Οι μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Οι εννιά μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι για όσους τρέχουν

Διαβάζουμε συνεχώς τι προϊόντα πρέπει να καταναλώνουμε όταν αθλούμαστε, ωστόσο, από όλα αυτά ίσως πρέπει να κρατάμε τα μισά και κυρίως να φιλτράρουμε. Διότι το παγκόσμιο μάρκετινγκ είναι τέτοιο που μας παρασύρει σε επιλογές που όχι μόνο δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά κάνουν και κακό στην τσέπη μας.

Ας δούμε μερικούς από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους:

Μην τρώτε ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την έντονη άσκηση αντοχής. Δεκάδες και δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με απλή ζάχαρη μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη και βελτιώνουν την απόδοση στις προπονήσεις και τους αγώνες που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

Μάλιστα η ζάχαρη δεν παχαίνει περισσότερο από τους άλλους υδατάνθρακες αφού περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Παρά αυτό το βουνό των αποδείξεων, πολλοί δρομείς εξακολουθούν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα αθλητικά ποτά και τζελ ενέργειας που περιέχουν απλά σάκχαρα, επειδή έχουν συνηθίσει να σκεφτόμαστε τη ζάχαρη ως “κακή”. Στη σωστή ποσότητα, η ζάχαρη είναι σούπερ! Οι υπερβολές την κάνουν κακή. Γι αυτό και πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τις έτοιμες τροφές και τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί ποτέ δεν ξέρετε ακριβώς πόση έχει χρησιμοποιηθεί.

“Υγιεινά” προϊόντα που πρέπει να προσέχετε λόγω της ζάχαρης

Η αναλογία στα γεύματα

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι λένε ότι οι μερίδες φαγητού για όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής είναι 60% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνες και 20% λίπος. Υπάρχουν και άλλοι που βάζουν τα ποσοστά σε 40%, 30%, 30% αντίστοιχα. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Στην πραγματικότητα καμία αναλογία δεν είναι δεδομένο ότι κάνει δουλειά για τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε πιο απλά. Ο μέσος ερασιτέχνης δρομέας, χρειάζεται περίπου 2 με 2,5 γραμμάρια υδατάνθρακα την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ σύνθετα.

Οπωσδήποτε υδατανθράκωση!

Είναι γνωστό ότι η φόρτωση του οργανισμού με υδατάνθρακες τις ημέρες πριν από τον αγώνα, είναι μια… τελετουργική διαδικασία για τους δρομείς που αυξάνουν τις ποσότητες μακαρονιού και ρυζιού. Είναι, όμως, απαραίτητο; Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει τεράστια επίδραση στον οργανισμό αυτή η διαδικασία, μιας και η ενέργεια διαρκεί για τα πρώτα 90 λεπτά! Περισσότερο σημαντικοί είναι οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα και όχι πριν. Αν, ωστόσο, νομίζεται ότι σας κάνει καλό, κάντε το έστω και για ψυχολογικούς λόγους. Τα μακαρόνια και το ρύζι εξάλλου είναι καλές τροφές για το έντερο και θα σας κάνουν τουλάχιστον να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.

Να πίνετε νερό ακόμα και όταν δεν διψάτε

Μια ολόκληρη γενιά αθλητών έχει μεγαλώσει με τη συμβουλή να πίνει νερό κατά τη διάρκεια των αγώνων ακόμα και όταν δεν διψάει. Και αυτό διότι αν επέλθει αφυδάτωση, τότε μειώνεται η απόδοση και έρχεται η κόπωση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, ωστόσο, πραγματικότητα είναι επίσης ότι όταν δεν διψάς, δεν υπάρχει λόγος να πίνεις νερό, διότι και αυτό είναι αντιπαραγωγικό για τον οργανισμό. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες οι δρομείς αντιμετωπίζουν καλύτερα τον κίνδυνο αφυδάτωσης όταν πίνουν νερό αν διψούν. Πάρτε, λοιπόν, το μπουκαλάκι από τον ανεφοδιασμό, αλλά μην πιείτε αν δεν διψάτε. Κρατήστε το για μετά.

Πόσο νερό χρειάζονται την ημέρα οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες;

Τα λιπαρά αυξάνουν την αντοχή σας

Είναι μια δημοφιλής τάση μεταξύ των αθλητών. Να καταναλώνουν τροφές με υψηλά λιπαρά για να γεμίζουν τις αποθήκες καύσιμου του οργανισμού, προκειμένου αυτός να μην τραβάει ενέργεια από τις αποθήκες γλυκογόνου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία επίδραση στην απόδοση.

Η αφυδάτωση προκαλεί κράμπες

Η θεωρία ότι η αφυδάτωση προκαλεί τις κράμπες που μπορεί να πάθουμε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο έρευνας που έγινε πριν από έναν… αιώνα. Πάνω σε αυτή την έρευνες στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία ενυδάτωσης, ισοτονικών ποτών και βιταμινών που δεν αφήνει εύκολα τον μύθο να γκρεμιστεί.

Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα σύμπτωμα ενός τύπου νευρομυϊκής κόπωσης που προκαλείται από ασυνήθιστη άσκηση (αυτός είναι ο λόγος που οι μυϊκές κράμπες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε αγώνες) και εμφανίζεται σε αθλητές που έχουν κάποιο είδος έμφυτης ευαισθησίας. Υπάρχει μόνο μία μελέτη που έχει καταφέρει να συνδέσει το νάτριο με τις κράμπες. Όλα τα υπόλοιπα απλώς συνεχίζουν να συντηρούν το μύθο…

Όλα τα ισοτονικά ποτά είναι ίδια

Τα ισοτονικά ποτά όλων των εταιριών σε γενικές γραμμές έχουν την ίδια φόρμουλα, ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά που ίσως να κάνει τελικά και τη διαφορά για τους δρομείς, αφού έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα ισοτονικά που περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, έχουν καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στην αντοχή, όσο και στις μυϊκές βλάβες. Το κακό είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία αθλητών στους οποίους προκαλούνται στομαχικές διαταραχές όταν λαμβάνουν πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της άθλησης και αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρίες αποφεύγουν την μεγάλη παραγωγή τους.

Τα πάντα για τα ισοτονικά ποτά και πως θα φτιάξετε το δικό σας!

Οι δρομείς πρέπει να τρώνε όπως εκείνοι που δεν τρέχουν

Αυτό και αν είναι μύθος. Έχει αποδειχθεί από δεκάδες έρευνες ότι όποιος τρέχει ή κάνει αεροβική άσκηση μετριάζει σε μεγάλο ποσοστό τις αρνητικές συνέπειες που έχουν τα… junk food στον οργανισμό. Κάτι που σημαίνει ότι ένας δρομέας δικαιούται πολύ περισσότερο να φάει κάτι παραπάνω, από ότι εκείνος που κάθεται βουλιαγμένος στον καναπέ του. Εντάξει, ας μην κάνουμε και την τέλεια δίαιτα. Άλλωστε οι χαρές τις ζωής είναι λίγες.

Τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο σε αθλητές αντοχής. Μερικα από αυτά υποστηρίζονται από λίγες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν έχει ποτέ αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας. Αντίθετα άλλες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος. Οι περισσότεροι από τους καλύτερους δρομείς του κόσμου δεν καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής.

Διαβάστε ακόμα: 10 «χρυσές» συμβουλές για το τρέξιμο που βελτιώνουν τη ζωή σου!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι βασικές αρχές για να κάνεις την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα το άτομο που θα ρωτήσεις. Ιδανικά, η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κλινικών καταστάσεων, όπως δυσκοιλιότητα, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία κλπ.

Αν και υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω – καινούριες υπερτροφές, καινούριες δίαιτες, καινούρια tips- η υγιεινή διατροφή δεν είναι  τόσο περίπλοκη, όσο φαντάζει. Είναι απολύτως δυνατό να τρέφεσαι σωστά, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου τροφές που όντως απολαμβάνεις. Στο κάτω κάτω το φαγητό είναι το καύσιμο μας και θα έπρεπε να μας δημιουργεί απόλαυση και όχι φόβο.

Αρκεί, λοιπόν, να βρεις τη μορφή της υγιεινής διατροφής που εξυπηρετεί καλύτερα εσένα και το σώμα σου.

Όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή γίνεται επικίνδυνη εμμονή

Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή; 

‘Όπως είπαμε, η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού υπό τη μορφή θερμίδων. Κάθε σώμα έχει έναν αριθμό θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά για να εκτελέσει όλες τις ζωτικές λειτουργίες. Αν βρισκόμαστε σε συνεχές μεγάλο θερμιδικό έλλειμμα ή αν η διατροφή μας είναι φτωχή σε κάποιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, τότε επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Ομοίως, αν βρισκόμαστε σε θερμιδικό πλεόνασμα, το σωματικό μας βάρος αυξάνεται. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπως και καρδιαγγειακά, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα.

Επίσης, η ποιότητα της διατροφής μας δεν επηρεάζει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και τη ψυχική μας υγεία.

Χρειάζεται να ακολουθώ μια συγκεκριμένη διατροφή για να τρέφομαι υγιεινά;

Φυσικά και όχι. Αυτό, όμως δε σημαίνει ότι μερικά διατροφικά μοτίβα μπορούν να φανούν απολύτως χρήσιμα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται καλύτερα αν ακολουθεί μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, ενώ άλλος μπορεί να βρει το ευ ζην του με μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Γενικά, η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με δίαιτες ή αυστηρούς κανόνες. Έχει να κάνει με το να κάνουμε προτεραιότητα μας τη θρέψη του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συμβουλές υγιεινής διατροφής που καταρρίπτονται καθημερινά!

Το αλφάβητο της υγιεινής διατροφής 

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις γιατί η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, ας δούμε και τις βασικές αρχές της.

Επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών 

  • Η υγιεινή διατροφή λαμβάνει υπόψιν της τις θερμίδες, αλλά δεν τις έχει ως προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι τα θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλες οι τροφές έχουν θερμίδες, αλλά δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προτίμησε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως πχ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, λιπαρά ψάρια και αυγά.

Ποικιλία

  • Ένας άλλος παράγοντας της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία. Μια πολυποίκιλη διατροφή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος και προστατεύει από τα χρόνια νοσήματα.

Ισορροπία στο πιάτο 

  • Τα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Κάθε κύριο γεύμα οφείλει να έχει και από τα τρία για να θεωρηθεί ένα πιάτο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο.

Όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα 

  • Ένας από τους καλύτερους τρόπους να τρέφεσαι καλύτερα είναι να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα, φυσικά, αλλά το να τα περιορίσεις σε σημαντικό βαθμό θα κάνει τη διαφορά στον οργανισμό σου.

Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή, οι μικρές αλλαγές που οδηγούν σε μια διατροφική ισορροπία είναι το κλειδί. Η υγιεινή διατροφή είναι διαφορετική για τον καθένα, πειραματίσου και βρες τους συνδυασμούς και τις γεύσεις που σου ταιριάζουν καλύτερα.

Μπορείς πάντα  να συμβουλευτείς έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος για να σε καθοδηγήσει στο ταξίδι σου.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ισοδύναμα τρόφιμα: Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις τις τροφές που… βαριέσαι

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Πολλές φορές δέχομαι καθημερινά την ερώτηση: Mε τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το ψωμί, τα δύο μπιφτέκια, το κοτόπουλο;

Γι΄αυτό και σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα άρθρο που αφορά τα ισοδύναμα τροφίμων, που για τους διαιτολόγους είναι η… βίβλος που χρησιμοποιούν καθημερινά όταν καταρτίζουν πλάνα διατροφής.

Συναντώ συχνά τη σύγχυση των ισοδυνάμων τροφίμων με τις μερίδες ή τον τρόπο συνδέονται με τις θερμίδες του εκάστοτε τροφίμου. Αυτά θα προσπαθήσω να σας ξεκαθαρίσω όσο γίνεται πιο απλά και με παραδέιγματα.

Τι είναι τα Ισοδύναμα Τροφίμων;

Τα ισοδυνάμα τροφίμων ομαδοποιούν τα τρόφιμα σε 6 κατηγορίες. Τα τρόφιμα που ανήκουν σε κάθε ομάδα έχουν τις ίδιες αναλογίες σε μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) που περιέχουν και θερμίδες. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν από άλλα τρόφιμα της ίδιας ομάδας χωρίς να αλλάξει η περιεκτικότητα στα θερμιδογόνα συστατικά και να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή.

1 ποτήρι γάλα (240ml) είναι «ισοδύναμο» με ένα κεσεδάκι γιαούρτι (180γρ) γιατί περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών. Άρα, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν μεταξύ τους

Ποια η διαφορά των ισοδυνάμων τροφίμων από τις μερίδες;

Ως μερίδα τροφίμου από κάθε ομάδα θεωρούμε μια συγκεκριμένη ποσότητα. Ωστόσο, το ισοδύναμο δεν ταυτίζεται πάντα με τη μερίδα του τροφίμου. Για παράδειγμα, θεωρώντας ως 1 μερίδα γάλακτος το 1 φλιτζάνι 240 ml  αυτό αποτελεί το 1 ισοδύναμο γάλακτος και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα γαλακτοκομικά παρόμοιας σύστασης. Αντίθετα, ως 1 ισοδύναμο κρέατος ορίζονται τα 30γρ, ποσότητα που δεν αντιστοιχεί στη μερίδα!

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τα ισοδύναμα τροφίμων;

Όταν ακολουθείς ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, είναι εύκολο να αξιοποιήσεις τους παρακάτω πίνακες για να αντικαταστήσεις τρόφιμα με κάποια άλλα, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν και θερμίδες. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θα σε δυσκολέψουν, όπως τα σύνθετα φαγητά π.χ. παστίτσιο, πίτσα με τι να τα αντικαταστήσεις, ωστόσο με μια μικρή καθοδήγηση από ένα διαιτολόγο, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις έπειτα και από μόνος σου.

Για να σε βοηθήσω θα σου δώσω μερικά παραδείγματα ισοδυνάμων!

Γαλακτοκομικά
1 ποτήρι γάλα (240ml) είναι ισοδύναμο με: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (180γρ)
1 φλιτζάνι κεφίρ (240ml)
1 φλιτζάνι γάλα σόγιας αποβουτυρωμένο (240ml)

Όσον αφορά τα λαχανικά εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς ένα ισοδύναμο λαχανικών ισούται είτε με 1 φλιτζάνι ωμά είτε με μισό (1/2) φλιτζάνι βραστά λαχανικά.

Έτσι για παράδειγμα:

Λαχανικά
1 φλιτζάνι τομάτα ισοδυναμεί με: 1 φλιτζάνι λάχανο
1 φλιτζάνι μαρούλι
½ φλιτζάνι χόρτα βραστά
½ φλιτάζνι κολοκυθάκια βραστά
½ φλιτζάνι κουνουπίδι βραστό
½ φλιτζάνι μπρόκολο βραστό
½ φλιτζάνι μελιτζάνες βραστές
½ φλιτζάνι μπάμιες βραστές

Αν μιλήσουμε για τα φρούτα θα σου έλεγα πώς ως 1 φρούτο ορίζουμε ό,τι χωράει στην παλάμη, μας με πιο απλά λόγια. Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο ισοδυνάμων μπορείς να δεις τα παραδείγματα που ακολουθούν:

Φρούτα
1 μέτριο μήλο ισοδυναμεί με: 1 μεγάλο ακτινίδιο
¾ του φλιτζανιού ανανά
1 μέτριο αχλάδι
4 μέτρια βερίκοκα
4 αποξηραμένα βερίκοκα
2 φρέσκα δαμάσκηνα
3 αποξηραμένα δαμάσκηνα
½ μπανανα
2 σύκα αποξηραμένα
17 ρόγες σταφύλι
12 κεράσια
1 και ¼ φλιτζάνι φράουλες

1 φρούτο ισούται με ½ φλιτζάνι χυμού

Ωστόσο, αναέμσα σε αυτά τα 2 θα σου πρότεινα να καταναλώσεις ολόκληρο το φρούτο καθώς έτσι θα λάβεις και τις φυτικές ίνες που θα σε κρατήσουν χορτάτο για μεγαλύετρο χρονικό διάστημα.

Ας περάσουμε τώρα στο άμυλο, όπου ως άμυλο, ενοούμε το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά κτλπ.

Αμυλούχα τρόφιμα
1 φέτα ψωμί (30γρ) ισοδυναμεί με: ½ κουλούρι στρογγυλό
5 κράκερς
4 κριτσίνια (10 εκατοστών)
1 φλιτζάνι κρουτόν
½ πίτα αλλάδωτη
½  τορτίγια
½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού
½ φλιτζάνι όσπρια μαγειρεμένα, στραγγισμένα
½ πατατα
1/3 του φλιτζανιού ρίζι μαγειρεμένο
½ πατάτα

Αν μιλήσουμε για το κρέας επειδή εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα θα σου έδινα την εξής απλή συμβουλή:

Αντικατέστησε το λευκό κρέας με λευκό κρέας στην ίδια ποσότητα π.χ. κοτόπουλο με ψάρι και το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρέας π.χ. χοιρινό με αρνί ή μοσχάρι στην ίδια ποσότητα

Να θυμάσαι! Σ ένα διαιτολόγιο το τυρί θεωρείται ισοδύναμο κρέατος. Έτσι, τα μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί, μπορούν να γίνουν μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας κιμά.

Για το τέλος άφησα τα ισοδύναμα λίπους. Εδώ ισχύουν τα εξής:

Λιπαρά
1 κ. του γλυκού ελαιόλαδο ισοδυναμεί με: 6 αμύγδαλα
10 μικρές ή 5 μεγάλες ελιές
6 κάσιους
2 κ. του γλυκού ταχίνι
1 κ. του γλυκού μαργαρίνη
2 ολόκληρα καρύδια

Τι δεν μπορώ να κάνω γνωρίζοντας τα ισοδύναμα τροφίμων;

Δε δείχνει δυστυχώς ακριβώς τη θρεπτική αξία του κάθε τροφίμου, για παράδειγμα για να μάθουμε πόσο ασβέστιο περιέχει ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά θα πρέπει να ανατρέξουμε στους πίνακες τροφίμων.  Όμως παρόλα αυτά θεωρείται μια πρακτική και γρήγορη μέθοδος που εφαρμόζεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, διότι βοηθάει στον υπολογισμό των υδατανθράκων της διατροφής τους, των λιπιδίων και των θερμίδων που λαμβάνουν. Επίσης μπορούν να μετρούν και τις πρωτεΐνες, απαραίτητη γνώση για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζουν και νεφροπάθεια.

Διαβάστε ακόμα: Μικρές αντικαταστάσεις τροφίμων… για μεγάλα οφέλη!


*Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend