Απλοί τρόποι για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου

Photo by aranprime on Unsplash

Της Ιωάννας Κεχριμπάρη*

Γνωρίζεις ότι η προτίμηση για τη γλυκιά γεύση πηγάζει από το DNA μας; Βασίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης, καθώς οι περισσότερες τοξικές ουσίες στην φύση έχουν πικρή γεύση.

Επιπλέον, κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση μας δίνουν άμεση ενέργεια, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες, επομένως ωθούμαστε ενστικτωδώς προς την κατανάλωσή τους!

Αν κι εσύ έχεις αδυναμία για τη γλυκιά γεύση μπορεί να είναι μεν έμφυτη αλλά χρειάζεται προσοχή! Αυτό συμβαίνει γιατί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει σχετιστεί με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Ειδικά η πρόσθετη ζάχαρη που περιέχεται στα συσκευασμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως συνεισφέρουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου και της τερηδόνας!

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σου προτείνω απλούς τρόπους για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου!

Σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να “κόψετε” τη ζάχαρη!

1. Πρόσεξε τις υγρές θερμίδες

Μια από τις βασικές πηγές ζάχαρης στη διατροφή μας είναι τα ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης και οι συσκευασμένοι χυμοί. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν κορεσμό και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως υπολογίσιμη πηγή θερμίδων. Αν καταναλώνεις αρκετά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σου δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με ροφήματα που δεν περιέχουν εκ φύσεως ζάχαρη, όπως:

  • Νερό (κανονικό ή ανθρακούχο, προσθέτοντας μια φέτα λεμονιού ή άλλου φρούτου για γεύση)
  • Βότανα ή τσάι χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Καφέ

2. Περιόρισε τα γλυκά

Τα περισσότερα γλυκά, συνήθως, στερούνται θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσια σε ζάχαρη, αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορεί να νιώσεις γρήγορα πείνα και εκ νέου έντονη ανάγκη για γλυκό.

Αν τα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή σου και τα αναζητάς καθημερινά, δοκίμασε τις εξής εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν την θρεπτική αξία με τη γλυκιά γεύση:

  • Φρέσκα γλυκά εποχικά φρούτα
  • Γιαούρτι με κανέλα, φρούτο και λίγο μέλι
  • Ψητό μήλο με κανέλα
  • Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο

Αν πάλι ψάχνεις μια γλυκιά επιλογή για να συνδυάσεις τον απογευματινό σου καφέ ή ως εναλλακτικό σνακ για το γραφείο, μπορείς να δοκιμάσεις μπισκότα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και αποτρέπουν την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα! Μπορείς να τα καταναλώσεις είτε σκέτα, είτε να κάνεις γευστικούς συνδυασμούς όπως:

  • Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βούτυρο ξηρών καρπών και φέτες μπανάνας
  • Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Μπισκότα τύπου Πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης με ταχίνι και μέλι

3. Απόφυγε της σάλτσες και τα αρτύματα με προσθήκη ζάχαρης

Αρκετές τυποποιημένες σάλτσες και αρτύματα κρύβουν αρκετή ζάχαρη. Αν τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου είναι καλό να συμβουλευτείς τις διατροφικές τους ετικέτες και να διαπιστώσεις πόση ζάχαρη περιέχουν. Αν θέλεις να νοστιμίσεις το φαγητό σου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ζάχαρη που καταναλώνεις μπορείς να δοκιμάσεις:

  • Λαχανικά
  • Βότανα και μπαχαρικά
  • Μουστάρδα
  • Χυμός λεμονιού
  • Σπιτικό πέστο

Φρουκτόζη ή ζάχαρη: Μην βιαστείτε να απαντήσετε

4. Πρόσεξε τα light προϊόντα

Αρκετά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως light μπορεί να περιέχουν αρκετή ζάχαρη, καθώς μέρος του λίπους μπορεί να έχει αντικατασταθεί με αυτή. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηροί καρποί, βρώμη κ.ά.). Και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να συμβουλεύεσαι τις ετικέτες τροφίμων και να κάνεις συνετές επιλογές, ειδικά αν έχεις θέσει ως στόχο τη ρύθμιση του βάρους σου!

Κάνε εναλλακτικές επιλογές

Πλέον στη βιομηχανία τροφίμων μπορείς να βρεις πληθώρα προϊόντων που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη θέση της ζάχαρης, οι οποίες έχουν μηδενικό ή ελάχιστο θερμιδικό περιεχόμενο, ενώ δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Να θυμάσαι να τα καταναλώνεις με μέτρο!

Τι να κρατήσεις

Αν προσπαθείς να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις χρειάζεται να κάνεις μικρά και σταδιακά βήματα! Άλλωστε, απαιτείται χρόνος για να γίνει μια αλλαγή στη διατροφική μας συμπεριφορά συνήθεια! Αν έχεις αδυναμία στη ζάχαρη, κάνε προσεκτικές επιλογές! Όλα έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αρκεί να μην ξεχνάς το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία!

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend