Τα πάντα για τα ισοτονικά ποτά και πως θα φτιάξετε το δικό σας!

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου* 

Ισοτονικό είναι ένα διάλυμα ή ποτό του οποίου η ωσμωτικότητα (ωσμωτική πίεση) είναι ίδια με αυτή του αίματος ή πολύ πιο απλά ισοτονικά ποτά είναι αυτά τα που λόγω της συγκεντρώσεως των συστατικών που περιέχουν απορροφώνται ταχύτατα από το έντερό μας στο αίμα μας. Με την ίδια λογική ένα ποτό μπορεί να γίνει υποτονικό ή υπερτονικό αναλόγως την συγκέντρωση των ουσιών που εμπεριέχει.

Τι είναι τα ισοτονικά ποτά

Μιλώντας για ισοτονικά ποτά ή αθλητικά ποτά αναφερόμαστε σε υγρά διαλύματα τα οποία χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό στην προαγωνιστική, στην αγωνιστική καθώς και στην μεταγωνιστική περίοδο ενός αθλητή. Η χρησιμότητα τους έγκειται στο ότι τα ποτά αυτά (πρέπει να) είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν της ανάγκες ενυδάτωσης ενός αθλητή, καθώς και να παρέχουν ενέργεια στο σώμα του για την μείωση της εμφάνισης της κόπωσης και την αύξηση της επίδοσής του.

Τι περιέχουν 

Εκτός από κάποια βασικά συστατικά που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ποτά υπάρχουν κάποια που περιέχουν πολλά υποσχόμενες ουσίες…

Άλλα περιέχουν, καφεΐνη, άλλα ταυρίνη, άλλα quarana, άλλα ινοσιτόλη, άλλα περιέχουν όλα τα προηγούμενα μαζί!

Όμως οι υπερβολές είναι φτιαγμένες για τους ανθρώπους και είναι αυτές που θα ελκύσουν το μάτι, άσχετα αν θα ενισχύσουν την αθλητική απόδοση.

Πρέπει όλοι να παίρνουμε τα ίδια ισοτονικά ροφήματα; Φτάνουμε σε μια ερώτηση που η απάντησή της έχει πολλά σκέλη.

Ας αναρωτηθούμε αρχικά αν α) ένα Χ ισοτονικό ποτό κάνει για έναν άνδρα όσο για μια γυναίκα, β) για έναν μαραθωνοδρόμο όσο και για έναν μπασκετμπολίστα, γ) για έναν κολυμβητή 100 μέτρων όσο και για έναν κολυμβητή 20 χιλιομέτρων, δ) για έναν δρομέα σε ψυχρό κλίμα όσο για έναν δρομέα σε ζεστό κλίμα και αυξημένη υγρασία, ε) για έναν έφηβο αθλητή όσο για έναν ενήλικα, κ.ο.κ

Υποτονικά, ισοτονικά και υπερτονικά ποτά: Ποια είναι η διαφορά τους;

Η απάντηση είναι όχι!

Τίποτα δεν είναι για όλους! Χρειάζεται εξατομίκευση, αξιολόγηση, ανάλυση και γνώση.

Τι πρέπει να έχει ένα ισοτονικό ποτό

Όπως έχει φανεί από μελέτες, για να προαχθεί η ενυδάτωση και να παραγκωνιστεί η κόπωση, το ισοτονικό μας ποτό πρέπει να περιέχει εκτός από νερό, υδατάνθρακες (σουκρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνες ή και συνδυασμούς αυτών) και νάτριο με την μορφή του αλατιού (Maughan 1994).

Το νάτριο θα ενεργοποιήσει την απορρόφηση σακχάρων και νερού από το έντερο και θα βοηθήσει στην ενυδάτωση αυξάνοντας τα εξωκυτταρικά υγρά. Επίσης το νάτριο καθυστερεί την μείωση της δίψας που οδηγεί στην πρόωρη παύση κατανάλωσης υγρών.

