Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να χάσεις βάρος

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αλλάξετε την δίαιτά σας προκειμένου να χάσετε κιλά.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων ή λιπαρών, το να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, το να τρώτε πιο συχνά, να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες, να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, να γίνετε χορτοφάγος, να περάσετε από τα επεξεργασμένα δημητριακά σε εκείνα της ολικής άλεσης και άλλες πολλές.

Ωστόσο από όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ποια είναι η περισσότερο αποδοτική; Με άλλα λόγια αν είχατε μόνο το δικαίωμα για μια αλλαγή, ποια θα ήταν αυτή;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας ορίσουμε πρώτα το τι σημαίνει «αποδοτική». Προφανώς μια αλλαγή στην δίαιτα θα πρέπει πάνω από όλα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους όταν εκτελείται με τον σωστό τρόπο.

Ωστόσο  αυτό δεν επαρκεί. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός ατόμου και όχι να είναι ιδανική για απώλεια κιλών μοναχά στην θεωρία.

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές στην διατροφή μας που οδηγούν στην απώλεια κιλών μοναχά σε θεωρητικό επίπεδο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δίαιτα που είναι χαμηλή σε θερμίδες (VLCD). Αν μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (800 θερμίδες ημερησίως για ένα  μέσο άτομο), θα χάσετε αρκετά κιλά. Ωστόσο θα λιμοκτονήσετε όλη την διάρκεια της ημέρας. Λίγο άνθρωποι μπορούν ψυχολογικά να αντέξουν μια τέτοια δίαιτα. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην θεωρία, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς.

Κάποιες διατροφικές αλλαγές που στοχεύουν στην απώλεια βάρους είναι αναποτελεσματικές στην πράξη, καθώς απαιτούν μια υπέρμετρη δύναμη της θέλησης. Άλλες δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί είναι αρκετά πολύπλοκες ή πολύ ιδιόμορφες ώστε να καταφέρουν οι περισσότερο άνθρωποι να τις πραγματοποιήσουν με τον σωστό τρόπο. Οι δίαιτες των γλυκαιμικών δεικτών αποτελούν παράδειγμα περιπλοκότητας. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που έχουν αποτέλεσμα με τέτοιου είδους δίαιτες, ωστόσο δεν βρίσκουν εφαρμογή στην πλειοψηφία.

Ο πιο απλός τρόπος

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να «κόψει» το πρόχειρο φαγητό. Αυτό ισχύει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως αυτού του είδους το φαγητό είναι πραγματικά η αιτία που προσθέτουμε περιττά κιλά. Είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, ωστόσο είναι η πεζή πραγματικότητα.

Η επιστήμη και το εμπόριο έχουν συμβάλει στην δημιουργία μιας νοοτροπίας που θέλει να παρουσιάζει την αιτία των περιττών κιλών ως μια «σημαντική ανακάλυψη» και μας κάνει να θεωρούμε πως η λύση σε αυτό θα μπορούσε να εμπεριέχεται μέσα σε ένα χάπι. Ωστόσο η αντίληψη αυτή μας αποσπά από την πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να έχουμε το ιδανικό βάρος επειδή καταναλώνουμε τηγανιτά φαγητά, διάφορα σνακ, αναψυκτικά και διάφορα γλυκίσματα

Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την εξάλειψη του πρόχειρου φαγητού ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο  για την απώλεια κιλών, είναι τόσο απλός που φτάνει στα όρια του παραλογισμού. Αν κάποιος ξέρει μόνο ένα πράγμα για την διατροφή, αυτό πιθανότατα να είναι τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το πρόχειρο φαγητό.

Ακόμη και ένα μικρό παιδί ξέρει να ξεχωρίζει το κανονικό φαγητό από το πρόχειρο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο σύνθετα θεωρούν τα άτομα πως  είναι τα προγράμματα διατροφής, τόσο πιο σύντομα τα εγκαταλείπουν συνήθως.

O βασικός λόγος που καταφεύγουμε στο πρόχειρο φαγητό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι δελεαστικό και νόστιμο. Μια δίαιτα χωρίς αυτού του είδους το φαγητό είναι περισσότερο ρεαλιστική από οποιαδήποτε άλλη; Ας είμαστε ξεκάθαροι. Καμία δίαιτα που οδηγεί σε σημαντική απώλεια κιλών, δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί. Ωστόσο το να «κόψει» κανείς το fast food είναι πιο ευκολότερο καθώς απαιτεί μια και μόνο αλλαγή. Υπάρχουν άλλωστε πολλές εναλλακτικές για το πρόχειρο φαγητό.

Με το να βάζουμε μια ταμπέλα με την ένδειξη «απαγορεύεται» για κάποια φαγητά, απλά τα κάνει περισσότερο ελκυστικά, ωστόσο η θεωρία αυτή μάλλον δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή. Αλλωστε για τους περισσότερους είναι πιο εύκολο να αποφύγουν τέτοιο είδους γεύματα από το να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν.

Αν η διατροφή σας βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πρόχειρο φαγητό, το να του γυρίσετε την πλάτη δεν αποτελεί για εσάς βεβαίως μια μικρή αλλαγή. Με το να μειώσετε απλά τις ποσότητες αυτού του είδους των γευμάτων που καταναλώνετε, οι περισσότεροι από εσάς θα χάσετε το βάρος που επιθυμείτε, έχοντας παράλληλα την ικανοποίηση πως δεν βγάλατε τελείως από την ζωή σας μικρές απολαύσεις όπως αυτές που σχετίζονται με το fast food.

Για παράδειγμα αν πίνετε τρία αναψυκτικά την ημέρα, μπορείτε να τα μειώσετε σε ένα ημερησίως. Αν τρώτε πρόχειρο φαγητό μια φορά τη ημέρα, κάντε το μια φορά την εβδομάδα. Κάντε μια λίστα με τα έτοιμα γεύματα που έχετε στην καθημερινή σας διατροφή. Σκεφτείτε πόσο συχνά τα καταναλώνετε και στην συνέχεια αν δεν είστε σε θέση να τα εξαλείψετε, απλά μειώστε τις ποσότητες.  Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσει κανείς τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες με στόχο την απώλεια κιλών.

Διαβάστε ακόμα: Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά tips που θα σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους

Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει πόσο δύσκολο είναι – όχι μόνο να λιγοστέψουν τα κιλά στην ζυγαριά, αλλά και να μην αυξηθούν όταν την σταματήσει.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό: Aυτό είναι ένα καλό τρικ για το επιτυχημένο αδυνάτισμα, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας και υπόσχεται να αυξήσει την απώλεια βάρους, κατά τη διάρκεια της δίαιτας που κάνετε, κατά 30%. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και βασίζεται σε εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό αδυνατίζουν  ακόμα κι αν κάποιος σταματήσει την δίαιτα.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του πανεπιστημίου Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν ένα ήπιο πρόγραμμα αδυνατίσματος με λίγα λιπαρά και έπιναν επιπλέον δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα (ακόμα και από το πρωινό) έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες 7 κιλά. Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα εθελοντών που έκανε την ίδια δίαιτα, αλλά δεν έπινε νερό, έχασε 5 κιλά, μια διαφορά σχεδόν 30%.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές συνέχισαν να πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό τους, έχασαν ακόμα 1 κιλό, παρ’ ότι σταμάτησαν την δίαιτα – φανταστείτε δηλαδή και να την συνέχιζαν!

Αυτό δεν είναι το μοναδικό «κόλπο» αδυνατίσματος που έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα. Πριν από λίγο καιρό, η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε μερικά ακόμα. Να ποια είναι:

Αλλάξτε το πλήρες γάλα με ημιάπαχο. Όχι μόνο περιέχει τις μισές θερμίδες, αλλά και περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο που διεγείρουν την διάσπαση του λίπους στα σωματικά κύτταρα.

Να μην σουρώνετε τους φρέσκους φρουτοχυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

Να βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Να τρώτε καυτερές πιπεριές. Περιέχουν καψαικίνη (την χημική ουσία που τους δίνει την χαρακτηριστική τους γεύση) η οποία αυξάνει κατά 25% τον μεταβολικό ρυθμό.

Να βάζετε ξύδι στις σαλάτες σας. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Να τρώτε σνακ που περιέχουν πρωτεΐνες  (λ.χ. μια φέτα μαύρο ψωμί με λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο). Μελέτες δείχνουν πως με αυτό τον τρόπο έχει κανείς 30% περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει.

Να βάζετε σος σόγιας στο φαγητό σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες της σόγιας αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Να τρώτε πεπόνι και μετά ένα σφικτό αυγό (εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας για να το αποφεύγετε). Είναι το τέλειο πρωινό για καύσεις του λίπους. Αν δεν σας αρέσουν τα σφιχτά αυτά φάτε τα όπως αλλιώς νομίζετε.

Να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Εμποδίζει την συσσώρευση λίπους, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, χάρη στην ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει.

Να τρώτε ρόδια. Περιέχουν έλαια (δηλαδή λιπαρά) τα οποία αντί να παχαίνουν ελαττώνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Είναι επίσης τόσο γλυκά, που ικανοποιούν την λαχτάρα σας για κάποιο γλύκισμα.

Και όμως οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού το μαρινάρετε πρώτα σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 190 βαθμούς Κελσίου.

Να τρώτε σπανάκι. Περιέχει διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από τα περισσότερα άλλα πράσινα λαχανικά, με αποτέλεσμα να χορταίνει καλύτερα και να βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα λίπη.

Αλλάξτε το τυρί που τρώτε με λάιτ εκδοχές. Το κατσικίσιο τυρί λ.χ. περιέχει έως 40% λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό.

Να τρώτε λίγες φακές, όποτε μπορείτε, με το φαγητό σας. Αν το κάνετε πολύ συχνά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να χάσετε έως 7 κιλά σε δέκα εβδομάδες, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες από το αμινοξύ λευκίνη, που συμβάλει στην καύση του λίπους.

Να τρώτε «καλά» λίπη για να καίτε λίπος. Όσο και αν ακούγετε περίεργο, τα λίπη που υπάρχουν σε ελαιόλαδο και στους  ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει – και επιπλέον προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Να τρώτε πλούσιο πρωινό. Όσοι αρχίζουν την μέρα τους με ένα καλό πρωινό, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα διότι ικανοποιεί την όρεξη. Καλό είναι το πρωινό σας να βασίζεται σε πρωτείνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνιες

Να τρώτε ένα μήλο 15 λεπτά πριν από το φαγητό σας. Θα καταναλώνετε σχεδόν 190 θερμίδες λιγότερες με το κυρίως γεύμα.

Να βάζετε λίγο ελαιόλαδο στην σαλάτα σας. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που διεγείρουν μια πρωτεΐνη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Παρότι φαίνεται ότι έτσι θα παίρνεται περισσότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα θα τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Να προσθέτετε τομάτα στο σάντουιτς σας. Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερο και έτσι θα περιορίσετε το τσιμπολόγημα. Οι τομάτες καταστέλλουν την ορμόνη γκρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.

* Να τρώτε ανανά. Όχι μόνο είναι ένα θαυμάσιο σνακ για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά περιέχει ουσίες που συμβάλουν στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

Να πασπαλίζετε το γιαούρτι σας με κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα διεγείρει σημαντικά τον μεταβολισμό. Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάνετε ένα κιλό τον μήνα. Επίσης η κανέλα ρίχνει τη γλυκόζη του αίματος άρα θα σας βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε υψηλό ζάχαρο.

Να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότου. Θα σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά σε 12 εβδομάδες, διότι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

Μην αποφεύγετε εντελώς το κόκκινο κρέας (εκτός, βεβαίως, και αν συντρέχει λόγος υγείας). Το κόκκινο κρέας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας – και οι μύες καίνε θερμίδες με τετραπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι το σωματικό λίπος. Φροντίστε μόνο να είναι άπαχο και ψητό ή βραστό. Επίσης θα έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τη μαρινάδα σας.

Να πίνετε πράσινο τσάι και καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη και διεγείρουν κατά 20% την οξείδωση του λίπους και τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Αυτή είναι η λύση για μόνιμη απώλεια βάρους

Σύμμαχος η γυμναστική

Να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, πριν φάτε πρωινό, για να καίτε λίπος ταχύτερα. Θα αναγκάσετε επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας, και έτσι θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι θερμίδες που θα κάψετε προέρχονται περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος παρά από τους υδατάνθρακες.

Να κάνετε διάδρομο. Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ο κυλιόμενος διάδρομος είναι το καλύτερο μηχάνημα για να πολλές καύσεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Να περπατάτε μετά την γυμναστική, για να εξακολουθήσουν να δρουν τα σωματικά ένζυμα που διασπούν το σωματικό λίπος. Η ακινησία αδρανοποιεί αυτά τα ένζυμα, ενώ η άσκηση τα ενεργοποιεί.

Να γυμνάζεστε με παρέα. Με αυτό τον τρόπο θα χάσετε 35% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι εάν προπονήστε μόνοι σας. Η παρέα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συνέχιση της προπόνησης, άλλωστε λίγη ενθάρρυνση όλοι την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 χειρότερες συμβουλές για απώλεια βάρους!

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

x
Send this to a friend