Ταιριάζει σε όλους η αθλητική διατροφή;

Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη γενική διατροφή;

Φαίνεται να υπάρχει μία παρανόηση ότι η αθλητική διατροφή είναι μόνο για ελιτ αθλητές. Σίγουρα οι ελιτ αθλητές προπονούνται σκληρά και οι διατροφικές τους απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, αλλά η αθλητική διατροφή βασίζεται σε ένα στέρεο θεμέλιο γενικής διατροφής που μπορεί να ισχύει για όλους: νέους, ηλικιωμένους, αθλητές και ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή.

Η αθλητική διατροφή προϋποθέτει:

  • Κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Αυτός ο αριθμός θερμίδων καθορίζεται από την προσωπική φυσική κατάσταση του ατόμου και τους στόχους του όσον αφορά τη διατροφή και τη φόρμα του.

Διασφάλιση ότι οι θερμίδες αυτές αποτελούνται από τη σωστή ποσότητα μακροθρεπτικών στοιχείων:

Διασφάλιση της επαρκούς ενυδάτωσης:  Αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον εννέα ποτήρια νερό την ημέρα ενώ οι άνδρες τουλάχιστον δεκατρία. Φυσικά όταν γυμναζόμαστε, χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται. Η προσθήκη ηλεκτρολυτών στη διατροφή (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) βοηθά στην αντικατάσταση αυτών των ζωτικών θρεπτικών στοιχείων.

Οι αθλητές τυπικά καταναλώνουν μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων απ’ ό,τι οι μη αθλητές για να ικανοποιήσουν τον σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής τους. Αυτές οι μεγάλες εκρήξεις δύναμης απαιτούν επιπλέον ενυδάτωση καθώς και αντικατάσταση ενέργειας πρωταρχικά σε μορφή υδατανθράκων και λιπών, για να αντικατασταθεί το γλυκογόνο του σώματος, και βεβαίως πρωτεΐνη για την τροφοδοσία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Προγραμματισμός των γευμάτων σας: Ο προγραμματισμός των γευμάτων είναι απολύτως απαραίτητος για τους αθλητές. Δεν έχει σημασία μόνο τί τρώνε, αλλά και πότε τρώνε είναι σημαντικό. Η προπονητική ρουτίνα τους μπορεί να απαιτεί να τρώνε ορισμένους τύπους μακροθρεπτικών στοιχείων πολύ περισσότερες φορές την ημέρα σε σύγκριση με κάποιον που δεν γυμνάζεται.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την προπόνησή σας.

Πριν την προπόνηση

Οι υδατάνθρακες είναι αυτό που τροφοδοτεί μια προπόνηση. Σκεφτείτε τους ως βενζίνη για το αυτοκίνητό σας. Θα πρέπει να καταναλώνετε υδατάνθρακες 30-45 λεπτά πριν από μία έντονη προπόνηση. Αφομοιώνονται εύκολα και μετατρέπονται σε γλυκόζη γρήγορα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο. Επιπλέον, πολλοί αθλητές προτιμούν επίσης ένα προ-προπονητικό συμπλήρωμα με συστατικά όπως η καφεΐνη, η κρεατίνη και οι πρόδρομοι του οξειδίου του αζώτου.

Κατά τη Διάρκεια της Προπόνησης

Κατά τη διάρκεια μιας ελαφριάς προς μέτριας έντασης προπόνησης θα πρέπει να πίνετε νερό, τουλάχιστον, και να προσθέσετε ηλεκτρολύτες εάν χρειάζεστε έξτρα ενίσχυση. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να αντικαταστήσουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, που χάνονται με τον ιδρώτα.

Σε μία μέτρια προς υψηλής έντασης προπόνηση, θα πρέπει να σκεφτείτε την προσθήκη υδατανθράκων στους ηλεκτρολύτες σας. Αυτός ο συνδυασμός όχι μόνο θα αντικαταστήσει αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, αλλά θα προμηθεύει συνεχώς τους μυς σας με την γλυκόζη που χρειάζονται για να διατηρηθεί η απόδοσή σας.

Μετά την Προπόνηση

Είναι σημαντικό να «ταΐσετε» τους μύες σας μετά από μία προπόνηση. Τυπικά θέλετε να καταναλώσετε καλής ποιότητας θερμίδες μέσα σε 30 λεπτά έως μία ώρα για να έχετε το μέγιστο όφελος. Αφού το έχουμε πει αυτό, ακόμη και αν δεν πάρετε θερμίδες μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραλείψετε ένα μετα-προπονητικό γεύμα ή ρόφημα. Καταναλώστε 20 έως 40 γραμμάρια καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη μπορεί να προέλθει από πλήρεις τροφές όπως κοτόπουλο ή ψάρι, ωστόσο σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να τρώνε αμέσως μετά από μια σκληρή προπόνηση οπότε ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα είναι μια καλή λύση. Ένα μετα-προπονητικό ρόφημα μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος (ορό γάλακτος ή καζεΐνη) ή φυτική πρωτεΐνη όπως η σόγια, Η πρωτεΐνη αναδομεί τους μυς και σε τελική ανάλυση βοηθά στην αύξηση της άπαχης μυϊκής μάζας.

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Μερικοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος νομίζουν πως αν παραλείψουν ένα γεύμα μετά από την προπόνησή τους, θα χάσουν βάρος γρηγορότερα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να αναδομήσετε τους μυς σας με καλής ποιότητας πρωτεΐνη αφού τους έχετε ζορίσει με την γυμναστική. Αλλιώς όλη η σκληρή δουλειά που αφιερώσατε στην προπόνησή σας μπορεί να πάει χαμένη. Αντί να αυξήσετε την μυϊκή μάζα σας, στερώντας το σώμα σας από την πρωτεΐνη που χρειάζεται για τους μυς σας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια άπαχης μυϊκής μάζας.

Ξεκούραση

Τέλος, διασφαλίστε ότι θα συμπεριλάβετε και μία ημέρα ξεκούρασης. Ενώ μπορεί να καταναλώνετε επαρκή θρεπτικά στοιχεία κάθε μέρα, εάν συνεχώς πιέζετε το σώμα σας στα όριά του, δεν θα έχει χρόνο να επανέλθει πραγματικά και να αναδομήσει την άπαχη μυϊκή μάζα εφόσον δεν το αφήνετε να ξεκουραστεί. Έχετε τουλάχιστον μία ημέρα ξεκούρασης την εβδομάδα ενσωματωμένη στο πρόγραμμά σας.

Διαβάστε ακόμα: Δεν πρέπει να υποτιμάτε τη διατροφή ακόμα και στις “μικρές” αποστάσεις στο τρέξιμο


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι επιπτώσεις στην υγεία σου όταν χάνεις αλλά ξαναπαίρνεις τα κιλά!

Οι επιπτώσεις στην υγεία όταν χάνεις και ξαναπαίρνεις κιλά!

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό: Οι άνθρωποι κάνουν δίαιτα, χάνουν μπόλικα κιλά και μετά από κάποιο διάστημα όχι απλά τα παίρνουν ξανά αλλά καταλήγουν να ξεπερνάνε το βάρος τους πριν την δίαιτα.

Κάτι τέτοιο είναι όχι απλά απογοητευτικό για κάποιον που κάνει δίαιτα αλλά και επικίνδυνο για την υγεία.

Στην αμερικάνικη αργκό, οι συγκεκριμένες δίαιτες ονομάζονται «yo-yo», εξαιτίας του «πάνω-κάτω» που κάνει το βάρος αυτών που την ακολουθούν και ειδικά στις γυναίκες, υπάρχουν ορισμένες πολύ σημαντικές επιπτώσεις όπως τονίζεται σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία.

Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και προκειμένου να πραγματοποιηθεί παρατηρήθηκαν 485 γυναίκες με μέσο δείκτη σωματικής μάζας το 26, γυναίκες δηλαδή που είναι ελαφρώς υπέρβαρες και μέσο όρο ηλικίας 37 χρονών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία τους χρησιμοποιώντας παράγοντες κινδύνου που έχουν οριστεί αναφορικά με την καρδιαγγειακή υγεία: το κάπνισμα, το βάρος, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Σχεδόν τα 2/3 εξ αυτών δήλωσαν ότι έχουν χάσει 10 κιλά ή και περισσότερα μέσα σε ένα χρόνο για να τα πάρουν τελικά πίσω. Μάλιστα, για αυτά τα άτομα οι πιθανότητες το σωματικό τους βάρος να μην ανταποκρίνεται στα υγιή όρια είναι 82% περισσότερες σε σχέση με τα άτομα που το βάρος τους παραμένει σταθερό.

Ενδείξεις…

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μελέτη ως προς το γιατί μια «δίαιτα yo-yo» επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Αυτό ισχυρίζεται η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Μπρουκ Άραγκγουαλ, μέλος του τμήματος ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

«Πιστεύουμε ότι πιθανό κάθε φορά που το χαμένο βάρος ανακτάται, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και η αύξηση της γλυκόζης, υπερβαίνουν το απαιτούμενο επίπεδο», τονίζει η Άραγκγουαλ στο Runner’s World.

«Επίσης, το βάρος που χάνεται είναι συνήθως ένα μείγμα λίπους και άπαχου μυϊκού ιστού, ενώ το βάρος που ανακτάται είναι όλο το λίπος. Αυτό το λίπος μαζεύεται κατά βάση στην κοιλιακή χώρα και το κοιλιακό λίπος έχει συσχετιστεί έντονα με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευρήματα στην τρέχουσα μελέτη μας δείχνουν ότι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για τη σωστή διαχείριση της καρδιαγγειακής υγείας όσο και για την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους», προσθέτει.

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα βασίστηκαν σε μια μελέτη πάνω σε γυναίκες, η Άραγκγουαλ σημείωσε ότι έχουν προηγηθεί έρευνες που έχουν διαπιστώσει πως οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ακολουθήσουν μια «δίαιτα yo-yo». Άλλωστε, γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας όπως η εγκυμοσύνη και η μετάβαση στην εμμηνόπαυση κάνουν τις γυναίκες πιο πιθανό να συσσωρεύουν βάρος κατά την ενηλικίωση, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει σε αυτές φαινόμενα αυξομείωσης βάρους.

«Αυτό που προκύπτει βασικά από τη μελέτη είναι η ανάδειξη της σημασίας να προσπαθούμε να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος με βιώσιμο τρόπο αυτό να είναι ένας τρόπος ζωής και μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές στη διατροφή μας και να εστιάζουμε σε μια μέτρια απώλεια βάρους», καταλήγει η Άραγκγουαλ.

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στρατηγικές συμβουλές για να χάσετε βάρος

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές “ασπίδα” σε γρίπη και κρυολογήματα

Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Αρκεί μοναχά ένα άτομο να φτερνιστεί ή να βήξει σε κοντινή απόσταση για να ανακαλύψετε την επόμενη μέρα πως είστε και εσείς άρρωστοι.

Είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να αποφύγετε την έκθεση στα μικρόβια. Είναι αυτονόητο πως o επαρκής ύπνος βοηθά, όπως και η κατανάλωση πολλών υγρών, οι βιταμίνες και η άσκηση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε την σημασία της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σούπες και οι ζωμοί λαχανικών ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γευμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προστατέψουν από τα να πέσετε στο κρεβάτι.

Καλές επιλογές είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια και οι φρέσκιες πιπεριές. Αλλωστε η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό πως συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Παράλληλα πολλές από αυτές τις τροφές, είναι ιδανικές για τους ανθρώπους που τρέχουν ή αθλούνται και καλό είναι να βρίσκονται στη διατροφή μας έτσι κι αλλιώς.

Δείτε τη λίστα

Σκόρδο & κρεμμύδι: Εχουν αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν από μια σπιτική σούπα ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες.

Σούπες και ζωμοί λαχανικών: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικότερα αν περιέχουν συστατικά όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και το κουνουπίδι.

Κουρκουμάς:  Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Η κιτρινόριζα (η δεύτερη ονομασία του) αποτελεί ένα καλό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το κρύωμα και καταπραΰνει τον βήχα.

Λεμόνι και πιπερόριζα: Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C που καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ έχουν και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το φυτικό τσάι με γεύση λεμόνι ή πιπερόριζα αποτελεί μια καλή επιλογή ροφήματος ώστε να καταπολεμήσετε την γρίπη και το κρυολόγημα.

Γιαούρτι: Αποτελεί πλούσια πηγή προβιοτικών που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας.

Κόκκινο πιπέρι: Βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείστε το στο γεύμα σας σε μικρή ποσότητα ώστε να σας βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

Υγρά: Σας βοηθούν να μείνετε ενυδατωμένοι και παράλληλα να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας. Προτιμήστε τα φυτικό τσάι και το νερό αντί για τον καφέ που αφυδατώνει.

Διαβάστε ακόμα: 11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως “καύσιμα” για τους δρομείς (pics)

Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στην φλούδα τους, συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωση.

Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια αυτά (όπως ο σολομός), περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της γρίπης.

Βότανα: Υπάρχουν πολλά από αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γλυκόριζα.

Μάραθος: Eίναι βότανο με σπουδαία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση.

Λάδι καρύδας: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Στρείδια: Περιέχουν το ορυκτό του ψευδαργύρου που προστατεύει από κρύωμα και γρίπη. Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας παστίλιες ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης του άνω αναπνευστικού.

Αποφύγετε την ζάχαρη: Αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσετε από ένα κρυολόγημα. Για όσους λατρεύουν τα γλυκά ας επιλέξουν συνταγές για επιδόρπια που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές απαραίτητες στους αθλούμενους που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend