Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Εάν κάποιο άθλημα απαιτεί καλή διατροφή αυτό είναι το τρέξιμο. Ακόμα κι αν το τρέξιμο είναι κατά κύριο λόγο ένα άθλημα αντοχής, απαιτεί μυϊκή δύναμη και γι ‘αυτό η διατροφή για τους δρομείς είναι εξαιρετικά σημαντική.

Παρακάτω αναφέρουμε 10 εύκολα και πρακτικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε τη σωστή διατροφή με το πρόγραμμα της άθλησης σας.

1. Κρατήστε το σώμα σας ενυδατωμένο

Η πιο προφανής συμβουλή, αλλά και η πιο σημαντική! Όταν τρέχετε, το σώμα ιδρώνει για να κρατήσει τη θερμοκρασία του οργανισμού σας σταθερή. Ο ρυθμός με τον οποίο το νερό χάνεται μπορεί να ποικίλει, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο μέσος μαραθωνοδρόμος μπορεί να χάσει 500ml νερού ανά ώρα, ενώ μια ελίτ δρομέας μπορεί να χάσει μέχρι και 2 λίτρα. Αυτή η απώλεια νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις σας. Το νερό βοηθά τους μυς αποτελεσματικά, επίσης βοηθά και στην πρόληψη από κράμπες.

Επιπλέον, το νερό αυξάνει τη ροή του αίματος, γεγονός που σημαίνει καρδιαγγειακό σύστημά σας λειτουργεί φυσιολογικά και παρέχει αίμα στους μυς σας για να σας βοηθήσει να τρέξετε πιο γρήγορα. Ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες μπορεί να παρατείνουν την αντοχή  σας και να μειώσουν την κούραση που νιώθετε. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 3 ml ανά κιλό του σωματικού σας βάρους κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

2. Πρόσληψη υδατανθράκων

Για τους δρομείς οι υδατάνθρακες είναι κάτι σαν μαγική λέξη, αλλά για καλό λόγο. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη (ζάχαρη) από το σώμα, η οποία αποθηκεύεται στους μύες με τη μορφή γλυκογόνου. Όταν τρέχετε, το σώμα θα χρησιμοποιήσει αυτό το γλυκογόνο που αποθήκευσε ως πρωταρχική πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει το σώμα σας.

Η πρόσληψη υδατανθράκων για την άσκηση σας, ουσιαστικά σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο γλυκογόνο αποθηκευμένο στους μυς σας έτοιμο να χρησιμοποιηθεί κάτι που  σας επιτρέπει να τρέξετε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερες αντοχές. Η πρόσληψη των υδατανθράκων θα πρέπει να αρχίσει περίπου 2-3 ημέρες πριν από την εκδήλωση ή τον αγώνα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη πηγή υδατανθράκων για αυτή την περίοδο, οπότε προτιμούμε τροφές όπως το καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά, καθώς και βρώμη.

3. Καταναλώστε καλής ποιότητας πρωτεΐνες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την κατανάλωση πρωτεΐνης σε συνδυασμό με  άσκηση με τους ογκώδεις μυς και το bodybuilding. Ωστόσο η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη και για τους δρομείς. Είτε είστε ανταγωνιστικός ή μη δρομέας, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να διανύσετε τα μίλια και στην προπόνηση σας και στους αγώνες σας. Το τρέξιμο ασκεί τεράστια πίεση στους μύες σας και θα πρέπει να είναι σε θέση να επανέλθουν γρήγορα για την επόμενη/ο προπόνηση/αγώνα, και η πρωτεΐνη κάνει ακριβώς αυτό.

Ενώ όλα τα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες, το μυστικό είναι να τρώτε πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Σε γενικές γραμμές, η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη για σας, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι πιο εύκολο να την χωνέψετε, κάτι που την κάνει ιδανική για τους δρομείς. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι: Καστανό ρύζι, Φακές, Κινόα, Σόγια, Αυγά,

4. Τροφή χωρίς υπερβολές

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το αίσθημα του φουσκώματος στη γραμμή εκκίνησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή τροφή στο στομάχι σας για να σας κρατήσει, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να αισθάνονται βαριά. Αν διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση γεύματος πριν από μια προπόνηση σας κάνει να νιώθετε άβολα, δοκιμάστε ένα ισοτονικό ποτό  ή ένα smoothie με γιαούρτι. Αυτές τις τροφές είναι πιο εύκολο να τις χωνέψετε, αλλά εξακολουθούν να σας παρέχουν ενέργεια.

5. Συνδυάστε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες για την ανάρρωση

Η ανάρρωση είναι πιθανώς μια από τις πιο σημαντικές πτυχές για οποιονδήποτε δρομέα, γιατί αν δεν μπορείτε να ανακτήσετε, δεν μπορείτε να εκτελέσετε. Η Καθυστέρηση Έναρξης Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ) είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό για πολλούς δρομείς, με συμπτώματα που κυμαίνονται από μυϊκή ευαισθησία και πρήξιμο, για να ολοκληρωθεί η βλάβη των μυών.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα τρέξιμο και συνήθως εντός 24-72 ωρών μετά την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακες εντός 1 ώρας από την άσκηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ΚΜΠ. Η καλύτερη αναλογία είναι 80 γρ υδατάνθρακες και 28 γρ πρωτεΐνης. Υπάρχουν πολλά αθλητικά ποτά και ροφήματα στην αγορά με μια καλή αναλογί

6.Φάτε αντι-φλεγμονώδη τρόφιμα

Δρομείς συχνά πάσχουν από φλεγμονή των μυών ή των αρθρώσεων και έτσι η διατροφή πλούσια σε φυσικά αντι-φλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs), μπορεί να συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών. Στις τροφές πλούσιες σε EFAs περιλαμβάνονται ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το κουκουνάρι, και οι ηλιόσποροι.

7. Τρώτε περισσότερα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Όταν ασκείστε, το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες – μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες αυτής της βλάβης, και αν και τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να βελτιώσουν κατ ‘ανάγκη την αθλητική απόδοση, είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας. Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών : όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, οι ντομάτες, το μπρόκολο και τα παντζάρια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι «η κατανάλωση ολόκληρων παντζαριών βελτιώνει τις επιδόσεις λειτουργίας σε υγιείς ενήλικες.« Έτσι, βάλτε τα παντζάρια στην σαλάτα σας!

8. Εξετάστε τα συμπληρώματα

Παρά το γεγονός ότι είναι πάντα καλύτερο να παίρνουμε όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα νωπών τροφίμων, οι επιπλέον απαιτήσεις που τίθενται σε δρομείς δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ό, τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατροφής. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσει την αντοχή, αθλητικά ποτά, τζελ υψηλής γλυκόζης και μπάρες πρωτεΐνης και είναι όλα καλές επιλογές για να σας βοηθήσουν να διεκπεραιώσετε την άσκηση.

Επιπλέον, ένα σύμπλεγμα B-βιταμινών θα βοηθήσει το σώμα σας να παράγει ενέργεια, και ένα συμπλήρωμα αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας μπορεί να βοηθήσει με την αποκατάσταση των μυών.

9. Πάρτε έναν καλό νυχτερινό ύπνο

Αν και δεν είναι αυστηρά μια συμβουλή διατροφής, και ενώ δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένας «καλός» ύπνος κάθε βράδυ προσδίδει το αίσθημα ανανέωσης και ενέργειας, η σημασία του καλού νυχτερινού ύπνου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.

Όταν κοιμάται, το σώμα είναι σε επισκευή και διαδικασία ανάκτησης. Έτσι, αν δεν κοιμάστε αρκετά, τότε είναι πιθανό να βρείτε τον εαυτό σας σε μία κατάσταση να συλλέγει τραύματα και να μην λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η τεστοστερόνη παράγεται, βοηθώντας την αποκατάσταση των μυών και τη βελτίωση της αντοχής.

10. Μην αλλάζετε τη ρουτίνα σας

Έχουμε όλοι βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση ,που το πρωί του αγώνα και ψάχνετε για κάτι για να σας δώσει μία επιπλέον ώθηση υποκύπτοντας στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο που να ξεφεύγει από την συνηθισμένη ρουτίνα σας. Να μην το κάνετε! Ο πειραματισμός την ημέρα του αγώνα δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα.

Απλά δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας. Θα μπορούσατε να πάθετε κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλο, ξηροστομία, διάρροια ή οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει προσπάθεια στην προπόνηση και τη διατροφή σας, καθώς και ότι η αδρεναλίνη της μεγάλης μέρας θα σας δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεστε.

ΠΗΓΗ: thessdiet.gr

Previous ArticleNext Article

Στιγμιαίος καφές ή καφές φίλτρου; Ποιος είναι πιο ελαφρύς;

Στιγμιαίος καφές ή καφές φίλτρου; Ποιος είναι πιο ελαφρύς;

Γράφει η Ελένη Τσαχάκη*

Φαντάσου ότι είσαι μπροστά από το ντουλάπι που βάζεις τα υλικά για τον καφέ, ή ακόμα στο ράφι του σουπερ-μαρκετ και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις: στιγμιαίο ή καφέ φίλτρου; Ποιος από τους δύο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά; Ποιος από τους δύο είναι πιο ελαφρύς;

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιος θα βγει νικητής σε αυτόν τον «αγώνα»!

1. Θες αντιοξειδωτικά;

Τότε επίλεξε στιγμιαίο καφέ!

1 ποτήρι κρύου φραπέ ή 1 κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ, σου δίνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από την αντίστοιχη ποσότητα καφέ φίλτρου

Πιο συγκεκριμένα, με 1 ποτήρι ή 1 κούπα στιγμιαίο καφέ λαμβάνεις 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ισοδύναμη ή και μεγαλύτερη από αυτή των φρούτων που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα σου.

2. Ποιος καφές είναι πιο ελαφρύς;

Μία μερίδα καφέ φίλτρου περιέχει 115-175 mg καφεΐνης, ενώ ίση ποσότητα στιγμιαίου καφέ σου δίνει 65-100mg καφεΐνης. Εάν επομένως ως ελαφρύ χαρακτηρίζουμε τον καφέ με τη λιγότερη καφεΐνη, τότε νικητής βγαίνει ο στιγμιαίος!

Μάλιστα πρόσφατη μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να μη δρα αρνητικά στο στομάχι σε υγιείς ενήλικες

Φαίνεται λοιπόν ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει ποσότητα καφεΐνης που μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε ανάλογα με την ποσότητα καφέ που τελικά θα χρησιμοποιήσουμε, ενώ αντίθετα στον καφέ φίλτρου δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος και το μέρος παρασκευής, όπως για παράδειγμα εκτός σπιτιού.

3. Χειμώνα, καλοκαίρι: στιγμιαίος VS φίλτρου σημειώσατε 1

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει συχνά τις επιλογές των ροφημάτων που θα καταναλώσουμε. Τους χειμερινούς μήνες η ζήτηση των ζεστών ροφημάτων είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με το καλοκαίρι. Ο στιγμιαίος καφές, λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να τον φτιάξουμε είτε ζεστό με τη μορφή του νες είτε κρύο ως φραπέ, προκειμένου να τον καταναλώσουμε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Σε αντίθεση με τον καφέ φίλτρου, ο οποίος καταναλώνεται μόνο ζεστός.

4. Εύκολη συνταγή και για του πιο αρχάριους

Δεν πειράζει που δεν είσαι master- barista, γιατί μπορείς να φτιάξεις τον στιγμιαίο εύκολα και γρήγορα. Ο καφές φίλτρου έχει το μειονέκτημα ότι χρειάζεται να έχεις μία πολύ καλή μηχανή καφέ, αλλά και να επιλέξεις και το κατάλληλο χαρμάνι. Ο στιγμιαίος καφές από την άλλη, έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι δε χρειάζεσαι κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό!

Τι θα χρειαστείς;

Ένα κουτάλι για να μετρήσεις τα γραμμάρια, τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ και από εκεί και πέρα:

  • Εάν επιλέξεις την εκδοχή του ζεστού νες, ζέστανε το νερό σε ένα μπρίκι ή στο μάτι της κουζίνας σου
  • Αν διαλέξεις την κρύα εκδοχή (φραπέ), μπορείς είτε με το πιο απλό shaker, είτε με ένα ηλεκτρικό μιξεράκι να έχεις εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Ακόμα αναρωτιέσαι ποιον καφέ θα επιλέξεις; Ξεκίνα τη μέρα σου με τον αγαπημένο φραπέ των Ελλήνων και θυμήσου να τον απολαύσεις με την καλύτερη παρέα!

Διαβάστε επίσης: Πως ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βελτιώσει την προπόνησή σου;

*Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.

Ποιες τροφές βοηθούν την μυϊκή ανάπτυξη και υγεία

Ποιες τροφές βοηθούν την μυϊκή ανάπτυξη και υγεία

Η σκληρή και συνεχής προπόνηση δεν είναι αρκετή από μόνη της να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε την μυϊκή μάζα που ονειρευόμαστε.

Ο συνδυασμός της άσκησης και της διατροφής είναι αυτός που θα μας δώσει γρηγορότερα τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Η σωστή διατροφή θα λειτουργήσει θετικά σε όλους όσους, είτε θέλουν να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση είτε θέλουν να επιτύχουν μυϊκή ενδυνάμωση. Παρακάτω αναφέρουμε τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες τροφές που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε περισσότερη μυϊκή μάζα και δύναμη σε συνδυασμό με την προπόνηση.

Σολομός

Αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών καθώς δεν περιέχει μόνο πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας αλλά περιέχει μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα όπως το εικοσαπεντανοϊκό και εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για την ικανότητα τους να βελτιώσουν την υγεία της καρδιά, όμως έχουν μια επιπλέον δράση η οποία έχει να κάνει με το ότι αναστέλλουν την αποδόμηση των μυών, αυξάνοντας παράλληλα την αναβολική ικανότητα των αμινοξέων. Εάν δεν μας αρέσει το ψάρι καλό θα ήταν να παίρνουμε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου ώστε να επωφεληθούμε από τα οφέλη αυτά, όμως δεν ξεχνάμε πως είναι προτιμότερη η ισορροπημένη διατροφή από τα συμπληρώματα.

Φακές

Οι φακές θα πρέπει να αποτελούν το μυστικό σας όπλο για την ενδυνάμωση και διατήρηση των μυών σας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχουν 18γρ πρωτεΐνης και 40γρ υδατάνθρακα. Επιπρόσθετα, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνες τους, είτε με καστανό ρύζι, είτε σε μια σαλάτα.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, η χολίνη και η βιταμίνη D. Για αυτό τον λόγο αποτελούν μια πολύ σωστή επιλογή που δεν είναι επιβλαβής για την υγεία σας όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες.

Cottage cheese

Αποτελεί καθαρή πηγή καζεΐνης. Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη η οποία αφομοιώνεται αργά, κάτι που σημαίνει πως είναι ιδανική για την συντήρηση των μυών σας. Το τρόφιμο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή σνακ αλλά και να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα σας. Επίσης το cottage cheese αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο.

Άπαχο βοδινό κρέας

Θα πρέπει να αποτελεί την βάση της διατροφής σας εφόσον θέλετε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, διότι περιέχει όλα τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη των μυών σας. Κατά μέσο όρο, μια μέση μερίδα 90γρ περιέχει μόνο 154 θερμίδες και σας εφοδιάζει με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όμως το σημαντικότερο που σας προσφέρει είναι η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, και η υψηλή ποσότητα αμινοξέων που επιδρούν μαζί με την ινσουλίνη στην ανάπτυξη των μυών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να τονίσουμε για αυτούς που ταυτόχρονα προσπαθούν να χάσουν βάρος, πως μια μερίδα (90γρ) άπαχου βοδινού κρέατος σας παρέχει ίση ποσότητα πρωτεΐνης όσο και 1,5 φλιτζάνι φασόλια αλλά παρέχοντας τις μισές θερμίδες.

Κοτόπουλο χωρίς πέτσα

Όπως και το βοδινό έτσι και το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας η οποία είναι σημαντική για την συντήρηση και επανόρθωση των μυών, την υγεία των οστών καθώς και την διατήρηση του βάρους. Θετικό επίσης είναι ότι το κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μην το βαρεθείτε.

Διαβάστε ακόμα:Γιατί οι μυς «καταστρέφονται» στην προπόνηση και χτίζονται στην κουζίνα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αθλητική αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Send this to a friend