Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων; 139

Του κλινικού διατροφολόγου Νίκου Καφετζόπουλου*

Όσο εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία του κόσμου σχετικά με τη μετάδοση του.

Το τρόφιμο είναι κάτι που θα μπαίνει πάντα στα σπίτια των ανθρώπων και πάντα θα καταναλώνεται. Έχει ιδιαίτερη σημασία λοιπόν να αποσαφηνίσουμε τη σχέση του τροφίμου με την διάδοση του ιού.

Ας δούμε τι λένε οι έρευνες και ας απαντήσουμε τα πιο κρίσιμα ερωτήματα.

Πόσο διαρκεί ο ιός στις συσκευασίες και στο φαγητό;

Τα δεδομένα για το πόσο καιρό μπορεί ο ιός να μείνει ενεργός στα τρόφιμα και τις συσκευασίες είναι περιορισμένος, αλλά γενικά τα ιικά φορτία παραμένουν ενεργά στις μη πορώδεις επιφάνειες όπως το μέταλλο και το πλαστικό και διασπώνται ταχύτερα σε οργανικές επιφάνειες όπως το χαρτόνι ή το τρόφιμο.

Μπορώ να κολλήσω το COVID-19 από το φαγητό που έχει αγγίξει κάποιος μολυσμένος από τον κορονοϊό;

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω τροφίμων ή συσκευασίας τροφίμων. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας και ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του CDC (Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών) , του USDA και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο COVID- μπορεί να διαδοθεί μέσω της συσκευασίας τροφίμων ή τροφίμων. Προηγούμενες μελέτες σε άλλους κορονοϊούς, δεν έχουν δείξει επίσης τέτοια πιθανότητα.

Είμαστε σίγουροι ότι τα τρόφιμα δεν είναι ένας φορέας της μετάδοσης COVID-19;

Όχι, δεν ξέρουμε με βεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι τα τρόφιμα δεν είναι φορέας. Η επιδημιολογία των τροφιμογενών παθογόνων είναι καλά μελετημένη, ενώ τα κυβερνητικά δεδομένα αρχίζουν από το 1938. Η Σιγκαπούρη παρακολούθησε τους ασθενείς COVID-19 και τους υπέβαλε σε εκτεταμένες συνεντεύξεις για να προσπαθήσει να καθορίσει τα πρότυπα της εξάπλωσης. Δεν φάνηκε να έγινε καμία εξάπλωση από μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά.

Ας πούμε ότι ένας υπάλληλος εστιατορίου βήχει κατά την προετοιμασία του φαγητού μου. Πώς θα μπορούσα να μην πάρω τον ιό από το φαγητό;

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός. Μεγάλη επισκόπηση μελετών  παρατήρησης των αναπνευστικών ιών από το επιστημονικό περιοδικό Current Opion in Virology του 2018 εξηγεί ότι οι αναπνευστικοί ιοί αναπαράγονται κατά μήκος της αναπνευστικής οδού – και όχι κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα τρόφιμα;

Γενικά στη βιομηχανία τροφίμου, οι εργαζόμενοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην ασφάλεια και την υγιεινή. Κανονισμοί και ειδικά πρωτόκολλα ρυθμίζουν όλη την αλυσίδα. Τη θέση του νεροχύτη, τον τύπο σαπουνιού που χρησιμοποιείται σε αυτά, τη συχνότητα απολύμανσης των επιφανειών εργασίας, τη θερμοκρασία του πλυντηρίου πιάτων, τη θερμοκρασία που θα μαγειρευτούν τα τρόφιμα, τη διαδικασία καθαρισμού και αποθήκευσης κ.λπ. Οποιοδήποτε εστιατόριο ή βιομηχανία τροφίμων πρέπει να ακολουθεί όλες αυτές τις οδηγίες. Οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση ποικίλλουν αλλά είναι πολύ αυστηρές. Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής: Η κατανάλωση τροφίμων δεν είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτελείτε σε καθημερινή βάση, και στην οποία έρχεστε σε επαφή με αντικείμενα που έχουν χειριστεί άλλοι άνθρωποι. Τα πρότυπα υγιεινής που ισχύουν στις επιχειρήσεις τροφίμων καθιστούν τον κίνδυνο ακόμη μικρότερο.

Φαγητό με delivery: Οι απαντήσεις για τους φόβους και το ηθικό δίλλημα

Είναι πιο πιθανό να κολλήσω τον COVID-19 από take away, delivery ή το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η εγγύτητα με άλλους ανθρώπους και όχι το φαγητό καθεαυτό. Πιο πιθανό λοιπόν είναι να κολλήσετε από τον ταμία, παρά από το τρόφιμο που σας έδωσε. Υπό αυτήν έννοια, το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ασφαλέστερο από το να πάτε στο μαγαζί να τα πάρετε. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Για να μαγειρέψετε, πρέπει να πάτε σούπερ μάρκετ. Εκεί υπάρχουν άλλοι τρόποι να κολλήσετε, πχ αγγίζοντας συσκευασίες, καρότσια, ασανσέρ κλπ.

Ο μάγειρας στο τοπικό εστιατόριο σας πιθανότατα ακολουθεί αυστηρότερα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας από ό, τι ο εργαζόμενος στις σουπερμάρκετ που φυλάσσει τα ράφια. Ένας καλός κανόνας γενικά είναι να αντιμετωπίζετε οτιδήποτε έρχεται στο σπίτι σας από έξω (φαγητό, προϊόντα, ταχυδρομείο) ως μολυσμένο. Απολυμάνατε τις συσκευασίες, πλύνετε τα χέρια σας μετά την τοποθέτησή τους στο σπίτι, ξανά πλύνετε τα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα και γενικά τηρήστε όλους τους κανόνες υγιεινής τροφίμων (διαβάστε εδώ).

Το ζέσταμα του φαγητού καταστρέφει τον ιό;

Ναι. Όπως με οποιοδήποτε βακτήριο ή ιό, το ασφαλές μαγείρεμα σκοτώνει όλους τους παθογόνους μικροργανισμούς. Και όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να μειώσετε το ιικό ή το βακτηριακό φορτίο. Με τη σαλμονέλα, για παράδειγμα, 75 ° C ζέσταμα για 5 δευτερόλεπτα, θα μειώσει το βακτηριακό φορτίο  από 100.000 βακτήρια σε 1. Λάβετε υπόψη ότι μιλάμε για τη θερμοκρασία του φαγητού, όχι του φούρνου (ένα ειδικό θερμόμετρο φαγητού θα σας βοηθήσει).

Οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι για τους κορονοϊούς δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί πλήρως, αλλά η βιβλιογραφία δείχνει ότι θερμοκρασία 65 ° C για τουλάχιστον 3 λεπτά είναι επαρκής. Οι ειδικοί του τομέα υποθέτουν ότι ο ιός θα ανταποκριθεί όπως και άλλοι παθογόνοι παράγοντες και ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες θα απαιτούν μικρότερους χρόνους, αλλά προς το παρόν δεν διαθέτουμε πειραματικά δεδομένα.

Πώς μπορώ να αποστειρώσω το φαγητό μου;

Ζεστάνετε τα υγρά όπως σούπες, σάλτσες μέχρι τον βρασμό, φροντίζοντας να ανακατεύετε συχνά, ώστε να θερμαίνεται ομοιόμορφα όλη η ποσότητα. Όταν χρειαστεί, ζεστάνετε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι το σημείο να καίει τόσο που να μη μην μπορείτε να φάτε κατευθείαν. Για τους περισσότερους φούρνους μικροκυμάτων, αυτό σημαίνει περίπου 90 δευτερόλεπτα (αλλά η ισχύς μικροκυμάτων μπορεί να ποικίλλει).Πριν βάλετε κάτι στον φούρνο, προθερμάνετε τον 205 ° C, πριν τοποθετήσετε το φαγητό.

Τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα στο Super Market τις ημέρες του Κορωνοϊού  

Η «ζώνη κινδύνου» ισχύει για το SARS-CoV-2;

Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με την έννοια της «ζώνης κινδύνου», την περιοχή θερμοκρασιών του φαγητού μεταξύ 5-60 C στην οποία αναπτύσσονται τα βακτηρίδια. Ο σωστός χειρισμός τροφίμων ορίζει τα τρόφιμα να μην μένουν περισσότερες από 2-4 ώρες μεταξύ αυτών των ζωνών θερμοκρασίας πριν από την κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι οι ιοί απαιτούν ένα κύτταρο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και το φαγητό δεν είναι τέτοιος. Βέβαια θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε τους κανόνες ασφάλειας των τροφίμων γιατί δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν οι υπόλοιποι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Συμπέρασμα

Η κοινωνική απόσταση, η καλή υγιεινή και η αποφυγή επαφής με το πρόσωπό σας είναι οι σημαντικότερες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή (διαβάστε εδώ), η άσκηση, η διαχείριση του στρες είναι βασικότατοι παράγοντες για την υγεία σας και για την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Οι μετα-αναλύσεις της επιστημονικής έρευνας δείχνουν ότι το μακροχρόνιο άγχος και η κόπωση μπορούν να αποδυναμώσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε λοίμωξη και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όχι μόνο ενάντια στον κοροναϊό αλλά εναντίον πλήθους άλλων παθογόνων.

Όσο δύσκολο και να είναι το να διατηρήσετε το μυαλό σας χαλαρό, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείτε με την εργασία ή με την πολιτική ή να μείνετε όλη νύχτα να ερευνάτε άρθρα για τον κορονοϊό. Χαλαρώστε και περάστε χρόνο με την οικογένειά σας.

Διαβάστε επίσης: Η κατάλληλη διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market; 0

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας;

Οδηγίες ΕΦΕΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω των τροφίμων, υπενθυμίζει σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής:

  • Πλύσιμο των χεριών
  • Πριν την έναρξη της εργασίας του προσωπικού.
  • Πριν το χειρισμό έτοιμου προς κατανάλωση τροφίμου.
  • Πριν και μετά την χρήση γαντιών (τα γάντια θα πρέπει να είναι μίας χρήσεως και να αντικαθίστανται όταν λερωθούν ή σχιστούν ή σε τακτά χρονικά διαστήματα).
  • Μετά την επαφή με μαλλιά, μύτη, πρόσωπο ή στόμα.
  • Μετά από χειρισμό ή προετοιμασία ωμού τροφίμου.
  •  Μετά από χειρισμό απορριμμάτων.
  • Μετά από εφαρμογή καθαρισμών.
  • Μετά από χρήση της τουαλέτας.
  • Μετά από φύσημα της μύτης, φτέρνισμα ή βήχα.
  • Μετά από το φαγητό, το ποτό ή το κάπνισμα.
  • Μετά από χειρισμό χρημάτων.
  • Στέγνωμα των χεριών με χαρτί μιας χρήσης.
  • Απολύμανση των χεριών με κατάλληλο απολυμαντικό.

O ΕΟΔΥ προτείνει:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  • Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  • Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούτε τους ειδικούς και τις συμβουλές τους και όχι την κυρία Μισέλ από την Εκάλη που δεν έχει τι να κάνει αυτές τις ημέρες και ποστάρει όσα της έχει πει ο φίλος της ο Τέλης, που έχει κολλητό έναν κομμωτή τον Φιλάρετο, που πήγαινε μια κουμπάρα της συζύγου του κ. Τσιόδρα και τον περασμένο Δεκέμβριο της είχε πει ότι ξέρει από… μέσα ότι θα ερχόταν η κρίση του κορωνοϊού και της είπε τι θα έπρεπε να κάνει με τα ψώνια της.

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες 37

Αν υποστηρίξετε ότι αυτές τις ημέρες, δεν έχετε ψάξει έστω μια φορά και την τελευταία γωνία από τα ντουλάπια σας για να βρείτε ένα μπισκότο, μια γκοφρέτα, λίγα πατατάκια, σίγουρα ανήκετε σε μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Γιατί οι περισσότεροι, όχι μόνο έχουν ψάξει, αλλά έχουν φάει ότι υπήρχε και ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά σνακ που στην κανονική ροή της ζωής σας, ίσως και να μην επιλέγατε.

Η διαιτολόγος Clarissa Lenherr, απαντά στους λόγους που μας οδηγούν αυτές τις πολύ αγχωτικές ημέρες να κάνουμε καταχρήσεις.

Τι είναι η κορτιζόλη και πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας

Οι τρεις λόγοι…

«Μια από τις ορμόνες που εκκρίνουμε όταν έχουμε άγχος και στρες είναι η κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη να αυξήσει το… πάθος μας να καταναλώσουμε σνακ με αρκετή ζάχαρη και αλάτι», τονίζει.

Μάλιστα όπως λέει ο λόγος είναι τριπλός. «Αφενός πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα (σοκολάτα, πατατάκια, κέικ κ.λπ.) τα οποία μπορούν προσωρινά να μειώσουν την κορτιζόλη. Όταν αυτή η συνήθεια επαναλαμβάνεται μερικές φορές, γίνεται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τη μείωση του στρες. Και πριν το καταλάβουμε, ο οργανισμός μας βρίσκει αυτή τη λύση και μας σπρώχνει να τα καταναλώσουμε»

Ο άλλος λόγος είναι επίσης βιολογικός: «Το σώμα μας μας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τις καταστάσεις.  Και αισθανόμαστε μια κούραση και μια ατονία. Με αυτού του είδους τη διατροφή, παίρνουμε άμεσα την ενέργεια, αλλά δεν κρατάει πολύ και έτσι πεινάμε συνέχεια».

Κακές… συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς σωστά!

Ένας τρίτος λόγος, είναι η έλλειψη καλό ύπνου. Το άγχος μας οδηγεί στο να μην κοιμόμαστε καλά. Ο βαθύς ύπνος έχει τη δυνατότητα να καταστέλλονται οι ορμόνες της πείνας και της εξάντλησης, κάτι που δεν προσφέρει ο ελαφρύς, αγχωτικός ύπνος», λέει η  Clarissa Lenherr.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ένας τρόπος είναι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε σωστά. Για να το καταφέρουμε, ένας τρόπος είναι η σωματική άσκηση. Φροντίστε να ασκήστε στο σπίτι αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο σας.

Μπορείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει.

Προτιμήστε αντί να έχετε κοντά στο κρεβάτι σας το κινητό σας, να έχετε ένα βιβλίο.

Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική.

Να έχετε πάντα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι. Ένα μήλο μπορεί να σας χορτάσει. Είναι καλύτερο να καταναλώσετε ακόμα και 2-3 φρούτα, από ένα σακουλάκι πατατάκια.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι όταν βρεθείτε στην κουζίνα που αναζητά σνακ. Στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι κανονική αυτή τη στιγμή και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η διατροφή να μειώσει το άγχος των ημερών;

x
Send this to a friend