“Αθλητικές” τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

"Αθλητικές" τροφές που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού!

Aν η τροφή είναι το φάρμακο όπως είπε ο Ιποκκράτης, τα superfoods που ακολουθούν είναι αυτό που χρειάζεστε για να μείνετε μακριά από κρυώματα και εποχικές γρίπες.

Ειδικά όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταπονούν τον οργανισμό τους, οφείλουν να του παρέχουν τα κατάλληλα συστατικά, προκειμένου να τον διατηρούν δυνατό.

Και αυτό διότι ακόμα και τα απλά κρυολογήματα είναι ικανά να κρατήσουν τον αθλούμενο μακριά από τις προπονήσεις, γεγονός που δεν αποτελεί ιδανικό σενάρια, ειδικά σε περιόδους προετοιμασίας αγώνων για αυτονόητους λόγους.

Παρακάτω θα δείτε τροφές που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας, προκειμένου εκτός από δυνάμεις να κρατάτε σε υψηλό επίπεδο την άμυνα του οργανισμού σας.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην ταχεία ανάρρωση από κρυολόγημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Προτιμήστε ένα ολόκληρο πορτοκάλι αντί για χυμό που περιέχει συχνά μεγάλη ποσότητα έξτρα ζάχαρης. Να προτιμάτε όπως και να χει τους χυμούς των φρούτων που παρασκευάζονται στο σπίτι και όχι τους έτοιμους.

Πιπεριές

Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, ωστόσο λίγοι ξέρουν πως ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό. Οι κόκκινες έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία σε σχέση με τις πράσινες, τις κίτρινες και τις πορτοκαλί. Μπορείτε να τις κάνετε ψητές, να τις βάλετε στον φούρνο ή να τις φάτε ωμές.

Μπρόκολο

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, δίνει μεγάλη ώθηση στο ανοσοποιητικό. Γεμάτο βιταμίνες Α και C και περιέχοντας την χημική ένωση σουλφοραφάνη, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει να αποκρούσει ασθένειες και εποχική γρίπη. Τα οφέλη για την υγεία είναι μεγαλύτερα όταν το μπρόκολο είναι ωμό, αλλά στον ατμό ή ελαφρώς ψημένο, αποτελούν δύο καλές εναλλακτικές. Για όσους δυσκολεύονται να το καταναλώσουν σκέτο, μπορούν να το προσθέσουν σε σαλάτα ή να το συνοδεύσουν με μια σος γιαουρτιού. Πολλές φορές όταν καταναλώνεται κατεψυγμένο, έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το φρέσκο, οπότε μην το υποτιμάτε.

Σκόρδο

Μπορεί να μην δίνει μια δροσερή αναπνοή, αλλά είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να αμυνθεί αποτελεσματικά. Μελέτες έχουν δείξει πως το σκόρδο βοηθά στο να αποτραπεί ένα κρυολόγημα ή να μειωθεί η διάρκεία του. Το σκόρδο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες κατά του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή σε μορφή συμπληρώματος.

Σπανάκι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι καλύτερο να το τρώτε ωμό ή σε σάντουιτς και σαλάτες. Γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα από φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία καταπολεμούν τους ιούς και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αμύγδαλα

Eίναι γεμάτα βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα βρίσκονται κυρίως στη φλούδα, γι αυτό καλό θα είναι να μην προτιμάτε τα αποφλοιωμένα ή καθαρισμένα γιατί δεν έχουν την ίδια αξία για την υγεία σας.

Τσάι

Ένα φλιτζάνι τσάι είναι αυτό που χρειάζεται η άμυνα του οργανισμού σας ώστε να τονωθεί. Κάθε τύπος του έχει οφέλη για την υγεία. Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην  μάχη με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική του καφέ, αφού έχει λιγότερη καφεΐνη.

Κοτόσουπα

Δεν είναι μύθος πως ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Γιαούρτι

Τα οφέλη του προέρχονται κυρίως από τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια που βελτιώνουν  την υγεία του εντέρου), τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα προβιοτικά λέγεται πως μειώνουν τον χρόνο ανάρρωσης από ασθένειες. Προσέξτε καλά όταν αγοράζετε γιαούρτι για τα στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα και ιδίως για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Γλυκοπατάτα

Έχει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, και βιταμίνη Α. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες. Μπορεί να γίνει ψητή ή να καταναλωθεί μέσα σε σαλάτα.

Διαβάστε ακόμα: Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη γενική διατροφή;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ

«Πάμε για ένα καφέ να τα πούμε;». Αποτελεί μία φράση που είμαι σίγουρη την έχετε προτείνει αρκετές φορές σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, προκειμένου να συναντηθείτε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τις συνήθειές μας, αλλά όχι και την όρεξή μας για έναν ελληνικό καφέ.

Ξέρατε ότι πέρα από μία αγαπημένη συνήθεια, μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά;

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα, συνήθως φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενώνονται με τις ελεύθερες ρίζες και τις καταπολεμούν. Σε τι μας βοηθάνε; Μελέτες έχουν συσχετίσει την προστασία των αντιοξειδωτικών έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, καθώς και νόσο Alzheimer και Πάρκινσον.

Και ο ελληνικός καφές περιέχει αντιοξειδωτικά!

Πέρα από την καφεΐνη, στον καφέ συναντάμε και αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι τα διτερπένια και τα χλωρογενικά οξέα. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικές. Η μέτρια περιεκτικότητα καφεΐνης (40-50mg) στον ελληνικό καφέ σε συνδυασμό με την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά είναι ο λόγος που τον κάνει ξεχωριστό έναντι άλλων ειδών καφέ. Σκεφτείτε ότι καταναλώνοντας 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, που είναι περίπου 75 ml, λαμβάνουμε 117 mg πολυφαινολών.

Ο ελληνικός καφές περιέχει 6,8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα χυμό πορτοκάλι!

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, τόνισε μάλιστα ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό καλύτερα σε σχέση με εκείνα που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό κατατάσσει τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Ελληνικός καφές & μακροζωϊα

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νησί της μακροζωίας, την Ικαρία, προκειμένου να δούμε τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση του ελληνικού μας καφέ.

Οι 6 στους 10 συμμετέχοντες, πέρα από ότι ακολουθούσαν μία μεσογειακού τύπου διατροφή με φυσική δραστηριότητα, είχαν καθημερινά μία μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ελληνικού καφέ. Η συνήθεια αυτή, φάνηκε να τους δίνει μεγαλύτερο όφελος στη λειτουργία των αγγείων τους, που αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη υγεία του ενδοθηλίου τους και ελαστικότητα των αρτηριών.

Μπορεί όντως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, αλλά όπως είδαμε και ο ελληνικός καφές έχει τη χάρη του! Απολαύστε τον οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σας και ακόμα καλύτερα, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Πηγή: www.medNutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν... υπερτροφές!

Kάποιες τροφές είναι νόστιμες αλλά γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν μπορείτε και τις συνδυάζετε με κάποιες άλλες.

Γνωρίζετε για παράδειγμα με τι άλλο πρέπει να φάτε το αυγό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Δοκιμάστε κάποιους από τους παρακάτω συνδυασμούς ώστε να ενισχύσετε σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Ένα καλά βρασμένο αυγό μαζί με σαλάτα

Το λίπος από τον κρόκο του αυγού βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο αποτελεσματικά τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκει κανείς σε λαχανικά.

Τηγανητές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζοντας μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία με μια τροφή λιγότερο θρεπτική, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε γεύση στο γεύμα μας δίχως να απομακρυνθείτε από τον στόχο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση η μερίδα από τις πατάτες να είναι μικρή ή μεσαία ώστε να αποφευχθούν οι έξτρα θερμίδες.

Μαρινάδα + μπριζόλα

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι ένας καλός τρόπος να φάτε κάτι γευστικό για δείπνο. Ωστόσο το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συχνά δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Το μαρινάρισμα στο κρέας με μπαχαρικά και άλλες ουσίες, μπορεί να δώσει την λύση σε αυτό το θέμα, καθώς μειώνει ακόμη και 88% της βλαβερές αυτές ουσίες.

Λάχανο με ελαιόλαδο

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α, D, E και K, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτό ακριβώς βοηθά το ελαιόλαδο. Εκτός από το λάχανο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα μπρόκολα με λίγο λίπος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε παράλληλα μια πιο ελκυστική γεύση.

Αμύγδαλα με γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στη ενίσχυση της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά, για την βελτίωση του ανοσοποιητικού και για την καλή διάθεση. Αν τρώτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω μερικά αμύγδαλα. Το λίπος που περιέχουν, συμβάλει στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα κατά 32%.

Σαρδέλες με σπανάκι

Αυτό τα λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι από την πλευρά του προσφέρει στον οργανισμό έξτρα μαγνήσιο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως το μαγνήσιο αλληλεπιδρά με την βιταμίνη και ενισχύει τα επίπεδα της D στο σώμα.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του σπόρου του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστές όπως είναι γνωστό ότι συχνά είναι δύσκολη η απορρόφηση από τον οργανισμό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όταν ο κουρκουμάς μαγειρεύεται μαζί με το μαύρο πιπέρι.

Τοστ με αβοκάντο

Το λίπος του αβοκάντο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες, απορροφώνται από τον οργανισμό και μετατρέπονται εν τέλει σε ζάχαρη. Προσθέστε στο τοστ ένα τηγανητό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη.

Ντοματόσουπα με σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν είστε φίλοι με το κρέας. Προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα από το σώμα σας θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πηγή βιταμίνης C και σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η κατανάλωση της ντομάτας.

Καστανό ρύζι με φακές

Αν είστε χορτοφάγοι θα έχετε ακούσει για συνδυασμούς τροφών που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσετε πως παίρνετε πλήρεις πρωτεΐνες. Ένας καλός συνδυασμός για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι το καστανό ρύζι με τις φακές μαζί με φιστικοβούτυρο.

Νερό με ανθρακικό

Αν έχετε πρόβλημα με το να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες απλού νερού, ίσως αυτό με τις φυσαλίδες να σας βοηθήσει. Μια γερμανική έρευνα έδειξε πως τα άτομα που παρασκευάζουν ανθρακούχο νερό στο σπίτι, πίνουν γενικά περισσότερο νερό από εκείνους που δεν καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή.

Κόκκινο κρασί + μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που λέγεται πιπερίνη η οποία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

H βιταμίνη C βοηθά να επιβιώσουν οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού κατά την μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού σωλήνα στα σημεία του σώματος που απορροφώνται.

Φιστίκια με σταφίδες

Τρώγοντας ξηρά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και παράλληλα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο συνδυασμός σας προσφέρει μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ το λίπος από τα φιστίκια κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι ιδανικές.

Καφές + ντόνατ

Η καφεΐνη σε συνδυασμό με την ζάχαρη τονώνει τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Φυσικά το ντόνατ δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια για το πρωινό σας.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend