Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Το 2014, ένας ζωολογικός κήπος στο Ηνωμένο Βασίλειο τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν απαγόρευσε τις μπανάνες για τα έγκλειστα πρωτεύοντα θηλαστικά του.

Ο λόγος;  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ζωολογικού έχουν πολλή ζάχαρη για τους πιθήκους αλλά και πολλές θερμίδες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Είναι γνωστό ότι οι μπανάνες περιέχουν μεγάλο ποσοστό καλίου, συστατικό που είναι απαραίτητο για τους δρομείς.  Ένα φρούτο μέσου μεγέθους έχει 422 μικρογραμμάρια καλίου,  ποσοστό 12% της συνολικής ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

«Αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου για εγκεφαλικό», δηλώνει η Sylvia Wassertheil-Smoller, φημισμένη καθηγήτρια στο Albert Einstein College of Medecin της Ν. Υόρκης που διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Τι περιέχει η μπανάνα

Μια μέσου μεγέθους μπανάνα έχει 102 θερμίδες, βιταμίνη C σε ποσοστό 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και 3 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει επίσης 27 γρ. υδατανθράκων και 14 γρ. ζάχαρης.  «Πολλοί από τους ασθενείς μου φοβούνται το φρούτο αυτό λόγω της αυξημένης ποσότητας υδατανθράκων που περιέχει», λέει η Kristin Kirkpartrick, διαιτολόγος και διευθύντρια Διαιτολογίας και Διατροφής στο Cleveland Clinic’s Wellness Institute.  Η συμβουλή της: κόψτε μια μπανάνα στη μέση και συνοδέψτε με ένα λιπαρό π.χ. φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου για να μειώσετε την επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.

Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου οι δρομείς, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια μπανάνα, σύμφωνα με τον David Nieman,  είναι να εφοδιάζει με καύσιμα το σώμα μας.  Το 2012 ο Nieman ο οποίος είναι καθηγητής Επιστημών Υγείας και Διευθυντής του Human Performance Laboratory του Appalachian State University, δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία εξέτασε την κατανάλωση μπανανών σε σύγκριση με Gatorade από αθλητές.

Στην έρευνα αυτή, 14 άνδρες αθλητές έτρεξαν με ποδήλατο μια διαδρομή 75 χλμ. Κατά τη διάρκεια της οποίας ανεφοδιάζονταν είτε με μισή μπανάνα και νερό είτε με ένα φλιτζάνι  Gatorade κάθε 15 λεπτά περίπου. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι αθλητές επανέλαβαν το πείραμα αλλάζοντας αυτό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.  Οι χρόνοι επίδοσής τους και η φυσιολογία τους ήταν η ίδια.

Ντοπαμίνη και σεροτονίνη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν όμως ότι: Οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που φαίνεται ότι βοηθούν την δυνατότητα του σώματος να απορροφά τα αντιοξειδωτικά καθώς και την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.  «Οι μπανάνες είναι μια από τις πιο πολύπλευρες και σημαντικές  τροφές στον κόσμο», αναφέρει ο καθηγητής James Dale από το Queensland University of Technology στην Αυστραλία.

Είναι φρούτο που παράγεται σχετικά εύκολα, δίνοντας καρπό όλο το χρόνο, χρειάζεται καλές συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλά αντέχει και σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας. Όπως υποστηρίζει ο Koeppel, η μπανάνα είναι σίγουρα ένα υγιεινό αντικατάστατο ενός γλυκού ή αλμυρού σνακ.

Σε ότι αφορά μάλιστα τους δρομείς, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προετοιμασίας (σ.σ. το άλλο είναι το πορτοκάλι). Άρα σωστά οι διοργανωτές των αγώνων προσφέρουν μπανάνες μετά τον τερματισμό και κατά τη διάρκεια Μαραθωνίων ή αγώνων μεγαλύτερων αποστάσεων.

Ζητώντας συγγνώμη από τα θηλαστικά του ζωολογικού κήπου που τις στερήθηκαν, η ετυμηγορία για τους ανθρώπους είναι ξεκάθαρα υπέρ.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κορυφαίες συμβουλές αποκατάστασης από έναν ειδικό

Ο Χάρι Τζέιμσον

Ο Χάρι Τζέιμσον είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία. Έχει υπάρξει προσωπικός γυμναστής τόσο του ποδοσφαιριστή Γουέιν Μπριτζ όσο και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον!

Βετεράνος μαραθωνίων, έμαθε από την εμπειρία του τη σημασία που έχει η ξεκούραση και η αποκατάσταση στη ρουτίνα ενός δρομέα.

Παρακάτω μοιράζεται ορισμένες πολύ κομβικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκατάσταση:

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δώστε προτεραιότητα στην ανάκτηση

«Οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιλαμβάνονται τη γυμναστική τους τους – για παράδειγμα, το τρέξιμο – ως το κύριο και την ανάκαμψη ως μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να τοποθετηθεί γύρω της. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: το τρέξιμο να είναι μια λεπτομέρεια και η ανάκαμψη το βασικό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η άσκηση το κομβικό στοιχείο για τη διαμόρφωση φυσικής κατάστασης αλλά η αποκατάσταση».

Χρειάζεστε μια πολυμορφία

«Δεν υπάρχει καμία μαγική μέθοδος που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Πρέπει αντίθετα να έχετε πολλές μεθόδους ανάκτησης. Από γυμναστηριακά μηχανήματα μέχρι φυσικά μασάζ και αλοιφές. Είναι από τους λόγους που έχω καταφέρει να υπάρχω τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα είναι οι πολλοί τρόποι μέσω των οποίω ανακτώ τις δυνάμεις μου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση»

Η έντονη προπόνηση χρειάζεται έντονη ανάπαυση

«Εάν προπονείστε για μαραθώνιο, είναι γνωστό πως εξαιτίας της αύξησης των χιλιομέτρων που κάνετε πρέπει να αυξήσετε και τον ύπνο ότι η αύξηση των μιλίων χρειάζεται επίσης αυξημένο ύπνο. Νομίζω ότι πολύς κόσμος αγνοεί αυτό τον γενικό κανόνα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο: σηκώνονται πολύ νωρίς για να τρέξουν πριν από τη δουλειά και καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο».

Προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά στην προπόνηση

«Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου. Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τόσο σκληρό όσο τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Η συμβουλή μου είναι: μεταφερθείτε σε κάποια δύσκολα μέρη για την προπόνησής σας. Πίστεψέ με, στον αγώνα, θα τρέξετε κάπου ακόμα πιο σκληρά. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πώς θα νιώσετε στο χιλιόμετρο 38 σε έναν μαραθώνιο όταν κυνηγάτε έναν χρόνο. Και κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πόσο λαμπρός θα νιώσεις στο χιλιόμετρο 42 όταν φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πηγαίνετε σε μερικά δύσκολα σημεία στην προπόνησή σας, ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε διανοητικά για την πρόκληση που έρχεται».

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Γίνετε δυνατοί – και συγκεκριμένοι

«Ένα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι άνθρωποι που απλά τρέχουν χωρίς καμία άλλη προοπτική. Αυτή είναι μια συνταγή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις καθώς το σώμα σας δεν είναι απαραίτητα αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει αυτόν τον όγκο εργασίας που κάνετε. Βρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν. Κάντε πολλή γυμναστική, προσθέστε γλουτένη στη διατροφή σας, γυμνάστε την πλάτη σας και το κυριότερο, τα πόδια σας».

Διαβάστε επίσης: Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend