O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν σπάνια έναν πολύωρο και αληθινά ευεργετικό ύπνο αλλά αντίθετα, ζουν με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης, γεγονός που ενισχύει το άγχος, το στρες και εν γένει την κακή ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ακόμα και αν μοιάζει αδύνατο πολλές φορές να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας η συνήθεια του καλού ύπνου, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε αντί αυτής μια άλλη ευεργετική συνήθεια…

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Τρέξιμο και γυμναστική = φάρμακο

Αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά: Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Αλλά η συστηματική εκγύμναση, συμπεριλαμβανομένων του τρεξίματος και του γυμναστηρίου, μπορεί να εξισορροπήσει μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν 380.055 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55,9 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ύπνο, τα άτομα με κακό ύπνο είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 39% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 13% περισσότερες πιθανότητες κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ναι μεν εκείνοι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ήταν εκείνοι που είχαν κακό ύπνο, αλλά επίσης ήταν και εκείνοι που δεν τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δηλαδή, τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν κακό ύπνο αλλά είχαν και αρκετή σωματική δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό που να τηρούνται οι συνιστώμενες οδηγίες του ΠΟΥ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν άσχημα και δεν τηρούσαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, όσοι ασκούνταν τακτικά ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που παράγει ο κακός ύπνος.

Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ο καθηγητής Μαρκ Χάνερ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μεταβολικές επιδράσεις, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος γλυκόζης. Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλές μεταβολικές οδούς».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και επομένως δεν είναι καταληκτικό ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα προκαλεί τη μείωση των βλαβών από τον κακό ύπνο.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο πρόκειται για μια δυνητικά παρηγορητική είδηση ​​για όσους δρομείς δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και έναν καλό ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με επιτυχία έγιναν οι αγώνες Run Greece σε Γιάννενα και Ρόδο

Γιάννενα και Ρόδος γιόρτασαν σήμερα με τη διεξαγωγή των αγώνων Run Greece. Δύο πόλεις που έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση κι έχουν δείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τις διοργανώσεις στίβου.

Στα Γιάννενα δύο νέοι αθλητές των μεσαίων αποστάσεων κατέκτησαν την πρώτη θέση στα 5χλμ. Ο Νέστορας Κολλιός στους Άνδρες διένυσε την απόσταση σε 16.26 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Γεωργίου με 16.38 και Γιώργος Τασιούλας με 16.56. Η Έφη Φλώρου ήταν νικήτρια στις γυναίκες με 19.03 και ακολούθησαν οι Αποστολία Τσιτσάκη με 19.43 και Χρύσα Ανδρούτσου με 19.57.

Στα 10χλ. νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης με 33.41 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Τσουμάκας με 34.20 και Βασίλης Τσιρώνης με 35.03. Στις γυναίκες πρώτη πέρασε τη γραμμή τερματισμού η Ερμιόνη Χασκή με 45.00, δεύτερη ήταν η Άννα – Αλκμήνη Αποστολοπούλου με 47.58 και τρίτη η Αγγελική Μαντραβέλη με 48.14.

Στην Ρόδο ο 22χρονος Γιάννης Μπόνερ τερμάτισε πρώτος στα 5χλμ. με 15.59 και άφησε πίσω του τους Θανάση Μπούρο (17.12) και τον έφηβο Ανδρέας Έλληνα (17.42). Στις γυναίκες η Παναγιώτα Καρπαθάκη ήταν νικήτρια με 23.58 και ακολούθησαν οι Δικαία Αθανασάκη (24.32) και Μαρία- Νεφέλη Μιχαλού (25.21).

Στα 10χλμ. Ανδρών ο Μιχάλης Χατζηιωάννου ήταν νικητής με 35.29 και ακολούθησαν οι Στέφανος Λεβέντης (36.23) και Τσαμπίκος Στατής (37.25). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Κωνσταντίνα Κανέλλη ήταν νικήτρια με 48.34, μπροστά από τις Χρυσαφίνα Κοζά (49.40) και Ειρήνη Βογιατζή (51.09).

Στα Ιωάννινα βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών που μετείχαν στην διοργάνωση

Με τις διοργανώσεις της Ρόδου και των Ιωαννίνων ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της σειράς Run Greece, τους οποίους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με μεγάλο χορηγό την ERGO. Η ομοσπονδία τηρώντας τα εγκεκριμένα από την πολιτεία υγειονομικά πρωτόκολλα κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη διεξαγωγή αγώνων σε δημόσιο δρόμο και να δώσει την ευκαιρία σε αθλητές και δρομείς να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους συνήθεια. Το επόμενο διάστημα – και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της Καστοριάς και της Λάρισας, που αναβλήθηκαν λόγω του της έξαρσης του ιού covid- 19.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τον Αυθεντικό

Νέο βίντεο για τον ΑΜΑ 2018 από τον ΣΕΓΑΣ

Ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί το «παζλ» των συμμετοχών για όλους τους αγώνες (42χλμ στην αυθεντική διαδρομή, και αγώνες 5 & 10χλμ) του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2021.

Η επίσημη περίοδος εγγραφών ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οπότε και το σύστημα εγγραφών θα κλείσει αυτόματα.

Ο Αυθεντικός επιστρέφει.. Προλάβετε και εξασφαλίστε την θέση σας στην γραμμή εκκίνησης στις 13-14 Νοεμβρίου.

Δείτε πως ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend