Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Έρευνα του περιοδικού «Journal of Sport & Exercise Psychology», υποστηρίζει πως αθλητές που έτρεχαν σε αγώνες όπου προς το τέλος χαλάρωναν αντί να πιέζονται περισσότερο, απόλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μάλιστα, αθλητές και αθλούμενοι που ακόμα και σε αγώνες εφάρμοζαν στυλ προπονήσεων, έφταναν ακόμα και σε καλύτερους χρόνους.

Το τρέξιμο είναι ένα εκπληκτικό άθλημα το οποίο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν. Είναι, ωστόσο, μοναχικό και για κάποιους μπορεί να γίνει και μονότονο.

Γι αυτό όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βάζουν ποικιλία στην προπόνησή τους.

Δείτε μερικά είδη προπόνησης:

1/ Διαλειμματικές

Μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης φαντάζει συχνά ως μια δύσκολη υπόθεση. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας πονάνε μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην τακτική κρούση των ποδιών σας στο έδαφος. Παράλληλα η καρδιά αγωνίζεται ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα τους μύες που εργάζονται σκληρά κάνοντάς σας να ξεφυσάτε.

Ξεκινώντας με διαλειμματικές διαδρομές μειώνετε την πνευματική και σωματική κόπωση. Με το να ρίχνετε ρυθμό δημιουργείται ένα ευχάριστο συναίσθημα που σας ακολουθεί ακόμη και μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε το: Kάντε ζέσταμα 10 λεπτών με περπάτημα και έπειτα τρέξτε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή και έπειτα περπατήστε πάλι για 5 λεπτά. Μειώστε το διάστημα του διαλλείματος κατά 1 λεπτό την φορά. Ολοκληρώστε με ένα δεκάλεπτο περπάτημα για να αποφορτιστείτε.

2/Πυραμίδα

Οι ασκήσεις «πυραμίδας» που απαιτούν την μετάβαση από σύντομες σε μακροχρόνιες επαναλήψεις και στην συνέχεια το αντίστροφο, ωφελούν πολλαπλά το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας σύμφωνα με την Nikki Reiter, γυμνάστρια και βιοχημικό.

Δοκιμάστε το: Kάντε 10 λεπτά τζόκινγκ και εν συνεχεία κάντε τις ακόλουθες επαναλήψεις με τζόκινγκ ενός λεπτού στο ενδιάμεσο: 1600μ, 1,200μ, 1,000μ, 800μ και για το τέλος 400μ.

Ρίξτε ρυθμό για 5-10 λεπτά και κρατήστε τις επαναλήψεις στον δικό σας ρυθμό (περίπου 10χλμ).

3/ Tempo run

Κρατώντας έναν άνετο ρυθμό θα βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τα διάφορα μεταβολικά υπο-προϊόντα ενός ταχύτερου αγώνα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε μια δυνατή προσπάθεια με λιγότερη πίεση.

Το τρέξιμο με ρυθμό δείχνει πιο δύσκολο όσο κουράζεστε, ωστόσο χρησιμεύει αρκετά αν προπονείστε για έναν αγώνα που απαιτεί υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο αυτό που μετρά είναι να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

Ένα ρυθμικό τρέξιμο που χαλαρώνει όσο προχωράτε προς το τέλος, σας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζετε προς τον στόχο σας.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από δεκάλεπτο ζέσταμα κάντε τρέξιμο με ρυθμό που θα μπορέσετε να διατηρήσετε για περίπου 1 ώρα για 7-10 χιλιόμετρα. Ολοκληρώστε σε μικρή κατηφόρα ώστε η διατήρηση του ρυθμού να φαντάζει πιο εύκολη.

4/Long Run

Στόχος σε τέτοιες διαδρομές είναι να βελτιώσετε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αλλά και να αυξήσετε τα μιτοχόνδρια στους μύες. Αυτές οι προσαρμογές μπορούν να επιτευχθούν σε χαμηλές ταχύτητες. Είτε τρέχετε για 3 μίλια είτε 23, το να διατηρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό είναι το ίδιο δύσκολο καθώς κουράζεστε.

Η μεγάλη επιβράδυνση λόγω κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σύμφωνα με την Reiter. Αντί να αλλάξετε την προπόνηση απλά ρίξτε ρυθμό ώστε να απολαύσετε περισσότερο το τρέξιμο.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από την πιο μεγάλη διαδρομή σας, περπατήστε για 10 λεπτά νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σας που σας επέτρεψε να πραγματοποιήσετε έναν δύσκολο στόχο. Αν είστε με παρέα, αυτή η ώρα μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθετε πιο κοντά με τον παρτενέρ σας.

Διαβάστε ακόμα: «Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση του κόσμου στο τρέξιμο»

Previous ArticleNext Article

2ο Trail Φανερωμένης Χιλιομοδίου: Ένας αγώνας που πρέπει να τρέξεις

2ο Trail Φανερωμένης Χιλιομοδίου: Ένας αγώνας που πρέπει να τρέξεις

Φιλοξενείται την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου σε ήπια ημιορεινά καταπράσινα δασικά μονοπάτια και δρόμους στα υψώματα ανατολικά του Χιλιομοδίου Κορινθίας. Απευθύνεται σε όλους τους δρομείς… Δεν απαιτεί εξιδεικευμένο εξοπλισμό.

Οργανωτές ανέλαβαν ο ΑΟ «Σίσσυφος» Κορίνθου, ο τοπικός Δασικός Συνεταιρισμός, ο ΑΣ «Ατρόμητος Χιλιομοδίου» και ο Σύλλογος Πυροπροστασίας «Σώστε το» με την ευγενική συνδρομή του Αλέξανδρου Αθανασόπουλου διαχειριστή της κατασκήνωσης Χιλιομοδίου «Freeland Adventure Camp» και υπό την αιγίδα του δήμου Κορινθίων.

Οι διαδρομές είναι δύο. Εχουν ως σημείο εκκίνησης/τερματισμού την κατασκήνωση (υψόμετρο 360). Η πρώτη, τα 21χλμ, ξεκινά στις 10:00. Εξελίσσεται σε μονοπάτια επί 9,5 χλμ και σε δασικούς δρόμους επί 11,5 χλμ (5 σταθμοί τροφοδοσίας). Πριν από ολίγες ημέρες  ολοκληρώθηκαν τα έργα διάνοιξης νέου μονοπατιού ώστε να συμβεί η παράκαμψη του 1,5χλμ ασφάλτου.

Σε αυτή οι δρομείς συναντούν το υψηλότερο σημείο της στην παλαιά μονή της Παναγίας Φανερωμένης (υψόμετρο 747). Αυτό το μνημείο του χριστιανισμού, κτίσμα 13ου αιώνα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή.

Η δεύτερη διαδρομή, τα 6χλμ, ξεκινά στις 10:15. Υψηλότερο σημείο στα 490μ. (2 σταθμοί τροφοδοσίας). Κινείται σε δασικούς δρόμους επί 5χλμ και σε μονοπάτι επί ένα χλμ. Οι δύο διαδρομές διαθέτουν ορατή/ευκρινή σήμανση, δηλαδή ξύλινες πινακίδες με κόκκινα βελάκια κατεύθυνσης για τα 21 χλμ, κίτρινα βελάκια για τα 6ο χλμ, ταινία «έργου» όπου απαιτείται και βέβαια χιλιομετρικές ενδείξεις.

Μετά τον τερματισμό προσφέρεται ρόφημα αποκατάστασης από την τοπική επιχείρηση «Χρυσά Αυγά» των Νίκου και Παναγιώτη Σκούρτη. Ακολουθεί γεύμα με την παραδοσιακή «γκιόσα», δηλαδή γίδα βραστή, όπως γνωρίζουν να τη μαγειρεύουν τόσο νόστιμη οι ντόπιοι. Παρέχονται στη διάθεση των δρομέων όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι της κατασκήνωσης: αναμονής με κυλικείο, βεστιάριο φύλαξης, αποδυτήρια με ντουσιέρες, wc, κ.α.

Υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης κατόπιν συνεννόησης με τον διαχειριστή κ. Αλέξανδρο στο τηλέφωνο: 6974883484.

Το κόστος συμμετοχής ορίστηκε στα 10 ευρώ. Η ηλεκτρονική πύλη εγγραφών κλείνει την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, δηλώστε τη συμμετοχή σας ΕΔΩ.

Άλλες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του αγώνα στο fb: www.facebook.com/trialchiliomodi

Ιδανικός καιρός για δρομικές δραστηριότητες αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή. Προβλέπονται ηλιοφάνεια, θερμοκρασία από 11 έως 13β τις ώρες διεξαγωγής, ανεκτή υγρασία και άνεμος. ΒΔ έντασης 3 μποφώρ. Το Χιλιομόδι βρίσκεται επάνω στην ΠΕΟ προς Αργος-Τρίπολη-Καλαμάτα. Απέχει 17 χλμ από την Κόρινθο και 92 από την Αθήνα. Στο κέντρο του χωριού ακολουθείστε την αριστερή στροφή προς τις μονές και μετά τις πινακίδες με την ένδειξη «Freeland Adventure Camp”. Θα την βρείτε στη θέση Καμαρέτα πολύ κοντά στη νέα μονή Φανερωμένης.

Την Κυριακή 15 Μαρτίου ξεκινούν οι εγγραφές του Faethon Olympus Marathon

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα σας ενημερώνει ότι την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 00:01 π.μ. ανοίγουν οι εγγραφές για τον κορυφαίο Sky Running αγώνα της Ελλάδας, τον 9o Faethon Olympus Marathon. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου.

O F.O.M είναι ένα trail running event γεμάτο έντονες συγκινήσεις και πραγματικές αθλητικές ιστορίες που διαδραματίζονται στις αλπικές κόψεις του Θεσσαλικού Ολύμπου. Κάθε χρόνο πολλοί Έλληνες και ξένοι αθλητές εμπνέονται από τη μοναδικότητα του Ολύμπου και της αέρινης διαδρομής που για 30 χλμ. κινείται πάνω από τα 2000 μ. υψόμετρο και  στήνονται στην εκκίνηση προκειμένου να ανακαλύψουν τα όρια τους και  να ζήσουν την εμπειρία του «Τρέχοντας μεταξύ ουρανού και γης» στο βουνό των Θεών. Όσοι από εσάς θέλουν να ζήσουν αυτό το Sky Running ταξίδι και να τρέξουν στα μονοπάτια του μυθικού βουνού δεν έχουν παρά να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.faethonolympusmarathon.gr  

Το 2020  το αγωνιστικό διήμερο του FAETHON OLYMPUS MARATHON θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου. Θα διεξαχθούν και οι τρείς πλέον αγώνες υψηλών προδιαγραφών του αγωνιστικού διημέρου. 

FAETHON (44km, +3600μ) [Βαθμοί ITRA 2]

Αποτελεί τον βασικό αγώνα της διοργάνωσης, μιας και είναι ο απόλυτος sky running αγώνας της χώρας μας! Τα 30 από τα 44 χλμ. διεξάγονται πάνω από τα 2000μ. υψόμετρο, ενώ οι αθλητές διασχίζουν 10 κορυφές πάνω από τα 2000 μ., μεταξύ των οποίων και το «Σκολιό» (υψόμετρο 2911 μ.), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος.  Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ το απλό πακέτο, 45 ευρώ με μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα.

RUPICAPRA (20km, +1500μ) [Βαθμοί ITRA 1]

Πρόκειται για έναν ημιμαραθώνιο, μικρογραφία του μεγάλου του αδερφού του F.O.M. Ξεκινώντας από τον Κοκκινοπλό διασχίζει το Ε4 μέχρι περίπου τα 2300 μ. όπου στη συνέχεια το αφήνει για να ακολουθήσει τις ατελείωτες κόψεις του Δυτικού Ολύμπου με ψηλότερο σημείο την Κορυφή Φλάμπουρο (υψόμετρο 2455 μ.). Στη συνέχεια βυθίζεται απότομα μέχρι το χωριό Κοκκινοπλός.

Κόστος συμμετοχής: 20ευρώ το απλό πακέτο, 25ευρώ με μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα.

FAETHON TRAIL (14km, +400m) – Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ο Faethon Trail  αγώνας των 15 χλμ. απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους αθλητές ή άτομα που θέλουν να γευτούν την εμπειρία ενός ορεινού αγώνα τρεξίματος. Από το 2019 έχει  προστεθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση και θα δοθεί τεχνικό μπλουζάκι Dynafit σε όλους τους συμμετέχοντες. οι εγγραφές και πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά όπως και στους δύο μεγαλύτερους αγώνες στην επίσημη ιστοσελίδα μας www.faethonolympusmarathon.gr

Κόστος συμμετοχής : 10,00 ευρώ

Ενημέρωση για τα λεωφορεία από Αθήνα

Φέτος η διοργάνωση θα ναυλώσει 2 λεωφορεία από Αθήνα, 50 θέσεων το καθένα (σύνολο 100 άτομα). Το αντίτιμο για τη μεταφορά από την Αθήνα ορίζεται στα 5 ευρώ ανά άτομο. Έτσι, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στον FAETHON (44km) και επιθυμούν το πακέτο συμμετοχής με τη μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα το αντίτιμο των 45 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι δηλώσουν συμμετοχή στον RUPICAPRA (20km) και επιθυμούν το πακέτο συμμετοχής με την μεταφορά με λεωφορείο από Αθήνα θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα το αντίτιμο των 25 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεταφορά αφορά μόνο μετακίνηση από Αθήνα και περιοχές που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή Αθήνα- Ελασσόνα!

Αφού καταβληθεί το κόστος συμμετοχής στην Τράπεζα, εν συνεχεία για να εξασφαλίσετε θέση στο λεωφορείο επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο λεωφορείων Κ. Φουρκιώτη στο τηλ. 6944641873.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τις 100 θέσεις των λεωφορείων!

Ραντεβού στον Κοκκινοπλό το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στον 9ο Faethon Olympus Marathon!

Για τον F.O.M (ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ)

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα

x

Send this to a friend