Oρια και εντυπώσεις υπέρ … γυναικών στο πρωτάθλημα βάδην!

Γράφει ο Ηρακλής Αθανασόπουλος

Ο Ποσειδώνας αποδείχθηκε φρόνιμος κατά την εξέλιξη του πανελληνίου πρωταθλήματος βάδην του νέου αγωνίσματος των 35χλμ στην υπέροχη διαδρομή της παραλίας Βαρέα των Μεγάρων…

Προς στιγμή έδειξε να παρασύρεται από τον Αίολο αλλά σύντομα εξέλιπε αυτή η συνεργασία. Ετσι η Αφροδίτη είχε την ευκαιρία να παραλάβει ικανοποίηση… Πέντε γυναίκες ξεχώρισαν ως οι ωραίες, δλδ κινήθηκαν εντός της προβλεπόμενης ώρας και παράλληλα κέρδισαν τις εντυπώσεις!

Αρχή από τον αγώνα εντός συναγωνισμού πρωταθλήματος, τα 35χλμ. Η πρωταθλήτριά μας, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη του ΑΣΣ «Αλέξανδρος» Μακεδονίας αναδείχθηκε εύκολα νικήτρια σε 2ω50:04. Η επίδοση ισχύει ως εθνική γιατί είναι η πρώτη χρονικά. Ως καλύτερη του ορίου (2ω54:00) για τους World Athletics “Oregon 2022” ανοίγει το δρόμο στη σπουδαία βαδίστρια για συμμετοχή σε ένα δεύτερο συνεχές παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Η Αντιγόνη έχει υπερ – καλύψει τις προυποθέσεις παρουσίας στους ΟΑ «Τόκυο 2020». Ακολούθησε η φιλόδοξη Κυριακή Φιλτισάκου του ΑΓΣ «Ανατολή» Νέας Ιωνίας. Κάλυψε την απόσταση σε 2ω55:10, πολύ κοντά στο όριο! Σύντομα θα το κατακτήσει… Πρόλαβε να χαμογελάσει πλατιά γιατί στο πέρασμά της από το 20ο χλμ κατέγραψε 1ω39:46, επίδοση – όριο συμμετοχής για το ΕΠΑ Κ23 (Bergen 8 – 11 Ιουλίου). Τερμάτισε 2η. Εντός ορίου συμμετοχής στο πρωτάθλημα του Bergen κινήθηκε η Ολγα Φιάσκα του ΑΣ «Αθλοκίνηση» Μυτιλήνης. Ολοκλήρωσε τον αγώνα των 20χλμ της ημερίδας σε 1ω36:53. Αναδείχθηκε νικήτρια. Ηταν η 3η αγωνιστική παρουσία της στην απόσταση.

Δύο «μικρές» συμπλήρωσαν την πεντάδα των εντυπώσεων… Η Αναστασία Αντωνοπούλου του ΓΣ «Ίκαρος» και η Άννα Αδάμη της ΓΕ Αγρινίου κατέγραψαν επιδόσεις ταχύτερες του ορίου των 26:00 για συμμετοχή στο ΕΠΑ Κ18 (Rieti  16 – 19 Iουλίου). Αγωνίστηκαν στα 5χλμ της ημερίδας. Η Αναστασία χρονομετρήθηκε με 24:28.32 και η Αννα με 25:52.66. Τερμάτισαν 1η – 2η. Κοντά στη συμμετοχή της στους αγώνες του Rieti κινείται και η Χρυσάνθη Αρβανιτάκου του ΣΟΑ «Φωκιανός» ). Τερμάτισε τρίτη σε 26:19.25. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ του ΑΟ Μυκόνου κατέκτησε άλλη μία πανελλήνια νίκη. Βάδισε τα 35χλμ σε 2ω36:45, επίδοση κοντά στο όριο WA “Oregon 2022” τις 2ω33. Ο πολύπειρος αθλητής ξεκίνησε με  σταθερό ρυθμό και επιτάχυνε μετά το 27ο χλμ. Με αυτή την εμφάνιση ελπίζει σε βελτίωση της θέσης του στο ranking πρόκρισης για τους ΟΑ «Τόκυο 2020».

Το βάθρο του παν πρω συμπλήρωσαν ο Κώστας Ντεντόπουλος της ΑΕ «Ολυμπιάς» Πατρών 2ος με 3ω05:12 και ο Αναστάσιος Στάμος του ΟΚΑ «Βικέλας» Βέροιας 3ος με 3ω10:48. Τρεις καλεσμένοι διεθνείς κριτές πρόσφεραν κύρος στο πρωτάθλημα και αναγνώριση/ένταξη επιδόσεων στα rankings. Επικράτησαν πολύ καλές συνθήκες: μερική ηλιοφάνεια, 12β και ανεκτός βορινός άνεμος. Εικονίζονται στις φωτό Ντρισμπιώτη και  Φιλτισάκου.

Τα πλήρη αποτελέσματα εδώ: https://ftt.gr/live-panellinio-protathlima-vadin-35chlm-varea-megaron/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν σπάνια έναν πολύωρο και αληθινά ευεργετικό ύπνο αλλά αντίθετα, ζουν με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης, γεγονός που ενισχύει το άγχος, το στρες και εν γένει την κακή ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ακόμα και αν μοιάζει αδύνατο πολλές φορές να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας η συνήθεια του καλού ύπνου, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε αντί αυτής μια άλλη ευεργετική συνήθεια…

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Τρέξιμο και γυμναστική = φάρμακο

Αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά: Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Αλλά η συστηματική εκγύμναση, συμπεριλαμβανομένων του τρεξίματος και του γυμναστηρίου, μπορεί να εξισορροπήσει μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν 380.055 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55,9 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ύπνο, τα άτομα με κακό ύπνο είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 39% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 13% περισσότερες πιθανότητες κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ναι μεν εκείνοι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ήταν εκείνοι που είχαν κακό ύπνο, αλλά επίσης ήταν και εκείνοι που δεν τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δηλαδή, τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν κακό ύπνο αλλά είχαν και αρκετή σωματική δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό που να τηρούνται οι συνιστώμενες οδηγίες του ΠΟΥ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν άσχημα και δεν τηρούσαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, όσοι ασκούνταν τακτικά ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που παράγει ο κακός ύπνος.

Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ο καθηγητής Μαρκ Χάνερ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μεταβολικές επιδράσεις, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος γλυκόζης. Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλές μεταβολικές οδούς».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και επομένως δεν είναι καταληκτικό ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα προκαλεί τη μείωση των βλαβών από τον κακό ύπνο.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο πρόκειται για μια δυνητικά παρηγορητική είδηση ​​για όσους δρομείς δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και έναν καλό ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend