Οι εννιά μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Οι εννιά μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Διαβάζουμε συνεχώς τι προϊόντα πρέπει να καταναλώνουμε όταν αθλούμαστε, ωστόσο, από όλα αυτά ίσως πρέπει να κρατάμε τα μισά και κυρίως να φιλτράρουμε.Διότι το παγκόσμιο μάρκετινγκ είναι τέτοιο που μας παρασύρει σε επιλογές που όχι μόνο δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά κάνουν και κακό στην τσέπη μας.

Ας δούμε μερικούς από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους:

Μην τρώτε ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την έντονη άσκηση αντοχής. Δεκάδες και δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με απλή ζάχαρη μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη και βελτιώνουν την απόδοση στις προπονήσεις και τους αγώνες που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

Μάλιστα η ζάχαρη δεν παχαίνει περισσότερο από τους άλλους υδατάνθρακες αφού περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Παρά αυτό το βουνό των αποδείξεων, πολλοί δρομείς εξακολουθούν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα αθλητικά ποτά και τζελ ενέργειας που περιέχουν απλά σάκχαρα, επειδή έχουν συνηθίσει να σκεφτόμαστε τη ζάχαρη ως “κακή”. Στη σωστή ποσότητα, η ζάχαρη είναι σούπερ! Οι υπερβολές την κάνουν κακή. Γι αυτό και πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις έτοιμες τροφές και τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί ποτέ δεν ξέρετε ακριβώς πόση έχει χρησιμοποιηθεί.

Η αναλογία στα γεύματα

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι λένε ότι οι μερίδες φαγητού για όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής είναι 60% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνες και 20% λίπος. Υπάρχουν και άλλοι που βάζουν τα ποσοστά σε 40%, 30%, 30% αντίστοιχα. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Στην πραγματικότητα καμία αναλογία δεν είναι δεδομένο ότι κάνει δουλειά για τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε πιο απλά. Ο μέσος ερασιτέχνης δρομέας, χρειάζεται περίπου 2 με 2,5 γραμμάρια υδατάνθρακα την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ σύνθετα.

Οπωσδήποτε υδατανθράκωση!

Είναι γνωστό ότι η φόρτωση του οργανισμού με υδατάνθρακες τις ημέρες πριν από τον αγώνα, είναι μια… τελετουργική διαδικασία για τους δρομείς που αυξάνουν τις ποσότητες μακαρονιού και ρυζιού. Είναι, όμως, απαραίτητο; Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει τεράστια επίδραση στον οργανισμό αυτή η διαδικασία, μιας και η ενέργεια διαρκεί για τα πρώτα 90 λεπτά! Περισσότερο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα και όχι πριν. Αν, ωστόσο, νομίζεται ότι σας κάνει καλό, κάντε το έστω και για ψυχολογικούς λόγους. Τα μακαρόνια και το ρύζι εξάλλου είναι καλές τροφές για το έντερο και θα σας κάνουν τουλάχιστον να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.

Να πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε

Μια ολόκληρη γενιά αθλητών έχει μεγαλώσει με τη συμβουλή να πίνει νερό κατά τη διάρκεια των αγώνων ακόμα και όταν δεν διψάει. Και αυτό διότι αν επέλθει αφυδάτωση, τότε μειώνεται η απόδοση και έρχεται η κόπωση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, ωστόσο, πραγματικότητα είναι επίσης ότι όταν δεν διψάς, δεν υπάρχει λόγος να πίνεις νερό, διότι και αυτό είναι αντιπαραγωγικό για τον οργανισμό. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες οι δρομείς αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κίνδυνο αφυδάτωσης όταν πίνουν νερό αν διψούν. Πάρτε, λοιπόν, το μπουκαλάκι από τον ανεφοδιασμό, αλλά μην πιείτε αν δεν διψάτε. Κρατήστε το για μετά.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

Τα λιπαρά αυξάνουν την αντοχή σας

Είναι μια δημοφιλής τάση μεταξύ των αθλητών. Να καταναλώνουν τροφές με υψηλά λιπαρά για να γεμίζουν τις αποθήκες καύσιμου του οργανισμού, προκειμένου αυτός να μην τραβάει ενέργεια από τις αποθήκες γλυκογόνου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία επίδραση στην απόδοση.

Η αφυδάτωση προκαλεί κράμπες

Η θεωρία ότι η αφυδάτωση προκαλεί τις κράμπες που μπορεί να πάθουμε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο έρευνας που έγινε πριν από έναν… αιώνα. Πάνω σε αυτή την έρευνες στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία ενυδάτωσης, ισοτονικών ποτών και βιταμινών που δεν αφήνει εύκολα τον μύθο να γκρεμιστεί.

Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα σύμπτωμα ενός τύπου νευρομυϊκής κόπωσης που προκαλείται από ασυνήθιστη άσκηση (αυτός είναι ο λόγος που οι μυϊκές κράμπες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε αγώνες) και εμφανίζεται σε αθλητές που έχουν κάποιο είδος έμφυτης ευαισθησίας. Υπάρχει μόνο μία μελέτη που έχει καταφέρει να συνδέσει το νάτριο με τις κράμπες. Όλα τα υπόλοιπα απλώς συνεχίζουν να συντηρούν το μύθο…

Όλα τα ισοτονικά ποτά είναι ίδια

Τα ισοτονικά ποτά όλων των εταιριών σε γενικές γραμμές έχουν την ίδια φόρμουλα, ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που ίσως να κάνει τελικά και τη διαφορά για τους δρομείς, αφού έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα ισοτονικά που περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στην αντοχή, όσο και στις μυϊκές βλάβες. Το κακό είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία αθλητών στους οποίους προκαλούνται στομαχικές διαταραχές όταν λαμβάνουν πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της άθλησης και αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρίες αποφεύγουν την μεγάλη παραγωγή τους.

Οι δρομείς πρέπει να τρώνε όπως εκείνοι που δεν τρέχουν

Αυτό και αν είναι μύθος. Έχει αποδειχθεί από δεκάδες έρευνες ότι όποιος τρέχει ή κάνει αεροβική άσκηση μετριάζει σε μεγάλο ποσοστό τις αρνητικές συνέπειες που έχουν τα… junk food στον οργανισμό. Κάτι που σημαίνει ότι ένας δρομέας δικαιούται πολύ περισσότερο να φάει κάτι παραπάνω, από ότι εκείνος που κάθεται βουλιαγμένος στον καναπέ του. Εντάξει, ας μην κάνουμε και την τέλεια δίαιτα. Άλλωστε οι χαρές τις ζωής είναι λίγες.

Τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο σε αθλητές αντοχής. Μερικα από αυτά υποστηρίζονται από λίγες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει ποτέ αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας. Αντίθετα άλλες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος. Οι περισσότεροι από τους καλύτερους δρομείς του κόσμου δεν καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής.

Διαβάστε ακόμα: 10 «χρυσές» συμβουλές για το τρέξιμο που βελτιώνουν τη ζωή σου!

Με πληροφορίες από το: running.competitor.com

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πόσα κιλά απέχω από ένα «φυσιολογικό» σωματικό βάρος;

Πάρης Παπαχρήστος (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc)*

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν είναι ενδεικτικός της επιμέρους σωματικής σύστασης και κατανομής των συστατικών του σώματος.

Για παράδειγμα εάν κάποιος γυμνάζεται και είναι μυώδης ο ΔΜΣ είναι δυνατόν να υπερεκτιμά το σωματικό λίπος ενώ εάν υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας είναι δυνατόν ο ΔΜΣ να υποεκτιμά το σωματικό λίπος. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς παρουσιάζονται διαφορές στις τιμές του χωρίς να υπάρχει ένδειξη νοσηρότητας όπως συμβαίνει στους ενήλικες.

Πάμε να δούμε μαζί πως θα βρεις τα κιλά που σε “χωρίζουν” από ένα φυσιολογικό ΔΜΣ σε 4 απλά βήματα μαζί με ένα παράδειγμα.

Κάνεις δίαιτα; Μη μετράς κιλά, μέτρα πόντους!

Βήμα 1: Βρες ένα κομπιουτεράκι, εάν δεν έχεις πρόχειρο χρησιμοποίησε ένα από το ίντερνετ

Βήμα 2: Γράψε το ύψος σου και πολλαπλασίασε το με τον ίδιο αριθμό (ή αλλιώς ύψωσε το στο τετράγωνο)

Παράδειγμα: Για ύψος 1,80 m και 92 κιλά θα κάνουμε 1,80*1,80= 3,24 m2

Βήμα 3: Πολλαπλασίασε τον αριθμό που προέκυψε με το νούμερο 18,5 Kg/m2 εάν είσαι λιποβαρής ή το νούμερο 24,9 Kg/m2 εάν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

Παράδειγμα: Εφόσον με αυτά τα κιλά είσαι υπέρβαρος 3,24* 24,9= 80,7 Kg

Βήμα 4: Αν είσαι λιποβαρής αφαίρεσε τα κιλά σου από αυτό τον αριθμό ενώ αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αφαίρεσε αυτό τον αριθμό από τα κιλά σου.

Αυτό ήταν! Τα κιλά που απέχεις από ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος σύμφωνα με τον ΔΜΣ βρίσκονται μπροστά στην οθόνη σου.

Παράδειγμα: 92-80,7= 11,3 κιλά θα έπρεπε να χάσεις για το συγκεκριμένο ύψος και βάρος του παραδείγματος ώστε να ανήκεις στην ομάδα φυσιολογικού ΔΜΣ.

Έχε Υπόψη σου

Αυτά τα κιλά σε κατατάσσουν οριακά στον φυσιολογικό ΔΜΣ. Ιδανικά θα θέλαμε να μειώσεις ή να προσθέσεις λίγα περισσότερα ώστε να μην κινδυνεύεις να μεταβείς και πάλι σε άλλη κατηγορία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η μεθοδολογία που εφαρμόζω στο γραφείο περιλαμβάνει τόσο τη ρύθμιση του ενεργειακού σου ισοζυγίου, όσο και τη διατροφική σου εκπαίδευση.

Τι άλλο μπορώ να κάνω εκτός από το ΔΜΣ για να καταλάβω εάν το βάρος μου είναι υγιές;

Αρχικά, μπορείς να μετρήσεις την περίμετρο της μέσης σου! Η Περίμετρος Μέσης (ΠΜ) σε συνδυασμό με το ΔΜΣ, σου προσφέρει ένα χρήσιμο στοιχείο που συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο υγείας που διατρέχεις εξαιτίας της παχυσαρκίας. Όταν η ΠΜ ξεπερνά τα 102 εκ. στους άνδρες και τα 88 εκ. στις γυναίκες τότε υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές στην υγεία σου όπως η εμφάνιση διαβήτη, τα καρδιολογικά προβλήματα και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως ένας πολύ αυξημένος ΔΜΣ σε συνδυασμό με μία εκτός ορίου τιμή ΠΜ αποτελεί ένα δυνατό “καμπανάκι” για να βελτιώσεις το σώμα σου. Εάν βέβαια, τα αποτελέσματα μέτρησης σε οδηγούν κάτω από αυτές τις τιμές, δε χρειάζεται να ανησυχείς για την παχυσαρκία και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν.

Πόσα κιλά πρέπει να χάσω;

Πολύ χρήσιμη θα ήταν και μία λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση είναι μια διαδικασία που θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τη σύσταση του σώματός σου, δηλαδή των συστατικών που το συνθέτουν: της λιπώδους και της άλιπης μάζας (μυϊκή μάζα, υγρά, οστά). Με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία του σήμερα, υπάρχει και η δυνατότητα να αξιολογήσουμε και την κατανομή που έχει το λίπος στο σώμα σου, δηλαδή πόσο λίπος έχεις στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια. Έτσι θα έχεις μια συνολική εικόνα για το σώμα σου και θα βρίσκεσαι σε θέση να καταλάβεις ποιες αλλαγές είναι καλό να γίνουν.

Με καλύπτει μόνο ο ΔΜΣ;

Όχι! Παρόλο που ο ΔΜΣ είναι ο πιο διαδεδομένος δείκτης αξιολόγησης του σωματικού σου βάρους, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ένδειξη.

Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που μπορείς να κάνεις και να γνωρίζεις για να κατανοήσεις ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα σου. Επίσης υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που δε καλύπτει ή ακόμη και καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένα άτομο όπως π.χ. η αυξημένη κατακράτηση υγρών. Παρόλα αυτά, είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης καθώς με λίγα και απλά στοιχεία σού παρέχει μια πρώτη εκτίμηση.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που έχασες

Πηγή: www.diaitologos.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Tροφές που είναι “αθάνατες” στο χρόνο

Tροφές που είναι "αθάνατες" στο χρόνο

Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται “αθάνατες”, με την έννοια ότι διατηρούν τις θρεπτικές τους αξίες και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου, στις οποίες η ημερομηνία λήξης είναι απλά… ένας αριθμός.

Αντίστοιχα, δεν αλλοιώνεται η εμφάνισή τους. Ποιες είναι μερικές από αυτές;

Μέλι

Αυτή η τόσο θρεπτική γλυκιά τροφή δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρότι μπορεί να αλλάξει χρώμα ή να κρυσταλλώσει. Αν συμβεί το δεύτερο, βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί και το μέλι σας θα αποκτήσει πάλι τη χαρακτηριστική ρευστή μορφή του.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένα παραδοσιακό συντηρητικό. Αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα δεν χαλάει, εκτός κι αν εκτεθεί σε υγρασία που τότε πετρώνει. Για να μη συμβεί αυτό διατηρείτε πάντα τη ζάχαρη σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.

Αλάτι

Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, έτσι και το αλάτι είναι ένα ισχυρό συντηρητικό και δεν χάνει ποτέ τη “νόστιμη” γεύση του.

Ρύζι

Το ρύζι ανήκει κι αυτό στα τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης. Αν δεν το… επισκεφθούν ζωύφια, το ρύζι, οποιαδήποτε ποικιλία κι αν έχετε εκτός από το καστανό, είναι ένα προϊόν που δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Οινοπνευματώδη

Με εξαίρεση το κρασί και τη μπύρα, τα “βαριά” οινοπνευματώδη ποτά δεν αλλοιώνονται και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Βασική προϋπόθεση είναι να μην τα βλέπει ήλιος και να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος.

Καλαμποκάλευρο

Σφραγισμένο σε δοχείο και αποθηκευμένο σε ξηρό και δροσερό μέρος, π.χ. στο κάτω μέρος του ψυγείου, το καλαμποκάλευρο μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια αναλλοίωτο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend