Γιατί ενώ προσπαθείτε σκληρά να χάσετε βάρος δεν τα καταφέρνετε;

Γιατί ενώ τα κάνετε όλα σωστά αντί να χάνετε παίρνετε κιλά;

Πηγαίνετε συχνά γυμναστήριο, τρώτε υγιεινά, χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής και για κάποιο λόγο εξακολουθείτε να παίρνετε κιλά; H υπερβολική άσκηση και η έλλειψη ύπνου είναι κάποιες από τις πιθανές εξηγήσεις για το πρόβλημά σας.

Οποιος διατηρείται σε φόρμα μπορεί να σας πει πως έχει κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες που δεν αλλάζει με τίποτε και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει τον στόχο του.

Η σωστή διατροφή, η θετική σκέψη και οι εναλλαγές στην ρουτίνα που δημιουργείται από το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε, είναι παράγοντες σημαντικοί αν θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε.

Για οποιονδήποτε προσπαθεί να χάσει περιττό βάρος, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να μάθει να ελέγχει τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει.  Οι λάθος μερίδες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Ενημερωθείτε παρακάτω για τους τρόπους που παίρνετε περιττά κιλά δίχως να τα καταλάβετε και χάστε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα:

Ελλειψη ξεκούρασης και αποκατάστασης

To ίδιο σημαντικό με τις επισκέψεις στο γυμναστήριο είναι ο χρόνος που αφιερώνετε για αποφόρτιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τραυματισμούς και ανακουφίζετε τους σφιγμένους μύες.

Δεν εμπλουτίζετε το πρόγραμμα της προπόνησης

Αν συνεχίσετε να σηκώνετε το ίδιο βάρος για μεγάλα διαστήματα ή αν ακολουθείτε πιστά το ίδιο πρόγραμμα στο kickboxing, με τον χρόνο θα σταματήσετε να παρατηρείτε βελτιώσεις στο σώμα σας.

Υγρές θερμίδες

Μην ξεχνάτε πως η καθημερινή κατανάλωση, καφέ, σόδας και αλκοολούχων ποτών σας δίνει επιπλέον θερμίδες που σας εμποδίζουν να πετύχετε τον  στόχο σας. Δώστε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων που εμπεριέχονται στα πρωτεϊνούχα ροφήματα και τα smoothies που καταναλώνετε.

Το άγχος που σας καταβάλει

«Ο εγκέφαλός  παίζει τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των προσωπικών στόχων μας για την υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Αν έχετε άγχος στην δουλειά ή το σπίτι, αυτό επηρεάζει την απόδοσή σας στο γυμναστήριο ή την κουζίνα. Αντί για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, προτιμείστε φρούτα, σούπες και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγες θερμίδες.

Πιέζετε τον εαυτό σας από πολύ νωρίς

H πίεση να πετύχετε πράγματα σε πρώιμα στάδια της ασκήσης οδηγεί σε τραυματισμούς και θέματα στα γόνατα, πράγμα που σας εμποδίζει στη συνέχεια από το να περπατήσετε, να τρέξετε, να κάνετε απλές κινήσεις. Να θυμάστε πως η άσκηση δεν είναι ένα είδος αγώνα. Μην ξεκινήσετε κάτι αν δεν έχετε σιγουρευτεί πως είστε πλήρως ξεκούραστοι από την προηγούμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Δεν τρώτε όσο πρέπει

Φύγατε βιαστικά από το σπίτι το πρωί χωρίς να πάρετε πρωινό, σας απορρόφησε η δουλειά στο γραφείο και ξεχάσατε να φάτε το μεσημέρι και επιστρέψατε για να φάτε μια και καλή για βράδυ. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που παίρνετε επιπλέον κιλά. Οσο λιγότερο τρώτε τόσο πιο αργός είναι ο ρυθμός μεταβολισμού και αυτό δυσκολεύει το κάψιμο θερμίδων.

Ελλειψη ύπνου

Σύμφωνα με μελέτες η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένη όρεξη για τροφή. Ανθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που κοιμούνται έξι με εννέα ώρες.

Κάπνισμα

Δεν ισχύει αυτό που πολλοί υποστηρίζουν πως το τσιγάρο βοηθά στο χάσιμο κιλών Στην πραγματικότητα το κάπνισμα μειώνει την όρεξη αλλά επιβραδύνει παράλληλα τον μεταβολισμό άρα και το πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες.

Δεν προσέχετε τιε μερίδες που καταναλώνετε

Aκολουθήστε συγκεκριμένες συνταγές και ελέγχετε τις μερίδες που τρώτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε ακριβώς πόσες θερμίδες παίρνετε σε καθημερινή βάση.

Εχετε μια αρνητική στάση για τα πράγματα

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση, όπως και η διάθεση που έχετε πριν πάτε γυμναστήριο. Η θετική στάση για τα πράγματα επηρεάζει θετικά την απόδοσή σας αλλά και το πόσο γρήγορα θα κάψετε τα περιττές θερμίδες.

Δεν τρώτε τις σωστές τροφές

Αν δεν επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα μετά την άσκησή σας, θα καταλήξετε να πάρετε περιττά κιλά αντί να κάψετε θερμίδες. Προτιμήστε ένα ολόκληρο αυγό που έχει αρκετές πρωτεΐνες αντί για δημητριακά που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Ξεχνάτε την άσκηση στην δουλειά

Περπατήστε για 20 λεπτά στο διάλλειμα σας ή προτιμήστε να κάνετε διάφορες εργασίας όρθιοι αντί να κάθεστε συνέχεια στην καρέκλα του γραφείου. Αποφύγετε την εύκολη λύση των θερμιδούχων σνακ που θα βρείτε στην κουζίνα του γραφείου.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν φεύγουν τα τελευταία 10 κιλά από πάνω σας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πως δεν θα πάρει τον... κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μία δύσκολη περίοδος για τρέξιμο και άσκηση, όμως δεν πρέπει να αφεθείτε τελείως στις διακοπές, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσετε την ψυχολογία σας. Βλέπετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές που έχετε αποκτήσει από την προπόνηση χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες για να υποχωρήσουν, ενώ το σχετικό διάστημα για τις μυϊκές είναι περίπου 12-14 ημέρες.

Επιπλέον, η αποχή από την άσκηση μειώνει την φυσική σας κατάσταση κατά 15% ανά εβδομάδα, ενώ όσο μεγαλώνει η αποχή τόσο μεγαλώνει και το εν λόγω ποσοστό (στις τρεις εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 50%).

Ετσι, καλό θα είναι να προσπαθείτε να τρέχετε περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για να διατηρηθείτε στο επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά και να παρατηρήσετε ακόμα και βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Βέβαια, επειδή για κάποιους ίσως και να μην είναι εύκολο να τρέχουν στις διακοπές τους, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα μειώσετε τις συνέπειες από την αποχή.

  • Αυξήστε τις ώρες του ύπνου ή έστω (μιας και βρισκόμαστε σε διακοπές) να μην μειωθούν.
  • Ελαττώστε την ποσότητα του φαγητού.
  • Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα σας.
  • Πίνετε πολλά υγρά και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αυξήστε τη λήψη βιταμινών C και Ε.
  • Προπονηθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Πίνετε υγρά (νερό και ισοτονικά ποτά) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ελάχιστη λήψη 500 ml ανά ώρα.
  • Χρησιμοποιείτε καπελάκι για το κεφάλι ώστε να μειώσετε το βαθμό της αφυδάτωσης και τις πιθανότητες ηλίασης.
  • Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό και μην τρέχετε με εκτεθειμένο το σώμα στον ήλιο. Τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ώμοι και ο αυχένας.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας. Για καλύτερη αναπνοή του δέρματος υπάρχουν αλοιφές για τον αθλητισμό και όχι αυτές που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend