Τα σημάδια που δείχνουν πως η προπόνησή σου έχει αποτέλεσμα

Τα σημάδια που δείχνουν πως η προπόνησή σου έχει αποτέλεσμα

Kάθε φορά που ξεκινάμε μια νέα σωματική άσκηση αναρωτιόμαστε αν έχει αποτέλεσμα και συχνά γινόμαστε ανυπόμονοι, περιμένοντας να δούμε άμεσα αλλαγές στο σώμα μας.

Αυτό που θα πρέπει πάντοτε να έχετε κατά νου είναι πως όλα θέλουν τον χρόνο τους, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σας δείξουν  αν βαδίζετε προς τον σωστό δρόμο.

Οι αντιδράσεις του σώματος

Αν οι καρδιακοί παλμοί είναι υψηλοί και παράλληλα έχετε εφίδρωση, αυτό σημαίνει πως δοκιμάζετε τα όρια του σώματός σας και ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για ένα καλό αποτέλεσμα.

Ικανοποιητικός ύπνος

Έρευνες έχουν δείξει πως η σωστή σωματική άσκηση διευκολύνει τον ύπνο. Και, όπως γνωρίζουμε, ένας καλός ύπνος βοηθά στην απώλεια βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Επικέντρωση στην ποιότητα

Όπως αναφέρει η personal trainer, Keri Lynn Ford, η σωστή άσκηση έχει να κάνει με το είδος και όχι με την χρονική διάρκεια. Αν λοιπόν έχετε ήδη ξεκινήσει να ψάχνεστε και έχετε αντικαταστήσει ένα πολύωρο πρόγραμμα άσκησης με κάποιο πιο έντονο που θα απαιτεί λιγότερο χρόνο, τότε είστε σε καλό δρόμο.

Δοκιμάζετε συνεχώς καινούρια πράγματα

Δοκιμάστε νέες ασκήσεις και προγράμματα προπόνησης. Η ποικιλία στην γυμναστική κρατά το ενδιαφέρον σας ενεργό και συμβάλει στην πρόοδο που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε. Αν το κάνετε ήδη, τότε σημαίνει ότι έχετε αποκτήσει ενδιαφέρον για τη γυμναστική και σας έχει γίνει τρόπος ζωής.

Έχετε καλύτερη διάθεση

Μπορεί να το αφήσαμε για το τέλος, ωστόσο, είναι σημαντικό. Αν η ψυχολογία σας είναι σε καλύτερη κατάσταση, τότε είναι δεδομένο ότι είστε σε καλό δρόμο. Αν συνεχίσετε έτσι, τότε τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

Διαβάστε ακόμα: 6 λάθη που καταστρέφουν τα αποτελέσματα της προπόνησής σου

Previous ArticleNext Article

Κάντε μια καλή αρχή με τους κοιλιακούς σας με ένα 10λεπτο στοχευμένο πρόγραμμα

Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που ενεργοποιεί όλους τους μυς του κορμού και φυσικά τους μυς του πυρήνα του σώματος.

Οι κοιλιακοί λοιπόν έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας για περισσότερες καύσεις.

Είναι δεδομένο ότι όσο δυνατότερους κοιλιακούς έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη μας και στο τρέξιμο.

Γενικά η επίπεδη κοιλιά είναι ένα ζητούμενο για όλους. Αυτό είναι και το έναυσμα για τις ασκήσεις που μας παρουσιάζει παρακάτω η Βασιλική Ρουμελιώτη.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης που μπορείτε να κάνετε με απόλυτη ασφάλεια, ακολουθώντας τις οδηγίες και τα βήματα της Βασιλικής.

Δείτε το βίντεο:

Το σπλαγχνικό λίπος είναι πιο ευάλωτο στη γυμναστική παρά στη δίαιτα!

Οι μελέτες δείχνουν ότι το συσσωρευμένο λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο από αυτό που βρίσκεται σε άλλα σημεία του σώματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το λίπος της μέσης αποτελείται από σπλαγχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα (σπλάγχνα) και διαφέρει από το υποδόριο λίπος (αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα).

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι αδρανές, αλλά παράγει βιοχημικά μηνύματα που προκαλούν φλεγμονής στο σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων (διαβήτης τύπου 2, καρδιοαγγειακά, υπέρταση κλπ).

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετό σπλαχνικό λίπος μπορεί να έχουν όχι μόνο τα παχύσαρκα άτομα αλλά και άνθρωποι με κανονικό βάρος (με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος) οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από το κανονικό.

Στο παρελθόν, ερευνητές από τη Mayo Clinic δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 12.785 άτομα τα οποία είχαν μεν φυσιολογικό βάρος αλλά μεγάλη περίμετρο μέσης. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να να πεθάνουν πρόωρα μέσα σε μια περίοδο 14 ετών (όσο κράτησε η μελέτη).

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση

Πως θα μπορούσατε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;Tο λίπος που μαζεύεται στα σπλάχνα είναι ευάλωτο στη συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τον ΓκάριΧάντερ, καθηγητή Ανθρωπίνων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ.

Η δίαιτα επίσης βοηθά αλλά με τη γυμναστική η μείωση είναι πιο σημαντική και πιο μόνιμη.

Έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Χάντερ και αφορούσαν γυναίκες βρήκαν πως όσες αρχικά δεν γυμνάζονταν και στη συνέχεια έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους (έκαναν γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα για ένα έτος) έχασαν το 2% του συνολικού σωματικού λίπους τους.

Αλλά η κατανομή του λίπους που χάθηκε δεν ήταν ομοιόμορφη στο σώμα. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε  στην περιοχή της κοιλιάς τους, απ’ όπου έχασαν το 10% του λίπους.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Δεν είναι μέχρι σήμερα σαφές ποιο είδος γυμναστικής είναι το καλύτερο για να χάσει κανείς σπλαχνικό λίπος.  Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση αντοχής (π.χ. βάδισμα και τζόκινγκ) είναι καλύτερη από την προπόνηση με βάρη. Άλλες όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους είναι ακόμα καλύτερος. Το συμπέρασμα είναι: γυμναστείτε με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει ακολουθώντας την ένταση που σας ταιριάζει.

Ο Χάντερ λέει ότι παρότι ορισμένα άτομα πιστεύουν ότι οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια του λίπους γύρω από τη μέση, αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Καίγοντας παραπανίσιες θερμίδες το σωματικό λίπος μειώνεται όμως το σώμα αποφασίζει από που θα φύγει πρώτο, κάτι που διαφέρει από άτομο και άτομο.

Διαβάστε επίσης: Στήθος, κοιλιά και χερούλια: Πως θα φύγει το περιττό λίπος (video)

x
Send this to a friend