Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

  • Πλύσιμο των χεριών
  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  •  Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τους ειδικούς και τις συμβουλές τους και όχι την κυρία Μισέλ από την Εκάλη που δεν έχει τι να κάνει αυτές τις ημέρες και ποστάρει όσα της έχει πει ο φίλος της ο Τέλης, που έχει κολλητό έναν κομμωτή τον Φιλάρετο, που πήγαινε μια κουμπάρα της συζύγου του κ. Τσιόδρα και τον περασμένο Δεκέμβριο της είχε πει ότι ξέρει από… μέσα ότι θα ερχόταν η κρίση του κορωνοϊού και της είπε τι θα έπρεπε να κάνει με τα ψώνια της.

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Previous ArticleNext Article

Μπορώ να πάρω την πρωτεΐνη που χρειάζομαι από τα λαχανικά;

Γράφει η Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Γλυφάδα

Αν έχει σκεφτεί να γίνεις χορτοφάγος ή τουλάχιστον να μειώσεις το κρέας στη διατροφή σου, είμαι σίγουρη ότι θα έχεις προβληματιστεί για το πώς να λάβεις την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης την ημέρα σου. Η αλήθεια είναι ότι ναι, τα ζωικά προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε πρωτεΐνες. Αυτό δε σημαίνει, όμως ότι τα λαχανικά δε μπορούν να σου δώσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι!

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη διατροφή μας

Η πρωτεΐνη αποτελεί ζωτικής σημασίας στη διατροφή μας, καθώς αποτελεί αυτό το συστατικό το οποίο βοηθάει να «χτίζουμε» και να συντηρούμε τους μυς μας, ειδικά σε αθλητές και αθλούμενους.  Η πρωτείνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, για να διατηρούμε το αίσθημα του κορεσμού μας μεταξύ των γευμάτων, καθώς και να διασφαλίζουμε ότι κάθε κύτταρο στο σώμα σας λειτουργεί φυσιολογικά.

Φυσικά, η μετάβαση σε μία δίαιτα που μπορεί να περιέχει λιγότερα ζωικά προϊόντα, μπορεί όντως να αποτελεί μία υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτό να συνοδεύεται από τις απαραίτητες φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει έλλειψη σε κάποιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Ο ρόλος των λαχανικών στη διατροφή μας

Τα λαχανικά είναι γνωστό ότι αποτελούν μία βασική ομάδα τροφίμων στη διατροφή μας. Μάλιστα, η σημαντικότητα της ομάδας αυτή φαίνεται καθώς συναντάμε τα λαχανικά στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας.

Πέρα από τη θέση αυτή, η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών στη διατροφή μας μας προφέρει μείωση στις συνολικές θερμίδες, βοηθά στη συντήρηση του βάρους, καθώς και στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Ένα ισοδύναμο λαχανικών αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι (240ml) βρασμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι  (240ml) ωμά λαχανικά. Η ποσότητα αυτή μας δίνει περίπου 25 θερμίδες, 5γρ. υδατανθράκων, καθώς και 2 γρ. πρωτεϊνών.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι μικρό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες και νερό, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι υψηλής θρεπτικής πυκνότητας. Δηλαδή σε λίγες θερμίδες αποδίδουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

Ιδανικά σνακ πρωτεΐνης αντί για junk food για όσους αθλούνται

Τα 9 λαχανικά με την περισσότερη πρωτεΐνη

Πάμε, λοιπόν να δούμε 9 λαχανικά που έχουν φανεί ότι περιέχουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης σχετικά με τα υπόλοιπα.

Σπανάκι
Το σπανάκι αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά που μπορεί να έχει κάποιος στη διατροφή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το διάλεγε ο Ποπάϋ!

1 φλιτζάνι (25γρ.) ωμό φρέσκο σπανάκι περιέχει 0.7γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (180γρ.) βρασμένο σπανάκι περιέχει 5.3γρ. πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη που υπάρχει μέσα στο σπανάκι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Επιπλέον, 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 121 μg βιταμίνης Κ, που είναι λίγο πάνω από το 100% των καθημερινών μας αναγκών.

Το σπανάκι επίσης αποτελεί μια πλούσια πηγή του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Α, καθώς και της βιταμίνης C. Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου.

Το σπανάκι περιέχει φυτικές ενώσεις που μπορούν να αυξήσουν την αντιοξειδωτική άμυνα και να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό μας.

Μάλιστα, σε μια μελέτη, 10 αθλητές που έλαβαν συμπληρώματα από σπανάκι για 14 ημέρες, εμφάνισαν μειωμένο οξειδωτικό στρες και μειωμένη μυϊκή βλάβη, μετά την εκτέλεση μισού μαραθωνίου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo).

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό, το οποίο μπορεί εύκολα και γρήγορα να το εντάξεις κάποιος στη διατροφή του και να ωφεληθεί από την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

1 φλιτζάνι (134γρ.) ωμά σπαράγγια περιέχει 3γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (180γρ.) βρασμένα σπαράγγια περιέχει 4.4γρ. πρωτεΐνης.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης φρουκτοολιγοσακχαρίτες, τα οποία είναι πρεβιοτικά και βοηθούν την ανάπτυξη των καλών εντερικών βακτηρίων.

Αγκινάρα
Αν και η αγκινάρα αποτελεί ένα λιγότερη σύνηθες λαχανικό στη διατροφή των περισσοτέρων, αποτελεί μία καλή πηγή πρωτεΐνης.

1 μέτρια ωμή αγκινάρα (128γρ.) περιέχει 4.2γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (168γρ.) βρασμένη αγκινάρα περιέχει 2.4γρ. πρωτεΐνης.
Οι αγκινάρες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό που τυχαίνει επίσης να περιέχει πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας είτε ωμό, είτε ακόμα και μαγειρεμένο.

1 φλιτζάνι (91γρ.) ωμό και ψιλοκομμένο μπρόκολο περιέχει 2.6γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (156γρ.) βραστό μπρόκολο περιέχει 1.9γρ. πρωτεΐνης.
Το μπρόκολο είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης K και φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης, φώσφορο και κάλιο, καθώς και ασβέστιο

Κουνουπίδι
Όπως και το μπρόκολο, το κουνουπίδι παρέχει κι αυτό υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης για τον αριθμό των θερμίδων που παρέχει.

1 φλιτζάνι (107γρ.) ωμό κουνουπίδι περιέχει 2γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (156γρ.) βραστό κουνουπίδι περιέχει 2.2γρ. πρωτεΐνης.
Το κουνουπίδι, καθώς αποτελεί «ξαδελφάκι» με το μπρόκολο και αυτό μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καθώς και φώσφορο.

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που μπορούμε να το εντάξουμε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας και είναι κατάλληλο για μια ποικιλία συνταγών.

Πως τα αναψυκτικά «απενεργοποιούν» τα οφέλη της πρωτεΐνης

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών.

1 φλιτζάνι (88γρ.) από ωμά λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 3γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (150γρ.) βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει 4γρ. πρωτεΐνης
Επιπλέον, 1 φλιτζάνι περιέχει 3,3γρ. φυτικών ινών που συμβάλλουν θετικά στην υγεία του εντέρου και τον κορεσμό μας. Τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι, επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, καθώς και αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6.

Κινέζικο Λάχανο
Είμαι σίγουρη ότι όταν σκέφτεστε τη λέξη «πρωτεΐνη», η σκέψη σας δεν πάει στο κινέζικο λάχανο. Κι όμως, το κινέζικο λάχανο, το οποίο αναφέρεται και ως λάχανο bok choy, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

1 φλιτζάνι (70γρ.) τεμαχισμένου ωμού κινεζικού λάχανου περιέχει 1,1γρ. πρωτεΐνης.
1 φλιτζάνι (170γρ.) βρασμένο κινέζικο λάχανο περιέχει 2.7γρ. πρωτεΐνης.
Το κινέζικο λάχανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Κ. Είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, καθώς και περιέχει μικρή ποσότητα ασβεστίου και καλίου.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το κινέζικο λάχανο σε πολλές ασιατικές συνταγές, όπως σε πατάτες, κιμά, σούπες και ρολά.

Λευκά μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί άλλη μία γνωστή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λευκά μανιτάρια μας παρέχουν περίπου 3,5 γρ. πρωτεΐνης.

Όλα τα μανιτάρια, όπως για παράδειγμα το shiitake, περιέχουν καλή ποσότητα πρωτεΐνης σε αυτά. Τα λευκά μανιτάρια, όμως φαίνεται να έχουν περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης.

Συνοπτικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά μας προσφέρουν μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, καθώς και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Τα άτομα που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια διατροφή με περισσότερα λαχανικά, είναι σημαντικό να προγραμματίσουν προσεκτικά τα γεύματά τους για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και να αποφύγουν τις ελλείψεις.

Διαβάστε επίσης: Υπολόγισε με μια απλή πράξη πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι καθημερινά

Πηγή: www.fmh.gr

Το τρικ που μειώνει στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

x
Send this to a friend