“Πιάσιμο” μετά την προπόνηση: Έτσι θα απαλλαχθείς γρηγορότερα

Άκου το σώμα σου: Η διαφορά ανάμεσα στον καλό και τον κακό πόνο

Όσα αναμφισβήτητα οφέλη και αν έχει συστηματική άσκηση, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, υπάρχουν μέρες που μετά από τη προπόνηση ενδέχεται να νιώθουμε μεγάλο πόνο και πολλή κούραση.

Ένα βασικό είδος πόνου μετά την άσκηση είναι το λεγόμενο «πιάσιμο» και αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και κάνει την εμφάνισή της είτε έπειτα από μεγάλη αποχή από τις προπονήσεις είτε έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα ακόμα και από έμπειρους αθλητές.

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση πως αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στους μύες. Αν και αυτό είναι σωστό, πλέον γνωρίζουμε επιπροσθέτως, το πιάσιμο μετά από την άσκηση είναι απόρροια μικροτραυματισμών που έχουν υποστεί οι μυϊκές ίνες.

Το γνωστό σε όλους μας πιάσιμο μπορεί να προκληθεί είτε εξαιτίας του είδους της άσκησής μας είτε εξαιτίας της χρονικής διάρκειάς της είτε της έντασής της. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και από πολύ απλές ενέργειες όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή η απότομη μεταφορά βαριών αντικειμένων.

Ο επίσημος όρος είναι DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) και συνήθως κάνει την εμφάνισή του 12 με 20 ώρες μετά από την άσκηση, όταν πλέον το σώμα μας έχει αρχίσει να χαλαρώνει. Συνήθως γίνεται αισθητό την επόμενη μέρα, όταν ξυπνάμε το πρωί.

Το πρόβλημα είναι ότι άπαξ και το πάθεις δεν μπορείς εύκολα να απαλλαχθείς από αυτό. Μπορούμε ωστόσο να μειώσουμε τον πόνο μέχρι να κάνει τον κύκλο του. Για να το ξεπεράσουν οι μύες μας χρειάζονται ξεκούραση προκειμένου να αυτοθεραπευθούν. Ταυτόχρονα βέβαια δεν πρέπει να σταματήσουμε και να αθλούμαστε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Μετά την προπόνηση: Πόσο μένει ανοικτό το… μαγικό «παράθυρο» διατροφικής αποκατάστασης

Πρόγραμμα στην άσκηση 

Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ο πιο σωστός δρόμος είναι να γυμναζόμαστε τακτικά και με πρόγραμμα. Η σωστή άσκηση οφείλει να αρχίζει με ήπιους ρυθμούς και αυξάνεται προοδευτικά. Μπορούμε παράλληλα στο διάστημα που είμαστε πιασμένοι σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, να δώσουμε έμφαση σε άλλα σημεία του σώματος. Με άλλα λόγια, χρειάζεται προσοχή στο σχεδιασμό της εβδομαδιαίας μας προπόνησης.

Σωστές τροφές

Η τροφή επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Οι υδατάνθρακες βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει την κούραση, αναπληρώνοντας το γλυκογόνο που έχει ξοδευτεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Την ίδια στιγμή, η πρωτεΐνη βοηθά τους μύες μας να επιδιορθώσουν τις μικροφθορές που προέκυψαν και να γίνουν δυνατότεροι. Συνεπώς, επιλέξτε με προσοχή τα γεύματά σας μετά την προπόνηση.

Διατάσεις: Πότε πρέπει να κάνετε και γιατί;

Αποκατάσταση μετά την προπόνηση 

Για την αποφυγή τραυματισμών απαραίτητη είναι και η διαδικασία αποκατάστασης μετά την άσκηση. Ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων είναι πολύ σημαντικός, καθώς μεταβάλλουν το μήκος του μυ και συμβάλλουν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος. Επίσης, οι ήπιες διατάσεις θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο.

Πάνω απ΄όλα ωστόσο, η ανάπαυση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, συνδυαστικά πάντα με την διατροφή. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι απαιτούνται περίπου 48 ώρες προκειμένου η ίδια μυϊκή ομάδα να είναι έτοιμη για εκγύμναση. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο οφείλουμε να ξεκουραστούμε όσο περισσότερο γίνεται.

Tα καλά νέα είναι ότι το σώμα μας έχει μνήμη. Οπότε αν καταφέρετε να περιορίσετε τους μυικούς πόνους την επόμενη φορά θα νιώθετε λιγότερο πιασμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend