Οδηγεί πάντα η υγιεινή διατροφή σε απώλεια βάρους;

Οδηγεί πάντα η υγιεινή διατροφή σε απώλεια βάρους;

Η υγεία μέσα από τη διατροφή θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό, ωστόσο, που στην εποχή μας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το σωματικό βάρος και η εξωτερική εμφάνιση, παρά η εσωτερική υγεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να αποκλείουν τρόφιμα απαραίτητα για τη διατροφή και τη υγεία μας, με τα αποτελέσματα να φαίνονται μακροχρόνια.

Για παράδειγμα τα μακαρόνια, το ψωμί και οι πατάτες, είναι από τα πρώτα τρόφιμα που θα «κόψει» από τη διατροφή σας ένας διαιτολόγος.

Είναι, όμως, σωστό; Μήπως είναι μύθος για παράδειγμα ότι τα μακαρόνια παχαίνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί είναι το μέτρο. Όλα χρειάζονται αλλά χωρίς υπερβολές.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρόπους για να ισορροπήσετε τη διατροφή σας και να γίνεται όμορφοι εσωτερικά και εξωτερικά.

1. Τρώτε ποικιλία τροφίμων

Χρειάζεστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Η παροχή τροφίμων στις μέρες μας διευκολύνει το να τρώμε ευρεία ποικιλία τροφίμων είτε αγοράζοντας φρέσκα τρόφιμα και να τα μαγειρεύουμε, είτε εκμεταλλεύοντας προμαγειρεμένα πιάτα και γεύματα είτε παραγγέλνοντας απ’ έξω. Ισορροπήστε τις επιλογές σας σε βάθος χρόνου! Αν φάγατε μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάτε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό. Αν μια μέρα φάτε μια μεγάλη μερίδα κρέατος για βραδινό, προτιμήστε ίσως το ψάρι την επόμενη μέρα.

2. Βασίστε τη διατροφή σας σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες στη διατροφή σας πρέπει να προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Δοκιμάστε επίσης ψωμί, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών.

3. Απολαύστε πολλά φρούτα και λαχανικά

Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα παρότι παρέχουν σημαντικά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως και, αν δεν σας αρέσουν πολύ στην αρχή, δοκιμάστε νέες συνταγές. Μην αγοράζετε έτοιμες σαλάτες από το Super Market.

4. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος και νιώστε καλά

Το σωστό βάρος για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, το ύψος σας και η κληρονομικότητα. To υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος. Το υπερβάλλον σωματικό λίπος προκύπτει όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό με θερμιδική αξία – πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακας ή αλκοόλ – αλλά το λίπος είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε την ενέργεια (θερμίδες) που δαπανάτε και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ωραία. Το μήνυμα είναι απλό: αν παίρνετε βάρος, πρέπει να τρώτε λιγότερο και να είστε περισσότερο δραστήριοι.

5. Τρώτε μέτριες μερίδες – μειώστε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείετε

Αν κρατάτε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώτε όλα τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσετε κάποια. Παραδείγματος χάριν, λογικές μερίδες είναι: 100g κρέατος· ένα μέτριο φρούτο, μισό φλιτζάνι ωμά ζυμαρικά και 50ml παγωτού. Τα προμαγειρεμένα γεύματα μπορούν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας και συχνά έχουν τη θερμιδική αξία στη συσκευασία για να βοηθήσουν όσους μετρούν θερμίδες. Αν τρώτε έξω, θα μπορούσατε να μοιραστείτε τη μερίδα με κάποιο φίλο.

6. Τρώτε συχνά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τα σνακ ως μέρος της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

7. Πίνετε πολλά υγρά

Οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως! Ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το απλό νερό βρύσης είναι προφανώς μια καλή πηγή υγρών αλλά η ποικιλία μπορεί να είναι και απολαυστική και υγιεινή.

8. Κινηθείτε

Όπως είδαμε, πολλές θερμίδες και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση αυτών των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Άρα, βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ (προς τα πάνω και προς τα κάτω!). Πηγαίνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητές για να γίνετε δραστήριοι!

9. Ξεκινήστε τώρα! Και κάντε τις αλλαγές σταδιακά

Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές αλλαγές αμέσως. Για τρεις μέρες, καταγράψτε τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα – Μήπως τρώτε πολύ λίγα φρούτα ή/και λαχανικά; Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσετε να τρώτε ένα παραπάνω φρούτο ή μία μερίδα λαχανικών την ημέρα. Μήπως τα αγαπημένα σας φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σας κάνουν να παίρνετε βάρος; Μην τα αποκλείσετε, και νιώσετε δυστυχισμένοι αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε εκδοχές τους χαμηλές σε λιπαρά ή να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Και αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες στη δουλειά!

10. Να θυμάστε ότι η ισορροπία είναι το παν

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Μη νιώθετε ενοχές για τα τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά καταναλώστε τα με μέτρο και επιλέξτε άλλα τρόφιμα που θα σας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή ή γυμναστική: Τι βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους;

* Οι συμβουλές αυτές προέρχονται από το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης Τροφίμων (EUROFIC)

Previous ArticleNext Article

Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου;

Έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου;

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστου*

Σερφάροντας στο facebook, διάβασα κάποιο σχόλιο ενός χρήστη ότι προσπαθούσε να τρώει περίπου ανά 3 ώρες με συνέπεια, έτσι ώστε να διατηρήσει τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα. Τι ισχύει λοιπόν με τον πολυσυζητημένο μεταβολισμό; Υπάρχει περίπτωση να έχει «μπλοκάρει»; Κι εάν ναι… υπάρχουν τρόποι για να τον «επιταχύνετε»;

Εάν είστε δυσαρεστημένοι με το βάρος σας ή απογοητευμένοι από την αδυναμία σας να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί εάν μπορεί να φταίει ένας αργός μεταβολισμός.

Οι υποψίες σας μπορεί να έχουν επιβεβαιωθεί από όλες τις δίαιτες, τα προγράμματα και τα προϊόντα εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι «διορθώνουν» έναν αργό μεταβολισμό. Πάμε να ρίξουμε μαζί μία πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορούμε ρεαλιστικά να κάνουμε για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας, πριν όμως σας παραθέτω κι έναν πίνακα με ορολογίες που θα συναντήσετε αρκετά στο άρθρο, ώστε να ανατρέχετε όποτε χρειαστεί:

Ορολογία Επεξήγηση
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) Είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διατηρήσει βασικές βιολογικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η άντληση αίματος και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Θερμογένεση Πρόκειται για τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας στους οργανισμούς μέσω διαφόρων μεταβολικών μηχανισμών.
Ομοιόσταση Η δυνατότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από εξωτερικές μεταβολές (για παράδειγμα θερμοκρασία).
Φαινόμενο Plateau Κατάσταση σταθεροποίησης του βάρους, για λόγους αυτοδιατήρησης της υγείας του οργανισμού.

Πώς μειώνεται ο μεταβολισμός;

Για έναν υγιή ενήλικα, ο βασικός μεταβολισμός βρίσκεται κάπου στo εύρος από 1200 έως 1600 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό θερμίδων που καίει το σώμα σας στη λειτουργία «συντήρησης» ή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

Απότομη Μείωση Βάρους 

Αυτό πλήττει πολλούς ανθρώπους ως εγκληματικά άδικο, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο μικρότερο είναι το σώμα σας τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεται για να το διατηρήσετε. Αλλά το αποτέλεσμα ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό όταν χάσετε βάρος γρήγορα.

Αυστηρή Δίαιτα – Υπερβολικός Περιορισμός Θερμίδων

Ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων για περισσότερο από μερικές ημέρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας – και αυτό δεν συνοδεύεται κατ΄ανάγκη με απώλεια βάρους. Μπορεί να τον οδηγήσει στο φαινόμενο plateau, τη σταθεροποίηση του βάρους για λόγους αυτοδιατήρησης των επιπέδων υγείας του οργανισμού (ομοιόσταση).

Απώλεια μυϊκού ιστού

Ο μυϊκός ιστός είναι ο πιο μεταβολικά ενεργός από τα οστά και το λίπος. Έτσι, όταν χάσετε μυϊκό ιστό, ο μεταβολισμός σας αδυνατίζει (επιβραδύνεται) όχι εσείς. Αυτό παρατηρείται κυρίως με την γρήγορη απώλεια βάρους (χημικές, πρωτεινικές δίαιτες) όπου μπορεί να χάσετε πολύ μυϊκό ιστό εκτός από την απώλεια λίπους.

«Μεγαλώνω»

Έχουμε επίσης την τάση να χάνουμε μυϊκό ιστό (muscle mass) ή και η ποιότητα τους (muscle quality) να να έχει φθίνουσα πορεία, καθώς γερνάμε, γεγονός που οδηγεί σε βραδύτερο μεταβολισμό. Ως αποτέλεσμα, γενικά χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες καθώς γερνάμε.

Υποθυρεοειδισμός

Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας «υπολειτουργεί» αυτό σημαίνει ότι δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι καύσεις σας, δηλαδή ο μεταβολισμός σας. Εάν λοιπόν, θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα μείωσης του βάρους σας κι έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, είναι σημαντικό να απευθυνθύτε στον ιατρό σας ώστε να το ρυθμίσετε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από αυτούς τους παράγοντες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας είναι να αποφύγετε την γρήγορη απώλεια βάρους και την εκτεταμένη δίαιτα νηστείας ή πολύ χαμηλών θερμίδων

Πώς να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας;

Αν είστε σε πλάνο απώλειας βάρους, σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε τουλάχιστον επαρκή πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της απώλειας μυών κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ότι μεγαλώνουμε, μπορούμε όμως να προσέξουμε τι τρώμε. Να επισκεφθείτε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο ώστε να σας καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που να πληρεί αυτή την βασική προυπόθεση.

Αν τρώω κάθε 3 ώρες θα επιταχυνθεί ο μεταβολισμός μου;

Αυτή η ιδέα, του ότι αν περνάς πολύ χρόνο χωρίς φαγητό, αναγκάζεις τον μεταβολισμό σου να «κλείσει», είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν τόσες διατροφικές ανακρίβειες στο διαδίκτυο, που επιβάλλεται να διευκρινιστούν.

Δε γνωρίζω ποιος προώθησε πρώτος αυτή την σκέψη, ότι το να καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα θα προωθήσει την απώλεια βάρους σας και θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας, αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι αυτή η άποψη έγινε γρήγορα διατροφικό δόγμα. Και αυτό επειδή όταν μια άποψη μοιάζει πολύ επιστημονική, συνήθως γίνεται άμεσα αποδεκτή.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε εύκολες λύσεις για να χάσουμε βάρος, πολλές φορές διαστρεβλώνουμε τα επιστημονικά δεδομένα –κάπως έτσι προκύπτουν οι μύθοι στη διατροφή μας.

Ο οργανισμός εισέρχεται σε κατάσταση stand by (φαινόμενο ομοιόστασης)

Το σώμα σας, όταν στερηθεί το φαγητό για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα προσπαθήσει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες (μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό), για να συντηρηθεί, ώστε να κρατήσει ενεργειακά αποθέματα, για την περίπτωση όπου η έλλειψη φαγητού θα συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία του ανθρώπου είναι φυσιολογική και συμβαίνει ώστε, κατά την περίοδο ασιτίας, να μπορεί να ζήσει με τις αποθήκες ενέργειας, που βρίσκονται στο σώμα αποθηκευμένες σαν λίπος. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, έχοντας μειώσει τον μεταβολισμό σας, εφόσον πλέον επανέλθετε σε συνθήκες φυσιολογικής σίτισης, αυξάνεται η πιθανότητα επαναποθήκευσης λίπους, και μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτή η λειτουργία μεταβολικών προσαρμογών του οργανισμού, λέγεται ομοιόσταση και είναι πανομοιότυπη με τον τρόπο που το laptop σας προσαρμόζει την χρήση ενέργειας, όταν χρησιμοποιεί την μπαταρία του, κάνοντας την οθόνη λίγο πιο σκοτεινή. Όταν η πρόσληψη τροφής επανέρχεται στις φυσιολογικές ποσότητες, ο μεταβολισμός σας γυρίζει πάλι στο κανονικό, ακριβώς όπως η οθόνη σας γίνεται φωτεινότερη, όταν το ξανασυνδέεται με το ρεύμα.

Αν υπήρχε όντως υποσιτισμός, θα ήσασταν χαρούμενοι που το σώμα σας έχει σχεδιαστεί έτσι. Αλλά, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η αυξημένη αποθήκευση λίπους. Η σωστή απάντηση λοιπόν, είναι να διαβεβαιώσετε το σώμα σας ότι δεν υπάρχει έλλειψη φαγητού, και αυτό επιτυγχάνεται με το να τρώτε ανά λίγες ώρες. Το σώμα σας θα ανταποκριθεί με το να συνεχίσει να καίει θερμίδες με φυσιολογικο ρυθμό. Είναι σωστή όμως αυτή η τοποθέτηση;

Στην παραπάνω τοποθέτηση υπάρχει μια δόση αλήθειας, η οποία είναι ότι πράγματι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε παρατεταμένη υποθερμιδική δίαιτα, με το να επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει ενέργεια. Εδώ είναι η λεπτομέρεια όμως. Το σώμα σας δεν μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας αν μείνετε 3-4 ώρες χωρίς φαγητό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 3 ημέρες υποθερμιδική δίαιτα ή σοβαρός θερμιδικός περιορισμός, για να ανταποκριθεί το σώμα σας σε αυτή την μεταβολική ρύθμιση, με αυτόν τον τρόπο.

Το θερμιδικό κόστος της καύσης της τροφής (θερμογένεση)

Η δεύτερη διαφωνία που ακούγεται ακόμα πιο επιστημονική και μάλλον και πιο εντυπωσιακή, είναι η τροφική θερμογένεση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενέργεια που ξοδεύει το σώμα σας για να διασπάσει το φαγητό.

Αν για παράδειγμα, πάρουμε ένα γεύμα που περιέχει 300 θερμίδες και για την πέψη και απορρόφησή του χρειάζονται περίπου 30 θερμίδες, τότε θα προσλάβετε 270 θερμίδες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Μοιάζει κάπως με χρηματική συναλλαγή σε ξένη χώρα, όπως για να αλλάξετε τα ευρώ σας σε άλλο νόμισμα, πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό σε αυτόν που πραγματοποιεί την συναλλαγή.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι η εξής: αν το σώμα σας είναι συνεχώς στην διαδικασία πέψης φαγητού, θα καίει συνεχώς θερμίδες (λόγω της τροφικής θερμογένεσης), ενώ αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των γευμάτων θα χαθεί η «ευκαιρία» καύσης θερμίδων.

Το αντίτιμο για την πέψη του φαγητού σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σώματος, είναι απλά ένα ποσό που εξαρτάται από την ποσότητα της συναλλαγής ή του φαγητού. Δεν έχει σημασία αν αλλάζετε όλα σας τα λεφτά σε ένα συναλλαγματικό ποσό στην αρχή του ταξιδιού ή αν αλλάζετε μικρά ποσά, 3 φορές την ημέρα. Το αντίτιμο βασίζεται στην ποσότητα των χρημάτων που θα αλλάξετε. Και η τροφική θερμογένεση βασίζεται στο πόσο τρώτε και όχι στο πότε.

Συμπερασματικά… γιατί καταρρίπτεται ο μύθος

Το να περάσουν 4 έως και 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων, δεν έχει καμία επίπτωση στον μεταβολισμό σας. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον μεταβολισμό, αν τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγάλα. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, το βρίσκουν καλύτερο για αυτούς, με βάση το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής τους. Έχετε στο νου σας όμως ότι, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι διαιτολόγοι συστήνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Αυτό που δείχνουν οι έρευνες, είναι ότι μπορεί να κάνετε καλύτερες διαιτητικές επιλογές, αν δεν αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει πολύ μεταξύ των γευμάτων, ενώ αποκτάτε και πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες

Πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό σας;

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες με την περισσότερη άσκηση. Αλλά τόσος διαθέσιμος χρόνος μέσα στην ημέρα υπάρχει; Πόσες ώρες μπορείτε να περάσετε στο γυμναστήριο; Εγώ χρησιμοποιώ ένα fitness ρολόι για να βλέπω τη μέση μου δραστηρίοτητα… οπότε σκεφτείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να εντάξετε περισσότερη διαστηριότητα μέσα στη μέρα σας;

Βήματα ανά ημέρα Κατηγοριοποίηση
<5.000 Καθιστική ζωή
5.000-7.500 Ελαφριά δραστηριότητα
7.500-10.000 Μέτρια δραστηριότητα
>10.000 Μεγάλη δραστηριότητα
>12.500 Πολύ μεγάλη δραστηριότητα
Και bingo! Όταν παίζω με τη μικρή μου κόρη μπορώ και κάνω 2.000-3.000 βήματα/ώρα. Όταν εργάζομαι στο γραφείο, κάνω περίπου στα 3.000 βήματα στο 8ώρο… Η σύζυγος μου όταν καθαρίζει το σπίτι, μπορεί να φτάσει και τα 9.000 βήματα στο 2ώρο… Για δείτε το και εσείς!

Αύξηση Μυϊκού Ιστού

Ακριβώς όπως η απώλεια βάρους μειώνει τις θερμίδες που καίτε, αυξάνοντας το βάρος σας αυξάνετε και τις θερμίδων που καίτε – με στόχο να είναι κυρίως μυς (lean muscle mass). Τα προγράμματα ασκήσεων ενδυνάμωσης βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας οπότε και συμβάλλουν στο να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Καταναλώνετε περισσότερες Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη απαιτεί λίγο περισσότερη προσπάθεια στο σώμα σας στη διάρκεια της πέψης σε σχέση με το λίπος ή τους υδατάνθρακες, έτσι η αύξηση πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Και όπως διαβάσατε παραπάνω μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερους μυς.

Κρύο

Το σώμα σας καίει θερμίδες για να κρατήσει το σώμα σας ζεστό. Όσο πιο κρύο το περιβάλλον, τόσο περισσότερες θερμίδες χρειάζεται ο οργανισμός σας. Η μείωση της θερμοκρασίας, τα κρύα ντους και η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις.

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά η μείωση της θερμοκρασίας, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών, καυτερών πιπεριών και πράσινου τσαγιού δεν πρόκειται να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας . Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείτε να κάψετε επιπλέον 10-20 θερμίδες την ημέρα!

Έχετε υπόψη…

Αν προσπαθείτε να μειώσετε βάρος αυξάνοντας το μεταβολισμό σας και κάνοντας δίαιτα (αυστηρό περιορισμό θερμίδων), θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που μπορεί να σας φτάσει στο στόχο, ωστόσο δύσκολα θα τον κρατήσετε κι εύκολα θα πάρετε τα κιλά πίσω. Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να ακολουθήσετε την απώλεια βάρους, όπως αυτές που περιέγραψα στο άρθρο μου για το ποια δίαιτα είναι καλύτερη και εκείνους που χρησιμοποιώ στο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους στο διαιτολογικό μου γραφείο. Αξίζει ωστόσο να αποφύγετε ότι ανέφερα παραπάνω που μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας – όπως μια αυστηρή δίαιτα με στόχο την γρήγορη απώλεια βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Το «κλειδί» για να χάσει κανείς εύκολα βάρος μετά τα 40

* Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία. Η ανάλυσή του δημοσιεύτηκε αρχικά στο www.mednutrition.gr

Το τροπικό φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το τροπικό φρούτο που κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες Photo by Christine Trant on Unsplash

Το ζουμερό φρούτο με την ξινή γεύση είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε προκειμένου να είστε υγιείς, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Α, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, αλλά και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

Ειδικότερα η βιταμίνη C που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, μειώνει την διάρκεια του κρυολογήματος, προστατεύει τα κύτταρα από την φθορά και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Το τροπικό αυτό φρούτο παράλληλα μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό και βελτιώνει το μεταβολισμό.  Παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους και των περιττών θερμίδων.

Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά, μειώνει τον χοληστερόλη, βοηθά στην πέψη και έχει θετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς.

Τα οφέλη του γκρέιπφρουτ για τον ανθρώπινο οργανισμό

Σωστή καρδιακή λειτουργία: Οι έρευνες έδειξαν πως αν τρώτε ένα γκρέιπφρουτ την ημέρα μειώνετε κατά 15.5 % την κακή χοληστερόλη, κάτι που βοηθά να προλάβετε καρδιακά προβλήματα.

Βοηθά στην πέψη: To γκρέιπφρουτ είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών- διαλυτές και αδιάλυτες. Βοηθά στην χώνεψη, την δυσκοιλιότητα, ενώ ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Υγιές δέρμα: To φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.  Αν το εφαρμόσετε τοπικά στο δέρμα, έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί το δέρμα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Η βιταμίνη C που περιέχει, λέγεται πως βοηθά στην πρόληψη της νόσου. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην δημιουργία του κολλαγόνου το οποίο είναι σημαντικό για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ παράλληλα καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Bοηθά στην πρόληψη των κρυολογημάτων μέσω της βιταμίνης C, δίνει ενέργεια στο σώμα σας και δυναμώνει του μύες.

Ενισχύει τον μεταβολισμό σας: Το γκρέιπφρουτ περιέχει ένα αντιοξειδωτικό (naringenin) το οποίο βοηθά το σώμα να κάνει χρήση της ινσουλίνης πιο αποδοτικά, ενώ παράλληλα καίει θερμίδες και κρατά σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα.

Καταπολεμά την ουλίτιδα: Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που κατανάλωσαν 2 γκρέιπφρουτ την ημέρα για ένα δεκαπενθήμερο, παρουσίασαν μικρότερη αιμορραγία στα ούλα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: H κατανάλωση γκρέιπφρουτ, είτε με την στέρεα μορφή του είτε σαν χυμός, οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους και μείωση του σακχάρου σε άτομα που είναι παχύσαρκα.

Βοηθά στον ύπνο: To λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και λέγεται πως συνδέεται με τον καλό ύπνο.

Διαβάστε ακόμα: Απλοί τρόποι (που λειτουργούν) για να χάσετε βάρος

Μικροθρεπτικά συστατικά: Ενέργεια που περιορίζει τους τραυματισμούς

Μικροθρεπτικά συστατικά: Ενέργεια που περιορίζει τους τραυματισμούς Photo by amoon ra on Unsplash

Είμαστε ό,τι τρώμε και όταν πρόκειται για έναν αθλητή ή ερασιτέχνη αθλούμενο οι επιλογές του αναφορικά με την διατροφή αλλά και τους τρόπους που τροφοδοτεί τον εαυτό μου με ενέργεια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό μια πιθανή επιτυχία ή έναν ενδεχόμενο τραυματισμό.

Το να τρώτε σωστά, σας προσφέρει πολλά περισσότερα από την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Όταν η διατροφή σας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σώματός σας, αυτό ωφελεί τις επιδόσεις σας και την υγεία στο σύνολό της και σε αυτό παίζουν βασικό ρόλο τα μικροθρεπτικά συστατικά.

Μακροθρεπτικά συστατικά vs μικροθρεπτικά συστατικά

Στα πρώτα ανήκουν οι πατάτες και το κρέας. Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος ενός δρομέα. Είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, για την αποκατάσταση τραυματισμών αλλά και για την πρόληψή τους.

Συνήθως επισκιάζουν τα εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό, μικροθρεπτικά συστατικά ή τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Αυτής η ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι τα «μαγικά ραβδιά» που επιτρέπουν στο σώμα να παράγει ένζυμα, ορμόνες και άλλες σημαντικές ουσίες.

Όπως φανερώνει το όνομά τους, χρειαζόμαστε τα μακροθρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα μικροθρεπτικά. Πάντως τα μικροθρεπτικά συστατικά μάλλον ξεγελούν βάσει ονόματος, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του σώματος.

Οι Β βιταμίνες μας βοηθούν να έχουμε πρόσβαση στην ενέργεια που καταναλώνουμε από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, που βοηθούν στο να έχουμε δυνατά οστά.

Το να προσλαμβάνουμε τις κατάλληλες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας, αφού αυτά δεν παράγονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας και θα πρέπει να τα αναζητήσουμε μέσω συγκεκριμένων τροφίμων.

Η έλλειψη λαχανικών στο διατροφική πρόγραμμα ενός αθλητή είναι ένα φαινόμενο σύνηθες που μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα. Όταν ένας αθλητής δεν καταναλώνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, πολλές λειτουργίες στο σώμα του δεν εκτελούνται σωστά και κατά συνέπεια είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Ελεύθερες ρίζες

Καθημερινά υποβάλουμε τον εαυτό μας σε μια σειρά περιβαλλοντολογικών παραγόντων πίεσης, από την ρύπανση και την ακτινοβολία, μέχρι την σωματική καταπόνηση και το στρες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Με πιο απλά λόγια οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που στερούνται ηλεκτρονίου και περιπλανούνται στο ανθρώπινο σώμα αναζητώντας ηλεκτρόνιο.

Κατά την διαδικασία αυτή μπορούν να επιτεθούν και να βλάψουν τα υγιή κύτταρα.

Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών ωστόσο μπορεί να περιορίσει τους παράγοντες που διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Η άσκηση δημιουργεί μόρια που βάζουν τους αθλητές στον κίνδυνο του οξειδωτικού στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες

Οι άνθρωποι χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν και η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τρέχουν. Ωστόσο το οξυγόνο όντας ένα ασταθές μόριο, έχει την τάση να δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Αν τα σώμα δεν έχει επαρκείς άμυνες να τις αντιμετωπίσει, η ανισορροπία που δημιουργείται ονομάζεται οξειδωτικό στρες και μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια φυσική διαδικασία που όλοι βιώνουν, ωστόσο στους αθλητές και ιδιαίτερα σε εκείνους της αντοχής μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και να οδηγήσει σε γρηγορότερη γήρανση, προβλήματα στo ανοσοποιητικό, χρόνια κόπωση, φλεγμονές και καταστροφή των μυών.

Το αντίδοτο

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές αποτελούν τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν το οξειδωτικό στρες. Οσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει ένας αθλητής, τόσο πιο ασφαλής μπορεί να νιώθει από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.

Προσπαθήστε να συνδυάσετε φρούτα κα λαχανικά με κάθε γεύμα ή σνακ μέσα στην ημέρα. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας αλλά και στη απόδοσή σας για όσους από εσάς είστε επαγγελματίες αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Γιατί πεινάς ενώ μόλις έφαγες;

Γιατί πεινάς ενώ μόλις έφαγες; Photo by Sander Dalhuisen on Unsplash

Είναι μέρες που το αίσθημα της πείνας δεν μπορεί να κορεστεί. Ακόμα και αν μόλις φάγατε κάτι, το επόμενο μισάωρο νιώθετε ξανά πεινασμένοι.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν… κλείνει ο διακόπτης της πείνας. Δείτε παρακάτω.

1. Έχεις άγχος και στρες

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε στρεσογόνες περιόδους τρώνε παραπάνω. Αυτό αναφέρεται ως «συναισθηματική διατροφή», δηλαδή ξεσπούν στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα.

2. Τα κυρίως γεύματά σου δεν είναι επαρκή

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είτε διατροφές που δεν περιλαμβάνουν λαχανικά και πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσουν ένα συνεχές αίσθημα πείνας και κενού.

3. Δεν πεινάς, διψάς

Οταν δεν πίνουμε αρκετό νερό έχουμε την αίσθηση ότι πεινάμε. Η αφυδάτωση πολλές φορές παρερμηνεύεται από τον εγκέφαλο σαν πείνα.

4. Κούραση

Κοιμάσαι καλά; Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού. Οποιος δεν κοιμάται καλά την προηγούμενη μέρα έχει τάση να τρώει περισσότερο και να αναζητά τροφές που έχουν πολλές θερμίδες. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι πεινάς.

5. Τρως βιαστικά

Μήπως τρως πολύ βιαστικά και δεν αφήνεις τον εαυτό σου να απολαύσει το γεύμα του; Πάρε το χρόνο σου, κάθισε κάτω και μάσησε αργά κάθε μπουκιά, ώστε να δώσεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να στείλει μήνυμα στο σώμα ότι είναι γεμάτο.

Έρευνα ανατρέπει τη σχέση πρωινού γεύματος και απώλειας βάρους

6. Δεν έφαγες πρωινό

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές αλλά ο καφές το πρωί δεν είναι πρωινό. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μην το παραλείπεις επειδή δεν έχεις χρόνο.

7. Τρως επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές επειδή περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει την αποθήκευση λίπους και αυξάνει την όρεξη.

8. Βομβαρδίζεσαι από food porn

Με τις εικόνες των τροφίμων να περνούν από μπροστά σου 24 ώρες το 24ωρο δεν αποτελεί έκπληξη που λαχταράς συνεχώς να φας κάτι από αυτό που βλέπεις.

Διαβάστε ακόμα: 13 τροφές που… διώχνουν μακριά την πείνα!

Οι επτά υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Οι επτά υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Γυμνάζεσαι καθημερινά, πίνεις διαρκώς νερό και ειλικρινά δυσκολεύεσαι να θυμηθείς την τελευταία φορά που έφαγες πίτσα ή σουβλάκι. Παρόλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς σου δεν δείχνει να θέλει να ξεκολλήσει. Μα κάνεις τα Π-Α-Ν-Τ-Α! Και αν σου λέγαμε ότι κάνεις τα πάντα…λάθος;

Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω φαινομενικά “υγιεινές” συνήθειες που πολύ πιθανό να οφείλονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

1. Εμπιστεύεσαι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Η ένδειξη sugar free δεν κατατάσσει απαραίτητα ένα προϊόν στη λίστα με τις υγιεινές επιλογές. Πολλά από αυτά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, απέδειξε πως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά μάλιστα το σαμποτάρουν. Καλύτερα να αποφεύγεις όλα τα ζαχαρούχα ποτά, είτε αυτά έχουν θερμίδες, είτε όχι και να προτιμάς ένα μεγάλο ποτήρι με νερό με φρούτα.

2. Το παρακάνεις με τα υγιεινά σνακ

Το ότι μια μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και καρπούς είναι υγιεινή, δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας 10 από αυτές. Βασικά, μπορείς αλλά δεν πρέπει. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του Journal of the Association for Consumer Research, τείνουμε να θεωρούμε τα φαγητά που διαφημίζονται ως “υγιεινά” λιγότερο χορταστικά, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τελικά μεγαλύτερη ποσότητα. Λάθος. Πολύ μεγάλο λάθος.

3. Παραλείπεις γεύματα

Είπαμε να προσέχεις τις ποσότητες σερβιρίσματος, όχι να κόψεις τελείως το φαγητό! Όταν τρως μικρότερη ποσότητα θερμίδων από τη συνιστώμενη (περίπου 1500 για το μέσο ενήλικα), ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός, δεν έχεις την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεσαι για τη γυμναστική σου και ο οργανισμός σου αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Θέλεις και άλλους λόγους για να τρως κανονικά τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα;

4. Έχεις απαρνηθεί όλα τα λιπαρά

Ώρα να καταρρίψουμε το μύθο ότι όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία. Άλλο το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί και άλλο το λίπος που στάζει από την πίτσα σου. Τα πρώτα μάλιστα μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές σου για αδυνάτισμα, καθώς δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα κορεσμού, ενώ παράλληλα βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών. Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου τη χάρη και άσε μια γωνίτσα στο πιάτο σου για «καλά λιπαρά».

5. Δεν ενδίδεις ποτέ σε επιδόρπιο

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές, μια μικρή γλυκιά λιχουδιά το πρωί μπορεί να βοηθήσει με το αδυνάτισμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σού δίνουν το πράσινο φως να τρως δύο κομμάτια κέικ για πρωινό. Σού “επιτρέπουν” όμως να απολαμβάνεις ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Όχι και άσχημα…

6. Καταναλώνεις υπερβολικά πολλή πρωτεΐνη

Ναι, σου χαρίζει ενέργεια και σε βοηθά να χτίσεις μύες, δεν αντιλέγουμε. Η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, ενός μακροθρεπτικού συστατικού, σε “φορτώνει” με επιπλέον θερμίδες που οργανισμός σου δεν χρειάζεται και στη συνέχεια αποθηκεύει ως λίπος. Οι διατροφολόγοι προτείνουν εάν αθλείσαι να καταναλώνεις 1.2-1.7 γρ. πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους σου. Εάν πάλι κάνεις καθιστική ζωή -ντροπή σου!- συντείνουν περίπου 50γρ. την ημέρα. Για να είσαι πιο σίγουρος όμως συμβουλέψου το γιατρό σου.

7. Έχεις κόψει τη γλουτένη

Εάν δεν καταναλώνεις προϊόντα με γλουτένη γιατί έχεις δυσανεξία, σε επικροτούμε για την ώριμη και φρόνιμη επιλογή σου. Εάν όμως την αποφεύγεις, όπως ο διάβολος το λιβάνι, χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα, δηλώνουμε ότι ανησυχούμε για τη σωματική -και ψυχική- υγεία σου. Πρώτα απ’ όλα γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Δεύτερον, το ήξερες ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα “κανονικά”; Άσε που σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Διατροφικής Κοινότητας, όσοι καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιακή τους χώρα. Σαν να λιγουρευτήκαμε μακαρονάδα ξαφνικά…

Διαβάστε ακόμα: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι τρώνε υγιεινά!

Πως θα προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Πως θα προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Της Βάσιας Μανίκα*

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει, τουλάχιστον μια φορά, να έχουμε τη δυσάρεστη εμπειρία μιας τροφικής δηλητηρίασης και, πολύ συχνά, χωρίς να ξέρουμε καν τι ήταν αυτό που φάγαμε και μας έκανε να αισθανόμαστε έτσι. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι;

Ποια είναι τα συστατικά της… επιτυχίας σε μια τροφική δηλητηρίαση

Αν και προκλητικός ο τίτλος, δυστυχώς είναι αληθής. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στην πρόκληση μιας πετυχημένης δηλητηρίασης εξ αμελείας, ο πιο σημαντικός, όμως, είναι ο ανθρώπινος χειρισμός που χαρακτηρίζεται από άγνοια. Και η άγνοια, σε αυτό το πλαίσιο, είναι επικίνδυνη. Οι αμέσως επόμενοι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και η θερμοκρασία είναι η συνθήκη που επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο οδηγώντας το στην αλλοίωση. Έτσι, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες υγιεινής, φύλαξης και διαχείρισης των τροφίμων που καταναλώνουν. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Για σωστή συντήρηση

  • Η θερμοκρασία στη συντήρηση θα πρέπει να είναι 4-6 βαθμοί και στην κατάψυξη -18 βαθμοί Κελσίου.
  • Φρούτα και λαχανικά: τα φυλάμε άπλυτα στις ειδικές θήκες, τις οποίες θα πλένουμε κάθε εβδομάδα με σαπούνι και νερό.
  • Δεν τοποθετούμε τρόφιμα στην πόρτα, διότι έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  • Ωμά κρέατα: τα βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι, μέσα σε ταψί ή τάπερ, για να μην στάξουν οι χυμοί τους πάνω στα άλλα τρόφιμα.
  • Τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους, όχι απευθείας.

Για ασφάλεια στο μαγείρεμα

  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά ζωικά προϊόντα, για τα φυτικά και για τα μαγειρεμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές σκεύη κοπής για τα διάφορα ζωικά προϊόντα και τα λαχανικά.
  • Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) τα πουλερικά δεν θα πρέπει να πλένονται πριν μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την κουζίνα των μικροβίων που περιέχει.
  • Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε.
  • Μαγειρεύουμε πολύ καλά το φαγητό. Κρέατα, πουλερικά και ψάρια δεν πρέπει να έχουν ίχνος αίματος ή χυμών.
  • Mια, επίσης, πολύ μεγάλη εστία μόλυνσης και διασποράς των μικροβίων είναι τα σφουγγαράκια καθαρισμού της κουζίνας, τα οποία είναι καλό να τα απολυμαίνουμε και να τα αλλάζουμε συχνά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέξουμε

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ιδιαίτερα για τις παρακάτω τροφές:

  • Πράσινα λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί καλά και έχουν υπολείμματα κοπριάς, χημικών ουσιών από ψεκασμούς και να έχουν έρθει σε επαφή με ακάθαρτα χέρια.
  • Αυγά, λόγω του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης με σαλμονέλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, να τα καταναλώνετε σύντομα και να τα μαγειρεύετε καλά.
  • Πουλερικά
  • Παγωτά τα οποία έχουν λιώσει και επαναψυχθεί. Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Πώς να μεταφέρουμε τα σνακς στην παραλία

Ο ιδανικός τρόπος μεταφοράς των τροφίμων στην παραλία είναι το φορητό ψυγείο με παγοκύστες. Αν δεν υπάρχει, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμικό φαγητοδοχείο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας φρούτα (ολόκληρα, όχι κομμένα), μπάρες δημητριακών, κράκερς, ξηρούς καρπούς και σάντουιτς.

Τι να προτιμήσουμε στις καλοκαιρινές εξόδους φαγητού

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται κυρίως στα μαγειρεμένα φαγητά και στις πράσινες σαλάτες. Επομένως, προτιμήστε ψητά της ώρας, βραστές σαλάτες, χόρτα και συνοδευτικά πατάτες, ρύζι ή ψητά λαχανικά και απολαύστε την καλή παρέα!

Διαβάστε επίσης: Τι μπορείτε να φάτε όταν βρίσκεστε στην παραλία

*Η Βάσια Μανίκα είναι Είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2005). Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x

Send this to a friend