Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα; 4131

Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Το 2014, ένας ζωολογικός κήπος στο Ηνωμένο Βασίλειο τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν απαγόρευσε τις μπανάνες για τα έγκλειστα πρωτεύοντα θηλαστικά του.

Ο λόγος;  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ζωολογικού έχουν πολλή ζάχαρη για τους πιθήκους αλλά και πολλές θερμίδες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Είναι γνωστό ότι οι μπανάνες περιέχουν μεγάλο ποσοστό καλίου, συστατικό που είναι απαραίτητο για τους δρομείς.  Ένα φρούτο μέσου μεγέθους έχει 422 μικρογραμμάρια καλίου,  ποσοστό 12% της συνολικής ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

«Αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου για εγκεφαλικό», δηλώνει η Sylvia Wassertheil-Smoller, φημισμένη καθηγήτρια στο Albert Einstein College of Medecin της Ν. Υόρκης που διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Τι περιέχει η μπανάνα

Μια μέσου μεγέθους μπανάνα έχει 102 θερμίδες, βιταμίνη C σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και 3 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης 27 γρ. υδατανθράκων και 14 γρ. ζάχαρης.  «Πολλοί από τους ασθενείς μου φοβούνται το φρούτο αυτό λόγω της αυξημένης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχει», λέει η Kristin Kirkpartrick, διαιτολόγος και διευθύντρια Διαιτολογίας και Διατροφής στο Cleveland Clinic’s Wellness Institute.  Η συμβουλή της: κόψτε μια μπανάνα στη μέση και συνοδέψτε με ένα λιπαρό π.χ. φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου για να μειώσετε την επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.

Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου οι δρομείς, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια μπανάνα, σύμφωνα με τον David Nieman,  είναι να εφοδιάζει με καύσιμα το σώμα μας.  Το 2012 ο Nieman ο οποίος είναι καθηγητής Επιστημών Υγείας και Διευθυντής του Human Performance Laboratory του Appalachian State University, δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία εξέτασε την κατανάλωση μπανανών σε σύγκριση με Gatorade από αθλητές.

Στην έρευνα αυτή, 14 άνδρες αθλητές έτρεξαν με ποδήλατο μια διαδρομή 75 χλμ. Κατά τη διάρκεια της οποίας ανεφοδιάζονταν είτε με μισή μπανάνα και νερό είτε με ένα φλιτζάνι  Gatorade κάθε 15 λεπτά περίπου. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι αθλητές επανέλαβαν το πείραμα αλλάζοντας αυτό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.  Οι χρόνοι επίδοσής τους και η φυσιολογία τους ήταν η ίδια.

Ντοπαμίνη και σεροτονίνη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν όμως ότι: Οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που φαίνεται ότι βοηθούν την δυνατότητα του σώματος να απορροφά τα αντιοξειδωτικά καθώς και την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.  «Οι μπανάνες είναι μια από τις πιο πολύπλευρες και σημαντικές  τροφές στον κόσμο», αναφέρει ο καθηγητής James Dale από το Queensland University of Technology στην Αυστραλία.

Είναι φρούτο που παράγεται σχετικά εύκολα, δίνοντας καρπό όλο το χρόνο, χρειάζεται καλές συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλά αντέχει και σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας. Όπως υποστηρίζει ο Koeppel, η μπανάνα είναι σίγουρα ένα υγιεινό αντικατάστατο ενός γλυκού ή αλμυρού σνακ.

Σε ότι αφορά μάλιστα τους δρομείς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προετοιμασίας (σ.σ. το άλλο είναι το πορτοκάλι). Άρα σωστά οι διοργανωτές των αγώνων προσφέρουν μπανάνες μετά τον τερματισμό και κατά τη διάρκεια Μαραθωνίων ή αγώνων μεγαλύτερων αποστάσεων.

Ζητώντας συγγνώμη από τα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου που τις στερήθηκαν, η ετυμηγορία για τους ανθρώπους είναι ξεκάθαρα υπέρ.

Previous ArticleNext Article

Χαλβάς: Το παραδοσιακό… superfood με τα τεράστια οφέλη 2533

Χαλβάς: Το παραδοσιακό... superfood με τα τεράστια οφέλη

Του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου*

Πόσες θερμίδες έχει ο χαλβάς; Πόση ποσότητα να καταναλώσω; Ποια είναι η διατροφική του αξία; Αν αναζητάτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ο χαλβάς αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διαδεδομένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο. Η ιστορία του είναι μακροχρόνια καθώς αποτελεί παραδοσιακό γλυκό εδώ και αρκετές γενιές. Όσον αφορά την ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική λέξη «hulw» (χαλβά), που σημαίνει γλυκό.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε μαζί τα κυριότερα είδη χαλβά, τα υλικά, τη διατροφική τους αξία αλλά και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή στο τραπέζι της σαρακοστής.

Ποια είναι τα είδη του χαλβά;

Τα κυριότερα είδη χαλβά που συναντάμε σήμερα στην αγορά είναι:

  • Ο χαλβάς από ταχίνι (σησαμένιος)
  • Ο χαλβάς από αλεύρι
  • Ο Σιμιγδαλένιος

Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά;

Τα τρία είδη χαλβά που μόλις αναφέραμε διαφέρουν σημαντικά στα υλικά παρασκευής τους με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η θερμιδική και η θρεπτική τους αξία. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η διατροφική αξία τους καθενός ξεχωριστά.

halvas apo taxini diatrofikh aksia kai thermides

Χαλβάς από ταχίνι (σησαμένιος)

Ο χαλβάς από ταχίνι ή αλλιώς σησαμένιος χαλβάς έχει ως βασικά υλικά

  • το ταχίνι,
  • το μέλι και
  • τους ξηρούς καρπούς

Ποια οφέλη προσφέρει στην υγεία και τη διατροφή μας;

Καλά λιπαρά και λιγνάνες για την υγεία της καρδιάς

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ταχίνι και σε ξηρούς καρπούς μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, αποτελεί  πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ταυτόχρονα, ο σησαμένιος χαλβάς, είναι πλούσιος σε λιγνάνες. Οι λιγνάνες ανήκουν στην κατηγορία των φυτοοιστρογόνων, ενώσεων δηλαδή που μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών και φαίνεται να δρουν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος για γερά οστά

Επιπροσθέτως, ο σησαμένιος χαλβάς είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών τη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Όσον αφορά το μυϊκό σύστημα, λόγω των ξηρών καρπών ο χαλβάς αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών ιδίως στην περίοδο της νηστείας όπου οι ζωικές πρωτεΐνες απουσιάζουν από τη διατροφή.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια

Επιπλέον, περιέχει  βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών και την παραγωγή ενέργειας.

Τι κερδίζεις με μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα;

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του;

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα του χαλβά έναντι των υπολοίπων γλυκών είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι. Το μέλι αποτελεί καλύτερη γλυκαντική ουσία η οποία προσδίδει έντονη γλυκιά γεύση και σε αντίθεση με τη ζάχαρη μας εφοδιάζει με βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα.

Tip: Ελέγξτε την ετικέτα του χαλβά που αγοράζετε αποφύγετε όσους περιέχουν σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης στην ετικέτα και επιλέξτε κάποιον που να περιέχει μέλι ως γλυκαντικό.

Πόσες θερμίδες περιέχει ο σησαμένιος χαλβάς;

Ο σησαμένιος χαλβάς στην αγορά υπάρχει με μία ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών που περιλαμβάνουν χαλβά με κακάο, με βανίλια, με μαστίχα με ξηρούς καρπούς, με σοκολάτα, κ.α. Η διατροφική τους αξία συνοψίζεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Διατροφική αξία / 30γρ σησαμένιου χαλβά
Γεύση Ενέργεια (kcal) Υδατάνθρακες (γρ) Σάκχαρα (γρ) Λιπαρά (γρ) Κορεσμένα (γρ)
Με κακάο 4,14 13,53 11,1 9,57 2,19
Με βανίλια 4,23 13,71 11,4 9,96 1,98
Με καρύδια & μέλι 4,02 14,7 13,95 9,81 1,68
Με σοκολάτα 4,02 12,93 10,8 10,44 2,61
Πόσο μπορώ να καταναλώσω;

Ο χαλβάς αποτελεί ένα «θερμιδικά πυκνό» τρόφιμο καθώς σε μικρή ποσότητα περιέχει αρκετές θερμίδες. Ως εκ τούτου, μία καλή ποσότητα είναι αυτή των 30γρ, όσο δηλαδή το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, 1-2 φορές την ημέρα ανάλογα τις ημερήσιες ανάγκες σας.

Tip: Αν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε και να καταναλώσετε μικρή ποσότητα αποφύγετε να αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία. Πλέον, υπάρχουν συσκευασίες των 30γρ που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο της μερίδας που καταναλώνετε!

paradosiakos xalvas me aleuri

Χαλβάς από αλεύρι: Η παραδοσιακή επιλογή

Αναπολώντας στιγμές της παιδικής μου ηλικίας από το σπίτι της γιαγιάς μου την περίοδο της νηστείας δε θα μπορούσα να μην αναφέρω την εκδοχή του χαλβά από αλεύρι. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή η οποία παρασκευάζεται με βασικά υλικά:

  • το αλεύρι
  • το ελαιόλαδο
  • την κανέλα
  • το καρύδι
  • το πετιμέζι

Σερβίρετε σε μικρές μερίδες σχηματισμένες στο χέρι με το κουτάλι.

Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά με αλεύρι;

Ελαιόλαδο & καρύδια για την υγεία της καρδιάς

Αρχικά, λόγω του ελαιόλαδου είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ως εκ τούτου εμφανίζει θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος και μειώνει την ολική αλλά και την LDL «κακή» χοληστερόλη.

Επιπλέον, είναι μία εξαιρετική πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος, και την LDL «κακή» χοληστερόλη, από την οξείδωση μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Τέλος, χάρις στα καρύδια περιέχει απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν επίσης θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Πετιμέζι για γλυκιά γεύση και σίδηρο

Ως γλυκαντικό στην περίπτωση του χαλβά από αλεύρι χρησιμοποιείται το πετιμέζι. Όπως και στο σησαμένιο χαλβά η αντικατάσταση της ζάχαρης αναβαθμίζει τη διατροφική του αξία.

Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που παρασκευάζεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον χυμό των πατημένων σταφυλιών (τον μούστο). Η αντικατάσταση της ζάχαρης από πετιμέζι εφοδιάζει το χαλβά από αλεύρι με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Κανέλα σύμμαχος στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Τέλος ο χαλβάς από αλεύρι περιέχει κανέλα η οποία φαίνεται να έχει αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση καθώς και θετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

xalvas simigdalenios diatrofh kai thermides

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς: Είναι το ίδιο υγιεινός;

Ας περάσουμε τώρα στο σιμιγδαλένιο χαλβά. Εδώ τα υλικά διαφοροποιούνται αρκετά καθώς ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κυρίως:

  • σιμιγδάλι
  • ζάχαρη
  • λάδι ή βούτυρο
  • αμύγδαλα

Πολλές φορές θεωρείται ως πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες από το σησαμένιο. Ωστόσο, όπως σε κάθε τρόφιμο έτσι ο και στο χαλβά δε θα πρέπει να αξιολογούμε μόνο τη «θερμιδική πυκνότητα» αλλά και τη «θρεπτική πυκνότητα» του τροφίμου.

Τα υγιεινά λιπαρά είναι απαραίτητα για όσους τρέχουν

Υλικά και διατροφική αξία

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται με βούτυρο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και την αθηρωματική πλάκα και σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επιπλέον, στην παρασκευή του χρησιμοποιείται αρκετή ποσότητα ζάχαρης η οποία το μόνο που προσφέρει στον οργανισμό μας είναι «κενές θερμίδες» αφού μας προσδίδει μόνο ενέργεια χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό.

Με δεδομένα όλα τα προηγούμενα είναι σαφές πως λόγω των υλικών του άρα και της ποιότητας των θερμίδων δεν αποτελεί εξίσου θρεπτική επιλογή όσο ο σησαμένιος χαλβάς αλλά και ο χαλβάς με αλεύρι!

Tip: Αν ωστόσο προτιμάτε το σιμιγδαλένιο, φτιάξτε το δικό σας, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και αντικαθιστώντας το βούτυρο με μαργαρίνη που περιέχει και βούτυρο ή ελαιόλαδο!

Τι να κρατήσετε;

Ο χαλβάς αποτελεί μία υγιεινή επιλογή γλυκού για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.  Επιλέξτε χαλβά από ταχίνι (σησαμένιο) ή χαλβά με αλεύρι καθώς λόγω των υλικών παρασκευής τους υπερτερούν σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Απολαύστε το χαλβά έχοντας πάντα κατά νου τη συχνότητα και το μέγεθος της μερίδας.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Διαβάστε ακόμα: Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;


*Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής. To άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Έτσι θα οργανώσετε τη διατροφή τις μέρες που μένετε σπίτι 14

Γράφει η Μαρία – Χρυσή Ανδριώτη*

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με πρωτοφανείς καταστάσεις που πιθανότατα διαταράσσουν τη φυσιολογική ροή της καθημερινότητάς μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της διατροφής μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του, είτε μένει στο σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας είτε συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Το γεύμα αυτό σου δίνει τα θρεπτικά συστατικά για την ενέργεια και την ευεξία που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση πρωινού συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος (ΔΜΣ). Επομένως, η καλή διατροφή ξεκινά από ένα πλήρες πρωινό!

Τι να βάλεις στο πρωινό σου;

  • Υδατάνθρακες: Να θυμάσαι ότι τα τρόφιμα αυτά σου προσφέρουν άμεση ενέργεια. Και ποιο τρόφιμο αποτελεί τον «βασιλιά» του πρωινού μας; Τα δημητριακά πρωινού, ειδικά αν συνδυάζουν περισσότερα συστατικά όπως σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, όπου εκτός από υδατάνθρακες μας δίνουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο.
  • Μια πηγή πρωτεΐνης: το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν εξαιρετικές βάσεις ώστε να «χτίσεις» με αυτές ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό.
  • Μία μερίδα φρούτου ή λαχανικού: για το φρέσκο συστατικό στο πιάτο σου, καλή πηγή φυτικών ινών και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων.

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

Ιδέες για γευστικό και θρεπτικό πρωινό στο σπίτι ή στο δρόμο:

  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή φυτικό ρόφημα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης (όπου εκτός από μία πληθώρα αγαπημένων γεύσεων που υπάρχουν για να διαλέξεις, μπορείς να βρεις στα ράφια και βιολογικά δημητριακά!) κι ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο
  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με ένα μέτριο φρούτο και ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Ομελέτα με αβγά και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια) σε αραβική πίτα ολικής άλεσης
  • Το κλασικό τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λαχανικά όπως ντομάτα ή/και μαρούλι και 1 μέτριο φρούτο

Παίζει ρόλο πότε θα αποφασίσεις να καταναλώσεις τα υπόλοιπα γεύματά σου;

Ναι. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες μέχρι και το μεσημέρι φαίνεται να διατηρούν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Αντίθετα, η υψηλή θερμιδική πρόσληψη προς το τέλος της ημέρας συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος (ΔΜΣ) και αυξημένη πιθανότητα για κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Σύσταση ενός πλήρους γεύματος

Ισχύει ο ίδιος κανόνας που προαναφέρθηκε για το πρωινό γεύμα. Επομένως, την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι να απολαύσεις το μεσημεριανό σου φρόντισε να υπάρχουν στο πιάτο σου:

  • Τρόφιμα ολικής άλεσης όπως είναι το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Μια πηγή πρωτεΐνης, για παράδειγμα ψάρι ή κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας, χωρίς ορατό λίπος.
  • Μία σαλάτα που θα συνοδεύσει τα παραπάνω με μία καλή επιλογή ελαίου, όπως το ελαιόλαδο.

Βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα;

Ναι, είναι μία πρακτική που εξυπηρετεί ιδιαίτερα στον περιορισμό του τσιμπολογήματος, ειδικά τώρα που πολλοί περνούν σχεδόν ολόκληρές τις ημέρες τους στο σπίτι.

Αντίστοιχα, η επιλογή «έξυπνων» σνακ για το δρόμο είναι μία καλή πρακτική για όσους συνεχίζουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, καθώς έτσι διατηρούν την ενεργειακή τους απόδοση σταθερή ενώ μειώνεται ο κίνδυνος κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής στο επόμενο μεγάλο γεύμα.

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες

Ιδέες για έξυπνα σνακ

  • Μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης και ένα φρούτο. Ιδανικό για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία για γλυκό. Υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις ώστε να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.
  • Στικς λαχανικών. Όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο για να έχεις το μέγιστο κέρδος σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ψωμί ολικής άλεσης και μία φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Μία αλμυρή εκδοχή σνακ που θα γεμίσει το κενό και θα σου δώσει ενέργεια να συνεχίσεις.

Γιατί τρόφιμα ολικής άλεσης σε κάθε γεύμα;

Για ενέργεια

Από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι και το βράδυ, που χαλαρώνουμε, χρειαζόμαστε ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις μας. Αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα τροφιμα ολικής άλεσης παρέχοντας υδατάνθρακες, το καύσιμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Για βιταμίνες

Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Κι αυτό γιατί διατηρείται ανέπαφος ο φλοιός του κόκκου του σιταριού, ο οποίος είναι πιο πλούσιος σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και στο τελικό προϊόν. Έτσι η προσθήκη τους στο καθημερινό διαιτολόγιο αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για κορεσμό

Πέρα από υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παρέχουν μία σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν έχουν την ίδια βιολογική αξία με τις ζωικές. Ωστόσο η ύπαρξή τους στα τρόφιμα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, το αίσθημα του κορεσμού επέρχεται γρηγορότερα και έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Προετοιμασία γευμάτων

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για να διασφαλίσει κανείς την ποιότητα στην καθημερινή του διατροφή είναι σημαντικό προετοιμάζεται κατάλληλα. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες πριν προχωρήσουμε στις αγορές μας. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε χρόνο και κόπο κατά την οργάνωση των γευμάτων μας αλλά και χρήματα!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσεις να επισκεφθείς το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ, με όλους τους νόμιμους τρόπους, φρόντισε να έχεις ετοιμάσει από πριν (ή από το Σαββατοκύριακο) μία λίστα ώστε να ψωνίσεις μόνο αυτά που χρειάζεσαι πραγματικά!

Διαβάστε επίσης: Έξυπνα διατροφικά tips για τις ημέρες που μένουμε σπίτι

* Η Μαρία- Χρυσή Ανδριώτη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.

x
Send this to a friend