Τα διατροφικά λάθη που… απενεργοποιούν τα αποτελέσματα της γυμναστικής

Της Δήμητρας Μπόρσα*

Είναι πολύ συχνό διάφορα διατροφικά λάθη να εμποδίζουν μια καλά δομημένη και οργανωμένη γυμναστική από το να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Θα δούμε λοιπόν μαζί τα πιο συχνά διατροφικά λάθη. Έτσι, η γυμναστική που κάνετε και ο χρόνος που αφιερώνετε θα φέρνουν περισσότερο τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απόδοση και το σώμα σας!

Γυμναστική και άδειο στομάχι

Για να καθορίσουμε τη βέλτιστη διατροφή πριν τη γυμναστική και το πώς επηρεάζει το άδειο στομάχι χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας το είδος και το στόχο της γυμναστικής και την ανοχή του ατόμου ως προς το να κάνει γυμναστική με άδειο στομάχι.
Γυμναστική αντοχής

Το άδειο στομάχι πριν από τη γυμναστική αντοχής μειώνει τη διαθεσιμότητα του υδατάνθρακα και έτσι αυξάνεται η ενεργοποίηση των μεταβολικών μονοπατιών για να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το λίπος ως καύσιμο στον οργανισμό. Στην περίπτωση που πριν τη γυμναστική έχει καταναλωθεί γεύμα με υδατάνθρακα, ενισχύονται τα μεταβολικά μονοπάτια καύσης του υδατάνθρακα. Στην πράξη όμως, για να καθορίσουμε τη βέλτιστη διατροφή πριν τη γυμναστική, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας ταυτόχρονα και τη διάρκεια και την ένταση της γυμναστικής.

Η γυμναστική μικρής διάρκειας (<90 λεπτά) με χαμηλή ή μέτρια σταθερή ένταση, μπορεί να είναι ωφέλιμο να γίνεται με άδειο στομάχι ή με 10-30 γρ πρωτεΐνης  με στόχο την καύση λίπους. Εάν η ένταση είναι υψηλή μπορεί να γίνεται με 0-75 γρ υδατάνθρακα και 10-30 γρ πρωτεΐνης με στόχο τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και της αντοχής.

Για γυμναστική μεγαλύτερης διάρκειας (>90 λεπτά), με χαμηλή ή μέτρια σταθερή ένταση υπάρχουν λίγες ενδείξεις να προτείνουν ότι μπορεί το άδειο στομάχι να δίνει κάποιο επιπλέον όφελος. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση < 75 γρ υδατάνθρακα και 10-30 γρ πρωτεΐνης οδηγεί στην καύση λίπους. Εάν η ένταση είναι υψηλή, η κατανάλωση 75-150 γρ υδατάνθρακα και 10-30 γρ πρωτεΐνης βοηθά στην καλύτερη απόδοση.

Τα σημάδια που δείχνουν πως η προπόνησή σου έχει αποτέλεσμα

Γυμναστική με βάρη

Στη γυμναστική με αντιστάσεις, η οποία συνδυάζεται με άδειο στομάχι, φαίνεται πως η μυϊκή μάζα μπορεί να συντηρείται. Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν η γυμναστική με αντιστάσεις όταν συνδυάζεται με άδειο στομάχι αναστέλλει την αύξηση της μυϊκής μάζας η οποία θα μπορούσε να είναι στόχος με αυτό το είδος γυμναστικής. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης για τη γυμναστική και την επαρκή πρόσληψη θερμίδων για τη συντήρηση του σωματικού βάρους. Είναι πιθανό κιόλας να χρειάζεται και αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης για να ευοδωθεί η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Όσον αφορά το σωματικό λίπος, ο συνδυασμός της γυμναστικής με αντιστάσεις και του άδειου στομαχιού μπορεί να οδηγεί σε αυξημένη χρήση του λίπους ως καύσιμο εφόσον υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα υδατάνθρακα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε συνθήκες έλλειψης ενέργειας αλλά ίσως και κατά την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το αν αυτό συμβάλει και σε ουσιαστική μείωση του σωματικού λίπους καθώς υπάρχουν κάποια αντικρουόμενα δεδομένα στη βιβλιογραφία. 

Λιπαρές τροφές πριν την άσκηση

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών πριν την άσκηση μπορεί να προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία λόγω της πιο αργής αποικοδόμησης τους από τον οργανισμό, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει την απόδοση κατά την άσκηση.

Για την άσκηση αντοχής, έχει μελετηθεί εάν θα μπορούσε η κατανάλωση ενός πλούσιου σε λίπος γεύματος πριν την άσκηση να βελτιώσει την απόδοση. Αυτό στηρίζεται στη θεωρία ότι η διαθεσιμότητα του λίπους στην κυκλοφορία θα είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση αυτή σε σχέση με το να έχει καταναλωθεί ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακα. Έτσι, τα αποθέματα υδατάνθρακα θα συντηρούνται καλύτερα μέσω της μεγαλύτερης χρήσης του λίπους κατά την άσκηση και αυτό μπορεί να βοηθά την απόδοση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα και φαίνεται ότι τελικά δεν προσφέρει κάποιο όφελος ένα πλούσιο σε λίπος γεύμα πριν την άσκηση σε σχέση με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακα.

Φυτικές ίνες πριν την άσκηση

Η αυξημένη κατανάλωση σε φυτικές ίνες πολύ κοντά πριν την άσκηση είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί γαστρεντερική δυσφορία κατά την άσκηση. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στο αίσθημα κορεσμού και στην καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία. Εάν λοιπόν καταναλωθούν ακριβώς πριν την άσκηση λόγω του ότι προκαλούν κορεσμό, πιο αργή αποικοδόμηση του γεύματος και κινητοποίηση του εντέρου είναι πιθανό να δημιουργείται κάποια γαστρεντερική δυσφορία. Φαίνεται πως η κατανάλωση τους 3-4 ώρες πριν την άσκηση είναι πιο ασφαλής επιλογή.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μέσα από ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, όμως, έχει θέση στη διατροφή κάποιου που γυμνάζεται. Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, τη μεταβολική υγεία και τη χρόνια φλεγμονή.

Νηστεία μετά την άσκηση

H νηστεία μετά την άσκηση, είναι μια πρακτική η οποία εμποδίζει τον οργανισμό από το να αποκαταστήσει τα αποθέματα του. Έτσι μειώνεται η απόδοση και δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο στην άσκηση αντοχής όσο και στην άσκηση με αντιστάσεις.

Άσκηση αντοχής

Για την άσκηση αντοχής, η σωστή διατροφή μετά την άσκηση είναι κύριας σημασίας για την αποκατάσταση. Η κατανάλωση υδατάνθρακα και πρωτεΐνης είναι απαραίτητη  καθώς παρέχει τα υποστρώματα για την επανασύνθεση του γλυκογόνου και τη μυϊκή αποκατάσταση. Έτσι, διατηρείται η απόδοση και αποκαθίσταται η μυϊκή λειτουργία.

Για άσκηση αντοχής με διάστημα αποκατάστασης <8 ώρες μέχρι την επόμενη άσκηση, η άμεση κατανάλωση υδατάνθρακα (0,75 γρ/kg σωματικού βάρους) είναι απαραίτητη για την επανασύνθεση του γλυκογόνου. Φαίνεται πως η ταυτόχρονη κατανάλωση υδατάνθρακα και πρωτεΐνης (0,25-0,40 γρ/kg σωματικού βάρους ή 20-40 γρ, ιδανικά πρωτεΐνη ορού γάλακτος) μετά την άσκηση δρα συνεργιστικά ως προς την επανασύνθεση του γλυκογόνου.  Η άμεση κατανάλωση πρωτεΐνης προωθεί και την πρωτεϊνική σύνθεση.

Για άσκηση αντοχής με διάστημα αποκατάστασης 8-24 ώρες μέχρι την επόμενη άσκηση, η συχνή κατανάλωση γευμάτων μέσα στην ημέρα με επαρκή υδατάνθρακα (ανάλογα με την ένταση της άσκησης) και πρωτεΐνη (περίπου 0,25 γρ-0,40/kg σωματικού βάρους ή 20-40 γρ, ιδανικά πρωτεΐνη ορού γάλακτος) βοηθά στην πλήρη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου και τη διατήρηση του μέγιστου ποσοστού πρωτεϊνικής σύνθεσης μέσα στην ημέρα. Για την αποκατάσταση του γλυκογόνου, κύριο ρόλο έχει συνολικά μέσα στην ημέρα να καλύπτεται και η απαιτούμενη κατανάλωση σε υδατάνθρακα και εάν ξεκινήσει η κατανάλωση από νωρίς γίνεται και πιο γρήγορα η επανασύνθεση του γλυκογόνου. Για την πρωτεΐνη, είναι σημαντικό η κατανάλωση της να ξεκινά μετά την άσκηση με στόχο την άμεση μυϊκή σύνθεση. Επίσης, είναι απαραίτητο να καταναλώνεται επαρκής πρωτεΐνη μέσα στην ημέρα (1,2-1,7 γρ/kg σωματικού βάρους) και να υπάρχει ένα γεύμα με πρωτεΐνη (ιδανικά καζεΐνη) πριν τον ύπνο.

Άσκηση με αντιστάσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις και η κατανάλωση πρωτεΐνης ενεργοποιούν την πρωτεϊνική σύνθεση και δρουν συνεργιστικά.

Για αυτό, ακριβώς μετά την άσκηση αλλά και σε διαστήματα 3-4 ωρών, συστήνεται να γίνεται κατανάλωση πρωτεΐνης, σε ποσότητα 0,25-0,40 γρ/kg σωματικού βάρους ή 20-40 γρ για να μεγιστοποιείται η πρωτεϊνική σύνθεση. Η πρωτεΐνη χρειάζεται να περιέχει 700-3000 mg λευκίνης ή και περισσότερο όπως και τα απαραίτητα αμινοξέα. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μετά την άσκηση είναι ένας πρακτικός τρόπος για να πετύχει κάποιος την επαρκή ποσότητα και την κατάλληλη ποιότητα πρωτεΐνης.  Φαίνεται κιόλας πως όταν γίνεται άσκηση με αντιστάσεις η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης για 4-21 εβδομάδες, ευνοεί την μυϊκή υπερτροφία, τη δύναμη και την απόδοση.

Επιπλέον, η πρωτεϊνική πρόσληψη μέσα στην ημέρα είναι πολύ σημαντικό να είναι επαρκής (1,4-2 γρ/kg σωματικού βάρους) για να επιτευχθούν οι επιθυμητές προσαρμογές. Επίσης, η κατανάλωση καζεΐνης πριν τον ύπνο σε ποσότητα 30-40 γρ προωθεί την ολονύκτια πρωτεϊνική σύνθεση και το μεταβολικό ρυθμό.

Για τον υδατάνθρακα, η κατανάλωση του μετά την άσκηση συνεισφέρει πολύ λίγο στην μυϊκή ανάπτυξη εάν υπάρχει επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλές φορές δεν καλύπτονται εύκολα οι ανάγκες σε ενέργεια σε άτομα με έντονη μυϊκή μάζα. Στην περίπτωση αυτή, η προσθήκη υδατάνθρακα συμπληρώνει την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη κάτι που ενισχύει τις φυσιολογικές προσαρμογές που προκύπτουν από την άσκηση αλλά και την αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η πρόσληψη υδατάνθρακα βοηθά στην αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου η οποία είναι σημαντικό να γίνεται για άσκηση μέτριας-υψηλής έντασης.

Μη επαρκής κατανάλωση φαγητού

Η μη επαρκής κατανάλωση φαγητού και η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη μπορούν να εμποδίσουν τις φυσιολογικές προσαρμογές που γίνονται στο σώμα ως αποτέλεσμα της γυμναστικής. Η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη ταυτόχρονα με τη γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της οστικής πυκνότητας. Επιπλέον, όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ μειωμένη μακροπρόθεσμα, αυτό σχετίζεται με αυξημένη προδιάθεση για ασθένειες και τραυματισμούς όπως και διαταραχές στο ανοσοποιητικό, ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα.

Η επαρκής κατανάλωση φαγητού και οι σωστές διατροφικές πρακτικές μπορούν να βελτιώσουν τη γυμναστική και τα αποτελέσματα της και προστατεύουν από τα παραπάνω αρνητικά. Σε περίπτωση όμως που κάποιο άτομο επιθυμεί να χάσει λίπος, είναι καλό να γίνει σταδιακά με ένα ρυθμό 500 γρ/εβδομάδα και το έλλειμα θερμίδων των 500 kcal/ημέρα στη διατροφή να προέρχεται από λίπος. Είναι επίσης σημαντικό να κρατηθεί σε καλό επίπεδο ή και να αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης (το ελάχιστο 1,4-2 γρ/kg σωματικού βάρους) κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, ο συστηματικός έλεγχος της σύστασης σώματος είναι σημαντικός ώστε να εξασφαλίζεται ότι μειώνεται το λίπος και διατηρείται η μυϊκή μάζα.

Γιατί οι δρομείς δεν μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν όποτε θέλουν;

Αποκλεισμός ομάδων τροφίμων

Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη υδατάνθρακα, πρωτεΐνης και λίπους τα οποία όλα είναι απαραίτητα για την καλή απόδοση κατά τη γυμναστική και τα μέγιστα αποτελέσματα.

Σχετικά με τον υδατάνθρακα, υπάρχει ανάγκη για τη βέλτιστη κατανάλωση του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έντονη και υψηλής έντασης γυμναστική. Με βάση τις μελέτες, η σημασία των υδατάνθρακα είναι αδιαμφισβήτητη για τη γυμναστική αντοχής και τα ομαδικά αθλήματα.

Για την πρωτεΐνη, η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε πρωτεϊνικό καταβολισμό και αργή αποκατάσταση μετά τη γυμναστική. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, κάποιους τραυματισμούς και τη δυσκολία να ολοκληρωθεί η γυμναστική.

Όσον αφορά το λίπος, η επαρκής πρόσληψη στα πλαίσια της γενικής υγείας είναι σημαντική αλλά και ειδικά βοηθά σε διάφορα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλει στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας στον οργανισμό, την ανανέωση των ενδομυϊκών αποθηκών λίπους και την επαρκή κατανάλωση των βασικών λιπαρών οξέων. Επιπλέον, για την άσκηση με αντιστάσεις, η επαρκής πρόσληψη λίπους βοηθά στη διατήρηση καλών επιπέδων τεστοστερόνης η οποία είναι σημαντική για την αποκατάσταση μετά την άσκηση και τη μυϊκή ανάπτυξη.

Ενυδάτωση και άσκηση

Η σωστή ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό βοήθημα για την άσκηση. Η εξασφάλιση της σωστής ενυδάτωσης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διατήρηση της ικανότητας να συνεχίζεται η άσκηση.

Η απόδοση μπορεί να μειωθεί σημαντικά όταν το 2% ή και περισσότερο του σωματικού βάρους χαθεί μέσω του ιδρώτα (δηλαδή, απώλεια βάρους 1,4 kg σε σωματικό βάρος 70 kg). Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό και την πνευματική διαύγεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος ρυθμός εφίδρωσης έχει αναφερθεί πως είναι 0,5-2 λίτρα/ώρα κατά την άσκηση, η μείωση της απόδοσης μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει έπειτα από 1-1,5 ώρα άσκησης. Επιπλέον, μια απώλεια βάρους από ιδρώτα μεγαλύτερη από το 4% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία και σε επακόλουθη διακοπή της άσκησης. Όταν παρατείνεται όμως οδηγεί και σε πιο σοβαρές αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το ερέθισμα της δίψας φαίνεται πως δεν είναι τόσος καλός δείκτης για την ενυδάτωση ειδικά κατά την άσκηση.

Με βάση τα παραπάνω, για τη σωστή ενυδάτωση, οι σωστές πρακτικές είναι η έναρξη της άσκησης με καλό επίπεδο ενυδάτωσης, η πρόληψη της αφυδάτωσης κατά την άσκηση και η αποκατάσταση των απωλειών σε νερό μετά την άσκηση.

Πριν την άσκηση

500 ml νερού, 2 ώρες πριν την άσκηση

400 – 600 ml νερό, 20-30 λεπτά πριν την άσκηση

Κατά την άσκηση

125-250 ml νερό, κάθε 15-20 λεπτά

Μετά την άσκηση

Ζύγιση ακριβώς πριν και ακριβώς μετά την άσκηση και κατανάλωση 200 ml νερού για κάθε 0,5 kg που χάνεται μέσω του ιδρώτα κατά την άσκηση

Διαβάστε επίσης: Τρέχεις και δεν… χάνεις; Δες τα λάθη και άλλαξε τακτική

* Η Δήμητρα Μπόρσα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στο Αιγάλεω. Η φιλοσοφία της είναι η εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση μέσα από διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Η διατροφή του δρομέα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος)

Για τον δρομέα, το φαγητό του είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφή, είναι καύσιμο. Ένας δρομέας πρέπει να ξέρει πώς να ταΐσει το σώμα του πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο , έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως τα τρόφιμα λειτουργούν ως καύσιμο  για το δρομέα. Σε κυτταρικό επίπεδο , οι μύες χρησιμοποιούν δύο βασικές πηγές , τη γλυκόζη και τα λίπη, τα οποία προέρχονται από τη διατροφή και τις αποθήκες ενέργειας τους σώματος.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει με τους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες διασπόνται σε γλυκόζη , η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια στο κύτταρο. Η γλυκόζη που περισσεύει , αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ. Στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα το σώμα αρχικά χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και καθώς τα επίπεδα πέφτουν στρέφεται στο αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Οι διατροφή του δρομέα λοιπόν, πρέπει να αποτελείται κατά 55-60% από υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, ένας δρομέας που τρέχει 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα, χρειάζεται περίπου 4,5γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες πριν το τρέξιμο και τι μας προσφέρουν

Πριν τον αγώνα 

Πριν από έναν αγώνα λοιπόν, τι πρέπει να φάει ένας δρομέας;

Εύπεπτες και γρήγορες πηγές υδατάνθρακα για ενέργεια, όπως φρούτα, μέλι και ενεργειακά ποτά. Δε θέλουμε σύνθετους υδατάνθρακες γιατί δεν είναι άμεσα απορροφήσιμα.

Πάμε να δούμε τα λίπη τώρα 

Τα λίπη αποτελούν την άλλη πρώτη ύλη που τροφοδοτεί τους μύες , και χρησιμοποιούνται για μεγάλες διαδρομές. Το διαιτητικό λίπος πρέπει να διασπαστεί σε λιπαρά οξέα για να χρησιμοποιηθεί από το μυ , άρα είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από ότι οι υδατάνθρακες (για αυτό λέμε για μεγάλες διαδρομές ). Το σωματικό λίπος από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή καυσίμου για μεγάλες κούρσες , καθώς ακόμα και οι μεγάλοι δρομείς έχουν αρκετό. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι πως χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως ενεργειακό υπόστρωμα. Η πρόσληψη του λίπους θα πρέπει να είναι 20-35% την συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Πρωτεΐνες στην διατροφή του δρομέα

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πηγή καυσίμου για το δρομέα. Ωστόσο, δομούν τους μύες και στη δική μας περίπτωση , αποτελούν μυικό ανασυγκροτητή μετά από μία κούρσα, και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κούρσας καταστρέφονται μυϊκές ίνες  και η πρωτεΐνη της αναπλάθει.  Η ημερήσια πρόσληψη είναι 10-35% της ημερήσιας. Οι δρομείς, όπως και όλοι οι αθλητές, θα πρέπει να καταναλώσουν την πρωτεΐνη μέσα σε 20 λεπτά μετά την κούρσα , και αυτό γιατί η πρωτεΐνη παρατείνει την έκκριση ινσουλίνης μετά από μία προπόνηση  ενισχύοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες και αποτρέποντας το μυϊκό τραυματισμό.

Υγρά και δρομείς

Ίσως ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αθλητική απόδοση είναι η ενυδάτωση. Η βέλτιστη απόδοση έρχεται όταν το έχουμε διατήρηση του ισοζυγίου υγρών κατά την άσκηση. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπονατριαιμία , η οποία προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα υγρών. 1 ώρα πριν τον αγώνα θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml νερό για μικρή κούρσα, ενώ για μεγάλη θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες πάλι 1 ώρα πριν. Κατά τη διάρκεια τώρα, κάθε 15-20 λεπτά 100-200 ml νερό ή ενεργειακό ποτό. Τώρα, συνήθως , υπολογίζουμε τις ανάγκες σε υγρά , ελέγχοντας το ρυθμό εφίδρωσης και το σωματικό βάρος πριν και μετά την κούρσα. Θα πρέπει μετά την κούρσα και μέσα στις επόμενες 3 ώρες να αναπληρωθούν 450-700 ml υγρών για κάθε ½  κιλό απώλειας βάρους.

Διατροφή για γυναίκες δρομείς

Αφού , λοιπόν είδαμε τους γενικούς κανόνες, θα πρέπει να τονίσουμε τις ανάγκες όταν πρόκειται για γυναίκα δρομέα. Οι γυναίκες έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Με μία κακή διατροφή οδηγούμαστε σε κακή αθλητική απόδοση , κόπωση και σε τραυματισμούς. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκα θα πρέπει να αποτελείται 50-65% από  σύνθετο υδατάνθρακα, πρωτεΐνη 10-25% και υγιεινά λίπη 20%.

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Επίσης, επειδή οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σιδήρου και λόγω της εμμήνου ρύσης  και λόγω της παραπάνω εφίδρωσης , θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτό. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ανάγκη σε ασβέστιο με συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 1000 mg. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο , θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού , στη σύνθεση των πρωτεϊνών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η πρόσληψη του αλατιού θα πρέπει να ελέγχεται και καλό θα είναι η αποφυγή τροφίμων με πολλή ζάχαρη και ο υπερβολικός καφές.

Τρέξιμο το χειμώνα και διατροφή

Καλό θα είναι, τώρα, να αναφερθούμε και στην περίπτωση που κάνουμε το τρέξιμο μας το χειμώνα. Εκεί , λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ο χειμώνας δεν προσφέρει ίδιες ευκαιρίες για πλούσια αθλητική διατροφή. Μία από τις πιο συχνές παγίδες είναι η ανεπαρκής ενυδάτωση. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αισθήματος της δίψας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Και επειδή η καλή υδάτωση αποτελεί αναγκαία για μια καλή προπόνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και το χειμώνα να καταναλώνουμε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέποντας σα δείκτη το χρώμα των ούρων.

Να μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας είναι η εποχή που κρυώνουμε. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο καλύτερα γίνεται. Η ενασχόληση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να καθιστά τους αθλητές επιρρεπείς σε κρυολόγημα. Καλό θα ήταν , λοιπόν, το γεύμα πριν την άσκηση να περιλαμβάνει υδατάνθρακες , όπως φρούτα και σιτηρά ολικής αλέσεως. Τελειώνοντας , θα πρέπει η διατροφή του να μην είναι ελλιπής σε πρωτεΐνη γιατί μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα που υπάρχουν στη διατροφή μας , αποτελούν δομικά συστατικά των παραγόντων του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend