Φαγητό με delivery: Οι απαντήσεις για τους φόβους και το ηθικό δίλλημα

Photo by Lucian Alexe on Unsplash

Καθώς ο νέος Κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, το να πάτε για φαγητό έξω δεν είναι επιλογή.

Ακόμα, όμως και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά μέσω παραγγελίας, όμως, και εκεί πλέον δημιουργούνται φόβοι και διλλήματα.

Το delivery και οι υπηρεσίες take away λειτουργούν κανονικά και θεωρείται δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να προστατέψουν τον κόσμο.

Και πάλι όμως στο μυαλό έρχονται δύο ερωτήσεις;

Α) Είναι τελικά ασφαλές να παραγγέλνω απ’  έξω;

Β) Είναι ηθικό να εκθέτω τους εργαζόμενους που κάνουν τη διανομή σε κινδύνους που εγώ προσπαθώ να αποφύγω;

Οι απαντήσεις

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι γενικά ναι, αλλά με κάποιους αστερίσκους.  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροφή συνδέεται με τη μετάδοση COVID-19, από καμία υπηρεσία στον κόσμο. Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με όλους τους οργανισμούς υγείας, είναι η επαφή με τους ανθρώπους που έχουν τη νόσο. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν σπίτι σας γρήγορο φαγητό, δουλεύουν με συγκεκριμένους κανόνες, που έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηροί στην εποχή του Κορωνοϊού, κάτι που έγινε… αντανακλαστικά. Σκεφτείτε μόνο, ότι οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα και ειδικά αυτά που δεν διαθέτουν σάλα, ζουν αποκλειστικά και μόνο από τη διανομή φαγητού. Με αυτό δεδομένο, θα ήταν αυτοκτονικό από τους ίδιους τους επαγγελματίες να μην τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής.  Όσον αφορά τον ιό, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μετάδοση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ναι, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στις διανομές: η απαιτητική εργασία,  οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη παροχών προς τους εργαζομένους, φυσικά τα ατυχήματα και η εν μέσω αυτής της πανδημίας, μεγαλύτερη έκθεση σε ανθρώπους που μπορεί και να νοσούν ακόμα και αν είναι σπίτι τους. Αλλά ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βασίζονται σε αυτές τις παραγγελίες παράδοσης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωπο λοιπόν, δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι» ούτε να εργαστούν από αυτό.

Σε μια πανδημία, δεν υπάρχουν σαφείς και τέλειες λύσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε ως άτομο να κάνετε επιλογές που θα μετριάσουν τους κινδύνους μετάδοσης τόσο για εσάς όσο και για τους εργαζομένους στους οποίους βασίζεστε για να πάρετε το γεύμα σας, προκειμένου να έχετε όσο πιο καθαρή συνείδηση γίνεται.

Μέθοδος παραγγελίας

Αρχικά εξετάστε ποια μέθοδος παραγγελίας είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν τα αγαπημένα σας εστιατόρια διαθέτουν επιλογές εσωτερικής διανομής, σκεφτείτε να τις παραγγείλετε απευθείας αντί να μεταβείτε σε εφαρμογές τρίτων, οι οποίες λαμβάνουν προμήθειες που μπορούν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους των εστιατορίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι καλύτερο να πληρώσετε με πλαστικό χρήμα, ώστε να μην έρθετε σε επαφή ούτε εσείς, ούτε ο άνθρωπος της διανομής με χαρτονομίσματα ή κέρματα. Συνήθως στις πλατφόρμες υπάρχει η δυνατότητα για πουρμπουάρ. Αν δεν υπάρχει, τότε πληρώστε το γεύμα σας, να απολυμάνετε το πουρμπουάρ του διανομέα και προσπαθήστε να είστε όσο πιο γενναιόδωροι γίνεται.

Ελαχιστοποιήστε την ανθρώπινη επαφή

Αν επιλέξετε να παραλάβετε ο ίδιος μια παραγγελία από ένα εστιατόριο, αποφύγετε τις ώρες αιχμής, ώστε να υπάρχουν λιγότερα άτομα που ενδεχομένως θα έρθουν σε επαφή με το εστιατόριο.

Αν πάλι είστε στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να κατέβετε εσείς κάτω προκειμένου να παραλάβετε το φαγητό σας. Έτσι θα έχετε προφυλάξει τον διανομέα από μια διαδικασία ανοίγματος πόρτας, εισόδου σε κλειστό χώρο ασανσέρ κτλ. Εσείς μπορείτε να βγείτε με τα γάντια σας, εύκολα και απλά.

Να είστε ευγενικοί, αλλά σύντομοι στην επαφή και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ο διανομέας να σας παρεξηγήσει. Άλλωστε δεν νομίζουμε ότι και αυτός θα θέλει να πιάνει και πολύ κουβέντα…

Απορρίψτε ή απολυμάνετε επιφάνειες που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί

Είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να πάρει το COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανόν τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θεωρείται να είναι ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Είναι, όμως, πιθανό. Για να αποφύγετε κάθε τέτοια πιθανότητα μπορείτε να ρίξετε αμέσως στα σκουπίδια τα υλικά συσκευασίας που συνοδεύουν την παράδοση τροφίμων (π.χ. χαρτί ή πλαστική τσάντα, αποδείξεις, μενού κλπ.) και ταυτόχρονα να απολυμάνετε τις επιφάνειες στο σπίτι σας που ήρθαν σε επαφή με τα υλικά αυτά άμεσα.

Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash

Πλύνετε τα χέρια σας και διατηρήστε τις καλές πρακτικές υγιεινής

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Αφού πετάξετε τα πάντα, πλύντε επιμελώς τα χέρια σας, πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Μπείτε στον κόπο να κάνετε ένα καλό σχόλιο

Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας στους εργάτες που σας φέρνουν το φαγητό σας είναι να αφήσετε υψηλές βαθμολογίες στις πλατφόρμες και να γράψετε μια καλή κουβέντα. Η δουλειά, πολλών πλέον εξαρτάται από μια καλή κριτική.

Σκεφτείτε επίσης να αφήσετε μια ωραία κριτική για το ίδιο το εστιατόριο, πιτσαρία, σουβλατζίδικο καθώς θα το βοηθήσετε να έχει δουλειά, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εν κατακλείδι…

Σε μια δύσκολη κατάσταση, η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα μας βγάλει πιο εύκολα στο ξέφωτο. Μάλιστα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για την κοινωνία και για την πολιτεία να δει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που δεδομένα υπάρχουν στους κλάδους διανομών τροφίμων και όχι μόνο.

Η προσφορά εξάλλου των εργαζομένων στην αλυσίδα της διανομής σηκώνει (και το επόμενο διάστημα θα σηκώσει ακόμα περισσότερο) σημαντικό βάρος της διατήρησης της λειτουργίας της μηχανής της οικονομίας. Και ίσως ήρθε η ώρα και αυτός ο κλάδος με τους χιλιάδες εργαζόμενους, να ακουστεί και να πάρει επιτέλους αυτό που αξίζει.

Τώρα πλύνετε τα χέρια σας. Και μην ξεχάστε κάποια στιγμή να βγείτε στο μπαλκόνι σας και να χειροκροτήσετε και τους ντελιβεράδες. Και δεν είναι ειρωνικό.

Previous ArticleNext Article

Μεγαλώστε… υγιεινά: Συμβουλές διατροφής και ενδυνάμωσης

Από τον Δημήτρη Ανδριώτη

Στη σημερινή κοινωνία, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι συνεχώς στο κυνήγι συμβουλών σχετικά με την αντιγήρανση και αυτός είναι ο λόγος που η επιστήμη εξετάζει τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού σε όλα τα μέτωπα.

Μύες και υγεία

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται τώρα για τη σημασία της διατήρησης της μυϊκής μάζας στη διατήρηση της υγείας μας καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν υπάρχουν αρκετοί μύες θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε δυνατοί και ευκίνητοι καθώς μεγαλώνουμε και σε καλύτερη θέση να διατηρήσουμε την ισορροπία μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων. Επίσης, δεδομένου ότι όσοι διατηρούν άπαχη μυϊκή μάζα καταναλώνουν και περισσότερες θερμίδες ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε και την φόρμα μας!

Όσα πρέπει να ξέρει ένας 40ρης που ξεκινάει το τρέξιμο

Σε περίπτωση που δεν φροντίζουμε τους μύες μας, μπορεί να γίνουμε ασθενέστεροι και να χάσουμε την αντοχή μας. Είναι ένας φαύλος κύκλος – οι μύες γίνονται πιο αδύναμη, έχουμε την τάση να ασκούμαστε λιγότερο. Ως εκ τούτου, η απώλεια μυϊκής μάζας σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες που – σε συνδυασμό με τη μείωση της δραστηριότητας – μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Γονίδια και δραστηριότητα

Τα γονίδια, η σωματική δραστηριότητα, όλα παίζουν το ρόλο τους στην απώλεια μυϊκής μάζας που βιώνουμε καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική δομή μας, με προπόνηση ενδυνάμωσης και την κατανάλωση επαρκούς διατροφικής πρωτεΐνης μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία απώλειας μυϊκής μάζας.

Η προπόνηση με βάρη είναι η άσκηση για τη διατήρηση και το χτίσιμο των μυών. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και η δύναμη (ακόμη και για άτομα στα 60, 70 και μετά), αλλά βοηθά επίσης στην αύξηση της μυϊκής δύναμης πάρα πολύ. Επιπροσθέτως συμβάλλει και στη διατήρηση της οστικής μάζας. Στόχος είναι η ακολουθία ενός προγράμματος άσκησης δύο φορές την εβδομάδα που στοχεύει όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τρέξιμο όσο μεγαλώνετε

Τροφές και πρωτεϊνες

Για την υποστήριξη της διατήρησης ή για τη δημιουργία άπαχης μυϊκής μάζας, πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη και έρευνες αποδεικνύουν πως ηλικιωμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης στη διατροφή τους σε σύγκριση με νεότερους ενήλικες*. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να καταναλώνουμε μικρή ποσότητα πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια ένα πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη δείπνο το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: 40 τρόποι για να χάσουν κιλά άτομα άνω των 40 ετών

Πώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να… βοηθήσει την απώλεια βάρους

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να... βοηθήσει την απώλεια βάρους

Μπορεί η διακοπή καπνίσματος να αυξήσει, ή να μειώσει το βάρος σας; Μπορεί η αποχή από το κάπνισμα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Μήπως ένας από τους σημαντικούς λόγους μη διακοπής του καπνίσματος για μερικούς ανθρώπους είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους; Για να δούμε τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες και ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτό.

Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η διακοπή του καπνίσματος είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Τα οφέλη της διακοπής, όμως, είναι σημαντικά και άμεσα, όπως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση μετά από μόλις 20 λεπτά!

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζει ότι το κάπνισμα μειώνει τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνει ένας καπνιστής και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λειτουργία της γκρελίνης, μιας ορμόνης που είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη της όρεξης

Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το βάρος;

Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος κιλών που παίρνει κάποιος άνθρωπος, όταν σταματήσει το κάπνισμα είναι 4-5 κιλά. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας! Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα χωρίς να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.

Πώς η διακοπή καπνίσματος σχετίζεται με αύξηση βάρους;

Οι μηχανισμοί που συνδέουν τη διακοπή του καπνίσματος με το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι πλήρως κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

1. Το κάπνισμα αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό

Συνεπώς, ένας συστηματικός καπνιστής μπορεί να έχει ως και 200 θερμίδες περισσότερες καύσεις από έναν μη καπνιστή ημερησίως. Η διακοπή, επομένως, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση με αποτέλεσμα τα άτομο να «καίει άρα και να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα.

2. Οι πρώην καπνιστές τείνουν να τρώνε συχνότερα από πριν

Λόγω του εθισμού στη νικοτίνη, της μεταβολής της όρεξης τους και προκειμένου να καταπολεμήσουν τα αρνητικά συναισθήματα από την έλλειψη νικοτίνης. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ικανότητα και όρεξη για άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο βάρος.

3. Η δύναμη της συνήθειας

Αυξάνονται τα τσιμπολογήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αφού ο καπνιστής ψάχνει να αντικαταστήσει το συνήθειο του καπνίσματος με κάτι άλλο που πάλι να χρειάζεται να κάνει την ίδια κίνηση π.χ. μετακίνηση του χεριού στο στόμα.

4. Αύξηση της όρεξης

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, οπότε η διακοπή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

5. Οξείδωση του οργανισμού

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καπνίσματος είναι η οξείδωση του οργανισμού, μέσω της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών, προκαλώντας φθορά και πρόωρη γήρανση στα κύτταρα. Ο μηχανισμός αυτός καθιστά το κάπνισμα έναν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του πνεύμονα.

6. Μεταβολές στη γεύση

Πολλές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση μετά τη διακοπή του καπνίσματος με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά όλο και περισσότερα φαγητά προς κατανάλωση.

diakopi kapnismatos kai apofigi auksisis varous

Πώς θα αποφύγετε την αύξηση βάρους μετά τη διακοπή καπνίσματος;

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και την αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε σοβαρά να κόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, αλλά σας απασχολεί ενδεχόμενη αύξηση βάρους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα

Αν αισθάνεστε πείνα κατά τις περιόδους της ημέρας που στο παρελθόν θα κάνατε ένα τσιγάρο αντικαταστήστε τη συνήθεια, με υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα χαμηλών θερμίδων, όπως για παράδειγμα:

  • φρέσκα φρούτα εποχής,
  • αποξηραμένα φρούτα,
  • ξηρούς καρπούς,
  • μπάρες δημητριακών,
  • γιαούρτι,
  • κομμένα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγουράκι, μπρόκολο, πιπεριές).

Μπορείτε ακόμα να εφοδιαστείτε με καραμέλες χωρίς ζάχαρη, ούτως ώστε να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο. Αποφύγετε τα σνακ πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, καθώς αυξάνουν το βάρος.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α (καρότο, ντομάτα), C (εσπεριδοειδή, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο) και φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών αυτών είναι μειωμένη στους καπνιστές λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί το κάπνισμα. Άλλες αντιξειδωτικές ουσίες είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκουμε στα σταφύλια, το κρασί και το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο που είναι πλούσιο σε κατεχίνες

Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει την ενίσχυση του μεταβολισμού. Οπότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να τρώμε πιο συχνά μέσα στη μέρα.

Διαχωρίστε την πείνα

Διαχωρίστε την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα και καταναλώστε φαγητό μόνο στην πρώτη περίπτωση. Για τη συναισθηματική πείνα, προτιμήστε το νερό ή μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Οργανώστε τα γεύματα σας

Οργανωθείτε από την προηγούμενη μέρα! Προγραμματίστε για το τι θα καταναλώσετε στα γεύματα και τα σνακ σας, ούτως ώστε να αποφύγετε τα επεισόδια υπερφαγίας και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφίμων υψηλά σε θερμίδες.

Φυσική δραστηριότητα

Ενισχύστε την υγεία σας με 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο ή ασκήσεις αντιστάσεων, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη αύξησης του βάρους, θα βελτιώσουν τη διάθεση, θα σας κάνουν να ξεχάσετε την ανάγκη για κάπνισμα και θα γεμίσουν τη μέρα σας. Πολλαπλά, επομένως, τα οφέλη.

Συμπερασματικά

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας αν βάλετε κάποια κιλά. Η διακοπή του καπνίσματος θα ενισχύσει σημαντικά την υγεία σας. Άλλωστε θα πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας κατά 40 κιλά (!) για να έχετε τον ίδιο κίνδυνο για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα με αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα. Με καλές πρακτικές και μια ισορροπημένη διατροφή η αύξηση βάρους δεν είναι αλληλένδετη με την διακοπή του καπνίσματος!

Διαβάστε ακόμα: Γιατί κινδυνεύετε περισσότερο αν είστε καπνιστής και γυμνάζεστε;

Πηγή: www.mednutrition.gr

x
Send this to a friend