Οι ποσότητες του αλατιού και του υδατάνθρακα ποικίλουν αναλόγως το άθλημα, την έντασή του και την διάρκειά του. Συνίστανται 0,5-0,7gr νατρίου ανά λίτρο υγρού. Μεγάλες ποσότητες νατρίου καθώς και υδατάνθρακα μπορεί να μην απορροφώνται σωστά ή να δημιουργήσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Η γεύση και η σωστή θερμοκρασία παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Έχει φανεί ότι υγρά σε θερμοκρασίες 15-22°C έχουν καλύτερη απορροφητικότητα προσδίδοντας παράλληλα την μέγιστη ευχάριστη γεύση.

Η σύστασή του να είναι τέτοια ώστε να μην προκαλεί γαστροεντερική δυσφορία αλλά αντιθέτως να προάγει την αύξηση των επιδόσεων κατά την άσκηση. Για μέτριας έντασης και διάρκειας αθλήματα (45-60 λεπτών) συνίσταται ένα ισοτονικό διάλυμα το οποίο να περιέχει 4-8% υδατάνθρακα ανά 100ml υγρού ώστε να επιτευχθεί γρήγορη απορρόφηση και καλή γεύση.

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πώς να φτιάξουμε μόνοι μας ένα ισοτονικό ποτό

Η αθλήτρια του τένις Ελένη Δανιηλίδου είχε καλούς μέντορες…

Για χρόνια χρησιμοποιούσε ένα αθλητικό ποτό που της παρασκεύαζε η ομάδα της. Αποτελούνταν από νερό, αλάτι, μέλι και λίγο χυμό πορτοκάλι! Ότι ακριβώς χρειάζεται ένα σώμα για να ενυδατωθεί και να αναπληρώσει την χαμένη του ενέργεια.

Για το δικό μας ισοτονικό ποτό

Σε 500ml νερού προσθέτουμε,

1η πρόταση: 4κ.σ μέλι + ½ κ.γ αλάτι + 60ml χυμό πορτοκάλι

2η πρόταση: 2 φακελάκια πράσινο τσάι + χυμό από μισό λεμόνι + 2κ.σ μέλι + ½ κ.γ αλάτι

* Ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος είναι Διατροφολόγος – Διαιτολόγος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο thehealthlab.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πώς η βιομηχανία τροφίμων κάνει τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές!

Πώς οι εταιρείες κάνουν τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές! hoto by Xiaolong Wong on Unsplash

Ακριβώς τη στιγμή που νομίζετε ότι είστε στο σωστό δρόμο σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή, θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό σας, κρύβει κάτι. Η βιομηχανία τροφίμων έχει διάφορους τρόπους να κάνει τα προϊόντα τους να φαίνονται πιο ελκυστικά και υγιεινά και να δημιουργεί παγίδες για τους καταναλωτές.

Το αψεγάδιαστο φρούτο για παράδειγμα δεν είναι και το καλύτερο! Δείτε έξι τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία τροφίμων ξεγελάει τους καταναλωτές παγκοσμίως, αν και στην Ελλάδα (σ.σ. ακόμα) δεν έχουν διαπιστωθεί τέτοια κρούσματα, εκτός από την περίπτωση του νοθευμένου ελαιολάδου.

1. Πορτοκάλια βαμμένα

Τα πορτοκάλια που αναπτύσσονται νωρίς κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορεί να μην είναι αρκετά πορτοκαλί για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικά πορτοκάλια σε ορισμένες χώρες ψεκάζονται με Citrus Red No 2. Είναι μια τεχνητή βαφή που είναι τοξική για τα τρωκτικά. Εάν τα πορτοκάλια είναι ψεκασμένα με αυτό το χημικό, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, οπότε διαβάστε για να σιγουρευτείτε. Σε περίπτωση που τα πάρετε, μην χρησιμοποιήσετε για κανέναν λόγο το ξύσμα και τη φλούδα. ότι αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πορτοκαλί ξύσμα ή φλούδα εάν περιέχουν αυτή την ουσία.

2. Επίστρωση κεριού

Ορισμένα προϊόντα περνάνε από μια διαδικασία μετά τη συγκομιδή για να επιβιώσουν στο ταξίδι τους στα μανάβικα. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι κεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ορισμένα είναι φυσικά, ενώ άλλα είναι πετρελαϊκά. Τα προϊόντα που είναι επικαλυμμένα με κερί δεν φέρουν επισήμανση, αλλά τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν κεριά με βάση το πετρέλαιο.

3. Κοτόπουλο σε χλώριο

Οι παραγωγοί πουλερικών επιτρέπεται σε κάποιες χώρες να υποβάλουν τα πουλερικά σε ένα αντιμικροβιακόμπάνιο Αυτό το πλύσιμο χρησιμοποιεί χλώριο και άλλες χημικές ουσίες για να σκοτώσει ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια. Οι εργαζόμενοι σε τέτοια εργοστάσια έχουν αναφέρει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Όσο για τον καταναλωτή, οι μικροποσότητες από τα χημικά, δεν φεύγουν εύκολα από το δέρμα με άφθονο νερό, οπότε καλό είναι να πετάτε την πέτσα.

4. Χρωματισμένος σολομός

Ο άγριος σολομός έχει ένα ισορροπημένο θρεπτικό προφίλ γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική ασταξανθίνη είναι αυτό που δίνει στο σολομό το ροζ χρώμα της. Ο σολομός που εκτρέφεται με τεχνητή διατροφή προϊόντων και σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, της σόγιας και της συνθετικής ασταξανθίνης γίνεται ρόζ τεχνητά προκειμένου να μιμηθεί τον φυσικό σολομό. Χωρίς αυτό, ο σολομός εκτροφής θα ήταν γκρίζος. Τέτοια ψάρια γίνονται εισαγωγή και στη χώρα μας.

5. Χρώματα τροφίμων

Το ψωμί ολικής ή το βόειο κρέας μπορεί να περιέχει χρώμα καραμέλας. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι εννέα από τις βαφές τροφίμων που έχουν εγκριθεί σήμερα για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με θέματα υγείας, που κυμαίνονται από τον καρκίνο και την υπερκινητικότητα έως τις αλλεργικές αντιδράσεις. Κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα χρησιμοποιούνται σε καραμέλες, ποτά, ψητά, δημητριακά και άλλα.

6. Νοθευμένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την απάτη των τροφίμων, ακόμη και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αραιώνεται συχνά με άλλα λιγότερο δαπανηρά έλαια. Το ελαιόλαδο μπορεί να περιέχει πραγματικά φουντούκι, σόγια, καλαμπόκι, φοινικέλαιο ή σησαμέλαιο. Αυτά τα έλαια δεν θα αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο είναι καθαρό.

Διαβάστε ακόμα:  Υγιεινές τροφές που που αν τρώτε υπερβολικά γίνονται ανθυγιεινές 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πότε ο καφές αντί να μας τονώσει μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία;

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι ή να νιώθουν υπνηλία, αλλά ο ίδιος ο καφές δεν είναι ο ένοχος για αυτό.

Δείτε με το ποιον τρόπο ο καφές επηρεάζει το σώμα σας και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την κούρασή σας που σχετίζεται με αυτόν.

Αν πίνεις συστηματικά καφέ, μάλλον τον αντιλαμβάνεσαι ως βασική προϋπόθεση για να ξυπνήσεις το πρωί. Το απογευματάκι επίσης, αφού έχεις φάει για μεσημέρι, σίγουρα θα θες άλλο ένα καφεδάκι. Δεν είσαι ο μόνος που έχει αυτές τις συνήθειες γύρω από τον καφέ.

Με ποιον τρόπο ο καφές προστατεύει την καρδιά

Συνήθως, ο μέσος σταθερός καταναλωτής καφέ πίνει περίπου τρεις κούπες την ημέρα σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Σίγουρα η καφεΐνη είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση της κούρασης και αποτελεί μια πολύ καλή ενίσχυση ενέργειας. Γιατί λοιπόν πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι ο καφές τους κάνει να νυστάζουν; Να μερικές αιτίες:

Η καφεΐνη χαλάει τον κύκλο του ύπνου μας

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό. Λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην αδενοσίνη, μια φυσική χημική ουσία που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να προκαλέσει υπνηλία τη νύχτα. Καθώς κοιμάστε όμως, τα επίπεδα της αδεοσίνης πέφτουν έτσι κι αλλιώς. Έτσι η επόμενη μέρα βρίσκει τον φυσικό κύκλο ύπνου μας «χαλασμένο».

«Τα μόρια καφεΐνης μπλοκάρουν τις θέσεις των υποδοχέων της αδενοσίνης παρέχοντας την προσωρινή αντίληψη ότι δεν είμαστε τόσο κουρασμένοι ή στερημένοι από ύπνο όσο μπορεί να είμαστε», λέει ο Δρ Γκριν. «Κάποια στιγμή ωστόσο, τα επίπεδα της αδενοσίνης θα αντικαταστήσουν τα επίπεδα της καφεΐνης και σίγουρα θα πρέπει να κοιμηθούμε», τονίζει.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο «κύκλο καφέ», στον οποίο πίνετε καφέ για να μείνετε ξύπνιοι, μένετε ξύπνιοι αργότερα χάρη στην καφεΐνη και ξυπνάτε εξαντλημένοι όταν το ξυπνητήρι σας χτυπήσει νωρίς το επόμενο πρωί. Και αυτό επαναλαμβάνεται.

Ο οργανισμός σας έχει δημιουργήσει «ανοσία»

Αν ο πρωινός καφές σας δεν σας δίνει την ώθηση που έχετε συνηθίσει, μάλλον έχετε δημιουργήσει μια ανοχή στην καφεΐνη. Αυτό δεν διαρκεί πολύ, μόνο κάποιες μέρες, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι η καθημερινή σας πρόσληψη καφέ δεν κάνει τη δουλειά της και είστε κουρασμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές προκαλεί άμεσα υπνηλία. Σημαίνει χρειάζεστε περισσότερη καφεΐνη για να νιώσετε την απαιτούμενη ενέργεια.

Ο καφές σας χαλαρώνει

Από μόνο του, ένα φλιτζάνι καφέ είναι απίθανο να σας στείλει στη χώρα των ονείρων. Αλλά είναι πιθανό το τελετουργικό του να πίνετε κάτι ζεστό -είτε είναι καφές, τσάι ή γάλα– να σας χαλαρώνει υπερβολικά. Ο Ράιαν Γκριν, ένας οστεοπαθητικός γιατρός που ειδικεύεται στην ανθρώπινη απόδοση, την αθλητική ιατρική και τη διατροφή, λέει ότι είναι εύλογο ένα άτομο να συνδέει διανοητικά την κατανάλωση καφέ με τη χαλάρωση. «Κάποιοι πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη το βράδυ ως μια συνηθισμένη δραστηριότητα για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του τερματισμού της ημέρας τους», λέει ο Δρ Γκριν.

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το γάλα στον καφέ μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο

Το ζεστό γάλα θεωρείται ρόφημα που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητα του γάλακτος σε τρυπτοφάνη, δηλαδή του αμινοξέως που έχει τη φήμη της ότι προκαλεί ύπνο. «Η τρυπτοφάνη είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην νύστα και την επακόλουθη υπνηλία», λέει ο Δρ Γκριν. Ωστόσο, προειδοποιεί να μην κατηγορήσετε για την κούρασή σας το γάλα καφέ σας. Διότι έχει τόσο μικρό ποσοστό τρυπτοφάνης που είναι απίθανο να προκαλέσει αισθητή υπνηλία. Εκτός κι δεν πίνετε καφέ με γάλα αλλά… γάλα με καφέ όπως συνηθίζει πολύς κόσμος. Τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Μπορεί απλά να είστε αφυδατωμένοι

Η κούραση είναι μόνο ένα σημάδι αφυδάτωσης. Δεδομένου ότι ο καφές είναι διουρητικό, είναι πιθανό να πίνετε τόσο πολύ καφέ και ταυτόχρονα, να τον αποβάλετε τόσο συχνά ώστε να αφυδατωθείτε. Με βάση αυτό το δεδομένο, αν είστε αφυδατωμένοι, είναι καλύτερο να πιείτε ένα ποτήρι νερό αντί για ένα φλιτζάνι καφέ.

Διαβάστε επίσης: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend