Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να “κόψετε” τη ζάχαρη!

Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να "κόψετε" τη ζάχαρη!

Η απόφαση να κόψει κανείς την ζάχαρη από την διατροφή του δεν είναι κάτι απλό, ωστόσο τα αποτελέσματα για την υγεία είναι πολλαπλά και μπορεί να τα παρατηρήσει κανείς άμεσα, εφόσον απαλλαγεί από αυτή την επιβλαβή διατροφική συνήθεια.

Θα δείξετε πιο νέοι

Η ζάχαρη συνεπάγεται ρυτίδες, υποστηρίζει ο Anthony Youn, πλαστικός χειρουργός με έδρα το Μίγισκαν των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «The Age Fix». Συγκεκριμένα, η ζάχαρη προκαλεί παραμόρφωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, δύο από τις κυριότερες πρωτεΐνες που δίνουν στην επιδερμίδα νεανική όψη. Παράλληλα η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης, δύναται να μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες δημιουργούν χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με την γήρανση.

Καλύτερη διάθεση

Μπορεί να θεωρείτε πως ένα cookie θα σας κάνει πιο ευτυχείς, ωστόσο η ζάχαρη έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μέγκαν Gilmore, πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής με έδρα το Κάνσας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές οι οποίες έχουν αρνητικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, θα οδηγήσει σε βελτίωση της διάθεσής σας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την στιγμή που αλλάξετε την συνήθειά σας, ενώ σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα 2015 από το περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition», γυναίκες που κατανάλωσαν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που απείχαν από τέτοιες τροφές.

Χάνετε κιλά

Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε καθημερινή βάση που ισοδυναμεί με 350 θερμίδες. Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, μειώνει παράλληλα το αίσθημα λιγούρας και κατά συνέπεια καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένη ζάχαρη, τα σώμα δεν λαμβάνει το μήνυμα πως είμαστε πλήρεις, με αποτέλεσμα να τρώμε επιπλέον ποσότητες τροφής και να παίρνουμε περιττές θερμίδες.

Είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε κρυώματα

Οι χρόνιες φλεγμονές που προκαλούνται από τη ζάχαρη οδηγούν σε πτώση του ανοσοποιητικού το οποίο προστατεύει από κρυολογήματα και ιώσεις παντός είδους. Λιγότερη ζάχαρη συνεπάγεται μείωση των αλλεργιών και του άσθματος που σας ταλαιπωρούν κατά την διάρκεια του χρόνου.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Με την μείωση της ζάχαρης, το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη και το συκώτι επεξεργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία τις τοξίνες. Οι διαδικασίες αυτές θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο αν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη) μια κατάσταση προ-διαβήτη στην οποία το σώμα σας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί σωστά). Από ένα σημείο και έπειτα θα πάψετε να είστε «σκλάβοι» της επεξεργασμένης ζάχαρης και αυτό θα σημαίνει πως το παραπάνω σύμπτωμα θα έχει εξαλειφθεί.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, η γλυκόζη αυξάνεται στον οργανισμό και μαζί της ανεβαίνει η ινσουλίνη για να την αντισταθμίσει. Ωστόσο αυτή η διαδικασία επηρεάζει το νευρικό σύστημα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Η υψηλή πίεση οδηγεί στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, όπως και η παχυσαρκία που είναι αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης. Η ζάχαρη επίσης αυξάνει τα ανθυγιεινά λίπη του αίματος που ονομάζονται τριγλυκερίδια που συνδέονται με την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βελτιώνετε το χαμόγελο και την στοματική υγιεινή

Η ζάχαρη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στόματος, σχηματίζοντας οξύ που προκαλεί φθορά στα δόντια. Παράλληλα τα βακτήρια συμβάλουν στην κακοσμία του στόματος. Ο περιορισμός της ζάχαρης θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές τις ενοχλητικές καταστάσεις.

Καλύτερο σεξ

Η αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό του άνδρα λόγω των τροφών που περιέχουν ζάχαρη, μειώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις και την επιθυμία. Παράλληλα η αυξημένη ζάχαρη έχει αρνητική επίδραση συχνά στις γυναικείες ορμόνες, πολλές φορές μάλιστα δημιουργεί ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου.

Ευκολότερος ύπνος

Τα σνακ με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης μπορούν να σας στερήσουν τον καλό ύπνο. Η κατανάλωση ζάχαρης πριν πέσετε στο κρεβάτι, επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και δυσκολεύει τον ύπνο σας.

Προσήλωση στον στόχο

Όταν αποφασίσετε να κόψετε την ζάχαρη, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια συμπτώματα στέρησης όπως το αυξημένο αίσθημα άγχους και του θυμού. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπου η εξάρτηση από την ζάχαρη είναι μεγάλη και ενδέχεται να επηρεάσει την προσήλωσή σας στην προπόνηση και την άσκηση. Ωστόσο, κάνοντας υπομονή λίγων εβδομάδων τα πράγματα σίγουρα θα βελτιωθούν. Δοκιμάστε την πεζοπορία η οποία θα βελτιώσει την κυκλοφορία στο αίμα και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Βρείτε κάτι θετικό για να επικεντρωθείτε μέχρι να περάσει το δύσκολο διάστημα και εν συνεχεία θα παρατηρήσετε πως θα είναι πιο εύκολο να αφοσιωθείτε στο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείτε.

Διαβάστε ακόμη: Φρουκτόζη vs ζάχαρη: Τι να επιλέξω και γιατί; 

Previous ArticleNext Article

Οι δυο βασικές οδηγίες όταν αγοράζετε ψάρια

Photo by chuttersnap on unsplash

Σας αρέσουν πολύ τα ψάρια αλλά δεν ξέρετε ποια είναι η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσετε όταν τα αγοράζετε αφού πολύ συχνά η ποιότητά τους δεν αντιστοιχεί στις προσδοκίες σας;

Οι βασικές κατευθυντήριες όταν αγοράζεις ψάρια είναι μόλις δυο. Αν τις ακολουθήσετε δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε χαμένοι. Αντίθετα, τα ψάρια που θα πάρετε θα είναι σίγουρα φρέσκα, νόστιμα και υγιεινά. Απλά ακολουθήστε τις την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε ψάρια.

Κρατήστε το δέρμα

Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και η λίμνη περιέχοπουν μια υγιή δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Κρατήστε το δέρμα τους και θα έχετε το μέγιστο από αυτά τα καλά λίπη», λέει ο διαιτολόγος Ρόμπερτ Λαζινάρο, που ζει και δουλεύει στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος αναφορικά με το πώς αξίζει να μαγειρεύονται τα ψάρια τονίζει: «Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια προς υψηλή ένταση. Προσθέστε τα ψάρια πρώτα με την μια τους πλευρά. Μετά γυρίστε τα από την άλλη. Αναποδογυρίστε τα μερικές φορές μέχρι να ψηθούν καλά και από τις δυο μεριές τους».

Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι θησαυρός για την υγεία

Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας

Πριν το αγοράστε, ρίξτε μια ματιά στο ψάρι. Μήπως η σάρκα ή το δέρμα εμφανίζεται ξηρό, θαμπό ή αφυδατωμένο; Μήπως τα μάτια του είναι θολά; Όλα αυτά είναι σημάδια για το ότι το ψάρι έχει μείνει στη βιτρίνα για πάρα πολύ καιρό. Πριν το αγοράστε επίσης, ζητήστε να μυρίσετε το ψάρι.

Τα φρέσκα θαλασσινά έχουν έντονα αλμυρή μυρωδιά σαν τον ωκεανό. Αν το ψάρι που θα επιλέξετε έχει μια πικάντικη μυρωδιά αποτελεί ένα βασικό σημάδι βακτηριακής αποσύνθεσης. Σε αυτή την περίπτωση απλά αφήστε το πίσω στη θέση του.

Διαβάστε επίσης: Ψάρια: Η τροφή του αθλητή, τα καλυτερα του καλοκαιριού

Στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ το βραβείο της WA για τον Μαραθώνιο Αθήνας

Στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ το βραβείο της WA για τον Μαραθώνιο Αθήνας
Σε περίοπτη θέση στα γραφεία της ομοσπονδίας βρίσκεται από σήμερα το βραβείο “Athletics Heritage Plaque”, που έλαβε ο Μαραθώνιος Αθήνας το 2019 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.
Πρόκειται για ένα έπαθλο, με το οποίο η WA τιμά διοργανώσεις με ιστορική σημασία και συμβολή. Το βασικό χαρακτηριστικό του Μαραθωνίου της Αθήνας είναι ιστορική του σημασία, η αξία του στο πέρασμα των χρόνων, το γεγονός ότι διεξάγεται στην αυθεντική διαδρομή εκεί όπου έτρεξε ο Φειδιππίδης, εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ανακοίνωση της βράβευσης είχε γίνει τον Απρίλιο του 2019 στο Άαρχους, από τον πρόεδρο της WA Σεμπάστιαν Κόου. Τα αποκαλυπτήρια του επάθλου, το οποίο σχεδίασε ο 27χρονος Βραζιλιάνος, Φερνάντο Σίλβα,  έγιναν σήμερα στη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη των εγγραφών του 38ου ΑΜΑ.
x
Send this to a friend