Τι είναι το “Runner’s High” και πως μπορεί να γίνει το «φάρμακο» για την κακή ψυχολογία;

Πριν κάποια χρόνια δημοσιοποιήθηκε μια μελέτη που αποδεικνύει ένα φαινόμενο, το οποίο οι περισσότεροι δρομείς έχουν ακούσει και πολλοί είναι δεδομένο πως έχουν βιώσει κάποια στιγμή. Πρόκειται για το λεγόμενο «runner’s high», την αίσθηση πληρότητας δηλαδή που νιώθει ένας άνθρωπος όταν τρέχει.

Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως τα σώματά μας είναι φτιαγμένα για να κινούνται. Οι πρόγονοί μας ήταν δρομείς αντοχής μεγάλων αποστάσεων που μπορούσαν να καταναλώσουν απίστευτα ποσοστά ενέργειας σε σχέση με τον σύγχρονο μέσο άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να ασκηθούμε σε πολύ υψηλό επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ενεργειακή μας δαπάνη, ακόμα και αν αυτό ισχύει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Γιατί λοιπόν δεν κινούμαστε περισσότερο;

Γιατί αντιμετωπίζουμε μια επιδημία παχυσαρκίας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθιστική συμπεριφορά; Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη σωματική δραστηριότητα περισσότερο από άλλους;

Το λεγόμενο «Runner’s High» – για την ακρίβεια, η αντίληψη γύρω από αυτό- είναι ένα από τα πράγματα που ωθεί ορισμένους ανθρώπους να ασκούνται: μια νευροβιολογική ανταμοιβή που εμφανίζεται τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τρέξιμο, δημιουργώντας μια αίσθηση ευφορίας στον αθλητή.

Αυτό η φυσική κατάσταση παρέχει μια βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας, μειώνει το άγχος, προκαλεί ηρεμία μετά την άσκηση και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο. Φυσικά υπάρχει και ένα σημαντικό ερώτημα: από τη σκοπιά της «σκληρής επιστήμης», το φαινόμενο αυτό είναι κάτι άλλο πέρα από καθαρά ψυχολογικό;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ενδοκανναβινοειδή (eCB) εμπλέκονται στο συγκεκριμένο φαινόμενο και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτών και της άσκησης. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα εξ αυτών είναι η ανδαμίδη (ή AEA). Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει αύξηση του AEA μετά από αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης (τρέξιμο ή ποδηλασία).

Γιατί το τρέξιμο σας βοηθάει να πάρετε μια σημαντική απόφαση;

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα ωστόσο έχει προκύψει από έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε ζώα. Σε μια χαρακτηριστική εξ’ αυτώνδιαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα AEA μετά από τρέξιμο σε διάδρομο, αλλά κανένα από τα δυο είδη δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση μετά από αντίστοιχες δοκιμές περπατήματος.

Στα πλαίσια της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές δεν κατέγραψαν καμία αλλαγή στα επίπεδα AEA στα κουνάβια κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι και οι σκύλοι βιώνουν το «runner’s high» ενώ τα κουνάβια δεν έχουν τέτοια συναισθήματα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει διαφοροποίηση στη σηματοδότηση των νευροδιαβιβαστών μετά την άσκηση σε διαφορετικά είδη. Ως εκ τούτου, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στους τύπους κίνησης και άσκησης που τα είδη θεωρούν φυσικούς.

Σε ανθρώπους και σκύλους, το τρέξιμο ενεργοποίησε το σύστημα eCB, οδηγώντας πιθανώς σε βελτίωση της απόδοσης στην αερόβια άσκηση. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των κουνάβων. Τα αυξημένα επίπεδα AEA στους ανθρώπους (και στους σκύλους) επιβεβαιώνουν το ρόλο των eCBs στη δημιουργία θετικών ψυχολογικών αποτελεσμάτων.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η μελέτη για όσους δεν είναι αθλητές αντοχής; Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βιώσουν αυτό το περίφημο «runner’s high»; Θα μπορούσε αυτό να είναι ακόμη και η λύση στην κρίση της παχυσαρκίας και να βοηθήσει στο να τερματιστεί η καθιστική μας ζωή;

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι μάλλον χρειάζεται να είναι κανείς ήδη αρκετά γυμνασμένος πριν παραχθούν αρκετά eCBs για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Η πρόταση των συγγραφέων της μελέτης είναι ότι η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «φάρμακο» για τη βελτίωση της ψυχικής μας κατάστασης.

Φυσικά, πρέπει πάντα να αναγνωρίσουμε ότι ένα βασικό στοιχείο που διαχωρίζει τα ζώα από τους ανθρώπους είναι η ικανότητά μας να κάνουμε συνειδητές επιλογές. Με απλά λόγια, πρέπει να πάρουμε την απόφαση να σηκωθούμε από τον καναπέ, να πάμε για τρέξιμο, να γυμναστούμε. Και η κατανόηση των κινήτρων και των ανταμοιβών πίσω από αυτές τις αποφάσεις εισάγει ένα εντελώς νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στη συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και ψυχολογία: “Φάρμακο” τα χιλιόμετρα, αλλά όχι για όλους

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως οι δρομείς γίνονται οι καλύτεροι… εξερευνητές της πόλης!

Το να είσαι καινούριος σε μια πόλη, είτε μόλις έχεις μετακομίσει σε αυτή είτε είσαι απλά περαστικός, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Δεν ξέρεις τα δρομολόγιά της και τους δρόμους της, πρέπει διαρκώς να χρησιμοποιείς GPS και διαρκώς κινδυνεύεις να χαθείς.

Όμως οι δρομείς έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλοι: την δυνατότητα και την επιθυμία να τρέχουν για χιλιόμετρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η εν λόγω δυνατότητα μπορεί σε μια νέα πόλη να είναι η αφορμή για να την εξερευνήσεις αποτελεσματικά.

Πάρε λοιπόν το τηλέφωνό σου προκειμένου να έχεις μαζί σου GPS έτσι ώστε να μην χαθείς και εξερεύνησε τρέχοντας την πόλη. Και ακολούθησε και ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές για να το κάνεις πιο αποτελεσματικά:

Οργανώσου όσο καλύτερα γίνεται

Κάθε φορά που εξερευνάς ένα μέρος με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος πρέπει να είσαι όσο πιο καλά οργανωμένος γίνεται. Έχε μαζί σου το τηλέφωνό σου, οριοθέτησε εκ των προτέρων μέσα από έναν χάρτη την περιοχή που θα διανύσεις και προσπάθησε να μείνεις όσο πιο πιστός γίνεται στο σχέδιο. Το κυριότερο: προσπάθησε να τελειώσεις την διαδρομή προτού πέσει ο ήλιος γιατί το βράδυ είναι πολύ πιο εύκολο να χαθείς.

Τρέξε με άλλους

Το να έχεις παρέα στο τρέξιμο είναι ένα ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη. Πολλές πόλεις άλλωστε έχουν δρομικά κλαμπ, συνεπώς ακόμα και αν δεν έχεις έναν συνταξιδιώτη που να είναι διατεθειμένος να τρέξει μαζί σου, είναι σχετικά εύκολο να βρεις συνοδοιπόρους.

Έτσι θα απολαύσετε το τρέξιμο στην πόλη

Πάρε μέρος σε έναν τοπικό αγώνα

Στην τελική, μπορείς απλά να δεις αν διοργανώνεται κάποιος τοπικός αγώνας δρόμου στην πόλη και να συμμετάσχεις σε αυτόν: εγγυημένη επιτυχία για να την εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι άπειροι οι τουρίστες που παίρνουν μέρος: η διαδρομή που ακολουθείται θεωρείται άψογη για να καταλάβεις την ελληνική πρωτεύουσα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για μια σειρά από άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου! Δεν είναι καν υπερβολή να ειπωθεί: σε περίπτωση που είσαι δρομέας και σου αρέσει να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και να γνωρίζεις νέα σημεία, προγραμμάτισε τα ταξίδια σου σε τόπους και χρόνους που ένας μαραθώνιος συντελείται και πάρε μέρος σε αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίσεις την πόλη που έχεις επισκεφθεί αν πάρεις μέρος σε μια τοπική κούρσα.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδια και τρέξιμο: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Έρευνα του περιοδικού «Journal of Sport & Exercise Psychology», υποστηρίζει πως αθλητές που έτρεχαν σε αγώνες όπου προς το τέλος χαλάρωναν αντί να πιέζονται περισσότερο, απόλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μάλιστα, αθλητές και αθλούμενοι που ακόμα και σε αγώνες εφάρμοζαν στυλ προπονήσεων, έφταναν ακόμα και σε καλύτερους χρόνους.

Το τρέξιμο είναι ένα εκπληκτικό άθλημα το οποίο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν. Είναι, ωστόσο, μοναχικό και για κάποιους μπορεί να γίνει και μονότονο.

Γι αυτό όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βάζουν ποικιλία στην προπόνησή τους.

Δείτε μερικά είδη προπόνησης:

1/ Διαλειμματικές

Μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης φαντάζει συχνά ως μια δύσκολη υπόθεση. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας πονάνε μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην τακτική κρούση των ποδιών σας στο έδαφος. Παράλληλα η καρδιά αγωνίζεται ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα τους μύες που εργάζονται σκληρά κάνοντάς σας να ξεφυσάτε.

Ξεκινώντας με διαλειμματικές διαδρομές μειώνετε την πνευματική και σωματική κόπωση. Με το να ρίχνετε ρυθμό δημιουργείται ένα ευχάριστο συναίσθημα που σας ακολουθεί ακόμη και μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε το: Kάντε ζέσταμα 10 λεπτών με περπάτημα και έπειτα τρέξτε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή και έπειτα περπατήστε πάλι για 5 λεπτά. Μειώστε το διάστημα του διαλλείματος κατά 1 λεπτό την φορά. Ολοκληρώστε με ένα δεκάλεπτο περπάτημα για να αποφορτιστείτε.

2/Πυραμίδα

Οι ασκήσεις «πυραμίδας» που απαιτούν την μετάβαση από σύντομες σε μακροχρόνιες επαναλήψεις και στην συνέχεια το αντίστροφο, ωφελούν πολλαπλά το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας σύμφωνα με την Nikki Reiter, γυμνάστρια και βιοχημικό.

Δοκιμάστε το: Kάντε 10 λεπτά τζόκινγκ και εν συνεχεία κάντε τις ακόλουθες επαναλήψεις με τζόκινγκ ενός λεπτού στο ενδιάμεσο: 1600μ, 1,200μ, 1,000μ, 800μ και για το τέλος 400μ.

Ρίξτε ρυθμό για 5-10 λεπτά και κρατήστε τις επαναλήψεις στον δικό σας ρυθμό (περίπου 10χλμ).

3/ Tempo run

Κρατώντας έναν άνετο ρυθμό θα βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τα διάφορα μεταβολικά υπο-προϊόντα ενός ταχύτερου αγώνα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε μια δυνατή προσπάθεια με λιγότερη πίεση.

Το τρέξιμο με ρυθμό δείχνει πιο δύσκολο όσο κουράζεστε, ωστόσο χρησιμεύει αρκετά αν προπονείστε για έναν αγώνα που απαιτεί υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο αυτό που μετρά είναι να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

Ένα ρυθμικό τρέξιμο που χαλαρώνει όσο προχωράτε προς το τέλος, σας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζετε προς τον στόχο σας.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από δεκάλεπτο ζέσταμα κάντε τρέξιμο με ρυθμό που θα μπορέσετε να διατηρήσετε για περίπου 1 ώρα για 7-10 χιλιόμετρα. Ολοκληρώστε σε μικρή κατηφόρα ώστε η διατήρηση του ρυθμού να φαντάζει πιο εύκολη.

4/Long Run

Στόχος σε τέτοιες διαδρομές είναι να βελτιώσετε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αλλά και να αυξήσετε τα μιτοχόνδρια στους μύες. Αυτές οι προσαρμογές μπορούν να επιτευχθούν σε χαμηλές ταχύτητες. Είτε τρέχετε για 3 μίλια είτε 23, το να διατηρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό είναι το ίδιο δύσκολο καθώς κουράζεστε.

Η μεγάλη επιβράδυνση λόγω κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σύμφωνα με την Reiter. Αντί να αλλάξετε την προπόνηση απλά ρίξτε ρυθμό ώστε να απολαύσετε περισσότερο το τρέξιμο.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από την πιο μεγάλη διαδρομή σας, περπατήστε για 10 λεπτά νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σας που σας επέτρεψε να πραγματοποιήσετε έναν δύσκολο στόχο. Αν είστε με παρέα, αυτή η ώρα μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθετε πιο κοντά με τον παρτενέρ σας.

Διαβάστε ακόμα: «Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση του κόσμου στο τρέξιμο»

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend