14 σνακ 200 θερμίδων που σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Ποια είναι η χρήση του σωστού σνακ; Να σας βοηθάει να μην πεινάτε και παράλληλα να ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας, ώστε να κάνει καύσεις. Τι πρέπει να φάτε, όμως, για να γίνει αυτό. Δείτε παρακάτω τις επιλογές σας.

Η κατανάλωση σνακ με τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, με τις σωστές θερμίδες, θα βοηθήσει να κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ο συνδυασμός είναι ένας: Πρωτεΐνες και ίνες και όχι πάνω από 200 θερμίδες.

Ας δούμε, όμως, μερικές επιλογές σνακ που θα μας βοηθήσουν να κάψουμε το λίπος:

Ένα μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα

Το φρούτο από μόνο του δεν κάνει. Διότι δεν πρόκειται να μας… κρατήσει. Εκτός από τις φυτικές ίνες, συμπληρώνουμε πρωτεΐνη με ένα ποτήρι γάλα.  Αυτό το δίδυμο θα σας δώσει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγο πάνω από 200 θερμίδες.

Αβοκάντο γεμιστό με cottage

Εύκολο και απλό σνακ. Αφαιρέστε το κουκούτσι από το αβοκάντο και κρατήστε αφού μπορείτε να το χρησιμοποιείστε.  Στο μισό αβοκάντο, προσθέστε δύο κουταλιές cottage cheese 2%, ενώ το άλλο μισό με μια φέτα λεμόνι τυλίξτε το σε μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη. Τρώτε 200 θερμίδες και θα πάρετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια ινών χωρίς να λερώσετε πιάτο!

Πως θα φτιάξετε τα δικά σας δρομικά ενεργειακά σνακ!

Τόνος και κράκερ ολικής αλέσεως

Εάν δεν θέλετε να τρώτε γαλακτοκομικά σε κάθε σνακ, μια κονσέρβα τόνου (σε νερό) είναι μια άλλη μεγάλη πηγή άπαχης πρωτεΐνης με υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για περίπου 200 θερμίδες, μπορείτε να απολαύσετε 100 γραμμάρια τόνου και 6 κράκερ ολικής αλέσεως και θα έχετε πάρει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φακές και ηλιόσποροι με αραβική πίτα

Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και ο ηλιόσπορος είναι γεμάτος βιταμίνη Ε. Χρειάζεστε φακές βρασμένες που τις βάζετε στο μπλέντερ με χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνεται τους ηλιόσπορους, σέλινο, μαϊντανό και “χτυπάτε” δυο-τρεις φορές. Σερβίρετε 2-3 κουταλιές της σούπας πάνω από μια μεσαία αραβική πίτα.  Το σνακ έχει 180 θερμίδες, και από 10 γραμμάρια πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Γαρίδες με γιαούρτι

Μπορείτε να το φτιάξετε όταν σας έχουν περισσέψει γαρίδες. Πάνω σε ένα κράκερ, βάζετε μια κουταλιά γιαούρτι λίγο αβοκάντο και 2-3 γαρίδες. Θα έχετε αρκετή ενέργεια, θα πάρετε πρωτεΐνη με 9 γραμμάρια ανά μερίδα (και 4 g φυτικές ίνες), με μόνο 129 θερμίδες.

Smoothie με μούρα

Απλό και γευστικό. Χρειάζεστε ένα φλιτζάνι μούρα κατεψυγμένα, μισό φλιτζάνι νερό, μια κουταλιά γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, μια κουταλιά μέλι και μια κουταλιά φυτικής πρωτεΐνης (σ.σ. από αρακά, σόγια, φασόλι, ρύζι κ.α.). Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και αυτό ήταν και με μόλις 139 θερμίδες έχετε 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 φυτικές ίνες.

Αχλάδι με Ricotta

Το ricotta είναι ένα τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, κάνουν ένα νόστιμο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Κάθε μερίδα περιέχει 8 g πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια φυτικές ίνες και 170 θερμίδες. Απλά βράστε το αχλάδι για 10 λεπτά, κόψτε το στη μέση, καθαρίστε το κουκούτσι και βάλτε μια κουταλιά ricotta πασπαλίζοντας με Κανέλλα.

Κοτόπουλο σε κυπριακή πίτα (μισό)

Απλά πράγματα. Κυπριακή πίτα την οποία κόβουμε στη μέση για να φτιάξουμε 2 σνακ. Ένα για το πρωί, ένα για το απόγευμα. Κοτόπουλο στήθος 100 γραμμάρια, μισή πιπεριά κόκκινη, σπανάκι και λίγη βινεγκρέτ ιταλική (σ.σ ξίδι, λίγη μουστάρδα Ντιζόν, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο) .  Κάθε μισό περιέχει 200 θερμίδες, 3 γραμμάρια ινών, και περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κουνουπίδι με λευκά φασόλια και σκόρδο

Αν σας αρέσουν τα φασόλια, βράστε μια καλή μερίδα στις αρχές της εβδομάδας. Πολτοποιήστε στο μούλτι με 2 σκελίδες σκόρδο, λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.  Δύο κράκερ με μια κουταλιά από το μίγμα και 2 φλιτζάνια κουνουπίδι, είχε είναι σνακ που θα σας κόψει την όρεξη και περιέχει συνολικά 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ινών, και 199 θερμίδες.

Ψωμί με τυρί και καρύδια

Ένα σνακ υγείας με 200 θερμίδες που περιέχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Όχι μόνο θα βοηθήσει prep το σώμα σας για την καύση του λίπους, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειας σας. Τα καρύδια είναι πλούσια σε σεροτονίνη, μια ορμόνη που παράγει αισθάνονται καλά χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Ψήνετε μια φέτα ψωμί, ανακατεύεται μια κουταλιά της σούπας τυρί cottage χαμηλών λιπαρών με τα καρύδια και το ψιλοκομμένο αχλάδι και τρώτε.

Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Σαλάτα φακές με ντομάτα και κάρδαμο

Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά σνακ. Με μόνο 200 θερμίδες, κάνουν ένα χορταστικό πιάτο.  Το συγκεκριμένο έχει 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Χρειάζεστε, ένα μεσαίο μπολ, βρασμένες φακές σε νερό και 2 φύλλα δάφνης, κάππαρη, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, σέλινο, ντομάτα, σχοινόπρασο και ραντίζετε με βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξίδι, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Σπαράγγια και σκληρό βραστό αυγό

Απίστευτα ταιριαστός συνδυασμός. Πλούσια σε φυτικές ίνες σπαράγγια και γεμάτα φυσική πρωτεΐνη αυγά ».  Για δύο σνακ θέλετε Ζεύγος 15 σπαράγγια (ωμά ή μαγειρεμένα), με ένα βραστό αυγό για ένα σνακ 126 θερμίδων, πλήρες, με 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πράσινο τσάι με μέντα

Αν έχετε βαρεθεί και δεν πεινάτε απαραίτητα, τότε φτιάξτε ένα πράσινο τσάι με προσθήκη μέντας ή λεμονιού. Είναι δεδομένο ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην καύση του λίπους και είναι αντιοξειδωτικό. Και επειδή από μόνο του δεν έχει θερμίδες, βάλτε μια κουταλιά μέλι.

Μπάρα πρωτεΐνης

Αν πάλι βαριέστε τόσο πολύ, τότε καταναλώστε μια μπάρα πρωτεΐνης, ωστόσο, προσέξτε να έχει μέχρι 200 θερμίδες και όχι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: Σνακ που μπορείς να φας αργά το βράδυ χωρίς ενοχές

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πόσο υγιεινό είναι να παρακάμπτεις το πρωινό σου;

Πόσο υγιεινό είναι να παρακάμπτεις το πρωινό;

Η παράκαμψη του πρωινού πριν από μια πρωινή προπόνηση καθώς και η κατανάλωση ενός γεύματος αμέσως μετά από μια βραδινή προπόνηση μπορεί να φαίνονται απόλυτα λογικές συνήθειες, αλλά μπορούν να θέσουν την καρδιά σας σε κίνδυνο.

Γενικότερα, οι άνθρωποι που τρώνε βραδινό και παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Προληπτικής Καρδιολογίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες 113 ατόμων πριν πάθουν καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαν για 30 ημέρες μετά τη νοσηλεία τους λόγω καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που δεν έπαιρναν πρωινό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και έτρωγαν δείπνο δύο ώρες πριν κοιμηθούν, ήταν τέσσερις έως πέντε φορές πιο πιθανό να υποστούν ξανά καρδιακή προσβολή.

“Μεταβολικό προφίλ”

«Γνωρίζαμε από άλλες μελέτες ότι η παράκαμψη του πρωινού και η βραδινή διατροφή μπορούν να επιδεινώσουν το μεταβολικό προφίλ ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι αυτές οι συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τόσο σημαντικά το πρόβλημα», τονίζει για το θέμα ο Μάρκος Μινικούτσι, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, η εν λόγω έρευνα έχει επίσης συνδέει την παράκαμψη του πρωινού με πράγματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και το να μην δέχεται το σώμα σας την πρόσληψη ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και τις πιθανότητες σακχαρώδη διαβήτη.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας αυτών των διατροφικών συνηθειών είναι η φλεγμονή και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, φαινόμενα που θα μπορούσαν να παίζουν μεγάλο ρόλο σε καρδιακά ανθυγιεινά αποτελέσματα.

Αφορά τους πάντες… 

Αν και αυτά τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακές προσβολές, η έρευνα τονίζει τον κίνδυνο ακόμη και για φαινομενικά υγιείς ανθρώπους. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι οι όσοι δεν τρώνε πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουν αρτηριοσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, ο Μινικούτσι συνιστά στους ασθενείς να τρώνε για βράδυ τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουν και να τρώνε ένα πλήρες πρωινό. Συγκεριμένα, ένα πρωινό που να περιλαμβάνει πλούσια σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ή το γιαούρτι και ειδικά αν πρόκειται να ακολουθήσει πρωινή προπόνηση.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα ανατρέπει τη σχέση πρωινού γεύματος και απώλειας βάρους

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές που έχουν… κακή φήμη ενώ δεν πρέπει!

Photo by José Ignacio Pompé on Unsplash

Τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία μας, τα τρόφιμα έχουν γίνει ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα.

Σχεδόν καθημερινά ακούμε νέες πληροφορίες που είτε “επαινούν” ένα φαγητό, είτε το “ενοχοποιούν”. Ζούμε στην εποχή που οι άνθρωποι αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν καταναλώσει οι πρόγονοι μας για χιλιάδες χρόνια. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι ποτέ ασπρόμαυρες. Καμία επιστημονική μελέτη δεν θα αναφέρει αμέσως ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό είναι καλό ή κακό.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα “δαιμονοποιημένα τρόφιμα” που δέχονται επίθεση τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα βασίζονται σε ζώα και παράγωγα τους. Μάθε την αλήθεια για αυτά τα παρεξηγημένα τρόφιμα και πως μπορούν να πάρουν τη σωστή θέση στη διατροφή σου.

1. Αυγά

Έχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που χαρακτηρίζονται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Για χρόνια, οι ειδικοί συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην τρώνε ολόκληρα αυγά επειδή ο κρόκος είχε υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι όταν τρώμε τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη όπως τα αυγά, το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παραμένουν αρκετά σταθερά. Στην πραγματικότητα, τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας της καρδιάς, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξάνονται.

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η ομάδα που κατανάλωσε ολόκληρα αυγά παρουσίασε μεγαλύτερες βελτιώσεις στους δείκτες υγείας της καρδιάς από την ομάδα που κατανάλωσε ασπράδια αυγών. Τα αυγά περιέχουν επίσης εύπεπτη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, την οποία το σώμα μας μπορεί να την αφομοιώσει σχεδόν ολόκληρη. Μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε γεμάτοι και ικανοποιημένοι για ώρες, έτσι ώστε να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα Οι κρόκοι αυγών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από κοινές οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας

Μπορείτε να τρώτε αυγά, σχεδόν καθημερινά απλά θυμηθείτε, ο τρόπος μαγειρέματος να είναι υγιεινός. Βρασμένα, ποσέ και ψητά είναι οι ιδανικοί τρόποι μαγειρέματος. 

2. Πλήρη γαλακτοκομικά Προϊόντα

Το τυρί, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τυρί, δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη και άλλους δείκτες υγείας της καρδιάς – ακόμη και σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αυξημένη πρόσληψη βουτύρου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πολλοί θέλοντας να προστατευτούν, καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν έχουν τα οφέλη που έχουν τα προϊόντα με τα λιπαρά. Για παράδειγμα, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά περιέχουν βιταμίνη Κ2, η οποία βοηθά στην προστασία της υγείας της καρδιάς και των οστών διατηρώντας το ασβέστιο στα οστά σας και έξω από τις αρτηρίες σας. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά περιέχουν υγιή βακτήρια που υποστηρίζουν το πεπτικό μας σύστημα.

3. Μη επεξεργασμένο Κρέας

Ίσως ένα παρεξηγημένο τρόφιμο, «δαιμονοποιημένο» από χορτοφάγους και εξιδανικευμένο από τους λάτρεις των πρωτεϊνικών διαιτών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ασθενειών Ωστόσο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κρέας μπορεί να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά.

Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου η οποία απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Είναι επίσης απαραίτητο για τους αθλητές και μέσω της αύξησης της μυϊκής μάζας βοηθά και στην αύξηση του μεταβολισμού. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, σεληνίου και βιταμίνης Β12.

Συνολικά, το κρέας που τρέφεται με φυτική τροφή φαίνεται να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Το κύριο ζήτημα που προκύπτει είναι η περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό που συστήνεται είναι να καταναλώνουμε κρέας χωρίς το ορατό λίπος και να αφαιρούμε το λίπος πριν μαγειρέψουμε.

4. Καφές

Οι κόκκοι καφέ είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι μέσα σε ένα μικρό φρούτο. Τόσο οι σπόροι όσο και το φρούτο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία της υγείας. Το χλωρογόνο οξύ, μια πολυφαινόλη στον καφέ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%. Ακόμα φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την προστασία από χρονιές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι με μέτρο, η καφεΐνη ενισχύει την αθλητική απόδοση. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτιωμένη κυκλοφορία, αυξήσεις στη μυϊκή δύναμη , αντοχή και δύναμη, καθώς και μειωμένο πόνο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι τα αποθέματα των μυών αναπληρώνονται ταχύτερα όταν οι αθλητές καταναλώνουν υδατάνθρακες και καφεΐνη μετά από εξαντλητική άσκηση.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, βέβαια, προτείνουν την κατανάλωση καφέ με μέτρο, λέγοντας πως μόνο μία έως δύο κούπες την ημέρα είναι ευεργετικές. Ωστόσο καθώς έχει διεγερτικές ιδιότητες θα πρέπει να προσέξουμε την ώρα που το καταναλώνουμε. Εάν πίνεις καφέ μετά το μεσημέρι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μην πίνεις καφέ προς το τέλος της ημέρας. Εάν θέλεις ή “πρέπει”, τότε επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

Αν και ο καφές από μόνος τους έχει πολλά οφέλη, όπως είπαμε παραπάνω, θα πρέπει να προσέξεις όταν τον καταναλώσεις καθώς το θερμιδικό του φορτίο αυξάνεται όταν προσθέσεις ζάχαρη, γάλα, κρέμες, σιρόπια.

5. Κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα λαχανικά

Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα λαχανικά λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα λαχανικά. Ωστόσο, αν δεν μπορείς να καταναλώσεις λαχανικά απευθείας από τον κήπο σου, αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Η έρευνα δείχνει ότι η κονσερβοποίηση και η κατάψυξη λαχανικών ενώ είναι φρέσκα, τα βοηθάει να διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους. Αντίθετα, τα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να χάσουν τη διατροφική τους αξία μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή.

Μία μελέτη ανέλυσε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα μπιζέλια και στο μπρόκολο που είχαν παγώσει για 12 μήνες. Ήταν παρόμοιο με αυτό των λαχανικών που αγοράστηκαν στο μανάβικο και υψηλότερο από αυτό των λαχανικών που αποθηκεύονταν στο σπίτι για αρκετές ημέρες.

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα, διατηρούν τις περισσότερες βιταμίνες τους. Αντίθετα, η διατήρηση φρέσκων προϊόντων στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ωστόσο, είναι το νάτριο, το οποίο μπορεί να είναι αυξημένο. Αναζητήστε κονσερβοποιημένα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ξεπλύνετε με άφθονο νερό πριν την κατανάλωση τους.

6. Οστρακοειδή

Αν και τα οστρακοειδή έχουν αρκετά υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωσή τους δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα καθώς το συκώτι θα παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσιες σε σελήνιο, και ιώδιο, δυο ιχνοστοιχεία σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του θυροειδή και γενικότερα για την υγεία.

Τα οστρακοειδή είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με την ίδια μερίδα 90% άπαχου βόειου κρέατος, αλλά με πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ορισμένοι τύποι, όπως οι γαρίδες, έχουν περισσότερη χοληστερόλη από το κόκκινο κρέας, αλλά η χοληστερόλη από τις γαρίδες έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Τα στρείδια και τα μύδια έχουν τα περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ο σολομός ή η ρέγκα. Εάν σου αρέσουν τα οστρακοειδή δώσε βάση στον τρόπο μαγειρέματος- απέφυγε τα τηγανητά και τις λιπαρές σάλτσες. Για μια επιπλέον δόση ωμέγα-3 λιπών, είναι καλό να επιλέγετε και άλλα ψάρια.

7. Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν τη σοκολάτα θρεπτική, καθώς συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, μια μέτρια πρόσληψη μαύρης σοκολάτας ή κακάου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Δυο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία και ακόμη και μειώνουν το στρες. Σύμφωνα με μια μελέτη, η σοκολάτα μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων και του acai.

4 λόγοι που η σοκολάτα είναι ευεργετική για τους δρομείς

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία της αρτηρίας σε ενήλικες με υπέρβαρο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή και τα δύο.

Τελικά η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσένα; Σίγουρα ναι, εφ ‘όσον επιλέξεις το σωστό προϊόν. Όταν επιλέγεις την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή, υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές παροχές της μαύρης σοκολάτας. Επίλεξε σοκολάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

Με μέτρο (28 γραμμάρια ημερησίως), η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσα πολλά κοινά και χρόνια προβλήματα υγείας. Αντάμειψε λοιπόν τον εαυτό σου χωρίς ενοχές και βελτίωσε ταυτόχρονα την υγεία σου με ένα νόστιμο κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Συμπερασματικά

Όπως παρατηρείς παραπάνω, τα “δαιμονοποιημένα” τρόφιμα δεν είναι κακά για εμάς, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους. Πρέπει να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο για να απολαμβάνουμε πραγματικά τα οφέλη από όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού.

Διαβάστε επίσης: Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

  • Το άρθρο υπογράφει η Σκληβάγκου Νάντια που είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης (MSc) στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής. Τελευταία ολοκλήρωσε το NLP Wellbeing Diploma. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νέο της γραφείο στο Νέο Ψυχικό. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend