Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να χάσεις βάρος 1387

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αλλάξετε την δίαιτά σας προκειμένου να χάσετε κιλά.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων ή λιπαρών, το να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, το να τρώτε πιο συχνά, να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες, να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, να γίνετε χορτοφάγος, να περάσετε από τα επεξεργασμένα δημητριακά σε εκείνα της ολικής άλεσης και άλλες πολλές.

Ωστόσο από όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ποια είναι η περισσότερο αποδοτική; Με άλλα λόγια αν είχατε μόνο το δικαίωμα για μια αλλαγή, ποια θα ήταν αυτή;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας ορίσουμε πρώτα το τι σημαίνει «αποδοτική». Προφανώς μια αλλαγή στην δίαιτα θα πρέπει πάνω από όλα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους όταν εκτελείται με τον σωστό τρόπο.

Ωστόσο  αυτό δεν επαρκεί. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός ατόμου και όχι να είναι ιδανική για απώλεια κιλών μοναχά στην θεωρία.

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στην διατροφή μας που οδηγούν στην απώλεια κιλών μοναχά σε θεωρητικό επίπεδο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δίαιτα που είναι χαμηλή σε θερμίδες (VLCD). Αν μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (800 θερμίδες ημερησίως για ένα  μέσο άτομο), θα χάσετε αρκετά κιλά. Ωστόσο θα λιμοκτονήσετε όλη την διάρκεια της ημέρας. Λίγο άνθρωποι μπορούν ψυχολογικά να αντέξουν μια τέτοια δίαιτα. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην θεωρία, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς.

Κάποιες διατροφικές αλλαγές που στοχεύουν στην απώλεια βάρους είναι αναποτελεσματικές στην πράξη, καθώς απαιτούν μια υπέρμετρη δύναμη της θέλησης. Άλλες δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί είναι αρκετά πολύπλοκες ή πολύ ιδιόμορφες ώστε να καταφέρουν οι περισσότερο άνθρωποι να τις πραγματοποιήσουν με τον σωστό τρόπο. Οι δίαιτες των γλυκαιμικών δεικτών αποτελούν παράδειγμα περιπλοκότητας. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που έχουν αποτέλεσμα με τέτοιου είδους δίαιτες, ωστόσο δεν βρίσκουν εφαρμογή στην πλειοψηφία.

Ο πιο απλός τρόπος

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να «κόψει» το πρόχειρο φαγητό. Αυτό ισχύει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως αυτού του είδους το φαγητό είναι πραγματικά η αιτία που προσθέτουμε περιττά κιλά. Είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, ωστόσο είναι η πεζή πραγματικότητα.

Η επιστήμη και το εμπόριο έχουν συμβάλει στην δημιουργία μιας νοοτροπίας που θέλει να παρουσιάζει την αιτία των περιττών κιλών ως μια «σημαντική ανακάλυψη» και μας κάνει να θεωρούμε πως η λύση σε αυτό θα μπορούσε να εμπεριέχεται μέσα σε ένα χάπι. Ωστόσο η αντίληψη αυτή μας αποσπά από την πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να έχουμε το ιδανικό βάρος επειδή καταναλώνουμε τηγανιτά φαγητά, διάφορα σνακ, αναψυκτικά και διάφορα γλυκίσματα

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την εξάλειψη του πρόχειρου φαγητού ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο  για την απώλεια κιλών, είναι τόσο απλός που φτάνει στα όρια του παραλογισμού. Αν κάποιος ξέρει μόνο ένα πράγμα για την διατροφή, αυτό πιθανότατα να είναι τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το πρόχειρο φαγητό.

Ακόμη και ένα μικρό παιδί ξέρει να ξεχωρίζει το κανονικό φαγητό από το πρόχειρο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο σύνθετα θεωρούν τα άτομα πως  είναι τα προγράμματα διατροφής, τόσο πιο σύντομα τα εγκαταλείπουν συνήθως.

O βασικός λόγος που καταφεύγουμε στο πρόχειρο φαγητό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι δελεαστικό και νόστιμο. Μια δίαιτα χωρίς αυτού του είδους το φαγητό είναι περισσότερο ρεαλιστική από οποιαδήποτε άλλη; Ας είμαστε ξεκάθαροι. Καμία δίαιτα που οδηγεί σε σημαντική απώλεια κιλών, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί. Ωστόσο το να «κόψει» κανείς το fast food είναι πιο ευκολότερο καθώς απαιτεί μια και μόνο αλλαγή. Υπάρχουν άλλωστε πολλές εναλλακτικές για το πρόχειρο φαγητό.

Με το να βάζουμε μια ταμπέλα με την ένδειξη «απαγορεύεται» για κάποια φαγητά, απλά τα κάνει περισσότερο ελκυστικά, ωστόσο η θεωρία αυτή μάλλον δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή. Αλλωστε για τους περισσότερους είναι πιο εύκολο να αποφύγουν τέτοιο είδους γεύματα από το να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν.

Αν η διατροφή σας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πρόχειρο φαγητό, το να του γυρίσετε την πλάτη δεν αποτελεί για εσάς βεβαίως μια μικρή αλλαγή. Με το να μειώσετε απλά τις ποσότητες αυτού του είδους των γευμάτων που καταναλώνετε, οι περισσότεροι από εσάς θα χάσετε το βάρος που επιθυμείτε, έχοντας παράλληλα την ικανοποίηση πως δεν βγάλατε τελείως από την ζωή σας μικρές απολαύσεις όπως αυτές που σχετίζονται με το fast food.

Για παράδειγμα αν πίνετε τρία αναψυκτικά την ημέρα, μπορείτε να τα μειώσετε σε ένα ημερησίως. Αν τρώτε πρόχειρο φαγητό μια φορά τη ημέρα, κάντε το μια φορά την εβδομάδα. Κάντε μια λίστα με τα έτοιμα γεύματα που έχετε στην καθημερινή σας διατροφή. Σκεφτείτε πόσο συχνά τα καταναλώνετε και στην συνέχεια αν δεν είστε σε θέση να τα εξαλείψετε, απλά μειώστε τις ποσότητες.  Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσει κανείς τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες με στόχο την απώλεια κιλών.

Διαβάστε ακόμα: Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Previous ArticleNext Article

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου 15

Το κάθε είδος χυμού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδρούν θετικά στην υγεία.

Σε γενικές γραμμές οι χυμοί είναι πολύτιμοι σύμμαχοί της υγείας μας. Μπορούν συμπληρώνουν τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Παράλληλα αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό μας.

Στις ζεστές εποχές του χρόνου όταν οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται, είναι προτιμότερο εκτός από το νερό, αντί να καταναλώνονται οποιαδήποτε άλλα βιομηχανικά ποτά να προτιμούνται χυμοί, ειδικά όταν μιλάμε για φρέσκους.

Ας δούμε, όμως, τι διαφορετικό προσφέρει κάθε χυμός στον οργανισμό μας:

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Χυμός μήλου

Ένα ποτήρι χυμού μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο παρά μια μισή μπανάνα. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Ο χυμός μήλου είναι πιο ήπιος για το στομάχι παρά οι χυμοί των εσπεριδοειδών. Έχει λιγότερες θερμίδες από το χυμό των σταφυλιών.

Χυμός καρότων

Ο χυμός καρότων είναι πάρα πολύ πλούσιος σε βιταμίνες. Ένα ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Η βήτα-καροτίνη προστατεύει την καρδία διότι παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό μας. Ο χυμός καρότου είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C η οποία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων και για την πρόληψη του καρκίνου.

Χυμός μούρων

Δεν περιέχει πολύ ζάχαρη στη φυσική του μορφή και είναι αρκετά οξύς. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες προσθέτουν ζάχαρη και νερό. Παρά το γεγονός αυτό, ο χυμός μούρων είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι όταν κάποιος πιει ένα ποτήρι χυμού μούρων μόλις αντιληφθεί τα πρώτα σημάδια ουρολοίμωξης, αυτό μπορεί να το βοηθήσει διότι καταπολεμούνται τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση. Επίσης ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι χυμού μούρων, περιέχει την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Τελικά τι ώρα πρέπει να πίνεις το χυμό σου;

Χυμός σταφυλιών

Ο χυμός σταφυλιών είναι πλούσιος σε φλαβονοειδείς ουσίες που έχουν προστατευτικό ρόλο για την καρδία και βοηθούν στην πρόληψη θρομβωτικών φαινομένων που μπορεί να είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ο πλέον δημοφιλής χυμός. Έχει εξαίρετη γεύση αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 2 φορές την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.Επίσης ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης το φολικό οξύ παίζει ρόλο στην πρόληψη δημιουργίας ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στα έμβρυα και συστήνεται για τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Υπάρχουν επίσης και χυμοί πορτοκαλιού, οι οποίοι εμπλουτίζονται σε ασβέστιο και μπορούν να είναι μια σημαντική εναλλακτική πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν μπορούν να πίνουν γάλα λόγω προβλήματος με τη λακτόζη.

Ροφήματα που σας βοηθούν να είστε υγιείς και να χάνετε βάρος

Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας είναι φτωχός σε θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμού ντομάτας περιέχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ένα ποτήρι περιέχει τη μισή ποσότητα από την ημερήσια ανάγκη μας σε βιταμίνη C. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο το οποίο και της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντι-οξειδωτική ουσία η οποία βοηθά τον οργανισμό διότι εξουδετερώνει τις νοσηρές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον μεταβολισμό. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και σε άνδρες φαίνεται από σχετικές έρευνες ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε επίσης: Χυμοί φρούτων και δίαιτες: Φίλοι ή εχθροί;

Ποιες τροφές αντιστρέφουν τη γήρανση των μυών; 22

Ένα μήλο και μια πράσινη ντομάτα την ημέρα μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση των μυών του σώματος.

Κάποιοι διστάζουν να τρώνε το μήλο με τη φλούδα του γιατί φοβούνται ότι θα εκτεθούν στα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που έχει. Ο φόβος αυτός δεν είναι αβάσιμος διότι το μήλο πράγματι είναι ένα φρούτο με πολλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων διότι έχει σημαντικούς εχθρούς από τους οποίους πρέπει να προστατευθεί. Από την άλλη μεριά, τα περισσότερα αντιοξειδωτικά του μήλου βρίσκονται στη φλούδα του.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry υποδεικνύει ότι η φλούδα του μήλου αλλά και η πράσινη ντομάτα έχουν ένα σημαντικό όφελος για τους μυς.

Γιατί “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα βρήκαν ότι το μήλο και η πράσινη ντομάτα προστατεύουν από την απώλεια της μυϊκής μάζας και την ατροφία των μυών που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Ωστόσο η μελέτη αυτή έγινε σε ποντίκια και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι ισχύει και στον άνθρωπο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μελέτη σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Ουρσολικό οξύ και τοματιδίνη

Όπως εξηγεί ο Κρίστοφερ Άνταμς, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής, η απώλεια της δύναμης και της μυϊκής μάζας όσο περνούν τα χρόνια οφείλεται στη βλαβερή δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ATF4 και οδηγεί σε εκφύλιση των μυών.

Η φλούδα του μήλου περιέχει την ουσία ουρσολικό οξύ η οποία εξουδετερώνει σε σημαντικό βαθμό τη δράση της  πρωτεΐνης ATF4. Την ίδια θετική επίδραση έχει και η ουσία τοµατιδίνη που βρίσκεται στην πράσινη ντομάτα.

Η μελέτη έδειξε πως το όφελος της πρόσληψης του ουρσολικού οξέος και της τοματιδίνης είναι πολύ σημαντικό. Οι δύο ουσίες πρόλαβαν την απώλεια της μυϊκής αδυναμίας σε ηλικιωμένα ποντίκια: αύξησαν κατά 10% τη μυϊκή μάζα και, ακόμη πιο σημαντικό, την ποιότητά τους κατά 30%. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε δύο μήνες.

Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

“Με τη μείωση της δραστηριότητας ATF4, το ουρσολικό οξύ και η τοματιδίνη επιτρέπουν στους σκελετικούς μύες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της γήρανσης”, ανέφερε ο Άνταμς.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα άτομα τρίτης ηλικίας που πάσχουν από μυϊκή αδυναμία και ατροφία των μυών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”;

x
Send this to a friend