Τι να προσέχετε στα συμπληρώματα πολυβιταμινών και μετάλλων

Υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι είτε αθλούνται, είτε δεν αθλούνται και έχουν παρεξηγήσει την έννοια του συμπληρώματος διατροφής. Το συμπλήρωμα δεν είναι κάτι περισσότερο, ούτε κάτι λιγότερο από αυτό που λέει η λέξη! Βοηθάει, επικουρεί, ενισχύει, συμπληρώνει τη διατροφή, η οποία πρέπει ούτως ή άλλως να είναι καλή! Άλλο το «σωστό» συμπλήρωμα διατροφής και άλλο το «φάρμακο». Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Το να μην αθλείσαι, να τρως πιτόγυρα.. να έχεις μήνες να φας λαχανικά και φρούτα, ενώ ταυτόχρονα παίρνεις ένα συμπλήρωμα, όπως μια πολυβιταμίνη, δεν κάνει πιο υγιεινό τον τρόπο ζωής σου, ούτε σε βοηθάει ουσιαστικά.

Η ουσία αυτού του άρθρου είναι, όχι να σας πείσει να πάρετε ένα τέτοιο συμπλήρωμα, αλλά εάν το έχετε πραγματικά ανάγκη, να ξέρετε τι συστατικά θέλετε να έχει και τι συστατικά να μην έχει.
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι αθλητές (και όλοι εμείς που προπονούμαστε έντονα) χάνουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως βιταμίνες Β, βιταμίνη C, χρώμιο, σελήνιο, σίδηρο και χαλκό. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, των ούρων, ενώ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μας, την αποκατάσταση των μυών και την πρωτεϊνική σύνθεση.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι καλό (και βολικό) είναι ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης να τα έχει όλα. Όλες τις βιταμίνες και όλα τα μέταλλα. Λάθος!

Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κάποιων μετάλλων με άλλα μέταλλα ή/και βιταμίνες. Συνεπώς κάποια μέταλλα δεν τα θέλουμε σε μια πολυβιταμίνη. Τα χρειαζόμαστε όμως. Πότε θα πάρουμε; Σε άλλη χρονική στιγμή της ημέρας. Άβολο; Ίσως. Θέλουμε αποτέλεσμα όμως και η επιστημονική γνώση μας τα δίνει!

Τι ΔΕΝ θέλω σε μια πολυβιταμίνη

Ψευδάργυρος (zinc):
1. Έρχεται σε σύγκρουση με τα αμινοξέα. Την πολυβιταμίνη πρέπει να την παίρνουμε μαζί με κάποιο γεύμα μας. Πολύ καλά γνωρίζουμε ότι σε κάθε γεύμα μας πρέπει να έχουμε πρωτεΐνη (αποτελείται από αμινοξέα), συνεπώς θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτά.
2. Συγκρούεται με τον χαλκό (copper), τον οποίο τον θέλουμε.
3. Συγκρούεται με τον σίδηρο (iron), τον οποίο επίσης θέλουμε.

Ασβέστιο (calcium): Έρχεται σε σύγκρουση με τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο και το μαγγάνιο.

Μαγνήσιο (magnesium): Εμποδίζει την απορρόφηση του μαγγανίου και του ασβεστίου.

Φώσφορος (phosphorus): Μια συνηθισμένη διατροφή είναι πλούσια σε φώσφορο. Αν λαμβάνουμε επιπλέον ποσότητα, θα ανεβούν πάρα πολύ τα επίπεδα φωσφόρου. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη μετατροπή της βιταμίνης D στην βιοδραστική μορφή της, 1,25 διυδροξυβιταμίνη D, στα νεφρά.

Θα πρέπει λοιπόν ο ψευδάργυρος με το μαγνήσιο να λαμβάνονται μαζί κατά προτίμηση. Επίσης, το ασβέστιο καλό είναι να λαμβάνεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.
Βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται, αλλά βρίσκονται συνήθως σε μικρές ποσότητες

Βιταμίνη Κ: Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ανεπαρκείς δόσεις βιταμίνης Κ.

Ιώδιο (iodine): Ένα επίσης μικροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε έλλειψη, ενώ είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, είναι το ιώδιο.

Χρώμιο (chromium): Επίσης βρίσκεται σε χαμηλές ποσότητες ή εντελώς σε έλλειψη στις πολυβιταμίνες. Μια μέση δίαιτα είναι φτωχή σε χρώμιο. Πρέπει να συνοδεύεται με βιταμίνη C.

Χαλκός (copper): Βρίσκεται σε χαμηλές ποσότητες ή εντελώς σε έλλειψη στις πολυβιταμίνες. Η υψηλή πρόσληψη σε ψευδάργυρο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη χαλκού.

Άλλα μέταλλα τα οποία βρίσκονται σε πολύ χαμηλές δόσεις, ή δεν υπάρχουν στις πολυβιταμίνες είναι: σελήνιο (selinium), μολυβδαίνιο (molybdenum), μαγγάνιο (manganese).
Η πρόσληψη μιας πολυβιταμίνης με κάποιο γεύμα θα αυξήσει την πρόσληψη των μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών και μετάλλων). Να τονίσουμε ότι πολλές βιταμίνες και μέταλλα δεν απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι αποβάλουμε σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.

Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως η είναι πολυβιταμίνη, δεν αντικαθιστά τα γεύματά μας, αλλά τα συμπληρώνει, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο. Η λήψη του δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας εμπορικής διαφήμισης, αλλά μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης σύστασης.

Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

ΠΗΓΗ: my-fitness.gr

Previous ArticleNext Article

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

8 τρόφιμα που μοιάζουν με ανθρώπινα όργανα και μας κάνουν καλό!

Υπάρχουν τροφές που το σχήμα τους και η σύστασή τους παραπέμπουν σε ανθρώπινα όργανα. Μάλιστα τα συστατικά τους σε πολλές περιπτώσεις κάνουν καλό στα συγκεκριμένα όργανα και φυσικά στην υγεία μας.

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη» έλεγε ο Ιπποκράτης.

Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αποκλείουμε τροφές από την καθημερινότητά μας, ακόμα και αν δεν είναι οι… αγαπημένες μας.

Ας δούμε, όμως, τα οφέλη των τροφών στα ζωτικά μας όργανα:

Κόκκινα Φασόλια

Μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

Καρύδια

Μοιάζει με μικρό εγκέφαλο, με αριστερό και δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

Καρότο

Η διατομή του μοιάζει με του ανθρώπινου μάτιου. Τα καρότα ενισχύουν τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Σέλινο

Μοιάζει με τα οστά και στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

Αβοκάντο

Στοχεύει στην υγιή και καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Το Αβοκάντο βοηθάει τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννα, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύκα

Υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

Μανιτάρια

Βοηθούν τη βελτίωση της ακοής και είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί (σ.σ. και μοιάζουν με μανιτάρι) τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. Υπάρχει μάλιστα μανιτάρι (σ.σ. Το αυτί του Ιούδα) που έχει το σχήμα του αυτιού.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και επιφέρουν ισορροπία στο γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

Διαβάστε επίσης: «Μαγικές» τροφές που είναι ιδανικές για όσους αθλούνται

x
Send this to a friend