Αν δε «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο απλά μην το κάνεις

Δεν «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο; Δεν χρειάζεται…

Κάθε δρομέας που έχει λάβει μέρος έστω και μια φορά σε κάποιο μαραθώνιο μπορεί να το επιβεβαιώσει: η συμμετοχή σε αυτούς είναι μια από τις πιο εθιστικές και αναζωογονητικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος που ασχολείται με το τρέξιμο.

Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους μαραθώνιους και τις συνεχείς αναφορές σε αυτούς. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αίσθηση πως το τρέξιμο και οι μαραθώνιοι είναι δυο πράγματα που ταυτίζονται.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν ισχύει: ένας δρομέας δεν χρειάζεται να συμμετέχει σε μαραθώνιους για να ορίζεται ως τέτοιος. Όσο και αν έχει αρχίσει σταδιακά να λογίζεται ως ταμπού, μπορείς να είσαι δρομέας ακόμα και αν στο «ρεπερτόριό» σου δεν βρίσκονται οι μαραθώνιοι.

Για να μην παρεξηγηθούμε, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί λόγοι να λάβεις μέρος σε έναν μαραθώνιο. Αλλά το να νοιώθεις ατύπως υποχρεωμένος να το κάνεις δεν είναι ένας από αυτούς.

Πρόσφατα, ο Σκοτ Ντάγκλας, αθλητικός δημοσιογράφος που ειδικεύεται στους μαραθώνιους και επιτυχημένος συγγραφέας του βιβλίου «Advanced Marathoning», έγραψε ένα κείμενο στο οποίο εξηγεί γιατί «είναι οκ να μην τρέχεις σε μαραθώνιους».

Το κείμενο του Ντάγκλας έχει ως εξής:

«Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τον επόμενο Απρίλη ακούμε συνεχώς για μαραθώνιους. Συνεχώς.

Οι αληθινοί αλλά και οι διαδικτυακοί σας φίλοι θα ποστάρουν συνεχώς στα social media αναρτήσεις είτε για τη συμμετοχή τους σε κάποιο μαραθώνιο είτε για την προετοιμασία τους ενόψει μια συμμετοχής ενώ σε μικρότερες κούρσες θα ακούτε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες να λένε «αυτό είναι απλά μια προθέρμανση για τον τάδε μαραθώνιο» και «βλέπω αυτόν τον αγώνα ως μια καλή προπόνηση».

Θα διαβάζετε όλο και περισσότερα κείμενα για τους καλύτερους αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε μαραθώνιους, για το πως θα προετοιμαστείτε καλύτερα, για την γυναίκα που πήρε μέρος σε μαραθώνιο στα 143 της χρόνια και διάφορα τέτοια. Αν είστε δρομέας θα αρχίσετε να ντρέπεστε που δεν θα λάβετε μέρος σε τουλάχιστον έναν μαραθώνιο. Αλλά δεν πρέπει να νιώθετε έτσι.

Σαν συγγραφές του επιτυχημένου βιβλίου «Advanced Marathoning», ελπίζω να μην διαπράττω μια μεγάλη επαγγελματική αυτοκτονία λέγοντας το εξής: είναι οκ να μην τρέχετε σε μαραθώνιους. Ούτε αυτό το φθινόπωρο, ούτε την ερχόμενη άνοιξη, ούτε και ποτέ. Μπορείς να είσαι ένας πλήρης δρομέας χωρίς να τρέχεις σε μαραθώνιους.

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους η συμμετοχή σε μαραθώνιους είναι μια υπέροχη διαδικασία, ένα κανονικό κατόρθωμα που τους γεμίζει τη ζωή. Για τους δρομείς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να ξεπερνάς τα όριά σου στο τρέξιμο. Ακόμα και οι πιο έμπειροι δρομείς καταναλώνουν τεράστια ψυχολογικά και φυσικά αποθέματα για μια συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο.

Όμως η λέξη «υπέροχος» δεν είναι συνώνυμη της φράσης «δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή».

Άλλωστε, δεν τρέχουμε για να εξυψωθούμε και να φέρουμε στα όρια τις αντοχές μας αλλά επειδή μας ευχαριστεί αυτή η διαδικασία. Αν σε ευχαριστεί να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο -είτε φέτος είτε το 2030, δεν έχει σημασία πότε θα το πετύχεις- τότε μπράβο σου. Αν πάλι είναι κάτι που δεν σου κάνει αίσθηση, τότε μπράβο σου και πάλι.

Γενικότερα, μπράβο σου αν τρέχεις ακριβώς όσο θέλεις, όσο γρήγορα ή όσο αργά θέλεις, για όποιους λόγους θέλεις. Όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις στη ζωή μας και δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε το τρέξιμο κάνοντάς το μια ακόμα υποχρέωση».

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν σπάνια έναν πολύωρο και αληθινά ευεργετικό ύπνο αλλά αντίθετα, ζουν με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης, γεγονός που ενισχύει το άγχος, το στρες και εν γένει την κακή ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ακόμα και αν μοιάζει αδύνατο πολλές φορές να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας η συνήθεια του καλού ύπνου, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε αντί αυτής μια άλλη ευεργετική συνήθεια…

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Τρέξιμο και γυμναστική = φάρμακο

Αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά: Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Αλλά η συστηματική εκγύμναση, συμπεριλαμβανομένων του τρεξίματος και του γυμναστηρίου, μπορεί να εξισορροπήσει μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν 380.055 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55,9 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ύπνο, τα άτομα με κακό ύπνο είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 39% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 13% περισσότερες πιθανότητες κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ναι μεν εκείνοι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ήταν εκείνοι που είχαν κακό ύπνο, αλλά επίσης ήταν και εκείνοι που δεν τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δηλαδή, τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν κακό ύπνο αλλά είχαν και αρκετή σωματική δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό που να τηρούνται οι συνιστώμενες οδηγίες του ΠΟΥ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν άσχημα και δεν τηρούσαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, όσοι ασκούνταν τακτικά ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που παράγει ο κακός ύπνος.

Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ο καθηγητής Μαρκ Χάνερ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μεταβολικές επιδράσεις, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος γλυκόζης. Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλές μεταβολικές οδούς».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και επομένως δεν είναι καταληκτικό ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα προκαλεί τη μείωση των βλαβών από τον κακό ύπνο.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο πρόκειται για μια δυνητικά παρηγορητική είδηση ​​για όσους δρομείς δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και έναν καλό ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend