Πρωτεϊνική διατροφή: Ευεργετική όχι μόνο για όσους αθλούνται 3165

Πρωτεϊνική διατροφή: Ευεργετική όχι μόνο για όσους αθλούνται Photo by Derick McKinney on Unsplash

Της Ντέας Σκούρτη*

Ο όρος πρωτεΐνες προέρχεται από τη λέξη «πρωταίνω», που σημαίνει ότι «παίρνω την πρώτη θέση».

Για να δώσoυμε απαντήσεις χρειάζεται αρχικά να ορίσουμε ποιος ο ρόλος των πρωτεϊνών, ποιες είναι οι συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες και ποια τα οφέλη εάν την υιοθετήσουμε;

Γιατί είναι τόσο σημαντική στον οργανισμό;

Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των μυών και εμπλέκεται σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες. Χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό ενζύμων, ορμονών, όπως η ινσουλίνη, αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, της αιμοσφαιρίνης κα. Ανήκει στα μακροθρεπτικά συστατικά μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, και είναι εξίσου σημαντική για τον οργανισμό καθότι παρέχει τα απαραίτητα και μη αμινοξέα σε αυτόν.

Τι θεωρείται υψηλή πρωτεΐνη σε μια διατροφή;

Δεν έχει διατυπωθεί κάποιος ενιαίος ορισμός, παρ ολ’αυτα ως πρώτη εκτίμηση η πρόσληψη μεγαλύτερη του 25% της συνολικής ενέργειας μπορεί να θεωρηθεί υψηλή ή 1,6γρ/ kg Σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Σε πολλές χώρες , όπως και στις ΗΠΑ, η τρέχουσα συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 0,8γρ/kg σωματικού βάρους (RDA). Στην περίπτωση πολλών παθήσεων (πχ. εγκαύματα, νεφρωσικό σύνδρομο), οι πραγματικές απαιτήσεις μπορεί να είναι υψηλότερες. Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις (πχ. νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσος) μπορεί να ενδείκνυται ο περιορισμός πρόσληψης πρωτεϊνών στις ελάχιστα αναγκαίες.

Στην πραγματικότητα, το ιδανικό ποσό πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε καθημερινά, μπορεί είναι περισσότερο από τα RDA, και αυτό διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο- καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα, η κατάσταση θρέψης, η ηλικία, το φύλο και φυσικά η γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Μάλιστα πρόσφατα, οι προτάσεις για πρόσληψη πρωτεϊνών στους ηλικιωμένους αυξήθηκαν σε 1,3 γρ/kg σωματικού βάρους, καθώς έρευνες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αύξηση πρωτεΐνης μπορεί να προστατεύσει από απώλεια της μυϊκής μάζας που προέρχεται από το γήρας.

Τα 7 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να μειώσετε την πρωτεΐνη στην διατροφή σας

Ποια είναι τα οφέλη επομένως της πρωτεϊνικής διατροφής και τι πρέπει να προσέξω;

Επιτυχημένα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και την μεταβολική υγεία

Σε μελέτη που εξετάσθηκε η διαφορά της υψηλής σε πρωτεΐνη δίαιτας έναντι της δίαιτας υψηλής σε υδατάνθρακες, φάνηκε πως και οι δυο δίαιτες είχαν περίπου την ίδια απώλεια βάρους, όμως η πρωτεϊνική δίαιτα είχε μεγαλύτερα θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη. Ειδικότερα μεγαλύτερες αλλαγές στις αιματολογικές εξετάσεις (HDL, LDL, TRG, γλυκόζη, ινσουλίνη), μεγαλύτερη απώλεια λίπους και αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6.

Μια προσοχή χρειάζεται σχετικά με τo ουρικό οξύ καθ’ ότι αυξάνεται μετά από μια διατροφή πλούσια σε κρέας ενώ μειώνεται με αυξημένη πρόσληψη γαλακτομικών προϊόντων, και αυτό επιβεβαιώθηκε από μια έρευνα που έγινε 14809 συμμετέχοντες από 20 ετών και άνω.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 148 ατόμων (άνδρες και γυναίκες), δόθηκε για 4 εβδομάδες δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και στους επόμενους 3 μήνες έγινε αξιολόγηση του σωματικού βάρους, της όρεξης καθώς και της ενεργειακής δαπάνης όπου φάνηκε η σταθερότητα του βάρους, της σύνθεσης του σώματος και της όρεξης απέναντι στο φαγητό. Βρέθηκε ότι δίαιτα με 18% πρωτεΐνη κατά την συντήρηση του βάρους είχε ως αποτέλεσμα 50% χαμηλότερη ανάκτηση σωματικού βάρους, σε σχέση με δίαιτα που περιείχε πρωτεΐνη σε ποσοστό 15%, γεγονός που συσχετίστηκε με αυξημένο κορεσμό και μείωση της ενεργειακής απόδοσης.

Συμμετοχή στην έκκριση ορμονών ρύθμισης πείνας & κορεσμού

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη μειώνει το επίπεδο της ορμόνης της πείνας (γκρελίνη), ενώ παράλληλα δημιουργεί το αίσθημα πληρότητας.

Η αλληλεπίδραση αυτή επιβεβαιώνεται από μελέτη, στην οποία παρατηρήθηκε ότι η αύξηση της πρωτεΐνης από 15 έως 30% επί των θερμίδων που κατανάλωναν υπέρβαρες γυναίκες, τις έκανε να καταναλώνουν συνολικά 441 λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα, χωρίς να περιορίζει σκόπιμα τίποτα στη διατροφή τους.

Αύξηση της μυϊκή μάζα και της αντοχής

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό στοιχείο των μυών, κατ’ επέκταση η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας είναι επακόλουθο να οδηγήσει στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες.

Αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία των οστών

Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί που καταδικάζουν την πρωτεΐνη ότι όντως έχει ευεργετικά οφέλη στην διατήρηση της οστικής μάζας.

Βασιζόμενοι όμως σε μακροχρόνιες μελέτες στηρίζουν την συμμετοχή ακόμη και της ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης στην υγεία των οστών.

Γεγονός που αποτελεί σημαντικό εργαλείο ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Επομένως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη τείνουν να διατηρούν την οστική μάζα τους καλύτερα, καθώς γερνούν, και τείνουν να έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Δημοφιλείς Πρωτεϊνικές Δίαιτες

Το πρωτεϊνικό μοντέλο δίαιτας έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ερευνητών, με τα πιο δημοφιλή να παρουσιάζονται παρακάτω (ακολουθήστε τους συνδέσμους για αναλυτικότερη παρουσίαση)

Παλαιολιθική Δίαιτα

Ένα μοντέλο που παρουσιάζει κυρίως έναν τρόπο ζωής ,βασίζεται στην λογική της «παλαιολιθικής διατροφής». Στηρίζεται κυρίως σε τροφές ανεπεξέργαστες , αποκλείει όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και ενδεχομένως κάποια όσπρια , και είναι απαλλαγμένη από προσθετικά στοιχεία. Βασικά τρόφιμα κατανάλωσης κρέας, ψάρι, λαχανικά και καρποί.

Κετογονικές Δίαιτες

Χαρακτηρίζονται από υψηλή πρωτεΐνη και λίπος με στόχο κυρίως την απώλεια βάρους μέσα από την διαδικασία κέτωσης (αναφερόμαστε σε μια φυσιολογική διαδικασία που ακολουθεί ο οργανισμός σε καταστάσεις έλλειψης υδατανθράκων ). Τα ποσοστά υδατάνθρακά μπορεί να φτάσουν περίπου στο 10%. Θερμοί υποστηρικτές είναι δίαιτες όπως η Ντουκάν ή η Άτκινς.

Δίαιτα South beach

Ο αρχικός σκοπός διαμόρφωσης της ήταν η αντιμετώπιση καρδιοπαθειών. Έχει τρία στάδια ολοκλήρωσης ,χωρίς να απουσιάζουν οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Ξεκινώντας με την απαγόρευση τουλάχιστον δυο πρώτων εβδομάδων την κατανάλωση ψωμιού, ρυζιού, ζυμαρικών, φρούτων, πατάτας, αλκοόλ και γενικότερα ζάχαρης, και σταδιακά προχωρά στην ενσωμάτωσή τους.

Συμβουλευόμαστε τον διατροφολόγο μας ή τον επιστήμονα υγείας για να μας δώσει προσωποποιημένες οδηγίες και συστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η μαθηματική πράξη που σου δείχνει πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι

*Η Ντέα Δήμητρα Σκούρτη είναι Διατολόγος -Διατροφολόγος με εξειδίκευση στο Wellness & Fitness Coaching. Εργάζεται ως Ιατρικός Επισκέπτης σε εταιρεία με συμπληρώματα διατροφής. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Έξυπνα διατροφικά tips για τις ημέρες που μένουμε σπίτι 10

Ο Μιχάλης Μακρύλλος , Κλινικός Διαιτολόγος – Αθλητικός Διατροφολόγος και  Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ δίνοντας tips για τη διατροφή των παιδιών-αθλητών κατά τις ημέρες του «εγκλεισού» λόγω του κοροωνοϊού

Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο περιορισμός στις μετακινήσεις: «Αυτός ο περιορισμός στο σπίτι εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχουμε μία δραστική μείωση στην κινητικότητά μας, άρα έχουμε μία δραστική μείωση στις θερμίδες που καταναλώνουμε, δηλαδή στη δαπάνη ενέργειας. Επομένως αν δεν προσέξουμε το τι θα φάμε και το πόσο θα φάμε, τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και στα κιλά μας και στην ποιότητα των κιλών μας, δηλαδή πόσα από αυτά θα είναι λίπος. Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο κάνοντας μία νέα αρχή και προσαρμόζοντας ανάλογα και τις διατροφικές μας επιλογές».

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου

Η διατροφή των γονέων πρέπει να διαφέρει από τα παιδιά: «Ο διδακτικός ρόλος των γονιών έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Εξάλλου υπάρχει μία πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών, όπου μεταξύ άλλων και σε ζητήματα διατροφικής συμπεριφοράς τα παιδιά συμμορφώνονται πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα όταν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο με αυτό που τους λένε να κάνουν αυτά».

Πως θα βελιτώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά

Πέντε – έξι έξυπνα tips για να βελτιώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά με αντίκτυπο προφανώς στο βάρος μας αλλά και στα επίπεδα της υγείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού:

«Νο. 1 είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ. Προγραμματίζουμε δηλαδή τι θα μαγειρέψομε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα θα φάμε δύο φορές όσπριο, μία φορά ψάρι, μία φορά κοτόπουλο κοκ. Καθημερινά έχουμε τρία γεύματα, ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό, που θεωρούνται τα βασικά μας γεύματα και δύο εμβόλιμα σνακ. Τα γεύματά μας τα τρώμε στο τραπέζι, καθιστοί με ηρεμία, ενσυνείδητα δηλαδή.

Και τα σνακ μας τα έχουμε προγραμματίσει, τα έχουμε προετοιμάσει. Για παράδειγμα ένα θρεπτικότατο σνακ είναι 30 γραμμάρια ξηροί καρποί, μία χούφτα ξηροί καρποί. Παίρνουμε τους ξηρούς καρπούς από πριν, τους έχουμε σε ένα σακουλάκι και το έχουμε έτοιμο. Γιατί αν δεν πάρουμε το σακουλάκι και πάμε στο βαζάκι που έχει όλους τους ξηρούς καρπούς και είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι ενδέχεται να ξαναβάλουμε το χέρι μέσα και τότε οι ξηροί καρποί θα γίνουν επιβαρυντικοί».

Νο. 2 Τιμάμε την πείνα μας. Τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε και όχι όταν βρεθεί κάτι μπροστά μας. Καλό θα είναι να τρώμε όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη. Δηλαδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να εξαντληθούμε για να φάμε. Δεν αγνοούμε τα σημάδια της πείνας μέσα στην ημέρα γιατί τότε αν φτάσουμε στο ενδεχόμενο να είμαστε εξαντλημένοι και άδειοι ενεργειακά αυξάνεται το ενδεχόμενο των υπερφαγικών επεισοδίων, δηλαδή να φάμε περισσότερο.

Ποιες τροφές αντιστρέφουν τη γήρανση των μυών;

Νο.3 Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική όρεξη και ανάγκη μας για φαγητό από τη συναισθηματική. Στην πραγματική πείνα υπάρχει μία χρονική απόσταση από το προηγούμενο γεύμα, υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού, υπάρχει μία κανονικότητα. Η συναισθηματική πείνα δεν έχει να κάνει με τον κορεσμό. Μπορεί να είμαστε χορτάτοι και μας έρχεται η επιθυμία να φάμε κάτι, το οποίο συνήθως είναι γλυκό ή λιπαρό. Αυτό καθαρά ξεκινάει από το μυαλό μας, λόγω ότι αισθανόμαστε ανία, άγχος, στρες από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Άλλο λοιπόν η πραγματική μας ανάγκη για φαγητό και άλλη η συναισθηματική. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το διαχωρίζουμε.

Νο.4 Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι, ανεξάρτητα από το πόσο φαγητό έχει παραμείνει στο πιάτο μας. Όταν αισθανόμαστε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς αυτό να μας επιβαρύνει.

Νο. 5 Τρώμε αργά. Δίνουμε χρόνο για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και τρώμε την ποσότητα που έχει ανάγκη πραγματικά το σώμα μας».

Για το πρόγραμμα των γευμάτων: «Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του καθενός. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό. Καλό θα είναι από το τελευταίο μας γεύμα να αφήνουμε τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι να κοιμηθούμε».

Για τη διατροφή των παιδιών που αθλούνται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από αθλητές είναι και έφηβοι, είναι και παιδιά, που σημαίνει ότι οι μεταβολικές και οι αναπτυξιακές τους ανάγκες είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένες, πόσω μάλλον αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και τις αθλητικές ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες. Η συμβολή της διατροφής σε κανονικές συνθήκες είναι κομβικότατη, στην απόδοση, στην αποκατάσταση, στις προσαρμογές της προπόνησης, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα εκ των πραγμάτων υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στα προπονητικά φορτία και στην αδράνεια που έχουν στο σπίτι. Επομένως πρέπει να υπάρχει και μία ανάλογη μείωση των θερμίδων. Άλλο όμως είναι η λογική και σταδιακή μείωση, ιδιαίτερα αν μιλάμε για παιδιά και εφήβους κι άλλο πράγμα η δραστική μείωση και ο πολύ σκληρός περιορισμός των θερμίδων, κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση».

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με τη Στέλλα Αλεξανδρίδου από το Training Room

Για την άσκηση στο σπίτι: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε και ακίνητοι. Με τις οδηγίες του κατάλληλου επιστήμονα, όπως ένα γυμναστής μπορούν τα παιδιά να βγαίνουν για τζόκινγκ, για περπάτημα, μπορούν να κάνουν ένα ασκησιολόγιο στο σπίτι με το βάρος του σώματός τους. Κάμψεις, έλξεις για να διατηρούν έναν μυικό τόνο».

Πηγή: EΡΑ Σπορ

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου 60

Το κάθε είδος χυμού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδρούν θετικά στην υγεία.

Σε γενικές γραμμές οι χυμοί είναι πολύτιμοι σύμμαχοί της υγείας μας. Μπορούν συμπληρώνουν τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Παράλληλα αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό μας.

Στις ζεστές εποχές του χρόνου όταν οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται, είναι προτιμότερο εκτός από το νερό, αντί να καταναλώνονται οποιαδήποτε άλλα βιομηχανικά ποτά να προτιμούνται χυμοί, ειδικά όταν μιλάμε για φρέσκους.

Ας δούμε, όμως, τι διαφορετικό προσφέρει κάθε χυμός στον οργανισμό μας:

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Χυμός μήλου

Ένα ποτήρι χυμού μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο παρά μια μισή μπανάνα. Το κάλιο είναι σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό και παίζει ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Ο χυμός μήλου είναι πιο ήπιος για το στομάχι παρά οι χυμοί των εσπεριδοειδών. Έχει λιγότερες θερμίδες από το χυμό των σταφυλιών.

Χυμός καρότων

Ο χυμός καρότων είναι πάρα πολύ πλούσιος σε βιταμίνες. Ένα ποτήρι χυμού καρότου παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Η βήτα-καροτίνη προστατεύει την καρδία διότι παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό μας. Ο χυμός καρότου είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη C η οποία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων και για την πρόληψη του καρκίνου.

Χυμός μούρων

Δεν περιέχει πολύ ζάχαρη στη φυσική του μορφή και είναι αρκετά οξύς. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες εμπορικές συσκευασίες προσθέτουν ζάχαρη και νερό. Παρά το γεγονός αυτό, ο χυμός μούρων είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι όταν κάποιος πιει ένα ποτήρι χυμού μούρων μόλις αντιληφθεί τα πρώτα σημάδια ουρολοίμωξης, αυτό μπορεί να το βοηθήσει διότι καταπολεμούνται τα βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση. Επίσης ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι χυμού μούρων, περιέχει την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

Τελικά τι ώρα πρέπει να πίνεις το χυμό σου;

Χυμός σταφυλιών

Ο χυμός σταφυλιών είναι πλούσιος σε φλαβονοειδείς ουσίες που έχουν προστατευτικό ρόλο για την καρδία και βοηθούν στην πρόληψη θρομβωτικών φαινομένων που μπορεί να είναι η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ο πλέον δημοφιλής χυμός. Έχει εξαίρετη γεύση αλλά είναι επίσης πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 2 φορές την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.Επίσης ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην καλύτερη υγεία του αγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης το φολικό οξύ παίζει ρόλο στην πρόληψη δημιουργίας ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στα έμβρυα και συστήνεται για τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Υπάρχουν επίσης και χυμοί πορτοκαλιού, οι οποίοι εμπλουτίζονται σε ασβέστιο και μπορούν να είναι μια σημαντική εναλλακτική πηγή ασβεστίου για άτομα που δεν μπορούν να πίνουν γάλα λόγω προβλήματος με τη λακτόζη.

Ροφήματα που σας βοηθούν να είστε υγιείς και να χάνετε βάρος

Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας είναι φτωχός σε θερμίδες. Ένα ποτήρι χυμού ντομάτας περιέχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και ένα ποτήρι περιέχει τη μισή ποσότητα από την ημερήσια ανάγκη μας σε βιταμίνη C. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο το οποίο και της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντι-οξειδωτική ουσία η οποία βοηθά τον οργανισμό διότι εξουδετερώνει τις νοσηρές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται φυσιολογικά από τον μεταβολισμό. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και σε άνδρες φαίνεται από σχετικές έρευνες ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε επίσης: Χυμοί φρούτων και δίαιτες: Φίλοι ή εχθροί;

x
Send this to a friend