Τροφές και ροφήματα που σε κρατάνε ξύπνιο το βράδυ όπως ο καφές

Της Άντρια Κούρτη

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι η διατροφή εκτός από το βάρος σας, επηρεάζει και τον ύπνο σας; Κι όμως! Κάποια τρόφιμα μπορούν να σας κρατήσουν παραπάνω σε εγρήγορση απ’ότι υπολογίζατε.

Αλλά για το μάτι… γαρίδα δεν ευθύνεται μόνο ο καφές που είναι γνωστό ότι βοηθάει στο να μείνουμε ξύπνιοι και σε εγρήγορση.

Τσάι, σοκολάτα και αναψυκτικά

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα και προάγει το αίσθημα της επαγρύπνησης. Καφεΐνη, ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο στον καφέ. Το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ενεργειακά ποτά που μπορεί να συμβάλουν εξίσου σημαντικά στην πρόσληψη καφεΐνης και άρα στο να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Ενεργειακά ποτά = περισσότερη ενέργεια!

Ναι, δεν δίνουν τυχαία «φτερά». Εκτός από την περιεχόμενη σε αυτά καφεΐνη που αναφέραμε νωρίτερα, η πλειοψηφία τους περιέχει και το αμινοξύ ταυρίνη. Η ταυρίνη ενισχύει το αίσθημα εγρήγορσης και ετοιμότητας. Να θυμάστε όμως ότι για τα «φτερά», απαιτείται επιπλέον ενέργεια να δαπανήσει το σώμα σας και γι’αυτό η καρδιά σας εργάζεται περισσότερο και ίσως συνυπάρχει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης.

Τυριά ωίμανσης, καπνιστά αλλαντικά και προϊόντα σόγιας

Παρμεζάνα, ροκφόρ, καπνιστό χοιρομέρι, σαλάμια, τοφού, σάλτσες σόγιας ή οποιοδήποτε προϊόν έχει υποστεί ζύμωση κατά την παρασκευή του, είναι πλούσιο σε τυραμίνη. Η τυραμίνη προκαλεί «ανησυχία» μέσω της έκκρισης της νοραδρεναλίνης, μιας ορμόνης εγρήγορσης, εμποδίζοντας έτσι τον ερχομό του Μορφέα.

Τροφές που μας φέρνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Άσε κάτω το μπέργκερ με τις πατάτες!

Γεύμα που πολύ συχνά προκαλεί δυσπεψία και δυσφορία, πόσο μάλλον αν καταναλωθεί ως δείπνο. Περιέχει trans και κορεσμένα λιπαρά, πολλά λιπαρά Και θερμίδες, πολλές θερμίδες Τα μεγάλα βραδινά γεύματα και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, δυσχεραίνουν τη διαδικασία της χώνεψης προκαλώντας μια δυσφορία που μπορεί να σας αφήσει ξάγρυπνους χωρίς να το θελήσετε.

Καυτερά και πικάντικα τρόφιμα

Η εκτεταμένη κατανάλωση όξινων, πικάντικων και καυτερών τροφίμων ή συνοδευτικών σαλτσών με πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά συχνά πυροδοτεί παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, καούρες και δυσφορία.

Φάε το φιλέτο σου!

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεϊνών (αυγά, κρέας, ψάρι) κατά το δείπνο δεν βοηθάει την μετατροπή κάποιων αμινοξέων σε απαραίτητες για τον ύπνο ορμόνες. Πιο συγκεκριμένα, αν και η περιεκτικότητα του κρέατος σε τρυπτοφάνη είναι μεγάλη, λόγω των υπόλοιπων αμινοξέων του. η τρυπτοφάνη δεν περνά αποτελεσματικά στον εγκέφαλο. Με αυτό το τρόπο η τρυπτοφάνη παραμένει στο αίμα και δεν μετατρέπεται σε σεροτονίνη και σε επόμενο στάδιο σε μελατονίνη, την ορμόνη δηλαδή του ύπνου. Η ταυτόχρονη αύξηση της ορμόνης αδρεναλίνης θα σας κρατήσει ξύπνιους και πιο αργά το βράδυ.

Γλυκά

Εκτός από τα μακροθρεπτικά συστατικά πολλές βιταμίνες που περιέχουν επηρεάζουν τη λειτουργία του ρυθμού ύπνου – αγρυπνίας, ιδιαιτέρως οι Β1 και Β6. Οι τελευταίες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση της σεροτονίνης. Η υπερβολική ζάχαρη και τα γλυκά μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα της Β6, άρα και την παραγωγή της σεροτονίνης.

11 τροφές για όταν χρειάζεσαι άμεσα έξτρα ενέργεια

Αλκοόλ

Παρά το ότι βραχυπρόθεσμα και σε μικρή ποσότητα, το αλκοόλ δρα ως ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα, θα σας κρατήσει ξύπνιους το βράδυ. Μπορεί να μας νυστάζει και να νομίζουμε πως θα κοιμηθούμε εύκολα και γρήγορα, στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το σώμα μας να μπει στα βαθιά στάδια του ύπνου λόγω της αντισταθμιστικής έκκρισης της αδρεναλίνης. Ακόμη κι αν καταφέρετε να κοιμηθείτε για λίγο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα, λιγότερο ξεκούραστο ύπνο, πονοκεφάλους, νυχτερινές εφιδρώσεις και εφιάλτες λόγω της υπερέντασης, της διούρησης, της υπερθερμίας και της αφυδάτωσης που προκαλεί.

Η διατροφή επιδρά τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του ύπνου, αφού οι τροφές περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών του ύπνου, όπως κάποια που ήδη αναφέρθηκαν.

Το να ξαγρυπνήσετε, μπορεί κάποιες φορές να σας είναι απαραίτητο έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με το βιολογικό μας ρολόϊ που εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες στη φάση του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσκολεύοντας έτσι την επόμενη μέρα. Αν χρειάζεται να μείνετε ξύπνιοι ωστόσο, τηρήστε τις ισορροπίες στη διαροφή σας, για ένα πιο ξεκούραστο και ευχάριστο ύπνο, αλλά και για μια καλύτερη επόμενη μέρα, με περισσότερη διαύγεια και ευχάριστη διάθεση.

Διαβάστε επίσης: 19 τροφές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα! 

* Η Άντρια Κούρτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνώνόπου αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 2014 με βαθμό 8,00. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα και μειώνουν τη χοληστερόλη!
Η διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα όσπρια κάνουν κάποιον να νιώθει χορτασμένος, με συνέπεια να του κόβουν την όρεξη να φάει άλλο, πράγμα που βοηθά στην προσπάθειά του να αδυνατίσει.

Τα όσπρια κερδίζουν τη… μάχη κατά του λίπους!

Γιατί χάνεις κιλά με τα όσπρια

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρα Ράσελ ντε Σούζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of ClinicalNutrition”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων τη μέρα (γύρω στα 130 γραμμάρια) οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Αν και το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται, πράγμα πιο σημαντικό.

Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεϊνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL).

Σύνδεσμός: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/03/30/ajcn.115.124677.abstract

Πώς η σόγια μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση;

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας, (υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, κακάο, βουτύρου, σάλτσες, αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κ.α.) όπως δείχνουν νέα δεδομένα, οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των πνευματικών λειτουργιών, στη βελτίωση της διάθεσης, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δράση της στην επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με νέες μελέτες και πιο συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Missouri στο St Louis των ΗΠΑ, η σόγια έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση μας , με αποτέλεσμα η συστηματική κατανάλωσή της να οδηγεί σε μείωση του άγχους της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, πέρα από την ελάττωση της ανησυχίας, της αμηχανίας και της νευρικότητας, παρατηρείται και αύξηση του αισθήματος της ευεξίας και της ενεργητικότητας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες της ζωής με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο.

Μείωση βάρους 

Εκτός των ανωτέρω, κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει την ευνοϊκή συμβολή της σόγιας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής. Η σόγια χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντικαθιστώντας τροφές πλούσιες σε λίπη και υδατάνθρακες.

Για τους παραπάνω λόγους η σόγια θεωρείται πλέον από πολλούς ως  ένα πολλά υποσχόμενο τρόφιμο και όχι ως μια εποχική μόδα που θα φύγει σύντομα από το προσκήνιο.

Διαβάστε επίσης: Τα όσπρια μας “χορταίνουν” για περισσότερες ώρες από το κρέας

 

Με πληροφορίες από άρθρο της Άννας-Λουΐζας Χαλιάσου, Ιατρού, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή, Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στο ygeiaonline.

x
Send this to a friend