Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

  • Πλύσιμο των χεριών
  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  •  Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τους ειδικούς και τις συμβουλές τους και όχι την κυρία Μισέλ από την Εκάλη που δεν έχει τι να κάνει αυτές τις ημέρες και ποστάρει όσα της έχει πει ο φίλος της ο Τέλης, που έχει κολλητό έναν κομμωτή τον Φιλάρετο, που πήγαινε μια κουμπάρα της συζύγου του κ. Τσιόδρα και τον περασμένο Δεκέμβριο της είχε πει ότι ξέρει από… μέσα ότι θα ερχόταν η κρίση του κορωνοϊού και της είπε τι θα έπρεπε να κάνει με τα ψώνια της.

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Previous ArticleNext Article

“Αλμυρές” τροφές που περιορίζουν την επιθυμία για ζάχαρη

Η ζάχαρη από μία ηλικία και μετά είναι σίγουρο πως δεν κάνει καλό. Για την υγεία σου, λοιπόν, δες ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις.

Αμύγδαλα

Τυρί

Όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς θερμίδες ή έχεις μη ισορροπημένα γεύματα είναι πιθανό να παρουσιάσεις έντονη επιθυμία για ζάχαρη, καθώς ο εγκέφαλός σού στέλνει σήματα ότι λαχταρά ενέργεια. Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τυροσίνη, η οποία αποτελεί πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, ενώ αποκαλείται και νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Επίσης, το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και λίπους που βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

Τροφές χωρίς ζάχαρη που δίνουν ενέργεια και μας κάνουν χαρούμενους

Αυγά

Η πρωτεΐνη και το λίπος στα αυγά σε βοηθούν να μείνεις χορτάτη και παράλληλα σού προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως χολίνη, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αβοκάντο

Τα καλά λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν να επηρεάσουν θετικά το αίσθημα κορεσμού, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επίσης σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης που αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου. Ένα φλιτζάνι φασόλια προσφέρει 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6-8 γραμμάρια φυτικών ινών, χορταίνοντάς σε και σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα σου. Τα όσπρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πέψη και σου παρέχουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να “κόψετε” τη ζάχαρη!

Τι δεν πρέπει να πιεις πριν την προπόνηση και γιατί

Το ζητούμενο πριν  από κάθε προπόνηση είναι αρχικά να είναι ο οργανισμός σωστά ενυδατωμένος ώστε να μπορούν οι μύες να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μύθος γύρω από το ποια ροφήματα μπορεί κανείς να καταναλώνει πριν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση. Συγκεκριμένα θα παραθέσουμε μία λίστα με τα πέντε απαγορευμένα ροφήματα πριν από κάθε προπόνηση.

Ροφήματα με βάση το γάλα

Θα ήταν προτιμότερο αν θέλετε να καταναλώσετε ένα τέτοιο ποτό να προτιμήσετε να το απολαύσετε μετά την προπόνηση. Ο λόγος είναι ότι οι πρωτείνες που περιέχει το γάλα αργούν να απορροφηθούν απο τον οργανισμό.

Ροφήματα φρουτώδη με ζάχαρη

Ο βασικός λόγος που πρέπει να αποφεύγει κανείς αυτά τα ροφήματα είναι ότι προκαλούν παχυσαρκία και είναι γεμάτα ζάχαρη με κάθε επακόλουθο που έχει η χρήση της.

Αλκοόλ

Ως γνωστόν το αλκοόλ είναι εχθρός του οργανισμού μας καθώς κατά κύριο λόγο τον αφυδατώνει.

Ανθρακούχα ποτά

Ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα περιέχουν σόδιο, πράγμα που σημαίνει ότι διώχνει το νερό από το εσωτερικό των κυττάρων και προκαλεί αφυδάτωση.

Ροφήματα που σας βοηθούν να είστε υγιείς και να χάνετε βάρος

Eνεργεικά ποτά με ζάχαρη

Το βασικό πρόβλημα σε αυτά τα ροφήματα είναι για άλλη μία φορά ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και στην ουσία δεν ενυδατώνουν αλλά αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακά ροφήματα: Τα είδη και οι διαφορές τους

x
Send this to a friend