Τρεις “παγίδες” στην προπόνηση των δρομέων και πως να τις αποφύγετε

Τρεις "παγίδες" στην προπόνηση των δρομέων και πως να τις αποφύγετε

Τις περισσότερες φορές η προπόνησή σας εξελίσσεται μια χαρά, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε ότι κάθε φορά όλα θα πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Μπορεί να είναι η ψυχολογία σας, Ίσως να αισθάνεστε κουρασμένοι ή ακόμα και να βλέπετε ένα… βελάκι σε κάθε τουαλέτα που συναντάτε στο δρόμο σας. Ακόμα και η φθορά της καθημερινότητας μπορεί να είναι θέμα που σας επηρεάζει.

Όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα που δεν θα επιτρέψουν την προπόνησή σας να είναι όπως την σχεδιάσατε με αποτέλεσμα να νευριάσετε και να σκέφτεστε λάθος. Όσο, όμως, και να σας φαίνεται περίεργο ακόμα και η “αποτυχία” ορισμένων προπονήσεων μακροχρόνια είναι δεδομένο ότι θα σας ωφελήσει, ειδικά όταν προετοιμάζεστε για τη συμμετοχή σας σε κάποιον αγώνα.

“Η τριβή σας με διαφορετικές συνθήκες και περιστατικά στην πορεία της προπόνησή σας μπορεί να σας εκπαιδεύσει”, λέει η Τζάνετ Χάμιλτον, προπονήτρια στο RunningStrong.com και συνεχίζει: “Κάθε τι που συμβαίνει μπορεί να σας κάνει να καταλάβετε τι δεν πρέπει να κάνετε και πως πρέπει να αντιδράσετε. Είναι θέμα εμπειρίας ειδικά στους αγώνες”.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα και τις συμβουλές της Τζάνετ Χάμιλτον:

Κακοκαιρία

Οι δρομείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δείτε τον Νώε να έρχεται ή αν ο αέρας ξεριζώνει δέντρα, εσείς πρέπει να μείνετε στο δρόμο και να το παλέψετε.

Αν φυσάει λίγο, κάνει κρύο ή βρέχει σε νορμάλ συνθήκες μπορείτε να παραμείνετε στο δρόμο αν είστε ντυμένοι σωστά, αλλά να αναπροσαρμόσετε την προπόνησή σας. Για παράδειγμα αν βγήκατε να κάνετε 10 χλμ, κάντε 5-7 αν βραχείτε. Το ίδιο να κρυώνετε πολύ. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Είναι άσκοπο και απερίσκεπτο.

Αν ο αέρας είναι πολύ δυνατός, η βροχή έντονη και η παγωνιά κάνει τα πεζοδρόμια να γλιστράνε έχετε δύο επιλογές. Η μία να επιστρέψετε σπίτι και να κάνετε ένα προγραμματάκι με κοιλιακούς πους-απς και η άλλη να πάτε στο γυμναστήριο και να τρέξετε στο διάδρομο.

Ελέγξτε τον καιρό και αν για παράδειγμα έχετε προπόνηση την Παρασκευή που έχει κοσμογονία, κάντε τη το Σάββατο αν έχει βελτιωθεί ο καιρός. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Τα ίδια και με τη ζέστη. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 32-33 βαθμούς δεν χρειάζεται να βγείτε στο δρόμο και να εξουθενώσετε τον οργανισμό. Αν πάλι το κάνετε πρέπει να ακολυθήσετε κάποιους κανόνες.

Προβλήματα του εντέρου

Σίγουρα το έχετε νιώσει σε κάποια προπόνηση και σας έχει στερήσει την ολοκλήρωσή της. Οι εντερικές διαταραχές ή ακόμα και διάρροια του δρομέα είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

Ξεκινά συχνά με αφυδάτωση ή μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αν απλά πονάει το στομάχι σας κάντε ένα διάλειμμα πιείτε κάτι υγρό. Αν πάλι θέλετε να πάτε τουαλέτα βρείτε μια δημόσια ή αν είστε στη φύση μην πιεστείτε. Είναι λίγο ντροπιαστικό, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερο.

Σε ότι αφορά το στομάχι σας μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο ή να πάρετε σε περισσότερους ηλεκτρολύτες. Σε ότι αφορά τη διάρροια θυμηθείτε τι φάγατε τις προηγούμενες 48 ώρες. Πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι αυτό που σας πειράζει και μην το φάτε πριν από αγώνες.

Κουρασμένα πόδια

Εάν έχετε την βάλει πολλά χιλιόμετρα στην προπόνησή σας θα έρθει η στιγμή που θα νιώσετε τα πόδια σας βαριά σαν μολύβι. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώματα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ακόμα και αν αυξάνετε σταθερά τον όγκο και την ένταση της προπόνησης.

Αν σας συμβεί, ξανασκεφτείτε τη διαδρομή σας. Κάντε λιγότερα χιλιόμετρα, μειώστε το ρυθμό σας. Φάτε μια μπάρα, πιείτε λίγο νερό για ενέργεια. Αν και πάλι δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, απλά περπατήστε. Απλά δεν είναι η μέρα σας σήμερα και χρειάζεστε ξεκούραση. Μην ρισκάρετε κάποιον τραυματισμό.

Ο λόγος που σας συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, μια αναπτυσσόμενη ασθένεια ή η αφυδάτωση. Η λογική λέει, ότι αν μείνετε εκτός για μερικές ημέρες, θα επανέλθετε δυναμικά. Αν μετά από μια εβδομάδα συνεχίζετε να έχετε τα ίδια συμπτώματα και δεν μπορείτε να προπονηθείτε επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ένα τυπικό έλεγχο στον θυρεοειδή ή στο αίμα (υποψία αναιμίας).

Διαβάστε ακόμα: Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 30 λάθη που κάνουν οι δρομείς ξανά και ξανά!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι εγγραφές για το 6ο Veikou Trail κλείνουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 12 το βράδυ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Veikou Trail, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δρομείς, ότι οι εγγραφές θα κλείσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 12 το βράδυ.

Οι εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το κλείσιμο, πριν την αναβολή, είναι ενεργές και όσοι δρομείς επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του αντιτίμου συμμετοχής.

Όσοι δρομείς έχουν ολοκληρώσει την εγγραφής τους και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, θα λάβουν πίσω το αντίτιμο συμμετοχής. Θα πρέπει όμως απαραίτητα να επικοινωνήσουν με την διοργάνωση, στο [email protected], αποστέλλοντας τραπεζικό λογαριασμό Πειραιώς με το όνομα του δικαιούχου. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο του δρομέα και τον αριθμό VT-…  της εγγραφής τους. Σε περίπτωση άλλης Τράπεζας, εκτός της συνεργαζόμενης, θα επιστρέφεται το ποσό της εγγραφής μείον της τραπεζικής προμήθειας.

Η ακύρωση της συμμετοχής είναι δυνατή μέχρι και το κλείσιμο των εγγραφών. Μετά το πέρας της ημερομηνίας και της ώρας που έχει ανακοινωθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

 Σημαντικό: Όσοι δρομείς εγγραφούν ή έχουν ήδη εγγραφεί, θα πρέπει απαραίτητα, για να είναι ενεργή η εγγραφή τους, να πραγματοποιήσουν την πληρωμή έως την Παρασκευή 28/02 στις 14:00 το μεσημέρι. Όσοι πραγματοποιήσουν πληρωμή σε άλλη τράπεζα, εκτός την συνεργαζόμενης με την διοργάνωση, θα πρέπει απαραίτητα να αποστείλουν το αποδεικτικό πληρωμής στο [email protected] έως την Παρασκευή 28/02 στις 14:00 το μεσημέρι

Όλοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εύκολα και γρήγορα αρκεί να μπουν στη σελίδα της διοργάνωσης www.veikoutrail.gr. Στην ειδική κατηγορία των εγγραφών, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην σχετική φόρμα και επιλέγουν το αγώνισμα όπου επιθυμούν. Επίσης επιλέγουν τον χρόνο επίδοσής τους, ώστε να τοποθετηθούν στο αντίστοιχο μπλοκ εκκίνησης. Στο τέλος, ορίζουν και σημείο παραλαβής του πακέτου συμμετοχής από τα 5 διαθέσιμα που προσφέρονται από την διοργάνωση.

Πέρα από τις ατομικές συμμετοχές ενηλίκων διατίθενται και αντίστοιχες ομαδικές για γκρουπ 5 ατόμων και άνω. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας υπεύθυνος της ομάδας, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.

Και μην ξεχνάμε τις σκυταλοδρομίες, που από την φετινή διοργάνωση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Σκυταλοδρομίες 10χλμ (2 Χ 5χλμ) Ανδρών, Γυναικών, Μικτή. Πάρε λοιπόν τον φίλο σου, την φίλη σου, τον συνάδελφό σου ή όποιον θέλεις εσύ. Φτιάξε την ομάδα σου και κάνε το τρέξιμό σου ποιο ενδιαφέρων και παιχνιδιάρικο!!

Εγγραφές πραγματοποιούνται και μέσω της πλατφόρμας www.racefinder.gr

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 10 χλμ

– Αγώνας Trail 10 χλμ Relay (2 X 5χλμ)

Το πακέτο συμμετοχής θα παραλαμβάνεται από τους συμμετέχοντες δρομείς μόνο την Παρασκευή 04/02, από το σημείο που έχουν επιλέξει κατά την εγγραφή τους, σε ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα:

  • Κεντρική είσοδος Άλσος Βεΐκου | Λεωφ. Βεΐκου, Γαλάτσι
  • Κατάστημα Cosmos Sport |  Αργυροπούλου 4, Κηφισιά
  • Κατάστημα Cosmos Sport |  Ταξιαρχών 57, Κορυδαλλός
  • Κατάστημα OUTRUN  | Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο
  • Κατάστημα Top Cycles | Βασ. Αλεξάνδρου 72, Περιστέρι

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δρομείς μπορούν να επικοινωνούν με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα μέσω email στο [email protected].

Διαρκής ενημέρωση για το 6ο Veikou Trail παρέχεται επίσης μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.veikoutrail.gr και της σελίδας facebook www.facebook.com/veikoutrail

Στις 06 Φεβρουαρίου 2022 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο στο κρύο: Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές

Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για όταν τρέχουμε στο κρύο

Για πολλούς δρομείς δεν υπάρχει πιο απολαυστική διαδρομή από αυτή που γίνεται μέσα στο βαρύ κρύο. Και δικαίως: ο τρόπος που ο αέρας χτυπάει το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι άδειοι και ήσυχοι δρόμοι του Χειμώνα αφού πέσει ο ήλιος και φυσικά η αντιφατική αλλά όμορφη αίσθηση που νιώθεις όταν η διαδρομή τελειώνει, επιστρέφεις στο σπίτι σου και από το κρύο του δρόμου βρίσκεσαι ξανά στη ζεστασιά, είναι στοιχεία που πολύ λογικά κάνουν τις κούρσες σε κρύο περιβάλλον αγαπημένες για τόσους δρομείς.

Μια τέτοια συνήθεια ωστόσο εμπεριέχει και ένα αρνητικό δεδομένο. Πολλούς δρομείς που συνηθίζουν να τρέχουν μέσα στο κρύο τους πιάνει έντονος βήχας και νιώθουν ένα δυσάρεστο κάψιμο στον λαιμό τους και τα πνευμόνια τους. Και κάπως έτσι, αρχίζεις και αναρωτιέσαι: μήπως δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία να τρέχεις μέσα στο κρύο;

Για όσους κάνουν την παραπάνω ερώτηση στους εαυτούς τους, η απάντηση είναι καλή: παρά την δυσφορία που μπορεί να νιώσετε, το τρέξιμο στο κρύο δεν είναι επικίνδυνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίζεις αυτό το δυσάρεστο κάψιμο.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το να είσαι όσο πιο ενυδατωμένος γίνεται είναι η πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων χειμώνα. Μπορεί να νιώθετε πως δεν διψάτε και άρα το να είστε διαρκώς «γεμάτοι» από νερό να μοιάζει δύσκολο και όπως και να το κάνουμε ένα ποτήρι νερό πίνεται πιο εύκολα όταν έχει ζέστη παρά όταν έχει κρύο, αλλά για να μπορέσει το σώμα σας να αντιμετωπίσει σωστά τον κρύο αέρα, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί είναι πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε προκειμένου να μειώσετε τη φυσική αφυδάτωση που έχει προκύψει από τον ύπνο. Αν τρέξετε το απόγευμα ή το βράδυ, να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας και να πίνετε από αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε.

Κουκουλώστε το κεφάλι σας

Φορέστε κασκόλ, σκουφί και fullface και στη συνέχεια βγείτε να τρέξετε στο κρύο. Γενικά, το ιδανικό είναι να έχετε καλυμμένο ολόκληρο το κεφάλι σας με εξαίρεση προφανώς τα μάτια ώστε να έχετε οπτική επαφή με τον δρόμο. Και αυτό γιατί αν το κεφάλι σας βρίσκεται σε μια τέτοια συνθήκη, τότε ο κρύος αέρας που εισπνέετε, αυτόματα παίρνει υγρή μορφή και έτσι ο οργανισμό σας ενυδατώνεται.

Αναπνεύστε με… σύστημα

Ένας από τους λόγους που νιώθετε αυτό το καύσιμο στα πνευμόνια σας είναι ότι ξαφνικά μπαίνει μέσα σας πολύ περισσότερος αέρας από αυτόν που έχετε συνηθίσει το υπόλοιπο κομμάτι της ημέρας. Κρατώντας τις αναπνοές σας ομοιόμορφες και χαλαρές θα ελαχιστοποιήσετε την πίεση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Αν εισπνέετε αρμονικά τον αέρα που μπαίνει μέσα σας, η ρινική κοιλότητά δουλεύει άμεσα για να θερμάνει τον ψυχρό αέρα και να τον προσαρμόσει στη θερμοκρασία του σώματός σας. Έτσι, στα πνευμόνια σας δεν φτάνει κρύος αέρας και αυτά δεν ερεθίζονται.

Μην ζορίζεστε από την αρχή

Τρέξτε όσο πιο χαλαρά γίνεται τουλάχιστον μέχρι να νιώσετε πως το σώμα σας έχει ζεσταθεί αρκετά. Αν αυτό δεν βοηθά τους πνεύμονες να αποφεύγουν το κάψιμο, τότε αφήστε τις σκληρότερες προσπάθειες για τον διάδρομο γυμναστικής. Δεν υπάρχει καμία ντροπή άλλωστε στο να τρέχετε χαλαρά έξω και να κάνετε πιο σκληρό πρόγραμμα μέσα στο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα: Κρυολογήματα και τρέξιμο: Μπορούν να συνδυαστούν;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend