Υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι για καλύτερη υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και ειδικά όταν προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές, μόνο καλό δεν κάνει στον οργανισμό.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αφού μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τσιπς και τα πρέτζελ με υγιεινά σνακ που δεν θα ανεβάσουν τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σας στα ύψη.

Μήλα με φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να γευτεί ένα σνακ που δεν είναι πολύ αλατισμένο, αρκεί να προέρχεται από οργανικά φιστίκια που δεν έχουν συμπληρώματα άλατος. Μια κουταλιά του γλυκού από φυστικοβούτυρο έχει μόλις 3 mg νατρίου, ενώ ένα μέτρο μήλο έχει μόλις 2 mg. Tο μήλο σας παρέχει φυτικές ίνες και νερό, ενώ τα φυστικοβούτυρο έχει αρκετές πρωτεΐνες.

Ανάλατοι ξηροί καρποί

Καταπολεμούν τις ασθένειες, ενώ ένα φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα έχει μόλις 1 mg νατρίου. Η κατανάλωση ξηρών καρπών με μέτρο βοηθά στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, ενώ παρέχει στο σώμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Σπιτικό ποπ κορν

Αποτελεί μια καλή επιλογή για σνακ αρκεί να μην προσθέτετε βούτυρα και έξτρα αλάτι. Περιέχοντας μόλις 1 mg νάτριου ανά φλιτζάνι, μπορείτε να το καταναλώσετε δίχως ενοχές. Όσο για τις θερμίδες, περιέχονται μόλις 31 σε κάθε φλιτζάνι, ενώ δεν περιέχει κακά λιπαρά που αυξάνουν το σωματικό βάρος.

Edamame

Δεν είναι τίποτε παραπάνω από πρώιμη σόγια. Περιέχει μόλις 9  mg νατρίου σε κάθε φλιτζάνι, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ περιέχει ακόμη σίδηρο, βιταμίνη C και ασβέστιο.

Ωμά λαχανικά με γιαούρτι

Τα καρότα και το σέλινο είναι πιο νόστιμα όταν τα βουτάτε σε μια γευστική σος, ωστόσο πολλές από αυτές είναι γεμάτες αλάτι. Αντίθετα η σος γιαουρτιού αποτελεί μια καλή εναλλακτική για να συνοδεύσετε τα λαχανικά σας. Ένα μέτριο καρότο περιέχει περίπου 42 mg νατρίου, ενώ η σος ελληνικού γιαουρτιού περιέχει συνήθως 25-100 mg νατρίου ανά μερίδα. Αν δεν τρώτε ωμά λαχανικά, συνοδέψτε το γιαούρτι με μούρα.

Αλάτι: Τα προβλήματα στον οργανισμό όταν υπερκατανάλωνεις

Ολόκληρα φρούτα

Δεν έχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου οπότε επιλέξτε όποιο σας κάνει κέφι, ακόμη και τις φράουλες ή τις μπανάνες. Πολλά από τα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ψητά ρεβίθια

Είναι σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να προσθέσετε λάδι από αβοκάντο ή λάδι καρύδας και να τα ανακατέψετε με μπαχαρικά όπως το κάρυ και η πάπρικα.

Smoothies

Aναμείξτε ολόκληρα φρούτα με λαχανικά και κρατήστε χαμηλά τα επίπεδα νατρίου. Όταν βάζετε στο μπλέντερ πράσινα λαχανικά, φυστικοβούτυρο, φράουλες, μπανάνες και αβοκάντο, παίρνετε πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη ενώ παράλληλα η περεκτικότητα σε νάτριο είναι μικρότερη από 20 mg.

Τσιπς από λάχανο kale

Τα τσιπς από λάχανο kale  αποτελούν μία ιδανική, υγιεινή επιλογή για σνακ. Ήδη κυκλοφορούν τσιπς από λαχανικά στο σακουλάκι, και δεν εννοούμε την κλασική πατάτα. Το kale αποτελεί ένα superfood, πλούσιο σε βιταμίνες C, K, ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει όσοι αθλούνται να αυξάνουν το αλάτι το καλοκαίρι;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το κοιλιακό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους αδύνατους. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περίπου 15.000 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν για 14 χρόνια.

Οι γιατροί έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων και συσχέτισαν αυτούς τους δείκτες με τους πρόωρους θανάτους.

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που είχαν παραπανίσιο κοιλιακό λίπος είχαν την χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ ήταν χαμηλός ή υψηλός. Μάλιστα εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη περίμετρο μέσης. Οι άνδρες αυτοί είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, κίνδυνος διπλάσιος από αυτόν που αφορούσε τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Στις γυναίκες, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αύξανε 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ομοιογενή κατανομή λίπους στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αρκετό κοιλιακό λίπος συγκρίθηκαν με υπέρβαρες και παχύσαρκες συνομίληκες.

Το λίπος της κοιλιάς και ο ΔΜΣ

«Το λίπος στην κοιλιά είναι κακό λίπος», ανέφερε Πολ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος σχολίασε τη μελέτη. «Έχει θετική συσχέτιση με την αυξημένη χοληστερίνη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2. Όταν κάποιος έχει λίπος στην κοιλιά, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν είχε λίπος στους γοφούς. Αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό αλλά η περίμετρος της μέσης ξεπερνάει τα 100 εκατοστά για τον άνδρα και τα 85 εκατοστά για τη γυναίκα, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, μπορεί ένας άνθρωπος από πλευράς βάρους να είναι φυσιολογικός και από πλευράς περιμέτρου μέσης παχύσαρκος. Σε μια τέτοια περίπτωση η υγεία του κινδυνεύει περισσότερο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτυγχάνει σε αρκετές περιπτώσεις να υποδείξει την παχυσαρκία κι έτσι είναι ουσιαστικά αναξιόπιστος. Όπως δείχνει και η παρούσα μελέτη, τη μέτρηση της περιμέτρου μέσης είναι ένας πολύ καλύτερος δείκτης της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend