Οι διακοπές είναι συνήθως ένας τρόπος για να χαλαρώσετε από την κούραση και τους εντατικούς ρυθμούς της χρονιάς που πέρασε. Αν όμως είσαι δρομέας τότε ξέρεις πως το καλοκαίρι είναι και η περίοδος που μπορείς να πάρεις μέρος σε όσους αγώνες θέλεις ανά τον κόσμο και ταυτόχρονα, η κατάλληλη περίοδος για να συνδυάσεις έναν μαραθώνιο με τις διακοπές σε ένα καινούριο μέρος ακόμα και μακριά από τη χώρα σου.
Αν είστε από εκείνους που τους αρέσει να συνδυάζουν διακοπές και αγώνες, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε ως προς αυτό το χόμπι και ειδικά αν στόχος σου είναι να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να πάρεις μέρος σε Μαραθωνίους ξένων πόλεων.
Προγραμματίστε σωστά τις προπονήσεις σας
Εκτός από την επιλογή του μαραθωνίου σας, αυτό που πρέπει να καθορίσετε επίσης είναι το πρόγραμμα των προπονήσεων σας. Για τον καθένα, είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που ταιριάζει. Αν για παράδειγμα προτιμάς να κάνεις το πρόγραμμα προπόνησής σου το καλοκαίρι τότε πρέπει να βρεις έναν Μαραθώνιο που θα γίνεται τον Σεπτέμβρη. Αν θες να τρέξεις κάπου το καλοκαίρι τότε η προετοιμασία σου θα γίνει μέσα στην άνοιξη και πάει λέγοντας.
Καθορίστε αναλυτικά τον προϋπολογισμό σας
«Πρέπει να ξέρετε ακριβώς πόσα λεφτά είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε και να μείνετε πιστοί στον υπολογισμό σας», συνιστά ο σύμβουλος αγώνων της Adidas, Νόελ Κάρολ. «Μάλιστα, καλό είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας σε περίοδο που δεν είναι τουριστική και αν μπορείτε βρείτε και μια πτήση που να μην κάνει ενδιάμεση στάση αλλά πηγαίνει κατευθείαν στο προορισμό της. Γενικά, όσο πιο αναλυτικός ο οικονομικός σχεδιασμός τόσο πιο εύκολη και η προσαρμογή στις συνθήκες της χώρας που θα πάτε», τονίζει.
«Ο μαραθώνιος κατέστρεψε το καλοκαίρι μου και… τον αγαπώ γι’ αυτό»
Κλείστε ένα ξενοδοχείο κοντά στο σημείο τερματισμού
«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να περιηγηθείτε σε μια πόλη μετά από ένα Μαραθώνιο», σημειώνει ο δρομέας και μπλόγκερ, Τσάρλι Γουότσον. «Πάντα προσπαθώ να κλείσω ένα ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από τη γραμμή τερματισμού, ώστε να μην χρειάζεται να μάχομαι με τις δημόσιες συγκοινωνίες κατά την επιστροφή μου», λέει.
Οργανώστε κάθε λεπτομέρεια
Όταν πρόκειται για διεθνείς μαραθώνιους, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια. «Ελέγξτε αν η κούρσα σας απαιτεί ιατρικό πιστοποιητικό», επισημαίνει ο μαραθωνοδρόμος Μάθιου Μπότκιν. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ελέγξετε εάν θα χρειαστείτε εμβολιασμούς ή επιπλέον φάρμακα για τον προορισμό σας.
Προσπαθήστε να έχετε μειωμένο jet lag
Όταν πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση, το jet lag είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση. «Ταξιδεύοντας προς τα δυτικά είναι πιο εύκολο να προσαρμοστείς. Όμως αν ταξιδεύετε ανατολικά, να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να σηκώνεστε νωρίτερα από το κανονικό σας αρκετές ημέρες πριν ταξιδέψετε για να μειώσετε κούραση», τονίζει ο μπλόγκερ και δρομέας, Μάρκος.
Εξερευνήστε την γραμμή εκκίνησής σας
Το πρωί ενός Μαραθωνίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο από άγχος, οπότε κάντε προτεραιότητά σας να δείτε από κοντά την γραμμής εκκίνησης ώστε να έχετε στο μυαλό σας τις ιδιαιτερότητες των δρόμων και όλες τις εκτροπές των δημόσιων συγκοινωνιών προκειμένου να φτάσετε εκεό. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κάνεις ένα ολόκληρο ταξίδι και στη συνέχεια να έχεις μια αγχωτική διαδρομή προς τη γραμμή εκκίνησης», εξηγεί ο ιδρυτής της δρομικής ομάδας «Run Dem Crew», Τσάρλι Νταρκ.
Κρατήστε την πειθαρχία σας όσον αφορά τη διατροφή σας
Είναι πάντα δελεαστικό να δοκιμάζουμε φαγητά από μια τοπική κουζίνα αλλά καλύτερα να αφήσετε τη μαγειρική εξερεύνηση για μετά την ημέρα του αγώνα. «Κανονίστε να μείνετε εκεί λίγες μέρες μετά την κούρσα για να πιείτε και να φάτε χωρίς ανησυχίες για το σχέδιο διατροφής σας», προτείνει ο Ματ Ντοκτάντερ, ιδρυτής και διευθυντής αγώνων του «Destination Races».
Μάθετε την πορεία σας
Αναζητήστε λεπτομέρειες σχετικά με την διαδρομή του αγώνα προκειμένου να διαπιστώσετε αν το κλίμα και το έδαφος σας ταιριάζουν. Δεν είναι και το καλύτερο να βρεθείτε σε μια ξένη χώρα προκειμένου να λάβετε μέρος σε έναν Μαραθώνιο και να ανακαλύψετε πως οι συνθήκες του αγώνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα αγωνιστικά σας προτερήματα και μειονεκτήματα.
Θερμοεγκλιματισμός: Γιατί είναι απαραίτητος για όσους τρέχουν καλοκαίρι
Αφήστε τα αξιοθέατα για μετά τον αγώνα
Αγωνιστείτε πρώτα και αφήστε τα αξιοθέατα για αργότερα, όπως θα σας συμβούλευε και η δρομέας και μπλόγκερ Τζόρνταν Φόστερ. «Ο Μαραθώνιος του Παρισιού το 2017 ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και ήμουν ενθουσιασμένη που θα βρισκόμουν σε μια τόσο όμορφη πόλη. Ποτέ δεν είχα πάει στο Παρίσι και ήθελα να δω κάποια αξιοθέατα μια ημέρα πριν τον αγώνα. Τελικά, κατέληξα να περπατάω με τις μέρες υπό πολύ ζεστές θερμοκρασίες, κάτι που δεν ήταν και ιδιαίτερα σοφή επιλογή όταν έπεται ένας αγώνας. Τον Σεπτέμβριο θα πάω στο Βερολίνο και δεν θα κάνω το ίδιο λάθος πάλι», τονίζει.
Χρησιμοποιείστε την εξερεύνηση της πόλης για την αποκατάστασή σας
Ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακάμψεις έπειτα από μια κούρσα είναι – κατά μια ειρωνική έννοια- να συνεχίσεις να κινείσαι. Μετά τον αγώνα, μπορεί να νιώθετε πως το περπάτημα γύρω από μια πόλη είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά τα αξιοθέατα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από το γαλακτικό οξύ και τους μυϊκούς πόνους της κούρσας.
Διαβάστε ακόμα: Εικόνες από τον Μαραθώνιο της Ρώμης – Το Runnfun.gr ήταν εκεί
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News