Αυτές οι τροφές θα σας ανακουφίσουν από το φούσκωμα

Ας μιλήσουμε για κάτι άβολο: το φούσκωμα. Τη συνθήκη αυτή που από εκεί που τη μια στιγμή λεπτό αισθάνεστε μια χαρά, την επόμενη το στομάχι σας έχει γεμίσει τόσα πολλά αέρια που νιώθετε ότι θα σκάσετε.

Πρόκειται για κάτι πολύ συνηθισμένο. Η φούσκωμα είναι κάτι που σας συμβαίνει όταν η κοιλιά παγιδεύει αέρια ή αισθάνεται πρησμένη με αποτέλεσμα να σας προκαλείται πόνος ή δυσφορία.

Είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά προβλήματα στο στομάχι. Συνήθως προκαλείται λόγω δυσκοιλιότητας, υπερκατανάλωσης τροφής και σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

«Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορισμένα συστατικά όπως λακτόζη, σακχαρώδεις αλκοόλες ή πρόσθετες ίνες όπως ρίζα κιχωρίου που είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χωνέψουν σωστά μπορεί επίσης να φέρει φούσκωμα”, λέει ο αθλητικός διαιτολόγος Μάρνι Σουμπάλ. Όταν αυτές οι ουσίες περνούν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια τροφοδοτούνται από αυτά και παράγουν φυσαλίδες αερίων που κάνουν το στομάχι σας να φουσκώνει.

Ευτυχώς για εσάς, ακόμη και όταν αισθάνεστε ότι κυριολεκτικά θα σκάσετε, μπορείτε να ξεφουσκώσετε το στομάχι σας τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα. Ακολουθούν ορισμένα κατάλληλα τρόφιμα κατά του φουσκώματος:

Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Κεφίρ

Πολλές φορές το φούσκωμα προκύπτει όταν τα βακτηρίδια στην πεπτική σας οδό συσσωρεύονται. Ο Σουμπάλ λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προβιοτικά σε ορισμένα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βακτηριδιακής ισορροπίας και να διατηρήσουν την πέψη σας αποτελεσματική. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το γιαούρτι είναι μια αξιόπιστη πηγή προβιοτικών, ωστόσο το κεφίρ περιέχει μέχρι και τρεις φορές περισσότερα ευεργετικά συστατικά. Χρησιμοποιείστε το ως υποκατάστατο για το βούτυρο και το γάλα.

Αβοκάντο

Χρειάζεστε σίγουρα μπόλικο νάτριο στη διατροφή σας και ειδικά όταν είστε δρομέας αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμα τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως το αβοκάντο. «Το νάτριο απορροφά υγρά και το κάλιο τα αναρροφά και έτσι ξεπερνιέται το φούσκωμα», λέει ο Σουμπάλ. Μεγάλες δόσεις κάλιου περιέχονται στο αβοκάντο, στις πατάτες, στις μπανάνες, στα όσπρια και στο σπανάκι. Τα αβοκάντο ταιριάζουν σε κάθε γεύμα και περιέχουν υγιή λίπη που σας κρατούν χορτασμένους.

Tζίντζερ

Μια από τις παλαιότερες θεραπείες για τα πάντα, από τα πονεμένα κόκαλα μέχρι τον πονόλαιμο, το τζίντζερ μπορεί επίσης να κάνει θαύματα όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά από ένα πλούσιο γεύμα. «Το τζίντζερ μπορεί να διεγείρει τα υγρά του σώματος που βοηθούν στην πέψη για να μειώσει το φούσκωμα που προκαλείται από τη δυσπεψία», λέει ο Σαμπάλ. Μετά από ένα γεύμα, ρίξτε μερικές φέτες φρέσκου τζίντζερ σε ζεστό νερό και πιείτε το σαν τσάι. Θα είναι ανακουφιστικό.

Τροφές “φάρμακα” που μας κρατούν υγιείς

Πορτοκαλάδες

Έτσι κι αλλιώς πρέπει να εμπλουτίζουμε με ίνες τη διατροφή μας, αλλά ειδικά μετά το φούσκωμα αυτό είναι εντελώς αναγκαίο. Ο Σάμπαλ τόνιζει ότι ένας λόγος για να μένουμε ενυδατωμένοι με υγρά και υδατάνθρακες όπως τα πορτοκάλια είναι ότι το σώμα τείνει να αποθηκεύει νερό όταν βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε, κάτι που με τα πορτοκάλια δεν ισχύει.

Σπαράγγια

Λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τυχόν περίσσεια νερού από το σύστημά σας, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλείται από το νερό που διατηρείται στον οργανισμό σας. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης προβιοτικές ίνες, οι οποίες, σε αντίθεση με τα προβιοτικά που είναι ζωντανά βακτηρίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα, βοηθούν να διατηρούνται τα καλά βακτηρίδια στο έντερο και να διατηρείται σε μια ομαλότητα το πεπτικό σας σύστημα.

Μέντα

Αν αισθάνεστε φουσκώμενοι μετά από ένα γεύμα, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και φτιάξτε ένα τσάι μέντας. «Τα έλαια με μέντα, συμπεριλαμβανομένης της μενθόλης, μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι γαστρεντερικοί σας μύες και να ανακουφίσουν τους σπασμούς που προκαλούν δυσφορία και το στομάχι σας να φουσκώνει», λέει ο Σαμπάλ.

Φασόλια

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν έχετε φουσκώσει με τρόφιμα όπως τα φασόλια και άλλα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η ανακούφιση μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφίμων! Εκθέτοντας τον οργανισμό σας σε αυτά τα τρόφιμα πιο συχνά μπορεί να καταφέρετε να τον εκπαιδεύσετε ώστε να τα αφομοιώνει καλύτερα. Έτσι, αντί να τρώτε φασόλια σπάνια, δοκιμάστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας πιο τακτικά.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και φούσκωμα: Γιατί συμβαίνει και πως θα απαλλαγείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend