Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία Photo by Chander R on Unsplash

Όπως οι πόνοι σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, έτσι και η γαστρεντερική δυσφορία και τα αέρια μπορεί να είναι ένα ανεπιθύμητο -αλλά πολύ κοινό για τους δρομείς και τους αθλητές αθλητάτων αντοχής- σύμπτωμα.

Ωστόσο μια νέα μελέτη πάνω στο ζήτημα δείχνει ότι ένας ορισμένος τύπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει.

Πρόσφατα, η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής και όπως προκύπτει εξέτασε τα σχετικά με την άσκηση θέματα αλλά και τα δυνητικά ευεργετικά αποτελέσματα της δίαιτας με χαμηλούς δείκτες ολιγοσακχαρίτη, δισακχαρίτη, μονοσακχαρίτη και πολυόλες – μια δίαιτα δηλαδή που ονομάζεται FODMAP.

Πέντε ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους τρέχουν

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι το να ακολουθείς μια διατροφή FODMAP είναι ευεργετική για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έτσι, οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν μια τέτοια δίαιτα θα μπορούσε να βοηθήσει και τους αθλητές.

Τι είναι;

Οι δίαιτες FODMAP αποτελούνται από τροφές με υδατάνθρακες βραχείας αλύσου που βρίσκονται σε όσπρια όπως τα ρεβύθια και οι φακές, στο σιτάρι και η σίκαλη, στα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, στα φρούτα όπως το αχλάδι και το μήλο, στα κρεμμύδια, στα καρύδια αλλά και στα τεχνητά γλυκαντικά.

Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες μπορούν να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών πεπτικά προβλήματα που μπορεί να γίνουν χρόνια, όπως το φούσκωμα και οι κράμπες στο στομάχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν 16 εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας ή υψηλής περιεκτικότητας FODMAP για επτά ημέρες, ακολουθούμενη από μια εβδομάδα που μπορούσαν να φάνε ό,τι θέλουν και στη συνέχεια ξανά μία εβδομάδα FODMAP αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή FODMAP σε μικρές ποσότητες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα που έχουν να κάνουν με πεπτικά ζητήματα. Ο Τζάστιν Ρόμπερτς ωστόσο, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγγραφή της μελέτης, τόνισε πως τα ενδεχόμενα οφέλη είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένα.

«Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μειωθεί το φούσκωμα ή οι κράμπες. Σε άλλους η ναυτία. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως το προηγούμενο ιστορικό συμπτωμάτων και τον τύπο της διατροφής», τονίζει ο Ρόμπερτς που τονίζει πως μια διατροφή FODMAP μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο την κοιλιά σας αλλά και τον εγκέφαλό σας!

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν βελτιωμένη αντίληψη της άσκησης, η οποία μπορεί να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης γυμναστικής», ανέφερε στο runnersworld.

Προσέχουμε

Προφανώς, μερικές από τις τροφές που εντάσσονται στην κατηγορία «FODMAP» είναι εξαιρετικά υγιείς, όπως για παράδειγμα το γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά. Υπάρχουν και άλλες που στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έντερό τους, ίσως και να δημιουργούν προβλήματα πριν από προπονήσεις ή αγώνες, όπως για παράδειγμα τα ρεβύθια ή κάποια φρούτα.

Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να τις βγάλουμε από τη ζωή μας, απλώς πρέπει αν προσέχουμε τις ποσότητες για να αποφύγουμε το δυσάρεστο σύμπτωμα του φουσκώματος.

Διαβάστε ακόμα: Οι εννιά μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Previous ArticleNext Article

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Όταν ολοκληρώνετε μια έντονη άσκηση, γνωρίζετε πως έχετε κάψει ένα σημαντικό αριθμό θερμίδων. Αυτό που ωστόσο ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα μετά την άσκηση.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC), και είναι αυτό που γενικά αναφέρεται ως «επίδραση μετάκαυσης».

Δυο πιστοποιημένοι ειδικοί για την αντοχή και την εκγύμναση αναλύουν τα βασικά στοιχεία για το τι είναι πραγματικά το EPOC και τι σημαίνει για τους δρομείς.

Τι είναι λοιπόν το EPOC;

Το EPOC είναι απλά ο τρόπος που το σώμα σας απενεργοποιείται μετά την άσκηση. Τα σώματά μας χρησιμοποιούν οξυγόνο για να παράξουν ενέργεια ενώ ασκούμαστε και όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιείται σε μια άσκηση τόσο και περισσότερες θερμίδες καίγονται.

«Μετά την άσκηση, το σώμα σας χρειάζεται να αποκαταστήσει την ισορροπία των ορμονών του, τα αποθέματα καυσίμων του και τους κατεστραμμένους μυϊκούς ιστούς και τα κύτταρα, ώστε να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση», όπως τονίζει η Τζανέτ Χάμιλτον, ιδιοκτήτρια της Running Strong, μιας εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες καθοδήγησης και αποκατάστασης στους δρομείς. «Το σώμα σας εξαντλεί την ενέργειά του για την επίτευξη ενός στόχου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το σώμα σας να συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης».

Για να καταστεί ευκολότερη η κατανόηση του EPOC, ο ειδικός Πιτ Μακ Καλ συγκρίνει το ανθρώπινο σώμα με ένα αυτοκίνητο: «Αν διανύσετε μια μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητό σας και στη συνέχεια το σβήσετε, δεν θα κρυώσει αυτόματα. Θα εξακολουθήσει εξακολουθεί να είναι ζεστό για αρκετή ώρα. Κάπως έτσι λειτουργεί και το ανθρώπινο σώμα».

Πώς επηρεάζει τους δρομείς το EPOC;

«Όσο πιο έντονη είναι η προπόνησή σας, τόσο περισσότερο και το EPOC που θα έχετε. Αν κάνετε έντονες ασκήσεις ταχύτητας ή αντοχής, θεωρητικά η ενέργεια των μυών σας θα πρέπει να έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος του προγράμματός σας», λέει ο Μακ Καλ.

Φαινόμενο EPOC: Τι είναι και πως επηρεάζει τους δρομείς;

Η ποσότητα των θερμίδων που ο μέσος άνθρωπος καίει μέσω του EPOC είναι πολύ παραπάνω από όσο νομίζετε. «Αν κάνετε μια μέτρια έως σκληρή προπόνηση, το EPOC σας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες και μπορεί αν χάσετε μέχρι και 20 θερμίδες ανά ώρα, δηλαδή περίπου 150 μέχρι 200 θερμίδες συνολικά», τονίζει ο Μακ Καλ ενώ σύμφωνα με μια έρευνα, οι ποδηλάτερς και οι δρομείς που κάνουν υψηλής έντασης προπόνηση καίνε από 45 μέχρι 65 θερμίδες μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά την προπόνηση.

Από την άλλη, η επίδραση του EPOC έπειτα από μια μεγάλη μεν αλλά πιο αργή πορεία δε, δεν είναι τόσο μεγάλη, καθώς δεν έχετε σπαταλήσει όλη την ενέργεια των μυών σας κατά τη διαδρομή.

Συμπερασματικά…

Αν είστε δρομείς, πρέπει να γνωρίζετε όσο περισσότερο υψηλής έντασης είναι οι προπονήσεις που κάνετε σε τακτική βάση, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το EPOC που συντελείται στο σώμα σας. Σε βάθος χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αντοχή, τη δύναμη και την ταχύτητά σας.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το φαινόμενο runger που αντιμετωπίζουν συχνά οι δρομείς;

Πηγή: www.runnersworld.com

3ος Δρόμος Ορεινού Τρεξίματος – Όρος Βέρμιο – Παναγιά Σουμελά

3ος Δρόμος Ορεινού Τρεξίματος - Όρος Βέρμιο - Παναγιά Σουμελά
Η φετινή διοργάνωση αλλάζει!!! Οι επιτυχημένες πρώτες δύο διοργανώσεις έδωσαν το κίνητρο ώστε η τρίτη κατά σειρά να είναι πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης. Στη γνωστή διαδρομή του αγώνα προστέθηκαν άλλα 4 χλμ, έγιναν και οι απαραίτητες διορθώσεις και ο πλέον ο 3ος Δρόμος Ορεινού Τρεξίματος για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού συνολικής απόστασης 17 χλμ. παίρνει σάρκα και οστά.
Σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας, τη τεχνική υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Βέροιας και την αμέριστη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και του Σωματείου Παναγία Σουμελά, την Κυριακή 17 Μαίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. θα διεξαχθεί ο 3ος Δρόμος Ορεινού Τρεξίματος Μνήμης και Θυσίας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, συνολικής απόστασης 17χλμ.
Επίσης θα διεξαχθούν οι παράλληλοι δρόμοι παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείων, καθώς και ο Περιπατητικός δρόμος των 5χλμ.
Τόπος διεξαγωγής: Όρος Βέρμιο σε δασική έκταση γύρω από την Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά.
Η σχετική προκήρυξη θα ακολουθήσει προσεχώς
x

Send this to a friend