Οδηγεί πάντα η υγιεινή διατροφή σε απώλεια βάρους;

Οδηγεί πάντα η υγιεινή διατροφή σε απώλεια βάρους;

Η υγεία μέσα από τη διατροφή θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό, ωστόσο, που στην εποχή μας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το σωματικό βάρος και η εξωτερική εμφάνιση, παρά η εσωτερική υγεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να αποκλείουν τρόφιμα απαραίτητα για τη διατροφή και τη υγεία μας, με τα αποτελέσματα να φαίνονται μακροχρόνια.

Για παράδειγμα τα μακαρόνια, το ψωμί και οι πατάτες, είναι από τα πρώτα τρόφιμα που θα «κόψει» από τη διατροφή σας ένας διαιτολόγος.

Είναι, όμως, σωστό; Μήπως είναι μύθος για παράδειγμα ότι τα μακαρόνια παχαίνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί είναι το μέτρο. Όλα χρειάζονται αλλά χωρίς υπερβολές.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρόπους για να ισορροπήσετε τη διατροφή σας και να γίνεται όμορφοι εσωτερικά και εξωτερικά.

1. Τρώτε ποικιλία τροφίμων

Χρειάζεστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Η παροχή τροφίμων στις μέρες μας διευκολύνει το να τρώμε ευρεία ποικιλία τροφίμων είτε αγοράζοντας φρέσκα τρόφιμα και να τα μαγειρεύουμε, είτε εκμεταλλεύοντας προμαγειρεμένα πιάτα και γεύματα είτε παραγγέλνοντας απ’ έξω. Ισορροπήστε τις επιλογές σας σε βάθος χρόνου! Αν φάγατε μεσημεριανό με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, φάτε ένα χαμηλό σε λίπος βραδινό. Αν μια μέρα φάτε μια μεγάλη μερίδα κρέατος για βραδινό, προτιμήστε ίσως το ψάρι την επόμενη μέρα.

2. Βασίστε τη διατροφή σας σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες στη διατροφή σας πρέπει να προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Δοκιμάστε επίσης ψωμί, ζυμαρικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών.

3. Απολαύστε πολλά φρούτα και λαχανικά

Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα παρότι παρέχουν σημαντικά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως και, αν δεν σας αρέσουν πολύ στην αρχή, δοκιμάστε νέες συνταγές. Μην αγοράζετε έτοιμες σαλάτες από το Super Market.

4. Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος και νιώστε καλά

Το σωστό βάρος για εσάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, το ύψος σας και η κληρονομικότητα. To υπερβάλλον σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές και ο καρκίνος. Το υπερβάλλον σωματικό λίπος προκύπτει όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό με θερμιδική αξία – πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακας ή αλκοόλ – αλλά το λίπος είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε την ενέργεια (θερμίδες) που δαπανάτε και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ωραία. Το μήνυμα είναι απλό: αν παίρνετε βάρος, πρέπει να τρώτε λιγότερο και να είστε περισσότερο δραστήριοι.

5. Τρώτε μέτριες μερίδες – μειώστε κάποια τρόφιμα, μην τα αποκλείετε

Αν κρατάτε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώτε όλα τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσετε κάποια. Παραδείγματος χάριν, λογικές μερίδες είναι: 100g κρέατος· ένα μέτριο φρούτο, μισό φλιτζάνι ωμά ζυμαρικά και 50ml παγωτού. Τα προμαγειρεμένα γεύματα μπορούν να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας και συχνά έχουν τη θερμιδική αξία στη συσκευασία για να βοηθήσουν όσους μετρούν θερμίδες. Αν τρώτε έξω, θα μπορούσατε να μοιραστείτε τη μερίδα με κάποιο φίλο.

6. Τρώτε συχνά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπερφαγία. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τα σνακ ως μέρος της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

7. Πίνετε πολλά υγρά

Οι ενήλικοι πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως! Ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το απλό νερό βρύσης είναι προφανώς μια καλή πηγή υγρών αλλά η ποικιλία μπορεί να είναι και απολαυστική και υγιεινή.

8. Κινηθείτε

Όπως είδαμε, πολλές θερμίδες και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση αυτών των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης καλή για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Άρα, βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ (προς τα πάνω και προς τα κάτω!). Πηγαίνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητές για να γίνετε δραστήριοι!

9. Ξεκινήστε τώρα! Και κάντε τις αλλαγές σταδιακά

Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο εύκολες από τις δραστικές αλλαγές αμέσως. Για τρεις μέρες, καταγράψτε τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα – Μήπως τρώτε πολύ λίγα φρούτα ή/και λαχανικά; Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσετε να τρώτε ένα παραπάνω φρούτο ή μία μερίδα λαχανικών την ημέρα. Μήπως τα αγαπημένα σας φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και σας κάνουν να παίρνετε βάρος; Μην τα αποκλείσετε, και νιώσετε δυστυχισμένοι αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε εκδοχές τους χαμηλές σε λιπαρά ή να τρώτε μικρότερες ποσότητες. Και αρχίστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες στη δουλειά!

10. Να θυμάστε ότι η ισορροπία είναι το παν

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Μη νιώθετε ενοχές για τα τρόφιμα που σας αρέσουν αλλά καταναλώστε τα με μέτρο και επιλέξτε άλλα τρόφιμα που θα σας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτούνται για καλή υγεία.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή ή γυμναστική: Τι βοηθά περισσότερο στην απώλεια βάρους;

* Οι συμβουλές αυτές προέρχονται από το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης Τροφίμων (EUROFIC)

Previous ArticleNext Article

Κανόνες διατροφής που «θωρακίζουν» τον οργανισμό από ιώσεις

Οι ιώσεις… θερίζουν όποτε έρχεται ο χειμώνας. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν  είμαστε συνηθισμένοι στον πραγματικά κακό καιρό με διάρκεια, όταν αλλάζει το κλίμα και ο χειμώνας έρχεται για τα καλά, πολλοί την πατάμε και μένουμε στο κρεβάτι για μέρες.

Η πρόληψη απέναντι σε αυτές τις ενοχλητικές περιπτώσεις έχει να κάνει πάντα και με τον τρόπο που τρώμε. Πολλές τροφές αποτελούν άμυνα για τις ιώσεις.

Ακολουθούν μερικές καλές διατροφολογικές πρακτικές που χτίζουν «τείχος προστασίας» για τον οργανισμό μας από τις χειμωνιάτικες αρρώστιες:

Κρέας

Το να καταναλώνουμε κρέας με μέτρο και χωρίς υπερβολές είναι μια από τις καλύτερες και ωφέλιμες διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να έχουμε ως ρουτίνα. Κι αυτό γιατί το κρέας εμπεριέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αλλά και διάφορα ανόργανα στοιχεία που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Είναι προτιμότερο να τρώμε λευκό κρέας (κουνέλι ή πουλερικά) που είναι πολύ πιο υγιές από το κόκκινο και γενικότερα, να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Τέλος, η ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε ανά εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια. Αν ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες, το κρέας μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για τον οργανισμό μας.

Ψάρια και αυγά

Τόσο τα ψάρια όσο και τα αυγά έχουν περίπου τις ίδιες ιδιότητες με το κρέας με μια μεγάλη προσθήκη: εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη D. Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά από δυσλειτουργίες και τον οργανισμό μας από εσωτερικές φλεγμονές ενώ η βιταμίνη D ισχυροποιεί τα κόκκαλά μας και αυξάνει την προστασία τους ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι ενισχυτική συνολικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καρποί, φρούτα και λαχανικά

Αν ψάξουμε να βρούμε τροφές που να κάνουν ακόμα πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα βρούμε καλύτερες περιπτώσεις από τους καρπούς, τα λαχανικά και τα φρούτα καθώς οι ουσίες που εμπεριέχουν καταπολεμάνε το στρες και δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στα κύτταρα που συγκροτούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αποτελούνται από βιταμίνες C, A και E καθώς και από ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ο ψευδράργυρος και ο χαλκός. Όλες αυτές οι ουσίες εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με στοιχεία που τον κάνουν πιο δυνατό απέναντι στις ιώσεις.

Μακριά από δίαιτες και… φαγοπότια

Αν υπάρχει μια κακή εποχή για να ξεκινήσετε δίαιτα αυτή είναι ο χειμώνας. Αν υπάρχει επίσης μια κακή εποχή για να… το ρίχνουμε έξω διατροφικά αυτή είναι επίσης ο χειμώνας. Γενικότερα, τον χειμώνα που οι ιώσεις παραμονεύουν στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας πρέπει να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες καθώς και τις υπερβολές. Για την ακρίβεια είναι η εποχή της ισορροπίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να θρέφεται με 1200 θερμίδες ανά ημέρα και καλό είναι αυτό να μην αναιρείται ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.

Επίσης, αυτές οι 1200 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από μια ποικιλία συστατικών και άρα από πολλών ειδών τροφές. Μια συστηματική διατροφή που αποτελείται από κάτω από 1200 θερμίδες ημερησίως προκαλεί πτώση του ανοσοποιητικού και αργές αναρρώσεις από τους ιούς που μας προσβάλλουν ενώ όταν καταναλώνουμε πάνω από 1200 θερμίδες ημερησίως, οι λοιμώξεις παραμονεύουν ύπουλα.

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Πρωτεΐνες: Ποιες κάνουν καλό και στους μύες και στην καρδιά;

Ένα από τα πιο συχνά ζητήματα συζήτησης στους κύκλους των δρομέων είναι το ζήτημα μακροθρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένα των πρωτεϊνών, που είναι εξαιρετιά σημαντικές για τους δρομείς που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι ερευνητές διατροφής επισήμαιναν πως οτιδήποτε δεν ήταν κάποτε… ζωντανό ήταν και «ατελές» σε  πρωτεΐνες. Σύμφωνα με εκείνες τις εκτιμήσεις, σε καμία τροφή δεν βρίσκατε τα υψηλά επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων που θα μπορούσατε να βρείτε στη λεγόμενη «πλήρης» πρωτεΐνη του κρέατος και των ψαριών.

Για παράδειγμα, για τους τότε διατροφολόγους, τα φασόλια ή τα δημητριακά δεν πρόσφεραν πολλά στην οικοδόμηση ή τη συντήρηση των μυών. Όμως πλέον, αυτή είναι μια σκέψη εξαιρετικά ξεπερασμένη.

Η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι εν λόγω πρωτεΐνες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά στην προσπάθειά σας να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας. Διότι οι ερευνητές πλέον καταλαβαίνουν ότι είναι η συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε σε μια ημέρα και όχι ο συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που τρώτε, που έχει σημασία.

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης στο γεύμα μπορεί να προκαλέσει ικανοποίηση και κορεσμό ενώ η ίδια ποσότητα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη μυών και τη συντήρηση.

Κάνουν καλό

Επίσης, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μυών, αλλά και να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση κάνοντας καλό και στην καρδιά σας, καθώς και τους κίνδυνους ασθένειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 52% των Αμερικανών έχουν διαφοροποιήσει τη διατροφή τους τα τρία τελευταία χρόνια προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την ερευνητική εταιρεία «Innova Market Insights».

Κάντε λοιπόν στη διατροφή σας μια καλή χάρη: ξεκινήστε να ενσωματώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε κάθε σας γεύμα. Στη συνέχεια, μετά από ένα μήνα, αξιολογήστε πώς αισθάνεστε. Έχετε περισσότερη ενέργεια; Ζυγίζετε λιγότερο; Ταυτόχρονα ενισχύετε τους μύες σας;

Εάν ναι, τότε ίσως, να νιώθετε και πιο πλήρεις.

Διαβάστε περισσότερα: 19 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για χορτοφάγους

Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

Είναι από τα αγαπημένα φρούτα όσων τρέχουν και αθλούνται και όχι άδικα. Οι μπανάνες περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανακάμψει μετά την προπόνηση, ενώ αποτελούν και πηγή ενέργειας.

Παράλληλα είναι χορταστικές και τρώγονται με διάφορους τρόπους,

Πολλές φορές η μορφή της μπανάνας όταν βρίσκεται στο ψυγείο αποκτά ένα περίεργο χρώμα. Αλλάζει η όψη του παραδοσιακού κίτρινου χρώματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως χαλάει ως φρούτο όταν βρεθεί στο ψυγείο.

Υπάρχει και ένας μύθος μάλιστα πως μέσα στο ψυγείο οι μπανάνες γίνονται δηλητηριώδεις! Υπερβολές…

Μπορεί μέσα στο ψυγείο να αλλάζει χρώμα η φλούδα της μπανάνας αλλά το εσωτερικό της μπανάνας δεν χαλάει. Μάλιστα, οι εταιρείες διανομής και πώλησης μπανάνας συνιστούν στους καταναλωτές να βάζουν τις μπανάνες στο ψυγείο.

Και μάλιστα, όχι μόνο για λόγους επιτάχυνσης της ωρίμανσής τους αλλά και για λόγους ποιότητας της γεύσης, η οποία μεγιστοποιείται όταν οι μπανάνες βρίσκονται στο ψυγείο.

Η φλούδα

Η θερμοκρασία του ψυγείου θα επηρεάσει μόνο την φλούδα της μπανάνας και ίσως αυτή να γίνει μαύρη σε κάποια σημεία όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Απλά ξεφλουδίστε την μπανάνα αφού την βγάλετε από το ψυγείο, πετάξτε την φλούδα και απολαύσε το εσωτερικό χωρίς κανένα φόβο. Το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μια από τις πιο φημισμένες φίρμες στον χώρο της μπανάνας, η Chiquita, συνιστά επίσημα στους πελάτες της να βάζουν τις μπανάνες της στο ψυγείο τονίζοντας πως αν δεν το κάνουν η διαδικασία ωρίμανσης του φρούτου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ικανοποιητικά.

Αν πάλι δεν σας αρέσει να είναι οι μπανάνες κρύες, τότε μπορείτε να τις βγάλετε περίπου μισή με μία ώρα πριν τις φάτε και να τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν πάλι δεν θέλετε να ακολουθήσετε καν την συγκεκριμένη συμβουλή και δεν θέλετε να βάλετε καθόλου τις μπανάνες στο ψυγείο, η αποτελεσματικότερη μέθοδος ωρίμανσής τους είναι να τις κρατάτε μακριά από άλλα φρούτα συμπεριλαμβανομένων των μπανανών που προέρχονται από το ίδιο κοτσάνι.

Κι αυτό γιατί η μπανάνα περιέχει μεγάλες ποσότητες αιθυλένιου, που διαχέεται και στα υπόλοιπα φρούτα επιβραδύνοντας την διαδικασία ωρίμανσης της ίδιας της μπανάνας.

Βέβαια, αυτό διαβάζεται και αντίστροφα: αν θέλετε τα υπόλοιπα φρούτα σας να ωριμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, απλά βάλτε τα δίπλα σε μπανάνες!

Διαβάστε επίσης: Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Ένας νόστιμος σύμμαχος της υγείας μας

Το τρώμε ψητό, το τρώμε βραστό. Το συνδυάζουμε με διάφορα φαγητά, φτιάχνουμε αλεύρι, πίτες και ψωμιά διαφόρων ειδών, παράγει ακόμα και λάδι.

Είναι νόστιμο και μας χορταίνει, όμως, το καλαμπόκι έχει και αρκετούς τρόπους για να κάνει καλό στην υγεία μας.

Ο έλεγχος του διαβήτη, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων, η μείωση της υπέρτασης και άλλες πολλές είναι οι… υπηρεσίες που προσφέρει ο… χρυσός αυτός καρπός.

Το καλαμπόκι ή ο αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στον κόσμο και αποτελεί το βασικό τρόφιμο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών αφρικανικών χωρών.

Διατροφική αξία

Το καλαμπόκι δεν παρέχει μόνο τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή, καθημερινό μεταβολισμό, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών παθήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό επίσης λειτουργούν ως αντι-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν το αλτσχάιμερ.

Οφέλη για την υγεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά προϊόντα και παρέχει προστασία έναντι πολλών χρόνιων παθήσεων. Μερικά από τα καλά ερευνημένα και ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία του καλαμποκιού παρατίθενται παρακάτω.

Πλούσια πηγή θερμίδων: Το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή θερμίδων και αποτελεί βασικό συστατικό των διατροφικών συνηθειών σε πολλούς πληθυσμούς. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε καλαμπόκι είναι 342 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η οποία είναι από τις υψηλότερες για τα δημητριακά. Αυτό το καθιστά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση δεκάδων γεωργικών εθνών, ειδικά σε φτωχές περιοχές του κόσμου.

Μειώνει τον κίνδυνο αιμορροΐδων και καρκίνου του παχέος εντέρου: Η περιεκτικότητα σε ίνες ενός φλιτζανιού καλαμποκιού ανέρχεται σε 18,4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω του καλαμποκιού που είναι ένα ολόκληρο σιτάρι.

Πηγή βιταμινών: Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε συστατικά βιταμίνης Β, ειδικά Θειαμίνης και νιασίνης. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η έλλειψη νιασίνης οδηγεί στο Pellagra. Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα που παρατηρείται συνήθως στα υποσιτιζόμενα άτομα. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής απαίτησης για φυλλικό οξύ, ενώ οι καρποί του καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία του σώματος από ασθένειες και ασθένειες.

Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα: Το καλαμπόκι περιέχει άφθονα ανόργανα στοιχεία τα οποία ωφελούν θετικά τα σώματα με διάφορους τρόπους. Φώσφορο, μα μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν στις περισσότερες κανονικές δίαιτες

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Cornell, το καλαμπόκι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο..

Προστατεύει την καρδιά σας: Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αραβοσιτέλαιο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-αθηρογόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προλαμβάνει την αναιμία: Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Το καλαμπόκι έχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις κύριες αιτίες της αναιμίας επίσης.

Μειώνει τη χοληστερόλη LDL: Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, η κατανάλωση ελαίου φλοιού καλαμποκιού μειώνει τη χοληστερόλη LDL πλάσματος μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα.

Όραση και δέρμα: Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία σχηματίζει βιταμίνη Α στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης και του δέρματος. Το β-καροτένιο είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α επειδή μετατρέπεται μέσα στο σώμα, αλλά μόνο στις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα.

Ελέγχει τον διαβήτη και την υπέρταση: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος φάνηκε να υποφέρει από μια επιδημία διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός για αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται γενικά ότι σχετίζεται με τη διατροφή. Η κατανάλωση περισσότερων οργανικών φρούτων και λαχανικών, όπως το καλαμπόκι, έχει θεωρηθεί ως επιστροφή σε ένα παλαιότερο στυλ δίαιτας και έχει συνδεθεί με μειωμένα σημάδια διαβήτη.

Καλλυντικά οφέλη: Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών καλλυντικών προϊόντων και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τα δερματικά εξανθήματα και τον ερεθισμό.

Η κατανάλωση του καλαμποκιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό.

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πρωταθλητής των φρούτων με διαφορά

Το ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Ο χυμός του ροδιού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν της συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση.

Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών.

Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Ρόδι, θεωρείται μια από τος καλύτερες τροφές για τους δρομείς και γενικότερα τους αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο τροπικό φρούτο κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;

Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;

Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;

O χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που έρχεται με την καθαρά Δευτέρα, αλλά σπάνια μένει περισσότερο. Υπάρχουν φίλοι του χαλβά που τον καταναλώνουν όλο το χρόνο, διότι γνωρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για μια υπερτροφή.

Το ταχίνι με το οποίο παρασκευάζεται ο χαλβάς ο σουσαμένιος αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ποιος, όμως, είναι ο καλύτερος χαλβάς για όσους αθλούνται και γιατί πρέπει να τον καταναλώνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο μία μέρα;

1 Χαλβάς σουσαμένιος

Παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι (ταχίνι) και μια γλυκαντική ουσία που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης, και σπανιότερα φρουκτόζη, μέλι ή χαρουπόμελο. Μπορείς να τον βρεις σκέτο, με κακάο ή ξηρούς καρπούς. Αυτός ο χαλβάς είναι πολύ πιο πλούσιος σε ασβέστιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, σε ποσότητα 100 γρ χαλβά από ταχίνι περιέχονται περίπου 250 mg ασβεστίου και 5 mg σιδήρου. Επίσης,περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες στον οργανισμό ως δομικά συστατικά των μυών, των οργάνων και των ιστών του σώματος και περιλαμβάνει βασικά αμινοξέα, μεταξύ άλλων λευκίνη και αργινίνη.

Τέλος, περιέχει τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, κρατώντας την καρδιά γερή. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 350 – 400 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς κ.λπ.

2 Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο κλασικός της γιαγιάς, παρασκευάζεται κυρίως από σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη και περιέχει και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Σε ποσότητα 100 γρ. χαλβά σιμιγδαλένιου περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες.

Παράλληλα, οι ξηροί καρποί που μπορεί να περιέχει προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό για επιδόρπιο και σχετικά υγιεινό αφού δεν περιέχει βούτυρο.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 300 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα βέβαια σε έξτρα υλικά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς κ.λπ.

3 Χαλβάς Φαρσάλων

Ο γνωστός σαπουνέ χαλβάς, παρασκευάζεται από νισεστέ, δηλαδή από άλευρα καλαμποκιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Σε ποσότητα 100 γρ χαλβά Φαρσάλων περιέχονται λιγότερα από 40 mg ασβεστίου και λιγότερα από 2 mg σιδήρου.

Θερμίδες: Τα 80 γρ χαλβά αποδίδουν περίπου στις 300 θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους (υπάρχει χαλβάς βουτύρου και χαλβάς λαδιού).

Η ετυμηγορία

Ο σουσαμένιος χαλβάς κερδίζει! Μπορείς να βρεις χαλβά από ταχίνι και σε ατομικές συσκευασίες και να αποτελέσει το ιδανικό σνακ για το γυμναστήριο: κατανάλωσέ τον δύο ώρες πριν πας στο γυμναστήριο και θα διαπιστώσεις ότι θα σου δώσει δύναμη και ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η νηστεία να «καταστρέψει» την προπόνησή μας;

Πηγή: Mε πληροφορίες από το wefit.gr

x

Send this to a friend