Ταξίδια και τρέξιμο: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Ταξίδι και Μαραθώνιος: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Οι διακοπές είναι συνήθως ένας τρόπος για να χαλαρώσετε από την κούραση και τους εντατικούς ρυθμούς της χρονιάς που πέρασε. Αν όμως είσαι δρομέας τότε ξέρεις πως το καλοκαίρι είναι και η περίοδος που μπορείς να πάρεις μέρος σε όσους αγώνες θέλεις ανά τον κόσμο και ταυτόχρονα, η κατάλληλη περίοδος για να συνδυάσεις έναν μαραθώνιο με τις διακοπές σε ένα καινούριο μέρος ακόμα και μακριά από τη χώρα σου.

Αν είστε από εκείνους που τους αρέσει να συνδυάζουν διακοπές και αγώνες, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε ως προς αυτό το χόμπι και ειδικά αν στόχος σου είναι να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να πάρεις μέρος σε Μαραθωνίους ξένων πόλεων.

Προγραμματίστε σωστά τις προπονήσεις σας

Εκτός από την επιλογή του μαραθωνίου σας, αυτό που πρέπει να καθορίσετε επίσης είναι το πρόγραμμα των προπονήσεων σας. Για τον καθένα, είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που ταιριάζει. Αν για παράδειγμα προτιμάς να κάνεις το πρόγραμμα προπόνησής σου το καλοκαίρι τότε πρέπει να βρεις έναν Μαραθώνιο που θα γίνεται τον Σεπτέμβρη. Αν θες να τρέξεις κάπου το καλοκαίρι τότε η προετοιμασία σου θα γίνει μέσα στην άνοιξη και πάει λέγοντας.

Καθορίστε αναλυτικά τον προϋπολογισμό σας

«Πρέπει να ξέρετε ακριβώς πόσα λεφτά είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε και να μείνετε πιστοί στον υπολογισμό σας», συνιστά ο σύμβουλος αγώνων της Adidas, Νόελ Κάρολ. «Μάλιστα, καλό είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας σε περίοδο που δεν είναι τουριστική και αν μπορείτε βρείτε και μια πτήση που να μην κάνει ενδιάμεση στάση αλλά πηγαίνει κατευθείαν στο προορισμό της. Γενικά, όσο πιο αναλυτικός ο οικονομικός σχεδιασμός τόσο πιο εύκολη και η προσαρμογή στις συνθήκες της χώρας που θα πάτε», τονίζει.

«Ο μαραθώνιος κατέστρεψε το καλοκαίρι μου και… τον αγαπώ γι’ αυτό»

Κλείστε ένα ξενοδοχείο κοντά στο σημείο τερματισμού

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να περιηγηθείτε σε μια πόλη μετά από ένα Μαραθώνιο», σημειώνει ο δρομέας και μπλόγκερ, Τσάρλι Γουότσον. «Πάντα προσπαθώ να κλείσω ένα ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από τη γραμμή τερματισμού, ώστε να μην χρειάζεται να μάχομαι με τις δημόσιες συγκοινωνίες κατά την επιστροφή μου», λέει.

Οργανώστε κάθε λεπτομέρεια

Όταν πρόκειται για διεθνείς μαραθώνιους, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια. «Ελέγξτε αν η κούρσα σας απαιτεί ιατρικό πιστοποιητικό», επισημαίνει ο μαραθωνοδρόμος Μάθιου Μπότκιν. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ελέγξετε εάν θα χρειαστείτε εμβολιασμούς ή επιπλέον φάρμακα για τον προορισμό σας.

Προσπαθήστε να έχετε μειωμένο jet lag

Όταν πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση, το jet lag είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση. «Ταξιδεύοντας προς τα δυτικά είναι πιο εύκολο να προσαρμοστείς. Όμως αν ταξιδεύετε ανατολικά, να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να σηκώνεστε νωρίτερα από το κανονικό σας αρκετές ημέρες πριν ταξιδέψετε για να μειώσετε κούραση», τονίζει ο μπλόγκερ και δρομέας, Μάρκος.

Εξερευνήστε την γραμμή εκκίνησής σας

Το πρωί ενός Μαραθωνίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο από άγχος, οπότε κάντε προτεραιότητά σας να δείτε από κοντά την γραμμής εκκίνησης ώστε να έχετε στο μυαλό σας τις ιδιαιτερότητες των δρόμων και όλες τις εκτροπές των δημόσιων συγκοινωνιών προκειμένου να φτάσετε εκεό. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κάνεις ένα ολόκληρο ταξίδι και στη συνέχεια να έχεις μια αγχωτική διαδρομή προς τη γραμμή εκκίνησης», εξηγεί ο ιδρυτής της δρομικής ομάδας «Run Dem Crew», Τσάρλι Νταρκ.

Κρατήστε την πειθαρχία σας όσον αφορά τη διατροφή σας

Είναι πάντα δελεαστικό να δοκιμάζουμε φαγητά από μια τοπική κουζίνα αλλά καλύτερα να αφήσετε τη μαγειρική εξερεύνηση για μετά την ημέρα του αγώνα. «Κανονίστε να μείνετε εκεί λίγες μέρες μετά την κούρσα για να πιείτε και να φάτε χωρίς ανησυχίες για το σχέδιο διατροφής σας», προτείνει ο Ματ Ντοκτάντερ, ιδρυτής και διευθυντής αγώνων του «Destination Races».

Μάθετε την πορεία σας

Αναζητήστε λεπτομέρειες σχετικά με την διαδρομή του αγώνα προκειμένου να διαπιστώσετε αν το κλίμα και το έδαφος σας ταιριάζουν. Δεν είναι και το καλύτερο να βρεθείτε σε μια ξένη χώρα προκειμένου να λάβετε μέρος σε έναν Μαραθώνιο και να ανακαλύψετε πως οι συνθήκες του αγώνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα αγωνιστικά σας προτερήματα και μειονεκτήματα.

Θερμοεγκλιματισμός: Γιατί είναι απαραίτητος για όσους τρέχουν καλοκαίρι

Αφήστε τα αξιοθέατα για μετά τον αγώνα

Αγωνιστείτε πρώτα και αφήστε τα αξιοθέατα για αργότερα, όπως θα σας συμβούλευε και η δρομέας και μπλόγκερ Τζόρνταν Φόστερ. «Ο Μαραθώνιος του Παρισιού το 2017 ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και ήμουν ενθουσιασμένη που θα βρισκόμουν σε μια τόσο όμορφη πόλη. Ποτέ δεν είχα πάει στο Παρίσι και ήθελα να δω κάποια αξιοθέατα μια ημέρα πριν τον αγώνα. Τελικά, κατέληξα να περπατάω με τις μέρες υπό πολύ ζεστές θερμοκρασίες, κάτι που δεν ήταν και ιδιαίτερα σοφή επιλογή όταν έπεται ένας αγώνας. Τον Σεπτέμβριο θα πάω στο Βερολίνο και δεν θα κάνω το ίδιο λάθος πάλι», τονίζει.

Χρησιμοποιείστε την εξερεύνηση της πόλης για την αποκατάστασή σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακάμψεις έπειτα από μια κούρσα είναι – κατά μια ειρωνική έννοια- να συνεχίσεις να κινείσαι. Μετά τον αγώνα, μπορεί να νιώθετε πως το περπάτημα γύρω από μια πόλη είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά τα αξιοθέατα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από το γαλακτικό οξύ και τους μυϊκούς πόνους της κούρσας.

Διαβάστε ακόμα: Εικόνες από τον Μαραθώνιο της Ρώμης – Το Runnfun.gr ήταν εκεί

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend