Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Επιμέλεια: Μέρσυ Κούσκου*

Είστε δυσαρεστημένοι με το βάρος σας ή απογοητευμένοι από τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος; Τότε, πιθανότατα θα έχετε αναρωτηθεί μήπως τελικά ευθύνεται ο μεταβολισμός σας.

Οι υποψίες σας μπορεί να έχουν επιβεβαιωθεί από όλες τις δίαιτες και τα προϊόντα στην αγορά που ισχυρίζονται ότι “διορθώνουν” έναν αργό μεταβολισμό. Ακόμα και αν έχετε απελπιστεί με το θέμα του βάρους σας και ψάχνετε απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας, μη βιαστείτε να πιστέψετε! Πρώτα, είναι καλό να ενημερωθείτε για τους παράγοντες που επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, το μεταβολισμό μας και πόσο μεγάλη είναι η επίδρασή τους.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο βασικός μεταβολισμός αναφέρεται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (RMR). Αυτή είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να επιτελέσει βασικές βιολογικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Για έναν υγιή ενήλικα, αυτό βρίσκεται κάπου μεταξύ 1200 και 1600 θερμίδων την ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να μειώσουν αυτόν τον αριθμό θερμίδων που καίει το σώμα σας ή αλλιώς, να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

Τι μπορεί να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό;

Απώλεια βάρους

Μπορεί να είναι δυσάρεστο για πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι λογικό ότι όσο μικρότερο είναι ένα σώμα, τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεται για να συντηρηθεί. Ο μεταβολισμός πλήττεται ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για μια γρήγορη απώλεια βάρους, δηλαδή μεγαλύτερη του 1% του σωματικού βάρους ανά εβδομάδα.

Περιορισμός θερμίδων

Ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας, ανεξάρτητα της απώλειας βάρους.

Η απώλεια μυϊκού ιστού

Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο ενεργός από άλλους ιστούς όπως είναι το λίπος. Έτσι, όταν χάνετε μύες, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Ένα επιπλέον πρόβλημα στην γρήγορη απώλεια βάρους είναι ότι εκτός από λίπος, χάνεται ταυτόχρονα πολύς μυϊκός ιστός.

Ηλικία

Έχουμε την τάση να χάνουμε μυϊκούς ιστούς καθώς γερνάμε, γεγονός που οδηγεί σε βραδύτερο μεταβολισμό. Ως αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες γενικότερα μεγαλώνοντας.

Υποθυρεοειδισμός

Μια από τις πολλές λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Εάν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας και αν αυτή είναι χαμηλή τότε ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας προτείνει την αντικατάσταση της ορμόνης φαρμακευτικά.

Διατήρηση του μεταβολισμού

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείτε από τους παράγοντες επιβράδυνσης του μεταβολισμού είναι να αποφύγετε την γρήγορη απώλεια βάρους και την εκτεταμένη δίαιτα νηστείας ή πολύ χαμηλών θερμίδων. Αν είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, πάρτε το χρόνο σας και σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε επαρκή (και όχι επιπλέον) ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην πρόληψη της μυϊκής απώλειας.

Αύξηση μεταβολισμού

Εκτός από την αποφυγή όσων επιβραδύνουν το μεταβολισμό, τι θα βοηθούσε την επιτάχυνσή του; Ένας τρόπος είναι η αύξηση των καύσεων μέσω της άσκησης!

Ακριβώς όπως η απώλεια βάρους μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα, έτσι και η πρόσληψη βάρους αυξάνει τον αριθμό αυτών των θερμίδων, ειδικά αν πρόκειται για την αύξηση της μυϊκής σας μάζας. Σε αυτό βοηθούν κυρίως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με τα κατάλληλα γεύματα πριν και μετά τις προπονήσεις σας. Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει τόσο στη μυϊκή ενδυνάμωση όσο και στην αύξηση των καύσεων.

Συμπερασματικά..

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τον ιδανικό συνδυασμό συστηματικής άσκησης και σωστής διατροφής είναι η βοήθεια που χρειάζεται ο μεταβολισμός σας! Ακόμα, μην ξεχνάτε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η ψυχολογία σας σε αυτή σας την προσπάθεια. Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα σας μπορεί να είναι η αρχή για την προσέγγιση του επιθυμητού βάρους, χωρίς δίαιτες αστραπή και μαγικά φίλτρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;


*H Μέρσυ Κούσκου είναι πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο κέντρο διατροφικής υποστήριξης Nutrition Support στη Γλυφάδα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αν είσαι αρχάριος στο τρέξιμο θυμήσου: «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα μόνο βήμα»

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα μόνο βήμα», έγραψε ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε. Είχε δίκιο, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.

Για την ακρίβεια, δύσκολα τα λόγια αυτά μπορούν να ακουστούν πιο αληθινά – και με τις δύο έννοιες – από ό,τι στα αυτιά ενός πρωτάρη δρομέα.

Για κάθε αρχάριο είναι αναγκαίο ένα λογικό πρόγραμμα τρεξίματος για… αρχάριους. Από εκεί και πέρα το μόνο που απομένει είναι η πειθαρχία ως προς την τήρησή του.

Οι παρακάτω συμβουλές περί τρεξίματος για αρχάριους είναι ό,τι πρέπει αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία δρομέα:

Τρέξτε όποια ώρα της ημέρας σας βολεύει

Πολύ απλά, προγραμματίστε να τρέχετε όποτε είναι πιο πιθανό να τα καταφέρετε. Πολλοί δρομείς θεωρούν ότι είναι γενικά πιο εύκολο να χωρέσουν μια προπόνηση το πρωί. Ωστόσο, αν αυτό δεν ταιριάζει στο καθημερινό σας πρόγραμμα, βρείτε μια τακτική ώρα που να ταιριάζει. Στη συνέχεια – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – κρατήστε αυτή την ώρα για τρέξιμο. Μην ξεχνάτε τον εξοπλισμό σας, μην αποσπάστε και μην ψάχνετε για δικαιολογίες (μπορεί να βρεθούν πολύ εύκολα).

Ξεκινήστε με αργό ρυθμό κάθε διαδρομή

Ξεκινήστε σε κάθε τρέξιμο με την σταθερή την ιδέα στο μυαλό σας ότι θα τερματίσετε με έντονο τρόπο. Ανεξάρτητα από το πόσο σκοπεύετε να τρέξετε, ξεκινήστε αργά για να προθερμανθείτε και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τον ρυθμό σας.

Επιβραδύνετε στους λόφους

Οι λόφοι είναι μεγάλες παγίδες, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε, γι’ αυτό μην αισθάνεστε άσχημα που επιβραδύνετε σε αυτούς. Το κλειδί για να καταφέρετε είναι να επικεντρωθείτε στη διατήρηση μιας ομοιόμορφης προσπάθειας – όχι ταχύτητας – κατά την άνοδο και την κάθοδο. Αν διαπιστώσετε ότι λαχανιάζετε, επιβραδύνετε ή κάντε ένα διάλειμμα για περπάτημα.

Τα διαλείμματα για περπάτημα δεν είναι κάτι κακό

Τα διαλείμματα για περπάτημα είναι μια καλή ιδέα για πολλούς νέους δρομείς. Αποτρέπουν την κόπωση των μυών και καθυστερούν την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου – της κύριας πηγής ενέργειας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος – γεγονός που σας επιτρέπει να τρέξετε για μεγαλύτερο συνολικό χρόνο από ό,τι αν τρέχατε συνεχώς. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε διαλείμματα για περπάτημα κατά τη διάρκεια κάθε τρεξίματος, αν δεν αισθάνεστε ότι τα χρειάζεστε. Σε κάθε περίπτωση θα τα μειώσετε φυσικά καθώς το τρέξιμό σας βελτιώνεται.

Δεν έχει σημασία πόσο μακριά θα πάτε

Μην ανησυχείτε για τον αριθμό των χιλιομέτρων που καλύπτετε. Το πρώτο βήμα είναι να εστιάσετε στην οικοδόμηση της συνολικής φυσικής κατάστασης και να κάνετε την άσκηση συνήθεια. Επιπλέον, τα οφέλη για την υγεία προκύπτουν από τον χρόνο που περνάτε σταθερά ανεβάζοντας τον καρδιακό σας ρυθμό. Έτσι, για αρχή, απλά βγείτε τακτικά έξω. Όταν θα είστε λίγο πιο έμπειροι και σίγουροι, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε κάποιο gadget για να καταγράφετε τις αποστάσεις σας.

Διαβάστε επίσης: Περίεργα πράγματα που μπορεί να σου συμβούν όταν τρέχεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Αποχή από το τρέξιμο: Απλές συμβουλές για να επιστρέψετε ομαλά στη δράση

Η στρατηγική στον Μαραθώνιο είναι το κλειδί της επιτυχίας

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ξανά το τρέξιμο μετά από ένα διάστημα αποχής; Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό το να μπεις και πάλι σε ρυθμό προπονήσεων. Όμως, με το σωστό σχέδιο και λίγη υπομονή, μπορείς να επανέλθεις.

Αν έχεις μείνει για λίγο στο περιθώριο, είναι αρκετά εύκολο να επανέλθεις. Αν όμως έχεις διακόψει αρκετές εβδομάδες ή μήνες το τρέξιμο, το σημαντικό είναι να επανέλθεις με προσοχή στη ρουτίνα σου ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς και απογοητεύσεις.

Προφανώς βέβαια, αν το διάλειμμα από το τρέξιμο είναι λόγω τραυματισμού, θα πρέπει ο πόνος να έχει υποχωρήσει εξολοκλήρου. Ανάλογα μάλιστα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, το καλύτερο θα είναι να έχετε το ok από το γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή σας.

Ακολουθούν ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές:

Δημιουργήστε πάλι τις συνήθειές σας

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξαναμπείτε στο ρυθμό του τρεξίματος σε τακτική βάση. Το βασικό είναι να εστιάσετε στη συνέπεια. Μην ανησυχείτε για το πόσο γρήγορα ή πόσο μακριά τρέχετε, απλά θέστε μικρούς στόχους για να τρέχετε τακτικά. Θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε με γρήγορο περπάτημα ή με μικρά διαστήματα τρεξίματος/περπατήματος. Να θυμάστε ότι βρίσκεστε στη διαδικασία της αναδόμησης της συνήθειας του τρεξίματος και της αναμόρφωσης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των συνδετικών ιστών στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με το πόσο καιρό έχετε βρεθήκατε μακριά από το πρόγραμμα τρεξίματος. Όσο όμως βρίσκετε χρόνο για σωματική άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται απλώς για περπάτημα, εξακολουθείτε να σημειώνετε πρόοδο.

Εντάξτε νέες δραστηριότητες στην προπόνησή σας

Αν κάνετε άλλου τύπου ασκήσεις τις ημέρες που δεν τρέχετε, έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε την αντοχή και να χτίσετε δύναμη χωρίς να καταπονήσετε υπερβολικά τις αρθρώσεις σας και να αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Μερικές ιδανικές δραστηριότητες για δρομείς είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα, η γιόγκα και το Pilates. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε το πρόγραμμά σας να παραμένει σταθερό.

Τρέξιμο: Τρεις συνηθισμένοι τραυματισμοί και πώς αντιμετωπίζονται

Ξεκουραστείτε αρκετά

Να είστε συντηρητικοί με το πρόγραμμα του τρεξίματός σας. Μην τρέχετε δύο συνεχόμενες ημέρες όταν είστε στην αρχή της επαναφοράς σας. Μια πλήρης ημέρα ξεκούρασης μπορεί να είναι ευεργετική. Σημειώστε επίσης πως αν νιώθετε πόνο την ημέρα που έχετε προγραμματίσει να τρέξετε, ίσως να είναι καλύτερο να κάτσετε σπίτι. Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να βασίζεστε σε παυσίπονα προκειμένου να αντέξετε ένα τρέξιμο. Μην βιάζεστε: θα επανέλθετε σιγά-σιγά.

Βάλτε ένα όριο χιλιομέτρων

Πολλοί δρομείς που επιστρέφουν μετά από έναν τραυματισμό, τραυματίζονται εκ νέου επειδή αύξησαν τα χιλιόμετρα τους πολύ γρήγορα. Ακόμα και αν δεν είχατε τραυματιστεί, η επιστροφή στα παλιά σας χιλιόμετρα μπορεί να είναι επιζήμια μετά από ένα διάλειμμα.

Ξεκινήστε αργά και με μια σύντομη διαδρομή που ξέρετε ότι μπορείτε να τρέξετε με ευκολία. Μην προσπαθήσετε να τρέξετε ξανά τα συνηθισμένα σας χιλιόμετρα. Όχι μόνο οι μύες σας δεν είναι έτοιμοι, αλλά και οι αρθρώσεις σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένες, ενώ μπορεί και να μην έχετε την ψυχική αντοχή για να αντέξετε την προσπάθεια και τελικά, να καταλήξετε απογοητευμένοι, να νιώθετε ηττημένοι και ενδεχομένως να είστε και τραυματισμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο, τραυματισμοί και ψυχολογία: Πώς δεν θα σε “πάρει από κάτω”

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend