Ποιες ώρες πρέπει να τρως αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος

Υπάρχουν ορισμένοι διατροφικοί κανόνες που δύσκολα αμφισβητούνται. Ένας από αυτούς είναι πως η κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων είναι ο οδηγός για την απώλεια βάρους.

Αν ωστόσο το πρόγραμμα του φαγητού που τρώτε ημερησίως αποτελείται από λίγο πιο… «βρώμικες» τροφές, η απώλεια κιλών μπορεί να μετουσιωθεί σε έναν αγώνα δίχως τέλος. Και αυτό είναι προφανώς απογοητευτικό.

Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποδηλώνει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά τρώτε, εάν οι ώρες γευμάτων σας δεν επιβαρύνουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς σας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορούν να αυξηθούν μέχρι κατά 18% υψηλότερα από το κανονικό.

Με άλλα λόγια, αν έχετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αναφορικά με τις ώρες και τις αποστάσεις ανάμεσα στα γεύματα, μπορείτε και πάλι να χάσετε κιλά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως θα τρώτε συνέχεια… λιχουδιές. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είστε και ιδιαιτέρως αυστηροί με τον εαυτό σας. Το πιο σημαντικό είναι να είστε πειθαρχημένοι με τις ώρες.

Για να ξέρετε τι σας γίνεται, να μια λίστα με τις ώρες που πρέπει να τρώτε ημερησίως για να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε:

Πρωινό – Από τις 06:00 μέχρι τις 09:45

Ενώ οι έρευνες αναφορικά με το αν η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού δυσχαιρένει την προσπάθεια απώλειας βάρους ή όχι δεν συμφωνούν μεταξύ τους, τα δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους των ΗΠΑ μας δίνουν ορισμένες αρκετά ισχυρές ενδείξεις αναφορικά με το πρώτο γεύμα της ημέρας. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, σχεδόν το 80% των ανθρώπων που έχουν χάσει με επιτυχία 30 κιλά ή και παραπάνω, τονίζουν πως τα κατάφεραν τρώγοντας πρωινό με αυστηρή συστηματικότητα.

Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες: Οι τέσσερις ευεργετικές συνέπειες

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μια μελέτη παχυσαρκίας του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μεταξύ 6:00 π.μ. και 9:45 π.μ. συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου αύξησης σωματικού λίπους και ταυτόχρονα, λιγότερης πείνας όλη την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πρωινό μετά από αυτό το διάστημα.

«Προτείνω πάντα να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό μέσα στην πρώτη ώρα μετά το ξύπνημά σας», λέει ο Τζιμ Γουάιτ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ και προσθέτει πως ένα πλούσιο πρωινό θα σας κρατήσει δραστήριους όλη την ημέρα.

Δεκατιανό – 2 με 4 ώρες μετά το πρωινό

Το συγκεκριμένο γεύμα δεν είναι υποχρεωτικό, ειδικά αν το πρωινό σας είναι πολύ βαρύ. Αν ωστόσο δεν θέλετε να το παραλείψετε να θυμάστε πως πρέπει να το φάτε δύο με τέσσερις ώρες μετά το πρωινό έτσι ώστε ο οργανισμός σας να έχει χωνέψει το τελευταίο. Όπως τονίζει ο Τζίμι Γουάιτ πάντως, πρόκειται για ένα αναγκαίο γεύμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, το να στριμώξετε το εν λόγω γεύμα ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό εμπεριέχει ένα διπλό όφελος: αφενός διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας και αφετέρου δεν οδεύετε εντελώς πεινασμένοι στο μεσημεριανό. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος τρώει δεκατιανό, καταναλώνει λιγότερες θερμίδες το υπόλοιπο της ημέρας.

Η διακεκριμένη Αμερικανίδα διαιτολόγος Μπέτσι Όπιτ πάντως, τονίζει: «Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να τρώτε δεκατιανό μόνο αν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Αν ο οργανισμός δεν το έχει αληθινά ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε επιπλέον θερμίδες».

Μεσημεριανό – Πριν τις 15:00

Μια μελέτη του 2016 που επικεντρώθηκε σε περίπου 1.300 ανθρώπους που έκαναν δίαιτα ακολουθώντας την καθημερινότητά τους για 28 εβδομάδες, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν νωρίτερα μεσημεριανά γεύματα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια κιλών. Αν και αυτό συνέβαινε μόνο σε άτομα με συγκεκριμένο γονότυπο, το εύρημα συμφωνούσε με προηγούμενη μελέτη, που σύμφωνα με την οποία όσοι κάνουν δίαιτα, παίρνουν περίπου 25% λιγότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε μετά τις 15:00.

Απογευματινό – 2 με 4 ώρες μετά το μεσημεριανό 

Όπως το δεκατιανό έτσι και το απογευματινό, καταναλωθεί δυο με τέσσερις ώρες μετά το μεσημεριανό διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά και αποτρέπει την υπερκατανάλωση κατά το δείπνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις για υπέρβαρες γυναίκες, έδειξε πως οι γυναίκες που έτρωγαν απογευματινό, κατανάλωναν αυτόματα περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με εκείνες που δεν έτρωγαν απογευματινό, πράγμα θετικό για την απώλεια βάρους καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά αφενός σε χορταίνουν αφετέρου σε παχαίνουν… λελογισμένα!

Τα φαγητά που δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ

Δείπνο – Μέχρι τις 19:00

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου «Brigham Young», οι ερευνητές ζήτησαν από 29 άντρες να παίρνουν το τελευταίο δείπνο της ημέρας στις 19:00 για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να τρώνε όποτε θέλουν για άλλες δύο εβδομάδες. Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι έπαιρναν περίπου 244 λιγότερες θερμίδες στις πρώτες δυο εβδομάδες σε σχέση με τις δυο επόμενες. Ο λόγος ήταν προφανής: όταν αφέθηκαν ελεύθεροι συνέχισαν να τρώνε και μετά τις 19:00.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι που συνήθως παίρνουν το 1/3 των ημερήσιων θερμίδων τους ανάμεσα στις 18:00 και τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια ξεκίνησαν να τρώνε το τελευταίο γεύμα τους μεταξύ 19:00 και 21:00, έχασαν βάρος πολύ γρήγορα και άρχισαν να κοιμούνται καλύτερα. Και πάλι, αυτό δεν είχε να κάνει δεν είναι τόσο με την ώρα που έτρωγαν δείπνο όσο με την εξάλειψη επιπλέον τροφής μετά το δείπνο. Επομένως, τα πράγματα είναι απλά: φροντίστε στις 19:00 να έχετε ολοκληρώσει την ημερήσια διατροφή σας.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend