Τελικά μας κάνουν καλό τα πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Όλοι μας έχουμε ακούσει τους διατροφολόγους να λένε ότι πρέπει να τρώμε τρία γεύματα μέσα στην ημέρα και δύο σνακ. Υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο; Απολύτως καμία.

Μόνο πρόσφατα στην ανθρώπινη εξέλιξη τρώμε τρία γεύματα και επιπλέον σνακ κάθε μέρα. Το πρωινό απλά δεν υπήρχε για μεγάλα τμήματα της ιστορίας, για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι δεν έτρωγαν πρωινό -συνήθως κατανάλωναν μόνο ένα γεύμα γύρω στο μεσημέρι.

Ποια ώρα της ημέρας “καίμε” περισσότερες θερμίδες;

Οι τακτικές ώρες εργασίας μετά τη βιομηχανική επανάσταση έφεραν τη σημερινή δομή στις ώρες των γευμάτων για να στηρίξουν τους εργάτες. Και στα τέλη του 18ου αιώνα προέκυψε το πρότυπο των τριών γευμάτων την ημέρα στις πόλεις.

Σήμερα τρώμε πιο συχνά από ό, τι κάποτε και αρκετές φορές εκτός των γευμάτων. Πολλοί από εμάς συνεχώς σνακάρουμε αντί να τρώμε σε καθορισμένες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε μέχρι και 16 ώρες την ημέρα σε κατάσταση “τροφοδοσίας”. Αυτό όμως φαίνεται να είναι πολύ κακό.

Φλεγμονή

Το σώμα έχει δύο, μεταβολικά, διαφορετικές καταστάσεις: νηστεία (χωρίς φαγητό) και τροφοδότηση. Όταν τρώμε, δεν παίρνουμε μόνο θρεπτικά συστατικά, ενεργοποιούμε επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλείται μια παροδική φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η πράξη της κατανάλωσης κάθε γεύματος προσδίδει ένα βαθμό φυσιολογικής πίεσης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Και έτσι για τους ανθρώπους που σνακάρουν όλο το εικοσιτετράωρο, το σώμα τους μπορεί συχνά να καταλήξει σε μια σχεδόν σταθερή φλεγμονώδη κατάσταση. Η χρόνια φλεγμονή χαμηλής έντασης έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός σύνδεσμος με πολλές μη λοιμώδεις ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Γιατί όταν τρώμε είμαστε σε φλεγμονώδη κατάσταση; Κατά μια άποψη επειδή για περίπου τέσσερις ώρες μετά από κάθε γεύμα, μικροοργανισμοί του εντέρου και τοξίνες τους διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματός μας προκαλώντας σιωπηλά φλεγμονή με παρέμβαση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση ενός κρίσιμου ανοσοποιητικού αισθητήρα των θρεπτικών ουσιών που απελευθερώνει ένα φλεγμονώδες μόριο γνωστό ως «ιντερλευκίνη-1β».

Η φλεγμονή μετά το φαγητό -γνωστή και ως μεταγευματική φλεγμονή- μπορεί να επιδεινωθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει γεύματα πολλών θερμίδων, συχνή κατανάλωση τροφής, υπερβολική φρουκτόζη και λιπαρά τρόφιμα.

Πώς μια ώρα τρεξίματος αλλάζει τον μεταβολισμό μας για 2 μέρες!

Η μειωμένη συχνότητα φαγητού μέσω διαλείπουσας νηστείας ή περιορισμένης χρονικής διατροφής υπογραμμίζει τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση λιγότερων γευμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την υποβοήθηση της απώλειας βάρους και τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το γεγονός ότι μια τόσο θεμελιώδης πτυχή των διατροφικών συνηθειών μας – ο αριθμός των γευμάτων που τρώμε καθημερινά – δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική έρευνα είναι αξιοσημείωτο. Ίσως όμως αξίζει να ενοποιήσετε το φαγητό σας σε λιγότερα, γεύματα. Ίσως θελήσετε επίσης να μειώσετε το φαγητό σας μέσα σε δέκα ώρες ή λιγότερο και να προσπαθήστε να φάτε το τελευταίο γεύμα σας πριν έρθει το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: Οδηγεί σε απώλεια βάρους;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend