόδι να αερίζεται και με τη θερμότητα που αναπτύσσει ο περισσότερος ιδρώτας εξατμίζεται.

Για τρέξιμο το χειμώνα, κάποια μείγματα μαλλιού όπως το SmartWool είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Μερικοί δρομείς τους αρέσει να φορούν χοντρές κάλτσες για πρόσθετη απορρόφηση των κραδασμών. Άλλοι πάλι προτιμούν λεπτές κάλτσες για μια «ελαφρύτερη» αίσθηση, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Γυμναστική και τρέξιμο χωρίς κάλτσες; Ούτε να το σκέφτεστε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μαραθώνιος Μεσσήνης: Γρήγορος, προσιτός και… πλούσιος!

Την Κυριακή 7η Απριλίου η Μεσσήνη φιλοξενεί τον 17ο Μαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες επί των οδών της 2ης σε πληθυσμό και σημασία πόλης της Μεσσηνίας. Οργανωτές ανέλαβαν ο δήμος Μεσσήνης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΣΑΜ, ο τοπικός σύλλογος, έχοντες την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΣΛΜΑ – Υ.

  • Γρήγορος: ναι, διαθέτει διαδρομή ευχάριστη, επίπεδη, την πιο γρήγορη στην Ελλάδα,

ιδανική για την ΡΒ σας!

  • Προσιτός: εύκολη πρόσβαση και χαμηλές τιμές (πχ εγγραφή, διαμονή, διατροφή, κοκ)
  • Πλούσιος: πιο… πλούσιος δεν γίνεται! Οι παροχές του είναι υπέρ – ανταποδοτικές…

Α. πάστα party το απόγευμα του Σαββάτου με ποικιλία ζυμαρικών και σαλάτας -Β. πλήρης ενεργειακή τροφοδοσία κατά τον αγώνα – Γ. γεύμα μετά τους τερματισμούς με το «εθνικό» έδεσμα, τη γουρνοπούλα συνοδευόμενη από σαλάτα, πατάτες και ποτό – Δ. αμοιβές στους νικητές – Ε. ποιοτικό αναμνηστικό t – shirt σε όλους, ΣΤ. δωρεάν μετάβαση από την Αθήνα με ναυλωμένο από τους οργανωτές λεωφορείο – Ζ. μυική αποκατάσταση από ομάδα έμπειρων «φύσιο», κα.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 6η Απριλίου 10:00 έως και 18:00 παραλαβή bibs στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου επί της ΕΟ Μεσσήνης/Πύλου – 18:00 πάστα party στον ίδιο χώρο

Κυριακή 7η Απριλίου κεντρική πλατεία Μεσσήνης – χώρος εκκίνησης

06:00 δυναμικό βάδισμα 42195μ

07:00 Μαραθώνιος δρόμος και σκυταλοδρομία 2×21097μ

09:30 10Κ

11:30  3Κ city run

12:00  1000μ παιδιών

12:15   υπαίθριο γεύμα επί της πλατείας

13:00  απονομές

Κόστη εγγραφής:

Μαραθώνιος = 20 ευρώ έως την Τρίτη 2η Απρ 2024 και 30 ευρώ από την Τετάρτη 3η Απρ

10Κ = 10 ευρώ έως την Τρίτη 2η Απρ 2024 και 15 ευρώ από την Τετάρτη 3η Απρ

= 5 ευρώ έως την 6η Απρ 2024

1000μ = δωρεάν

Εγγραφές: ιστοσελίδα https://marathon.messini.gr

Επιλογή ΑΓΩΝΕΣ/RACES

 Αμοιβές Μαραθωνίου: 

1ος και 1η από 300 ευρώ

2ος και 2η από 200 ευρώ

3ος και 3η από 100 ευρώ

Bonus +500 ευρώ στον επιτυχόντα νέα επίδοση διαδρομής

Επιδόσεις διαδρομής

2ω29:16 Παναγιώτης Καρούτζος ΟΑΚ Αίγινας 2022

3ω00:56 Ιουλία Παναγιωτοπούλου ΓΣ Αμαρουσίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες (πχ έπαθλα, απονομές, ηλικιακές κατηγορίες, χάρτες διαδρομών, κοκ) εδώ: https://marathon.messini.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend