Συμβουλές για βελτίωση του μεταβολισμού σας μετά τα 30

Συμβουλές για βελτίωση του μεταβολισμού σας μετά τα 30

O μεταβολισμός είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα μετατρέπει ό,τι τρώμε σε ενέργεια. Ο καταβολισμός είναι η κατάρρευση των μορίων που είναι απαραίτητα για την απόκτηση ενέργειας και ο αναβολισμός είναι η σύνθεση όλων των χημικών ενώσεων που απαιτούνται από τα κύτταρα.

Όταν περάσει κάποιος την ηλικία των 30 είναι πιο εύκολο να πάρει κιλά και πιο δύσκολο να χάσει το περιττό βάρος. Τα φαγητά που κάποτε απολαμβάνατε πλέον προσθέτουν έξτρα πόντους στην περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια μυϊκής μάζας μειώνει την φυσική ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες. Οσο μεγαλώνει κανείς θα πρέπει να φροντίζει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και να μην παραμελεί την γυμναστική ώστε να ενδυναμώσει τους μύες.

Ο ρυθμός μεταβολισμού επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως παίρνουν ή χάνουν πολύ εύκολα κιλά γιατί απλά αυτό είναι το DNA τους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως είναι πολλά που περνούν από το χέρι τους ώστε να αλλάξουν τον μεταβολισμό τους.

Το πόσο τρώτε καθημερινά μέχρι το πόσες ώρες κοιμάστε το βράδυ είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό μεταβολισμού, όπως ισχύει με την στάση του σώματος που έχετε συνήθως, αλλά και με τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Δείτε πώς θα βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας όταν περάσετε την ηλικία των 30:

Καταναλώστε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας

Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Διατηρεί το μεταβολισμό σας σε καλά επίπεδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες, ο μεταβολικός σας ρυθμός βελτιώνεται και το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να τις μετατρέψει σε ενέργεια.

Δώστε το συκώτι σας ένα διάλειμμα

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν τείνουν να κερδίζουν βάρος ειδικά γύρω από την μέση. Αυτό μπορεί να είναι δείγμα πως το συκώτι είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες που προέρχονται από τροφές, ποτά και φάρμακα.

Σιγουρευτείτε πως δεν έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Ερευνες έχουν  δείξει ότι τα 3/4 των εφήβων και των ενηλίκων στις  ΗΠΑ έχουν έλλειψη της βιταμίνης D. Η έλλειψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Παράλληλα ειδικοί υποστηρίζουν πως αν βελτιώσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας θα είναι θα είναι πιο εύκολο στην συνέχεια να χάσετε περιττά κιλά.

Πάρτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά βοηθούν την εξισορρόπηση των καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών προάγει την απώλεια βάρους και μειώνει το σωματικό δείκτη μάζας (BMI).

Μην ξεχνάτε τα συμπληρώματα διατροφής

Εχουν συνδεθεί με δείκτη μάζας κάτω του 25, καλύτερη σωματική δραστηριότητα και πιο υγιή οργανισμό. Φυσικά για όσους τρώνε τις κατάλληλες τροφές που παίρνουν από εκεί όλες τις ουσίες που χρειάζονται, τα συμπληρώματα είναι περιττά.

Χαμηλώστε την θερμοκρασία δωματίου

Σύμφωνα με έρευνα άτομα που για έναν μήνα κοιμόντουσαν σε δωμάτιο με δροσερό περιβάλλον, είχαν μια αύξηση του καφέ λίπους το οποίο καίει την χημική ενέργεια για να παράξει θερμότητα κα βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα, η οποία με την σειρά της επηρεάζει τον ρυθμό μεταβολισμού.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Αν είστε κουρασμένοι, η ικανότατα του σώματος να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μειωμένη και αυτό μπορεί να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που να σας κάνει να θέλετε να φάτε περισσότερο και να μην επεξεργάζεται το σώμα σας σωστά τις τροφές. Ο ρυθμός μεταβολισμού πέφτει ενώ εμφανίζονται παράλληλα ορμονικά προβλήματα.

Μην ξεχνάτε την σωματική άσκηση

Η τακτική γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σε καλά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να εμφανιστεί ο διαβήτης αλλά και η αύξηση του σωματικούς βάρους.

Προτιμάτε πικάντικες τροφές

Τρόφιμα σαν την πιπεριά είναι σε θέση να βελτιώσουν τον ρυθμό μεταβολισμού όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες.

Να έχετε γεύματα σε τακτά διαστήματα

Μικρότερες ποσότητες φαγητού σε τακτικά διαστήματα είναι ένας καλός τρόπος για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταβολισμού στον οργανισμό σας. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν πως αν έχετε ένα μικρό γεύμα ανά 4 ώρες, είναι ο,τι πρέπει για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας.

Πίνετε κρύο νερό

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση 500 ml κρύου νερού αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού κατά 30 τοις εκατό σε άνδρες και στις γυναίκες.

Αποκτήστε μυϊκή δύναμη

Με την γυμναστική αυξάνετε την μυϊκή δύναμη και παράλληλα βελτιώνετε τον μεταβολισμό σας. Δυνατοί μύες σημαίνει κάψιμο περισσότερων θερμίδων ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Πίνετε καφέ

Σύμφωνα με μελέτες ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται κατακόρυφα τρεις ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη συνδέεται με την μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, ενώ αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού 3-11%.

Ασκηθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι

Kάντε ασκήσεις δύναμης, μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο ειδικότερα αν θέλετε να χάσετε λίπος γύρω από την κοιλιά.

Τρώτε πάντοτε πρωινό

Κάθε φορά που τρώτε, o μεταβολικός ρυθμός σας αυξάνει ελαφρώς για λίγες ώρες. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολικού ρυθμού κατά 5% κα αυτό αν γίνεται συχνά, οδηγεί σε περίπου 10 κιλά επιπλέον βάρος σε έναν χρόνο.

Μείνετε ενυδατωμένοι

H έλλειψη νερού μεταξύ άλλων επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Πίνετε συχνά νερό αν θέλετε να κάψετε θερμίδες. Όλα τα όργανά σας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν και  όταν δεν έχουν αρκετό, βασικές διαδικασίες του σώματος επιβραδύνονται.

Βελτιώστε την στάση του σώματος

Ο τρόπος που κάθεστε ή στέκεστε επηρεάζει την ενίσχυση της δύναμής σας. Η σωστή στάση σημαίνει ότι τα κόκκαλα σας ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο που το κάνουν και οι μύες, ενώ αποφεύγετε τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Παράλληλα βελτιώνεται η πέψη.

Χρησιμοποιείστε λάδι καρύδας ή παρθένο ελαιόλαδο

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου στο λάδι καρύδας καίνε γρηγορότερα θερμίδες, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά και συνοδεύει άριστα τις περισσότερες σαλάτες.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 πιο αντισυμβατικοί τρόποι για να χάσετε κιλά

Previous ArticleNext Article

Οι ελληνικές “άγνωστες” υπερτορφές

Εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη.

Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας. Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά φυτά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.

Όπως λέει ο βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ, δρ Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες».

Οι «ρίζες» τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».

10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

Κουμαριά, κρανιά, κράταιγος, άγρια τριανταφυλλιά, βατομουριά

Οι καρποί της αγριας τριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.

Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).

Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.

Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Όπως αναφέρει ο δρ. Σαμαρίδης, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια και παλαιότερη καλλιέργεια φυτωρίων, καθώς και εμπειρία από ομαδικές και συνεταιριστικές καλλιέργειες (συνεταιρισμός κρόκου Κοζάνης), από μονάδες βιοτεχνολογικής αξιοποίησης, μεταποίησης δευτερογενών γεωργικών προϊόντων και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων. Διατηρεί το προβάδισμα στη νέα πρόταση των θαμνοειδών και δενδροειδών φαρμακευτικών και είναι ένας απέραντος πειραματ-αγρός, από την Κοζάνη, Έδεσα μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν φυτώρια και καλλιέργειες ροδιάς, βατόμουρων, σμέουρων, μύρτιλλου, κράταιγου, φραγκοστάφυλλων κ.α.

Οι προτεινόμενες καλλιέργειες απαιτούν ήλιο, εδάφη αποστραγγιζόμενα, κυρίως ξερικά, υψόμετρα κυρίως ημιορεινά (από 300 μέτρα η κρανιά έως 1.000 μέτρα η κουμαριά), πλαγιές ελατοδασών, πχ η αγριοτριανταφυλλιά και ο κράταιγος, που είναι αυτοφυή σε τέτοιες περιοχές, ελάχιστες βροχοπτώσεις (κατά μέσο όρο 600 χιλιοστά βροχής τα χρόνο). Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τα περισσότερα, πχ η κρανιά, μπορεί να επιβιώσει και στους -30. Είναι ανθεκτικά στις φωτιές, η κουμαριά μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάπλαση δασικών εκτάσεων. Οι λίγοι εχθροί και ασθένειες των δασικών θαμνοφύτων, δηλαδή ανθράκωση, φυτοφθόρα, σκωρίαση, και οι τετράνυχοι μπορούν να ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.

Παράγωγα προϊόντα

Πέρα από τη διατροφική και θεραπευτική αξία που έχουν τα είδη αυτά και τη δυνατότητα παρασκευής δευτερογενών προϊόντων, ο δρ. Σαμαρίδης υπογραμμίζει τη δυνατότητα «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνει η διεύρυνση της καλλιέργειάς τους και η θεραπευτική ανάδειξή τους». «Η διεύρυνση της καλλιέργειας θα γίνει με τη συνεργασία γεωπονικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ η θεραπευτική ανάδειξή τους μπορεί να γίνει με την επιστημονική συνεργασία πανεπιστημιακών ή ερευνητών, των κλάδων της βιοχημείας και της φαρμακογνωσίας».

12 τροφές που αν συνδυαστούν δημιουργούν υγιεινές… βόμβες!

Οι δήμοι, σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, πρέπει να παραχωρήσουν αναξιοποίητες ημιορεινές πλαγιές και λειμώνες (εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια), με πολυετείς συμβολικές συμβάσεις σε νέους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα ο δήμος Βελβεντού στην Κοζάνη. «Έτσι, θα ανθίσουν μαζί με τα ωφέλιμα για θρέψη και θεραπεία φαρμακευτικά φυτά και η παραμελημένη ελληνική ύπαιθρος» υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, ο δρ. Σαμαρίδης, υπενθυμίζει την υψηλή αξία που έχουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και  βότανα, με τα οποία έχει προικιστεί η φύση στα νησιά, στη νότια και στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα βουνά της, οι ραχούλες και τα φαράγγια της μοσχοβολούν θυμάρι, μαντζουράνα, μαλωτήρα (σιδερίτης), φλισκούνι, φασκόμηλο, δίκταμο (έρωτας) κ.α.

Αυτά τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό λαό εμπειρικά και παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια, ως τσάγια, ροφήματα και άλλες μορφές. Είναι, επίσης, πολύτιμα για τα αιθέρια έλαιά τους, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων με απλές παραδοσιακές μεθόδους (υπερχείλιση σε λίπος) γινόταν εξαγωγή των αιθέριων ελαίων. Μαρτυρίες υπάρχουν τόσο στην Κρήτη, στα ανάκτορα του Μίνωα, ενώ στην Πύλο, στα ανάκτορα του Νέστορα, υπήρχε ειδικό δωμάτιο με τα «ζείδωρα» αιθέρια έλαια.

Διαβάστε επίσης: Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Όταν ολοκληρώνετε μια έντονη άσκηση, γνωρίζετε πως έχετε κάψει ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων. Αυτό που ωστόσο ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα μετά την άσκηση.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC), και είναι αυτό που γενικά αναφέρεται ως «επίδραση μετάκαυσης».

Δυο πιστοποιημένοι ειδικοί για την αντοχή και την εκγύμναση αναλύουν τα βασικά στοιχεία για το τι είναι πραγματικά το EPOC και τι σημαίνει για τους δρομείς.

Τι είναι λοιπόν το EPOC;

Το EPOC είναι απλά ο τρόπος που το σώμα σας απενεργοποιείται μετά την άσκηση. Τα σώματά μας χρησιμοποιούν οξυγόνο για να παράξουν ενέργεια ενώ ασκούμαστε και όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιείται σε μια άσκηση τόσο και περισσότερες θερμίδες καίγονται.

«Μετά την άσκηση, το σώμα σας χρειάζεται να αποκαταστήσει την ισορροπία των ορμονών του, τα αποθέματα καυσίμων του και τους κατεστραμμένους μυϊκούς ιστούς και τα κύτταρα, ώστε να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση», όπως τονίζει η Τζανέτ Χάμιλτον, ιδιοκτήτρια της Running Strong, μιας εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες καθοδήγησης και αποκατάστασης στους δρομείς. «Το σώμα σας εξαντλεί την ενέργειά του για την επίτευξη ενός στόχου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το σώμα σας να συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης».

Για να καταστεί ευκολότερη η κατανόηση του EPOC, ο ειδικός Πιτ Μακ Καλ συγκρίνει το ανθρώπινο σώμα με ένα αυτοκίνητο: «Αν διανύσετε μια μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητό σας και στη συνέχεια το σβήσετε, δεν θα κρυώσει αυτόματα. Θα εξακολουθήσει εξακολουθεί να είναι ζεστό για αρκετή ώρα. Κάπως έτσι λειτουργεί και το ανθρώπινο σώμα».

Πώς επηρεάζει τους δρομείς το EPOC;

«Όσο πιο έντονη είναι η προπόνησή σας, τόσο περισσότερο και το EPOC που θα έχετε. Αν κάνετε έντονες ασκήσεις ταχύτητας ή αντοχής, θεωρητικά η ενέργεια των μυών σας θα πρέπει να έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος του προγράμματός σας», λέει ο Μακ Καλ.

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Η ποσότητα των θερμίδων που ο μέσος άνθρωπος καίει μέσω του EPOC είναι πολύ παραπάνω από όσο νομίζετε. «Αν κάνετε μια μέτρια έως σκληρή προπόνηση, το EPOC σας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες και μπορεί αν χάσετε μέχρι και 20 θερμίδες ανά ώρα, δηλαδή περίπου 150 μέχρι 200 θερμίδες συνολικά», τονίζει ο Μακ Καλ ενώ σύμφωνα με μια έρευνα, οι ποδηλάτερς και οι δρομείς που κάνουν υψηλής έντασης προπόνηση καίνε από 45 μέχρι 65 θερμίδες μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά την προπόνηση.

Από την άλλη, η επίδραση του EPOC έπειτα από μια μεγάλη μεν αλλά πιο αργή πορεία δε, δεν είναι τόσο μεγάλη, καθώς δεν έχετε σπαταλήσει όλη την ενέργεια των μυών σας κατά τη διαδρομή.

Συμπερασματικά…

Αν είστε δρομείς, πρέπει να γνωρίζετε όσο περισσότερο υψηλής έντασης είναι οι προπονήσεις που κάνετε σε τακτική βάση, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το EPOC που συντελείται στο σώμα σας. Σε βάθος χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αντοχή, τη δύναμη και την ταχύτητά σας.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το φαινόμενο runger που αντιμετωπίζουν συχνά οι δρομείς;

Πηγή: www.runnersworld.com

x

Send this to a friend