Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

  • Πλύσιμο των χεριών
  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  •  Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τους ειδικούς και τις συμβουλές τους και όχι την κυρία Μισέλ από την Εκάλη που δεν έχει τι να κάνει αυτές τις ημέρες και ποστάρει όσα της έχει πει ο φίλος της ο Τέλης, που έχει κολλητό έναν κομμωτή τον Φιλάρετο, που πήγαινε μια κουμπάρα της συζύγου του κ. Τσιόδρα και τον περασμένο Δεκέμβριο της είχε πει ότι ξέρει από… μέσα ότι θα ερχόταν η κρίση του κορωνοϊού και της είπε τι θα έπρεπε να κάνει με τα ψώνια της.

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend