Διατροφικές αλλαγές για να πετύχουμε τη μείωση του λίπους

Διατροφικές αλλαγές για να πετύχουμε τη μείωση του λίπους

Η μείωση του σωματικού λίπους δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάψει το λίπος. Τα επόμενα βήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταφέρουμε το σκοπό μας.

1) Περισσότερο νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις διεργασίες του οργανισμού και η καύση του λίπους δεν αποτελεί εξαίρεση. Επίσης, το νερό μας δίνει την αίσθηση του κορεσμού και μας κάνει να τρώμε λιγότερο.

2) Πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε

Μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες καίμε καθημερινά βάσει των δραστηριοτήτων που κάνουμε, π.χ. περπάτημα, οδήγηση κλπ. Στη συνέχεια θα μετρήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Αν καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, τότε είμαστε σε καλό δρόμο για να μειώσουμε το λίπος μας.

3) Πρέπει να μειώσουμε τους αμυλώδεις υδατάνθρακες

Η μεγάλη κατανάλωση αμύλου, όπως πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και ψωμί, δίνει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται. Η πλεονάζουσα ποσότητα ενέργειας θα αποθηκευτεί σαν λίπος. Αν θέλουμε λοιπόν να κάψουμε λίπος πρέπει να μειώσουμε τους αμυλώδεις υδατάνθρακες, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπίας και ποικιλίας στη διατροφή μας.

4) Πρέπει να τρώμε μεγάλο, ισορροπημένο πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού έχει αρνητικές συνέπειες για την υπόλοιπη μέρα μας. Το πρωινό πρέπει να είναι χορταστικό, να περιέχει πρωτεΐνη σε ποσότητα 30-40 gr, σύνθετους υδατάνθρακες, όπως βρώμη, και φρούτα.

5) Πρέπει να περιορίσουμε τη ζάχαρη

Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης θα αποθηκευτεί σαν λίπος. Μπορούμε να τρώμε κάτι γλυκό αν θέλουμε αλλά πάντα με μέτρο. Επίσης καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, με νερό, καφέ, τσάι ή φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

6) Πρέπει να τρώμε 5 – 6 γεύματα ημερησίως

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε πολλές φορές όταν προσπαθούμε να μειώσουμε το σωματικό λίπος είναι να αφαιρέσουμε ένα γεύμα από τη διατροφή μας. Είναι προτιμότερο να τρώμε ακόμη και 6 γεύματα αντί για 3, επιμερίζοντας τις μερίδες και τις θερμίδες σε περισσότερα γεύματα. Τα περισσότερα γεύματα μας βοηθούν να κάψουμε πιο πολλές θερμίδες.

7) Πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μας χορταίνουν και να μας δίνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε χωρίς να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες. Για να κάψουμε λίπος πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών καθημερινά.

8) Πρέπει να καταναλώνουμε 25 – 35 gr φυτικών ινών ημερησίως

Οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι μας δίνοντάς μας την αίσθηση του κορεσμού χωρίς να έχουμε καταναλώσει πολλές θερμίδες.

9) Πρέπει να καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες έχουν αρκετές θερμίδες συνεπώς αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα δεν θα μας βοηθήσουν να χάσουμε σωματικό λίπος αλλά να το αυξήσουμε. Η προτεινόμενη ποσότητα αντιστοιχεί σε 3 gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Αυτή η ποσότητα θα μας προσφέρει τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνουμε.

10) Πρέπει να τρώμε περισσότερα υγιεινά λιπαρά

Τα λιπαρά πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας για να μας βοηθήσουν να κάψουμε σωματικό λίπος. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέγουμε τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, τα αβοκάντο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μειώσετε τις θερμίδες και θα χάσετε βάρος

Previous ArticleNext Article

Γιατί πρέπει όσοι αθλούνται να αυξάνουν το αλάτι το καλοκαίρι;

Γιατί πρέπει όσοι αθλούνται να αυξάνουν το αλάτι το καλοκαίρι;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών, εξαιτίας της εντονότερης εφίδρωσης.

Έτσι, η τακτική και επαρκής αναπλήρωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοση του οργανισμού.

Ωστόσο, η παραπάνω ανάγκη συχνά παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη αλατιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρησή του.

Για ποιους ισχύει…

Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει μόνο για ειδικές περιπτώσεις ατόμων που πραγματοποιούν άσκηση υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας σε πολύ θερμό περιβάλλον.

Για ένα μέσο ενήλικα όμως, η τακτική κατανάλωση υγρών σε συνδυασμό με τη συνήθη πρόσληψη αλατιού είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως και τις ανάγκες της θερινής περιόδου και δεν πρέπει να κάνει υπερβολές.

Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου-αλατιού προέρχεται από τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας και είναι ήδη αρκετά υψηλότερη από αυτή που ορίζουν οι συστάσεις διεθνών οργανισμών για την προστασία της υγείας και την πρόληψη της υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι 

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Γράφει ο Σάββας Τσανασίδης*

Ενυδάτωση του σώματος είναι η αποκατάσταση μιας ποσότητας ύδατος του, που μπορεί να έχει χαθεί από αυτό (π.χ. λόγω εξάτμισης του ιδρώτα). Πολύ σημαντική λοιπόν κρίνεται η ενυδάτωση του οργανισμού μας, ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, είτε αθλούμαστε, είτε όχι.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών

Όπως μας διδάσκουν τα βιβλία της βιοχημείας η σωστή ενυδάτωση συμβαίνει μόνο παρουσία ηλεκτρολυτών όπως το Νάτριο και το Κάλιο! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφήσουμε το νερό που πίνουμε πρέπει αυτό φυσικά να περιέχει ηλεκτρολύτες!

Τα φρούτα για παράδειγμα μπορούν να μας ενυδατώσουν καλύτερα από το νερό, καθώς περιέχουν: 90-98% νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες όπως Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο! Γι’ αυτό καταναλώνουμε πάντα αρκετά φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι!

Ιδιαίτερα επίσης για εμάς που προσθέτουμε κάποιο φίλτρο στη βρύση μας, το οποίο αφαιρεί αρκετά από τα μέταλλα που αυτό φυσικώς περιέχει, μπορούμε να το συμπληρώσουμε με ηλεκτρολύτες.

Για παράδειγμα μπορούμε να:


• Γεμίσουμε μια μπουκάλα νερό, δροσερό ή παγωμένο
• Να προσθέσουμε μέσα φέτες από καθαρισμένο αγγούρι και λεμόνι και να το πιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Άλλος τρόπος είναι να έχουμε πάντοτε κάποιο φρούτο μαζί μας (όπως μια μπανάνα) που μπορούμε άμεσα να καταναλώσουμε.

Καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι και πεπόνι είναι ιδιαίτερα υγιεινά και θρεπτικά και πρέπει οπωσδήποτε να συνυπάρχουν στο διαιτολόγιο μας (ιδιαίτερα στα παιδιά μας που μπορεί να αφυδατωθούν αρκετά εύκολα)!

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Σάββας Τσανασίδης σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία στο ΑΤΕΙΘ Θεσσαλονίκης.


Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες... υπερτροφές;

Οι προσδοκίες από τα εξωτικά φρούτα της νότιας Αμερικής, τα ασιατικά γκότζι μπέρι αλλά και τα ρόδια είναι πολύ μεγάλες. Αποκαλούνται υπερτροφές ή σούπερ φουντ όπως τα συναντάμε συχνά και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην καλή υγεία, το αδυνάτισμα και την ευεξία.

«Μπορούν να θεραπεύσουν, να προλάβουν ασθένειες και να αυξήσουν το αίσθημα ευεξίας» αναφέρεται σε ένα βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει τις 50 καλύτερες υπερτροφές. Από τότε που εδραιώθηκε αυτή η τάση πριν από μερικά χρόνια στη Γερμανία, προερχόμενη από τις ΗΠΑ, όλο και περισσότερα σχετικά προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο. Τι ακριβώς όμως είναι μια υπερτροφή;

Δεν υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένες προδιαγραφές για το ποιες τροφές μπορούν να αποκαλούνται υπερτροφές, όπως δηλώνει η Άντγιε Γκαλ από τη Γερμανική Εταιρεία για τη Διατροφή στη Βόννη. «Γενικά ως υπερτροφές χαρακτηρίζονται εκείνες οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως φρούτα και λαχανικά». Οι σούπερ τροφές είναι συχνά πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Στοιχεία που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού. Τα γκότζι μπέρι, οι σπόροι τσία και το ρόδι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ωστόσο και τα τοπικά μύρτιλα, οι τσουκνίδες, τα κυνόροδα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Αυξάνεται ο τζίρος των τοπικών υπερτροφών

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ως υπερτροφές θεωρούνταν τροφές από μακρινές εξωτικές χώρες δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την Ρεγκίνα Άσμαν από το Κέντρο Καταναλωτών της Βρέμης. Ο συνδυασμός εξωτικού και καλής υγείας ερεθίζει τη φαντασία πολλών ανθρώπων. Ωστόσο η ειδικός πιστεύει πως αυτά τα εξωτικά φρούτα δεν είναι απαραίτητα.

Όποιος τρέφεται σωστά και ισορροπημένα, καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν και στη δική μας ήπειρο δεν έχει ανάγκη από τις μακρινές εξωτικές υπερτροφές. Εκτός αυτού τα προϊόντα από άλλες ηπείρους μπορεί να κρύβουν και κινδύνους αφού μπορεί να μην πληρούν τα ποιοτικά στάνταρ που ισχύουν στην Ευρώπη. Ακόμη διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι το ρόδι βοηθάει στην εμμηνόπαυση και στον καρκίνο του προστάτη δεν πρέπει να γίνονται άκριτα πιστευτές.

Το τελευταίο διάστημα πάντως φαίνεται ότι οι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία τροφές που υπάρχουν στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο αγαπητές. Ο τζίρος των σπόρων τσία και άλλων εξωτικών σπόρων αυξήθηκε στη Γερμανία για παράδειγμα από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κατά 17%. Ο τζίρος για τον λιναρόσπορο το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 23%.

Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν πως αυτό που απαιτείται για τη διατήρηση της καλής υγείας είναι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα: 10 superfoods της… διπλανής πόρτας που σας αδυνατίζουν!

Πηγή: DW – Έλεν Χόφμαν

Send this to a friend