Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Μια καλοκουρδισμένη μηχανή…συνεργασίας

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Μια καλοκουρδισμένη μηχανή…συνεργασίας
Η αντίστροφη μέτρηση για τον 36o Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας έχει αρχίσει.  Από την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει τις πύλες της η ERGO MARATHON EXPO 2018, στο κλειστό γυμναστήριο Φαλήρου (Εγκατάσταση ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ) και μέχρι την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, ημέρα του Μαραθώνιου Δρόμου και των παράλληλων αγώνων, ένας τεράστιος μηχανισμός θα έχει τεθεί σε λειτουργία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια και ασφαλής διεξαγωγή του.
Οι ανάγκες του φετινού ΑΜΑ είναι αυξημένες, καθώς 55.000 συνολικά δρομείς (αριθμός ρεκόρ) έχουν δηλώσει συμμετοχή τόσο στη μαραθώνια απόσταση, όσο και στους αγώνες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε αυτούς των δήμων που βρίσκονται κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής. Ο ΣΕΓΑΣ ως οργανωτής και μαζί με τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθήνας και Μαραθώνα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έχοντας εμπειρίες αλλά και την τεχνογνωσία ενός κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να είναι όλα στην εντέλεια και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου η Αθήνα να γιορτάσει τον δικό της Αυθεντικό Μαραθώνιο.
Και για να έλθει το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα, τεράστιας σημασίας είναι η συμβολή και η παρουσία των θεσμικών φορέων που υποστηρίζουν τον ΑΜΑ σε μια υποδειγματική συνεργασία προς ένα και μόνο σκοπό, την επιτυχία. 
Η Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού ΕΔ (ΑΣΑΕΔ) προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην τέλεση όλων των εκδηλώσεων αγωνιστικών και μη. Εξίσου, σημαντική είναι και η υποστήριξη της διοίκησης του Παναθηναϊκού Σταδίου, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο του ΑΜΑ, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Από κοντά, υποστηρικτής του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών, που σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλο το 24άωρο, όχι μόνο την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εκεί όπου θα «χτυπά» η καρδιά του ΑΜΑ (Ξενοδοχείο HILTON, ERGO MARATHON EXPO 2018).
Μέσα σε όλους αυτούς τους φορείς ειδική μνεία απαιτείται να γίνει και στους χιλιάδες εθελοντές κι εθελόντριες, που αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» της διοργάνωσης.  Ενδεικτικά αναφέρουμε πως πέρα από τα Γυμνάσια και Λύκεια που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα, δεκάδες εθελοντικές ομάδες, με διαφορετικές δράσεις, στηρίζουν σε διάφορα επίπεδα τον ΑΜΑ.

Οι εθελοντικές ομάδες

Η Επιστημονική Εταιρεία Άθλησης Οδοντιατρικής, Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών και Διάσωσης, ο ΕΕΣ, η Εθελοντική-Διασωστική Ομάδα Κρισέων, το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών, η LIFEGUARD HELLAS, η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας, η Πολιτιστική Προστασία Ολυμπιακού Χωριού Αχαρνών,  Το Ινστιτούτο «Ομάδα για τον Κόσμο», οι Εθελοντές Αθλητισμού-Πολιτισμού «Εθελούσιοι» , το International School Athens, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα, το CGS, το Πειραματικό Λύκειο Αγ. Αναγύρων, η Ιόνιος Σχολή, η ομάδα Ποδήλατο-Δράση-Εθελοντισμός, το ΕΚΠΑ Φαρμακευτικής, το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά, Ο ΑΓΣ Ν. Ιωνίας «Ανατολή», το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους, το 1ο Σ/Π Ελευσίνος, ο Σύλλογος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, το 1ο Λύκειο Αυλώνα, το 1ο ΣΕΠ Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 2ο Γυμνάσιο Γλ. Νερών, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 6ο Γυμνάσιο Αθηνών, το  Filipino Volunteers Athens-Greece, το Λύκειο Αγ. Στεφάνου, το Λύκειο Άνοιξης, το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, το1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ραφήνας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Τμήμα Ραφήνας), η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, το ΟΠΑ, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν σπάνια έναν πολύωρο και αληθινά ευεργετικό ύπνο αλλά αντίθετα, ζουν με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης, γεγονός που ενισχύει το άγχος, το στρες και εν γένει την κακή ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ακόμα και αν μοιάζει αδύνατο πολλές φορές να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας η συνήθεια του καλού ύπνου, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε αντί αυτής μια άλλη ευεργετική συνήθεια…

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Τρέξιμο και γυμναστική = φάρμακο

Αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά: Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Αλλά η συστηματική εκγύμναση, συμπεριλαμβανομένων του τρεξίματος και του γυμναστηρίου, μπορεί να εξισορροπήσει μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν 380.055 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55,9 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ύπνο, τα άτομα με κακό ύπνο είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 39% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 13% περισσότερες πιθανότητες κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ναι μεν εκείνοι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ήταν εκείνοι που είχαν κακό ύπνο, αλλά επίσης ήταν και εκείνοι που δεν τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δηλαδή, τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν κακό ύπνο αλλά είχαν και αρκετή σωματική δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό που να τηρούνται οι συνιστώμενες οδηγίες του ΠΟΥ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν άσχημα και δεν τηρούσαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, όσοι ασκούνταν τακτικά ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που παράγει ο κακός ύπνος.

Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ο καθηγητής Μαρκ Χάνερ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μεταβολικές επιδράσεις, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος γλυκόζης. Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλές μεταβολικές οδούς».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και επομένως δεν είναι καταληκτικό ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα προκαλεί τη μείωση των βλαβών από τον κακό ύπνο.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο πρόκειται για μια δυνητικά παρηγορητική είδηση ​​για όσους δρομείς δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και έναν καλό ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend