Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θες να χάσεις βάρος

Αν κάνεις ένα γύρο στο διαδίκτυο είναι δεδομένο πως θα βρεις άπειρα κείμενα που θα σου δίνουν εύκολες απαντήσεις όσον αφορά το πως μπορείς να χάσεις κιλά.

Άρθρα του τύπου «Χάστε 20 κιλά σε δυο εβδομάδες» ή «Αυτή η 48ωρη δίαιτα θα σου αλλάξει τη ζωή», δίνουν και παίρνουν αλλά δεν χρειάζεταί να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει πως για τόσο σύνθετα ζητήματα όπως η απώλεια βάρους, οι απλοϊκές απαντήσεις απλά δεν αρκούν.

«Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με όλες αυτές τις γρήγορες δίαιτες; Ακόμα και αν φαινομενικά έχουν αποτέλεσμα, ουσιαστικά αυτό είναι επίπλαστο. Δεν θα διαρκέσει.

Διότι δεν στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζουν αυτό που προκάλεσε επιπλέον βάρος», τονίζει ο Τσάρλι Σέλτζερ, ειδικός στην απώλεια βάρους και εργαζόμενος σε ινστιτούτο της Φιλαδέλφεια.

Μερικές από τις χειρότερες συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος είναι οι εξής:

Ξεκινήστε μια γρήγορη δίαιτα

Μακριά από γρήγορες δίαιτες. Το ζήτημα δεν είναι να χάσετε γρήγορα κιλά αλλά να αλλάξετε συνολικά τις διατροφικές συνήθειες. «Οτιδήποτε κάνετε από εδώ και στο εξής στη ζωή σας θα πρέπει να το κάνετε ως αποτέλεσμα του σχεδίου σας να χάσετε κιλά», λέει ο Δρ. Σέλτζερ προκειμένου να καταδείξει τον διαχρονικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει ένας σχεδιασμός για την απώλεια βάρους.

Τι να φάω μετά την προπόνηση και σε ποιες ποσότητες;

Δώστε βάση μόνο στις θερμίδες

Φυσικά, οι θερμίδες που εισέρχονται στον οργανισμό μας παίζουν κομβικό ρόλο για το βάρος μας. Όχι όμως και τον απόλυτο ρόλο. Όσο και αν μειωθεί ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις ημερησίως, αν η προσπάθεια αυτή δεν συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα γυμναστικής τότε δύσκολα θα χάσετε κιλά. «Η μηχανή που καίει θερμίδες είναι οι μύες», λέει χαρακτηριστικά ο Οσάμα Χάμντι, διευθυντής του κέντρου αδυνατίσματος Obesity Clinical Program στις ΗΠΑ.

Κόψτε τους υδατάνθρακες

Το ακούμε συχνά αλλά πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση. Το να κόψεις τους υδατάνθρακες δεν είναι πανάκεια για την απώλεια βάρους. Μάλιστα, μια μελέτη του 2015 έδειξε πως υπάρχουν δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές με υδατάνθρακες, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από άλλες που δεν έχουν ίχνος υδατάνθρακα.

Να γυμνάζεσαι μια ώρα την ημέρα

Αν χρησιμοποιείς την γυμναστική ως εργαλείο για να χάσεις κιλά και το σχέδιο σου είναι να ακούσεις τον μύθο που λέει πως αν κάνεις μια ώρα γυμναστική την ημέρα θα τα καταφέρεις, τότε κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Αν γυμνάζεσαι μια ώρα την ημέρα και δεν έχεις κανένα διατροφικό πλάνο τότε όχι απλά δεν θα χάσεις κιλά αλλά η συσσωρευμένη κούραση από την ώρα της εκγύμνασής σου θα σε οδηγήσει στο να φας ακόμα περισσότερο. Γενικότερα, το πρόγραμμα γυμναστικής σου πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές και να διαχέεται μέσα στη μέρα.

Κόψτε τη γλουτένη

Εξαιρετικά απλοϊκή συμβουλή με δεδομένο πως οι τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι τόσες πολλές που αν τις βγάλεις από τη διατροφή σου αντί να μπεις σε μια διαδικασία διαχείρισής τους, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. «Όταν μιλάμε για διατροφή χωρίς γλουτένη, απλά αντικαθιστούμε τους υδατάνθρακες με άλλους υδατάνθρακες», εξηγεί ο Δρ Χάμντι. Για παράδειγμα, αν δεν τρώτε κανονικά ζυμαρικά τότε θα φάτε τρώτε ρύζι. «Καταλήγετε να τρώτε την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και μερικές φορές περισσότερο», τονίζει ο Χάμντι.

Τρώτε φαγητά με χαμηλά λιπαρά

Αυτή η συμβουλή βασίζεται πάνω στην ιδέα πως αν τρως φαγητά με χαμηλά λιπαρά τότε αυτόματα τρως και φαγητά με λιγότερες θερμίδες. Μέγα λάθος. Αυτή είναι η σκέψη που θέλουν οι εταιρείες τροφίμων να κάνεις. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα 60% των τροφών με χαμηλά λιπαρά που περιέχει όντως λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις κανονικές εκδοχές του. Συνεπώς, μην ψαρώνετε.

Γίνεται να κάψω λίπος με 30 λεπτά τρέξιμο;

Μην τρώτε το βράδυ

Αν και αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται τη νύχτα είναι πιο δύσκολο να να καούν, οι απαντήσεις ως προς αυτό είναι ασαφείς. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να φάτε το βράδυ και είστε διατεθειμένοι να κάνετε την κατάλληλη διαχείριση θερμίδων που μπαίνουν στον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια του 24ωρου, είστε ελεύθεροι να το κάνετε. Με άλλα λόγια, δεν έχει τόση σημασία το πότε θα φάτε. «Εάν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, θα χάσετε βάρος ανεξάρτητα από το πότε καταναλώνονται αυτές οι θερμίδες», λέει ο Δρ Σέλτζερ.

Τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό σας

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία πολυδιάστατη. Απαιτείται η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και οι υγιείς συνήθειες και συμπεριφορές. «Χωρίς αυτόν τον συνδυασμό, δεν θα έχετε μακροχρόνια απώλεια βάρους», λέει ο Δρ. Χάμντι. Τα συμπληρώματα είναι συντομεύσεις για την απώλεια βάρους, δυνητικά επιβλαβείς και τελικά άσκοπες. «Δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα που να καταστέλλει την όρεξη και καίει το λίπος», προσθέτει ο Δρ. Χάμντι. Αγνοήστε εντελώς τα συμπληρώματα.

Φάτε όσα φρούτα θέλετε

Ένας άλλος διαδεδομένος μύθος είναι ότι μπορείτε να φάτε άφοβα όσα φρούτα θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος. Φυσικά, αυτό είναι μια τεράστια υπερβολή. Η υπερκατανάλωση τροφής είναι πάντα εστία πρόσθεσης βάρους. Τα φρούτα όντως παχαίνουν πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλες τροφές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δίνετε προσοχή στο πόσα φρούτα καταναλώνετε. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο…

Βγάλτε από το μενού σας το πρωινό

Είναι δελεαστικό να βγάζετε γεύματα από την ημερήσια τροφή σας για να αποφεύγετε επιπλέον θερμίδες. Ειδικά, η παράκαμψη του πρωινού είναι ιδιαίτερα μοντέρνα μέθοδος. Όμως όλες οι έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός δυνατού πρωινού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες συμβουλές για την απώλεια βάρους Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μια μελέτη του περιοδικό Obesity, δύο ομάδες υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών έτρωγαν 1.400 θερμίδες την ημέρα. Η ομάδα που έτρωγε 700 θερμίδες στο πρωινό έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα που έτρωγε ένα πρωινό γεύμα μόνο 200 θερμίδων. Επίσης βελτίωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τους. Αν σας αρέσει το πρωινό, δώστε του να καταλάβει!

Διαβάστε ακόμα: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πως δεν θα πάρει τον… κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Πως δεν θα πάρει τον... κατήφορο η φυσική σας κατάσταση το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μία δύσκολη περίοδος για τρέξιμο και άσκηση, όμως δεν πρέπει να αφεθείτε τελείως στις διακοπές, καθώς η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η αλλαγή περιβάλλοντος την περίοδο των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσετε την ψυχολογία σας. Βλέπετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές που έχετε αποκτήσει από την προπόνηση χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες για να υποχωρήσουν, ενώ το σχετικό διάστημα για τις μυϊκές είναι περίπου 12-14 ημέρες.

Επιπλέον, η αποχή από την άσκηση μειώνει την φυσική σας κατάσταση κατά 15% ανά εβδομάδα, ενώ όσο μεγαλώνει η αποχή τόσο μεγαλώνει και το εν λόγω ποσοστό (στις τρεις εβδομάδες μπορεί να φτάσει και το 50%).

Ετσι, καλό θα είναι να προσπαθείτε να τρέχετε περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι μόνο για να διατηρηθείτε στο επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά και να παρατηρήσετε ακόμα και βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Βέβαια, επειδή για κάποιους ίσως και να μην είναι εύκολο να τρέχουν στις διακοπές τους, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα μειώσετε τις συνέπειες από την αποχή.

  • Αυξήστε τις ώρες του ύπνου ή έστω (μιας και βρισκόμαστε σε διακοπές) να μην μειωθούν.
  • Ελαττώστε την ποσότητα του φαγητού.
  • Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στα γεύματα σας.
  • Πίνετε πολλά υγρά και χυμούς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αυξήστε τη λήψη βιταμινών C και Ε.
  • Προπονηθείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Πίνετε υγρά (νερό και ισοτονικά ποτά) κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ελάχιστη λήψη 500 ml ανά ώρα.
  • Χρησιμοποιείτε καπελάκι για το κεφάλι ώστε να μειώσετε το βαθμό της αφυδάτωσης και τις πιθανότητες ηλίασης.
  • Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό και μην τρέχετε με εκτεθειμένο το σώμα στον ήλιο. Τα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ώμοι και ο αυχένας.
  • Χρησιμοποιείτε αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας. Για καλύτερη αναπνοή του δέρματος υπάρχουν αλοιφές για τον αθλητισμό και όχι αυτές που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend