Φαγητό με delivery: Οι απαντήσεις για τους φόβους και το ηθικό δίλλημα

Photo by Lucian Alexe on Unsplash

Καθώς ο νέος Κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες χώρες εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει, το να πάτε για φαγητό έξω δεν είναι επιλογή.

Ακόμα, όμως και έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά μέσω παραγγελίας, όμως, και εκεί πλέον δημιουργούνται φόβοι και διλλήματα.

Το delivery και οι υπηρεσίες take away λειτουργούν κανονικά και θεωρείται δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να προστατέψουν τον κόσμο.

Και πάλι όμως στο μυαλό έρχονται δύο ερωτήσεις;

Α) Είναι τελικά ασφαλές να παραγγέλνω απ’  έξω;

Β) Είναι ηθικό να εκθέτω τους εργαζόμενους που κάνουν τη διανομή σε κινδύνους που εγώ προσπαθώ να αποφύγω;

Οι απαντήσεις

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι γενικά ναι, αλλά με κάποιους αστερίσκους.  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τροφή συνδέεται με τη μετάδοση COVID-19, από καμία υπηρεσία στον κόσμο. Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με όλους τους οργανισμούς υγείας, είναι η επαφή με τους ανθρώπους που έχουν τη νόσο. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν σπίτι σας γρήγορο φαγητό, δουλεύουν με συγκεκριμένους κανόνες, που έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηροί στην εποχή του Κορωνοϊού, κάτι που έγινε… αντανακλαστικά. Σκεφτείτε μόνο, ότι οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα και ειδικά αυτά που δεν διαθέτουν σάλα, ζουν αποκλειστικά και μόνο από τη διανομή φαγητού. Με αυτό δεδομένο, θα ήταν αυτοκτονικό από τους ίδιους τους επαγγελματίες να μην τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής.  Όσον αφορά τον ιό, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μετάδοση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ναι, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στις διανομές: η απαιτητική εργασία,  οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη παροχών προς τους εργαζομένους, φυσικά τα ατυχήματα και η εν μέσω αυτής της πανδημίας, μεγαλύτερη έκθεση σε ανθρώπους που μπορεί και να νοσούν ακόμα και αν είναι σπίτι τους. Αλλά ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βασίζονται σε αυτές τις παραγγελίες παράδοσης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωπο λοιπόν, δεν μπορούν να «μείνουν σπίτι» ούτε να εργαστούν από αυτό.

Σε μια πανδημία, δεν υπάρχουν σαφείς και τέλειες λύσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε ως άτομο να κάνετε επιλογές που θα μετριάσουν τους κινδύνους μετάδοσης τόσο για εσάς όσο και για τους εργαζομένους στους οποίους βασίζεστε για να πάρετε το γεύμα σας, προκειμένου να έχετε όσο πιο καθαρή συνείδηση γίνεται.

Μέθοδος παραγγελίας

Αρχικά εξετάστε ποια μέθοδος παραγγελίας είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν τα αγαπημένα σας εστιατόρια διαθέτουν επιλογές εσωτερικής διανομής, σκεφτείτε να τις παραγγείλετε απευθείας αντί να μεταβείτε σε εφαρμογές τρίτων, οι οποίες λαμβάνουν προμήθειες που μπορούν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους των εστιατορίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι καλύτερο να πληρώσετε με πλαστικό χρήμα, ώστε να μην έρθετε σε επαφή ούτε εσείς, ούτε ο άνθρωπος της διανομής με χαρτονομίσματα ή κέρματα. Συνήθως στις πλατφόρμες υπάρχει η δυνατότητα για πουρμπουάρ. Αν δεν υπάρχει, τότε πληρώστε το γεύμα σας, να απολυμάνετε το πουρμπουάρ του διανομέα και προσπαθήστε να είστε όσο πιο γενναιόδωροι γίνεται.

Ελαχιστοποιήστε την ανθρώπινη επαφή

Αν επιλέξετε να παραλάβετε ο ίδιος μια παραγγελία από ένα εστιατόριο, αποφύγετε τις ώρες αιχμής, ώστε να υπάρχουν λιγότερα άτομα που ενδεχομένως θα έρθουν σε επαφή με το εστιατόριο.

Αν πάλι είστε στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να κατέβετε εσείς κάτω προκειμένου να παραλάβετε το φαγητό σας. Έτσι θα έχετε προφυλάξει τον διανομέα από μια διαδικασία ανοίγματος πόρτας, εισόδου σε κλειστό χώρο ασανσέρ κτλ. Εσείς μπορείτε να βγείτε με τα γάντια σας, εύκολα και απλά.

Να είστε ευγενικοί, αλλά σύντομοι στην επαφή και να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ο διανομέας να σας παρεξηγήσει. Άλλωστε δεν νομίζουμε ότι και αυτός θα θέλει να πιάνει και πολύ κουβέντα…

Απορρίψτε ή απολυμάνετε επιφάνειες που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί

Είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να πάρει το COVID-19 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και έπειτα αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανόν τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θεωρείται να είναι ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού. Είναι, όμως, πιθανό. Για να αποφύγετε κάθε τέτοια πιθανότητα μπορείτε να ρίξετε αμέσως στα σκουπίδια τα υλικά συσκευασίας που συνοδεύουν την παράδοση τροφίμων (π.χ. χαρτί ή πλαστική τσάντα, αποδείξεις, μενού κλπ.) και ταυτόχρονα να απολυμάνετε τις επιφάνειες στο σπίτι σας που ήρθαν σε επαφή με τα υλικά αυτά άμεσα.

Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash

Πλύνετε τα χέρια σας και διατηρήστε τις καλές πρακτικές υγιεινής

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Αφού πετάξετε τα πάντα, πλύντε επιμελώς τα χέρια σας, πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Μπείτε στον κόπο να κάνετε ένα καλό σχόλιο

Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας στους εργάτες που σας φέρνουν το φαγητό σας είναι να αφήσετε υψηλές βαθμολογίες στις πλατφόρμες και να γράψετε μια καλή κουβέντα. Η δουλειά, πολλών πλέον εξαρτάται από μια καλή κριτική.

Σκεφτείτε επίσης να αφήσετε μια ωραία κριτική για το ίδιο το εστιατόριο, πιτσαρία, σουβλατζίδικο καθώς θα το βοηθήσετε να έχει δουλειά, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εν κατακλείδι…

Σε μια δύσκολη κατάσταση, η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα μας βγάλει πιο εύκολα στο ξέφωτο. Μάλιστα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για την κοινωνία και για την πολιτεία να δει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που δεδομένα υπάρχουν στους κλάδους διανομών τροφίμων και όχι μόνο.

Η προσφορά εξάλλου των εργαζομένων στην αλυσίδα της διανομής σηκώνει (και το επόμενο διάστημα θα σηκώσει ακόμα περισσότερο) σημαντικό βάρος της διατήρησης της λειτουργίας της μηχανής της οικονομίας. Και ίσως ήρθε η ώρα και αυτός ο κλάδος με τους χιλιάδες εργαζόμενους, να ακουστεί και να πάρει επιτέλους αυτό που αξίζει.

Τώρα πλύνετε τα χέρια σας. Και μην ξεχάστε κάποια στιγμή να βγείτε στο μπαλκόνι σας και να χειροκροτήσετε και τους ντελιβεράδες. Και δεν είναι ειρωνικό.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:
Απρίλιος – Δεκέμβριος 2024, επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2024

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ 

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο 

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Με στόχο την πρόκριση στους 4 του UEFA Conference League

Το ελληνικό πρωτάθλημα την εφετινή σεζόν είναι συναρπαστικό με 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διατηρούν όλοι ελπίδα όλοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την ανέγερση στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις διοργανώσεις της UEFA παραμένουν 2 από τις 4 μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πάρουν μέρος στα προημιτελικά του Conference League. Για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός θα παλέψει με την Φενέρμπαχτσε και ο ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Στον πρώτο του αγώνα ο ΠΑΟΚ, θα να αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 22:00. Αυτή η αναμέτρηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια Cosmote Sports, όπως και όλοι οι αγώνες του UEFA Conference League.

Από τις στοιχηματικές εταιρίες θεωρείται φαβορί για την νίκη στην πρώτη αναμέτρηση η Κλαμπ Μπριζ με την νίκη της να δίνεται σε απόδοση 2.01, η ισοπαλία στο 3.58 και το διπλό του ΠΑΟΚ σε 3.52 στην Leon. Όμως, οι πιθανότητες για πρόκριση είναι μοιρασμένες στις δύο ομάδες με την πρόκριση της βελγικής ομάδας να υπάρχει σε απόδοση 1.74 και της ελληνικής στο 1.98 στην Leon Bet. Εάν πιστεύετε ότι και οι δύο ομάδες θα σκοράρουν μπορείτε να επιλέξετε την αντίστοιχη επιλογή σε απόδοση 1.81 στην Leon. Εάν ενδιαφέρεστε για το στοίχημα online, παίξτε στην Leon και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές της για να απολαύσετε το παιχνίδι περισσότερο. Σε περίπτωση που θέλετε να αθληθείτε και όχι μόνο να παίζετε αθλητικό στοίχημα, μπορείτε να συμμετέχετε στον αγώνα τρεξίματος στην Καλαμάτα στις 19 Μαϊου.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και πήρε μια τεράστια πρόκριση απέναντι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά από την ήττα με σκορ 0-2 στο γήπεδο της Ντιναμό, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης και κυνηγούσε μια μεγάλη ανατροπή.

Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα της Θεσσαλονίκης και με την μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τους Κροάτες με σκορ 5-1 στην Τούμπα, άφησε τους Κροάτες εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Οι ασπρόμαυροι βρέθηκαν 2 φορές στους 8 του Conference League, στα 3 χρόνια ύπαρξης του και αυτήν την φορά θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτάσουν στα ημιτελικά της.

Από την άλλη πλευρά, η Κλαμπ Μπριζ δεν αποτελεί φόβητρο για τον ΠΑΟΚ. Όντας 4η στο πρωτάθλημα της χώρας της, εστιάζει την προσοχή της στις ευρωπαϊκές της υποχρέωσεις. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Μόλντε με συνολικό σκορ 4-2 στις 2 αναμετρήσεις με 3-0 στο εντός έδρας παιχνίδι. Αυτό δείχνει πως είναι πολύ δυνατή στην έδρα της και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να προσέξει να μην ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και μείνει εκτός διεκδίκησης. Η απουσία του Σιμόν Μινιολέ είναι κομβική για αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend