Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν ξεκινάμε το τρέξιμο. Το σώμα αλλάζει, χάνουμε κιλά, ιδρώνουμε, αποκτάμε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Ξέρουμε επίσης τους γενικούς κανόνες που λένε ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ανεβάζει τη διάθεση μας, “χτίζει” το μεταβολισμό μας και φυσικά τους μύες μας.
Μπορεί, όμως, και να παρατηρήσετε μερικές παράξενες… παρενέργειες
Το δεκάλεπτο καθημερινό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια!
Σουβλιές
Είναι ο έντονος πόνος ακριβώς κάτω από το διάφραγμα, κοντά στα πλευρά, είτε από τη δεξιά, είτε από την αριστερή πλευρά. Ένας φευγαλέος, αλλα και έντονος πόνος, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλείται από τους σπασμούς στο διάφραγμα εξαιτίας της γρήγορης αναπνοής. Άλλοι το συνδέουν και με το στομάχι, τονίζοντας ότι πρέπει να αφήνουμε αρκετό χρόνο να περνάει πριν τρέξουμε μετά το φαγητό.
Τρόπος αντιμετώπισης: Καλή προθέρμανση, διατάσεις, ελαφρύ φαγητό πριν το τρέξιμο. Μια τεχνική είναι, αν σε πιάσει για παράδειγμα από τη δεξιά πλευρά, αφού ρίξεις τον ρυθμό να πατάς περισσότερο δυνατά στην αντίθετη κατεύθυνση συνδυάζοντας με μικρές αναπνοές.
Καταρροή
Όταν τρέχετε σε μέρες που κάνει κρύο και κόντρα σε ξηρό αέρα, η μύτη σας αρχίζει και… τρέχει. Πρόκειται για μια ρινίτιδα που προκαλείτε σε τέτοιες συνθήκες επειδή υπάρχει αυξημένη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία στεγνώνει τους βλεννογόνους της μύτης και κάνει τη μύτη να εκκρίνει περισσότερη βλέννα για την προστασία του ρινικού αεραγωγού.
Τρόπος αντιμετώπισης: Βασικά μπορείτε να έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και να φυσάτε τη μύτη σας. Αυτός είναι ο πιο φυσιολογικός τρόπος. Αν, πάντως, μπουκώνετε και σας ενοχλεί πολύ, ρωτήστε το γιατρό σας για το αν χρειάζεται να λάβετε κάποιο ρινικό σπρέι και χρησιμοποιήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την άσκηση.
Γαστρεντερικές διαταραχές
Λέγεται και διάρροια του δρομέα, αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί από το όνομα, δεδομένου ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και στους περιπατητές, ειδικά αν έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Όταν τρέχουμε, ο ογανισμός μεταφέρει το αίμα στους μύες, μακριά από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση του εντέρου, που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και διάρροια. Το άγχος και η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Τρόπος αντιμετώπισης: Μην τρώτε τίποτα για δύο ώρες πριν από την άσκηση. Αποφύγετε πλούσια σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη τρόφιμα, την καφεΐνη και τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Ξεκινήστε τις προπονήσεις σας ή τον αγώνα αν είναι δυνατόν μετά τις κινήσεις του εντέρου ή βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση σε μια τουαλέτα. Χρησιμοποιήστε κάποιο φάρμακο μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.
Κοκκινίζετε
Κατηγορήστε τα τριχοειδή αγγεία σας, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να σας βοηθήσει να μείνετε δροσεροί και δροσερές. Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να παραμείνουν κόκκινα περισσότερο.
Τρόπος αντιμετώπισης: Κρύο νεράκι για πλύσιμο μετά το τρέξιμο. Αν οι κοκκινίλες υποχωρούν μετά από 30-45 λεπτά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην περίπτωση που επιμένουν για ώρες, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ροδόχρους ακμή (rosacea) μια απλή δερματική πάθηση, η οποία ωστόσο είναι επίμονη και ενοχλητική, αφού δημιουργεί εξανθήματα και σπυράκια.
Φυσικές Κνιδώσεις
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πομφούς από την ηλιακή ακτινοβολία, το κρύο, την πίεση, τις δονήσεις ή την άσκηση. Κνίδωση συχνά προκαλείται από την εφίδρωση και την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.
Τρόπος αντιμετώπισης: Η καλύτερη θεραπεία είναι η ανεύρεση του αιτίου και η απάλειψή του, πράγμα συνήθως δύσκολο. Ο δερματολόγος θα σας γράψει αντιισταμινικά χάπια.
Διαβάστε ακόμα: 20 πράγματα που θα σου συμβούν αν ξεκινήσεις το τρέξιμο!
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News