Η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή “δουλεύουν” μόνο με πειθαρχία

Η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή "δουλεύουν" μόνο με πειθαρχία

Αν είσαι κι εσύ από αυτούς που κοιτούν με ζήλια κάποιον στο δρόμο που τρέχει, ή κάνει ποδήλατο, που γυμνάζεται καθημερινά, που ξυπνάει χαράματα πριν τη δουλειά για να πάει γυμναστήριο, και αναρωτιέσαι γιατί εσύ δεν μπορείς να το κάνεις αυτό…

Εάν κι εσύ λες «Από Δευτέρα σωστή διατροφή», αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνεις και πάντα λες «Αχ, μακάρι να είχα όρεξη για γυμναστική σαν τους άλλους», πρέπει να μάθεις κάτι:

Οι άνθρωποι που έχουν βάλει συστηματικά στη ζωή τους τη γυμναστική και την υγιεινή διατροφή, δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από εσένα που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από τα δύο-ή μάλλον πιο σωστά: νομίζεις ότι δεν μπορείς.

Ο κύριος που τρέχει στο πάρκο το βραδάκι, δεν γυρίζει από τη δουλειά πιο ξεκούραστος από εσένα. Δεν έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, λιγότερα άγχη. Και το πιο εντυπωσιακό: Δεν του είναι πιο εύκολο από ό,τι για εσένα να σηκωθεί από τον καναπέ, να φορέσει τα ρούχα του, να δέσει τα κορδόνια του και να βγει για τρέξιμο.

Θα σκεφτεί και εκείνος 10 δικαιολογίες για να μείνει σπίτι, θα σκεφτεί  το πόσο βαριέται, πόσο κουρασμένος είναι, πόση ζέστη έχει… κι όμως τελικά θα βάλει τα παπούτσια του και θα βγει από την πόρτα. Και αυτό το κάνει κάθε μέρα, για εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Δεν γίνεται πιο εύκολο με το πέρασμα του χρόνου όπως ίσως νόμιζες. Αυτή την εσωτερική διαμάχη που εσύ δεν αντέχεις ούτε για μια εβδομάδα, όλος ο κόσμος που γυμνάζεται την κάνει για χρόνια. Και πειθαρχεί!

Καλή υγεία και κορμί για παραλία!

Καλοκαιράκι και το αιώνιο θέμα για το τέλειο σώμα είναι πιο hot από ποτέ. Πάρε στυλό και γράψε σε χαρτάκι για να το θυμάσαι: Χωρίς θυσίες δεν πρόκειται να αποκτήσεις καλή υγεία και τέλειο σώμα.

Εάν έχεις περάσει όλη σου τη ζωή τρώγοντας burger, πίτσες, σουβλάκια, εάν έχεις να κάνεις γυμναστική από το σχολείο, τότε να ξέρεις ότι για να αλλάξεις αυτές τις βλαβερές συνήθειές σου θα πονέσεις, θα λαχανιάσεις, θα πεινάσεις και κάθε μέρα θα λες στον εαυτό σου δικαιολογίες για να τα παρατήσεις.

Μάθε από τους γνωστούς και φίλους σου που τρώνε σωστά και γυμνάζονται. Παρακινήσου από την δική τους προσπάθεια. Μάθε πώς ανέπτυξαν τη δύναμη να αντιστέκονται στην φωνούλα μέσα τους που τους φωνάζει «έλα μωρέ ασ’ το για σήμερα».

Μην γελαστείς ούτε λεπτό και σκεφτείς πως τους είναι εύκολο. Δεν είναι. Και γι’ αυτό σεβάσου τους ανθρώπους αυτούς και προσπάθησε να παρακινηθείς από την εσωτερική δύναμη που έχουν αναπτύξει.

Διαβάστε ακόμα: Υποψήφιοι δρομείς και δικαιολογίες: Διαβάστε τις καλύτερες

Πηγή: 5tinimera.wordpress.com

Previous ArticleNext Article

Οι βασικοί κανόνες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία τις προπονήσεις σου

Anastase Maragos on Unsplash

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να υπονομεύσουν την θέλησή όσον αφορά τη γυμναστική ή ακόμα και την ίδια την αποδοτικότητά της για σένα. Δες λοιπόν ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις σχετικά με τη γυμναστική:

1) Μην χρησιμοποιείς την δικαιολογία “Δεν έχω χρόνο να γυμνάζομαι” γιατί δεν υπάρχει περίπτωση  να μην βρεις 10 λεπτά μέσα στην ημέρα. Τα 10 λεπτά γυμναστικής μπορούν να παρέχουν πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία.

2) Όταν γυμνάζεσαι μην εστιάζεις σε ένα μόνο κομμάτι του σώματος. Είναι σημαντικό να γίνει η απαραίτητη προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα για να επιτευχθεί η ισορροπία και η υγεία.

3) Μην γυμνάζεσαι με ασκήσεις που νομίζεις ότι ξέρεις. Αν κάνεις λάθος μπορεί να τραυματιστείς ανεπανόρθωτα. Καλό είναι να εκπαιδευτής από έναν έμπειρο γυμναστή.

4) Ανέβασε την ένταση και την συχνότητα της γυμναστικής σου σταδιακά και όχι απότομα για την αποφυγή τραυματισμών

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γυμναστική

5) Μην κολλάς στην ίδια ρουτίνα ασκήσεων για πολύ καιρό γιατί θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Φρόντιζε να την αλλάζεις ανά τακτικά διαστήματα.

6) Αν χρησιμοποιείς μηχανήματα για την εκγύμνασή σου (είτε στο σπίτι είτε στο γυμναστήριο) σιγουρέψου ότι ξέρεις να τα χειρίζεσαι και να τα ρυθμίζεις με βάσει τις δικές σου ανάγκες. Αν χρειάζεται συμβουλεύσου κάποιον ειδικό για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

7) Απαγορεύεται να κάνεις γυμναστική χωρίς προηγουμένως να κάνεις προθέρμανση. Χωρίς προθέρμανση είσαι επιρρεπής σε σοβαρούς τραυματισμούς.

8) Φρόντισε η συμπεριφορά σου σε χώρους γυμναστηρίου είναι διακριτική και με σεβασμό προς τους άλλους ασκούμενους. Μην κάνεις κάτι που δεν θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι.

9) Όλοι ξεκινάμε την γυμναστική με κάποιο στόχο. Φρόντισε οι στόχοι που βάζεις να είναι μεν προκλητικοί αλλά όχι ακατόρθωτοι. Διαφορετικά θα βαρεθείς και θα τα παρατήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η προπόνηση των πεζοναύτων που έγινε παγκόσμια τάση στη γυμναστική

Απλές ασκήσεις για να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου

Η σπονδυλική στήλη είναι ο κορμός του σώματος μας. Αποτελείται από μια σειρά 33-34 μικρών κυλινδρικών οστών, των σπονδύλων. Η τελική στάση του συνόλου των σπονδύλων καθορίζει εν τέλει και τη συνολική στάση του σώματός σου!

Αν και δεν είναι εντελώς ευθεία, αν τη δεις από πλάγια, περισσότερο μοιάζει να έχει το σχήμα του «S». Οι καμπύλες αυτές σε κάποια άτομα είναι πιο έντονες από ότι σε κάποια άλλα.

Πού οφείλονται όμως αυτές οι αποκλίσεις της σπονδυλικής στήλης από τον ένα στον άλλο;

Ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους στη μέση

Εκτός από παθολογικά αίτια, οι αποκλίσεις μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη άσκησης του μυϊκού συστήματος, σε κακή στάση του σώματος στην καθιστή ή την όρθια θέση, ή σε άνιση κατανομή του βάρους του σώματος λόγω μονόπλευρης και μακροχρόνιας μεταφοράς φορτίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρατηρούνται μια σειρά αποκλίσεων της σπονδυλικής στήλης: λόρδωση, κύφωση, σκολίωση.

Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις πιθανά προβλήματα στη στάση του σώματος;

Η ισορροπημένη εκγύμναση των μυών του κορμού αποτρέπει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Θα πρέπει δηλαδή να εκτελείς μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης τόσο των ραχιαίων όσο και των κοιλιακών μυών, ώστε αυτοί να συνεργάζονται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο, για να αποφύγεις πιθανά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει παράλληλα με την άσκηση να υιοθετήσεις μια σειρά από συνήθειες που δε θα την επιβαρύνουν. Για παράδειγμα όταν κουβαλάς στο ένα χέρι κάποιο βάρος θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζεις χέρι ή όταν είσαι πολλή ώρα καθιστός στην καρέκλα στο γραφείο, καλό θα ήταν να σηκώνεσαι συχνά και να κάνεις μερικά βήματα.

Μετά από πολύωρο διάβασμα καλό είναι να ξαπλώσεις για λίγο σε ύπτια θέση (ανάσκελα) για να τεντωθείς. Τα χέρια σου θα πρέπει να είναι τεντωμένα δίπλα από το κεφάλι (θέση ανάτασης). Επίσης, καλό είναι να βάζεις ένα μικρό μαξιλαράκι στη μέση.

Διαβάστε επίσης: Tροφές που σας ανακουφίζουν από τους πόνους στη μέση

x
Send this to a friend