Γιατί νιώθουμε πόνους στο λαιμό όταν κάνουμε κοιλιακούς; 2134

Γιατί νιώθουμε πόνους στο λαιμό όταν κάνουμε κοιλιακούς;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που αφορούν όσους κάνουν συχνά κοιλιακούς είναι οι πόνοι στο λαιμό. Ειδικότερα, όταν κάποιος αυξάνει τον αριθμό των σετ που κάνει στο γυμναστήριο το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό: εντελώς απότομα οι πόνοι στον λαιμό είναι εξαιρετικά έντονοι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό σε όσους κάνουν κοιλιακούς;

«Ο πόνος στο λαιμό κατά τη διάρκεια των κοιλιακών είναι απίστευτα συνηθισμένος», διαβεβαιώνει ο Πιτ Μακ Κολ, γυμναστής με έδρα το Σαν Ντιέγκο και οικοδεσπότης του podcast «All For Fitness». Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια μέθοδος «εκγύμνασης του λαιμού» που να μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αν έχετε πάθει κάτι τέτοιο, πρέπει να ξέρετε ότι η πραγματική αιτία είναι πολύ απλή: δεν κάνετε σωστά κοιλιακούς.

«Οι περισσότεροι κάνουν κοιλιακούς χρησιμοποιώντας κατά βάση το πάνω μέρος του σώματός τους αντί της κοιλιακής περιοχής, γεγονός που επιβαρύνει τους μυς του λαιμού σας», τονίζει ο Αμερικάνος γυμναστής Τζόελ Σίντμαν.

«Σκεφτείτε πως η σπονδυλική σας στήλη είναι ένα ζυμαρικό: μπορεί να λυγίζει μπροστά και πίσω αλλά η δομή της παραμένει συνδεδεμένη και συνεκτική διαρκώς. Εξαίρεση σε αυτό το δεδομένο αποτελεί ο αυχένας, το σημείο δηλαδή της σπονδυλικής στήλης διατείνεται από τους ώμους σας μέχρι το κρανίο σας. Το κεφάλι σας έχει τη δυνατότητα να μετακινείται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο της σπονδυλικής στήλης και έτσι πολλές φορές οι κινήσεις του παραβιάζουν τη συνοχή της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας ένταση και τελικά πόνο στους μυς του λαιμού», εξηγεί ο Μακ Καλ.

Αν εκτελείτε σωστά τους κοιλιακούς τότε τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει αλλά όσο κάνετε κοιλιακούς με το κεφάλι σας να γέρνει μπροστά προκειμένου να δώσει ώθηση στο σώμα σας για να σηκωθεί, τότε τόσο περισσότερος γίνεται ο πόνος. Ένα σύνολο μελετών άλλωστε έχει δείξει πως το να σφίγγετε το πιγούνι σας στο στήθος σας πριν και κατά τη διάρκεια μιας εκτέλεσης σετ κοιλιακών αυτόματα μειώνει τη μυϊκή δραστηριότητα στο λαιμό σας.

Μια συμβουλή…

Για να μπορέσετε να κάνετε κοιλιακούς χωρίς να επιβαρυνθεί ο λαιμός σας, φανταστείτε ότι κρατάτε ένα ροδάκινο ανάμεσα στο πιγούνι σας και το στήθος σας. Σε κάθε κοιλιακό που κάνετε θα πρέπει ούτε να σας πέσει το ροδάκινο αλλά ούτε και να το πιέσετε τόσο ώστε να το πιέσετε πολύ και να διαλυθεί. Στη συνέχεια, αντί να τοποθετήσετε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας για το σετ, κίνηση που σας ενθαρρύνει να τραβήξετε το κεφάλι μπροστά, τοποθετήστε τα χέρια σας στο μέτωπό σας.

«Πολύ συχνά σκεφτόμαστε ότι πρέπει να σηκώσουμε πολύ ψηλά το σώμα μας από το έδαφος αλλά θα πρέπει να είναι μια μικρή, συμπαγής κίνηση. Θυμηθείτε: ο στόχος σας είναι να ενεργοποιήσετε τους κοιλιακούς, όχι το κεφάλι», τονίζει ο Σίντμαν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυμναστές ζητούν να απαγορευτούν οι «κλασικοί» κοιλιακοί;

Previous ArticleNext Article

Ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας άσκησης! 1032

Κάντε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας: Ξεκινήστε γυμναστική ΤΩΡΑ!

Οι άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο ή όρεξη να ασκηθούν πολλή ώρα, η απλώς βιώνουν τους περιορισμούς της εποχής του κορωνοϊού, αρκεί να κάνουν ένα λεπτό πολύ έντονης άσκησης, όπως να κάνουν ένα «σπριντ» ακόμη και στο ποδήλατο του γυμναστηρίου, πράγμα που ισοδυναμεί με 45 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης.

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή κινησιολογίας Μάρτιν Γκιμπάλα, αν το ένα λεπτό έντονης άσκησης είναι διακεκομμένο και συνοδευθεί από εννέα λεπτά ελαφριάς άσκησης ή χαλάρωσης, οι βελτιώσεις στην υγεία και στην φυσική κατάσταση του οργανισμού είναι ανάλογες με 50 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης. «Οι περισσότεροι προβάλλουν την έλλειψη χρόνου ως την κύρια δικαιολογία για να μην γυμνασθούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο είναι δυνατό κανείς να αποκομίσει συγκρίσιμα οφέλη», δήλωσε ο Γκιμπάλα.

Τι προπόνηση κάνουν οι κορυφαίοι γυμναστές όταν έχουν μόνο 15 λεπτά;

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», πειραματίσθηκαν με 25 νέους άνδρες, που προηγουμένως δεν ασκούνταν καθόλου και οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί έκαναν την παραδοσιακή πιο ήπια και πιο μεγάλης διάρκειας άσκηση και οι υπόλοιποι την εντατική άσκηση-εξπρές σε ένα όργανο «ποδήλατο». Όλοι ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες.

Η δεύτερη ομάδα έκανε το ένα λεπτό έντονης άσκησης διακεκομμένα: μετά από προθέρμανση δύο λεπτών, έκαναν τρία «σπριντ» των 20 δευτερολέπτων το καθένα και στα ενδιάμεσα έκαναν «ποδήλατο» με πολύ χαλαρό ρυθμό για δύο ή τρία λεπτά. Η όλη διάρκεια της άσκησης δεν ξεπερνούσε τα δέκα λεπτά μαζί με τα διαλείμματα.

Μετά από 12 εβδομάδες…

Μετά το πρόγραμμα των 12 εβδομάδων, οι δύο ομάδες εμφάνιζαν παρόμοια αεροβική βελτίωση (κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα) της τάξης του 20% περίπου, όπως έδειξαν οι εξετάσεις στον οργανισμό τους. Επίσης είχαν παρόμοια βελτίωση στην ινσουλινοαντίσταση (πόσο καλά το σώμα αντιδρά στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο), καθώς και ίδια βελτίωση στην μυϊκή λειτουργία (όπως έδειξε η βιοψία στους μυς τους).

Τα 5 βήματα για να δεις κάποια στιγμή τους κοιλιακούς σου!

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι η εναλλακτική μέθοδος εκγύμνασης (μερικά επαναλαμβανόμενα δευτερόλεπτα έντασης και λίγα λεπτά χαλαρής άσκησης), αν και πολύ πιο σύντομης διάρκειας, δεν είναι κατάλληλη για τον καθένα, καθώς απαιτεί σαφώς έντονη προσπάθεια, έστω και για ένα λεπτό. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο ωφελεί σε βάθος χρόνου.

Οι Καναδοί ερευνητές θα μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα, κατ’ αρχήν κάνοντας ανάλογο πείραμα με γυναίκες.

Στις μέρες μας πάντως και δεδομένων των συνθηκών, δεν έχετε τίποτα απολύτως να χάσετε παρά να δοκιμάσετε.

Διαβάστε ακόμα: Πως θα κάνετε την καλύτερη δυνατή προπόνηση στον λιγότερο χρόνο

Προπόνηση στο σπίτι: Συνδυαστικές και εύκολες ασκήσεις για όλους 2765

Προπόνηση στο σπίτι: Συνδυαστικές ασκήσεις για καύση λίπους

Η ζωή μας στις μέρες του κορωνοϊού έχει αλλάξει δραματικά. Οι μετακινήσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί. Περπατάμε λιγότερο, τρώμε περισσότερο.

Και μπορεί το διάστημα να είναι μικρό, αλλά η υγεία μας ενδέχεται να επηρεαστεί, σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση που όλοι αισθανόμαστε. Και όσο και αν οι προτεραιότητες είναι άλλες, δεν πρέπει να παραλείπουμε να φροντίσουμε και τη σωματική μας υγεία.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με τη Στέλλα Αλεξανδρίδου από το Training Room

Μπορείτε εύκολα και απλά και το κυριότερο μέσα σε λίγα λεπτά να γυμναστείτε στο σπίτι, χωρίς εξοπλισμούς και όργανα και να κρατηθείτε σε φόρμα.

Δείτε τον τρόπο

Δείτε ακόμα: Γυμναστική με… όργανα τις καρέκλες και το σκουπόξυλο

x
Send this to a friend