Τα 4 βήματα που πρέπει να κάνετε πριν μπει το τρέξιμο στη ζωή σας

Κάθε δρομέας μπορεί να «ερωτευτεί» το τρέξιμο για διαφορετικό λόγο: κάποιος γιατί το συνδέει με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, άλλος γιατί τον βοήθησε να ξεπεράσει έναν χωρισμό, άλλος γιατί τον κάνει να νιώθει δυνατός ή επειδή άλλαξε τη φυσική του κατάσταση ή ακόμα και το βάρος του.

Οι λόγοι για την αγάπη για το τρέξιμο ποικίλλουν, αλλά η διαδρομή μέχρι αυτή δεν είναι απαραίτητα εύκολη: μέχρι να γίνει συνήθεια το τρέξιμο είναι πολύ πιθανό να απελπιστείτε και να το παρατήσετε.

Γι΄ αυτό και ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ειδικών υπό μορφή βημάτων που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να εντάξετε όσο πιο αρμονικά γίνεται το τρέξιμο στην καθημερινότητά σας.

Βήμα 1:

Η έναρξη μιας νέας συνήθειας είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί κάπως να φοβάσαι. Αλλά εδώ είναι και το κλειδί: Μην το παρακάνετε και μην ορκιστείτε ότι θα τρέχετε έξι ημέρες την εβδομάδα, αν στο παρελθόν έχετε τρέξει ελάχιστα. Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και τηρήστε το.

Αντιμετωπίστε την ώρα της προπόνησής σας όπως θα κάνατε σε ένα σημαντικό ραντεβού και αν πραγματικά δυσκολεύεστε να δεσμευτείτε, βρείτε έναν φίλο να τρέχετε μαζί ή μια ομάδα να ενταχθείτε, ώστε να έχετε έναν σταθερό λόγο να βγαίνετε έξω όσο συχνά χρειάζεται.

Βήμα 2

Τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους έμπειρους δρομείς, είναι ζωτικής σημασίας να θέτετε στόχους. Το να δίνετε στις προπονήσεις έναν σκοπό -είτε αυτός είναι για να χάσετε βάρος, είτε να τερματίσετε τον πρώτο σας αγώνα είτε να πετύχετε προσωπικό ρεκόρ- τις κάνει πιο πολύτιμες από το να τρέχετε άσκοπα. Οι στόχοι σας κρατούν συνεπείς.

Πέντε παράξενες αλλαγές στο σώμα σας όταν αρχίζετε να τρέχετε

Βήμα 3

Αυτό είναι ως επί το πλείστον αλήθεια πως το βασικό βήμα που πρέπει να κάνετε για να αρχίσετε το τρέξιμο είναι να αγοράσετε τα κατάλληλα παπούτσια, γεγονός που ασκεί μεγάλη πίεση στην εύρεση του τέλειου ζευγαριού. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πάτε σε ένα κατάστημα εξειδικευμένο στο τρέξιμο. Όμως μόλις αποκτήσετε το ζευγάρι που σας ταιριάζει, ενισχύστε τη ντουλάπα σας και με μερικά άλλα βασικά κομμάτια εξοπλισμού για να κάνετε το τρέξιμο πιο άνετο, όπως ένα αθλητικό σορτς που θα αποτρέπει τις τριβές των ποδιών σας μεταξύ τους καθώς και κάλτσες αλλά και μπλούζες που απορροφούν τον ιδρώτα.

Βήμα 4

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να γίνεις συνεπής δρομέας είναι να μείνεις υγιής. Όταν βρίσκεσαι στα πρώτα βήματά σου, υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι τραυματισμοί που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν αν δεν είσαι προσεκτικός. Ευτυχώς, μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα εντελώς, λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι δεν αυξάνετε πολύ γρήγορα τα εβδομαδιαία σας τρεξίματα. Ακόμα και αν αισθάνεστε καλά, η απότομη αύξηση μπορεί οδηγήσει σε τραυματισμούς, αφού το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει την προσπάθεια.

Επιπλέον, η προπόνηση ενδυνάμωσης και οι διατάσεις είναι το κλειδί για δυνατό, ανώδυνο τρέξιμο. Μην τα υποτιμάτε. Τέλος, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην διατροφή σας. Θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρος θα σας δώσουν ενέργεια, θα χτίσουν τους μύες σας και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεμείνετε από δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το καλοκαίρι είναι εξαιρετική εποχή για να ξεκινήσεις το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κορυφαίες συμβουλές αποκατάστασης από έναν ειδικό

Ο Χάρι Τζέιμσον

Ο Χάρι Τζέιμσον είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία. Έχει υπάρξει προσωπικός γυμναστής τόσο του ποδοσφαιριστή Γουέιν Μπριτζ όσο και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον!

Βετεράνος μαραθωνίων, έμαθε από την εμπειρία του τη σημασία που έχει η ξεκούραση και η αποκατάσταση στη ρουτίνα ενός δρομέα.

Παρακάτω μοιράζεται ορισμένες πολύ κομβικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκατάσταση:

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δώστε προτεραιότητα στην ανάκτηση

«Οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιλαμβάνονται τη γυμναστική τους τους – για παράδειγμα, το τρέξιμο – ως το κύριο και την ανάκαμψη ως μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να τοποθετηθεί γύρω της. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: το τρέξιμο να είναι μια λεπτομέρεια και η ανάκαμψη το βασικό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η άσκηση το κομβικό στοιχείο για τη διαμόρφωση φυσικής κατάστασης αλλά η αποκατάσταση».

Χρειάζεστε μια πολυμορφία

«Δεν υπάρχει καμία μαγική μέθοδος που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Πρέπει αντίθετα να έχετε πολλές μεθόδους ανάκτησης. Από γυμναστηριακά μηχανήματα μέχρι φυσικά μασάζ και αλοιφές. Είναι από τους λόγους που έχω καταφέρει να υπάρχω τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα είναι οι πολλοί τρόποι μέσω των οποίω ανακτώ τις δυνάμεις μου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση»

Η έντονη προπόνηση χρειάζεται έντονη ανάπαυση

«Εάν προπονείστε για μαραθώνιο, είναι γνωστό πως εξαιτίας της αύξησης των χιλιομέτρων που κάνετε πρέπει να αυξήσετε και τον ύπνο ότι η αύξηση των μιλίων χρειάζεται επίσης αυξημένο ύπνο. Νομίζω ότι πολύς κόσμος αγνοεί αυτό τον γενικό κανόνα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο: σηκώνονται πολύ νωρίς για να τρέξουν πριν από τη δουλειά και καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο».

Προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά στην προπόνηση

«Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου. Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τόσο σκληρό όσο τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Η συμβουλή μου είναι: μεταφερθείτε σε κάποια δύσκολα μέρη για την προπόνησής σας. Πίστεψέ με, στον αγώνα, θα τρέξετε κάπου ακόμα πιο σκληρά. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πώς θα νιώσετε στο χιλιόμετρο 38 σε έναν μαραθώνιο όταν κυνηγάτε έναν χρόνο. Και κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πόσο λαμπρός θα νιώσεις στο χιλιόμετρο 42 όταν φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πηγαίνετε σε μερικά δύσκολα σημεία στην προπόνησή σας, ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε διανοητικά για την πρόκληση που έρχεται».

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Γίνετε δυνατοί – και συγκεκριμένοι

«Ένα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι άνθρωποι που απλά τρέχουν χωρίς καμία άλλη προοπτική. Αυτή είναι μια συνταγή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις καθώς το σώμα σας δεν είναι απαραίτητα αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει αυτόν τον όγκο εργασίας που κάνετε. Βρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν. Κάντε πολλή γυμναστική, προσθέστε γλουτένη στη διατροφή σας, γυμνάστε την πλάτη σας και το κυριότερο, τα πόδια σας».

Διαβάστε επίσης: Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend