Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι γυναίκες και οι άνδρες είναι βιολογικά διαφορετικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά κατώτερες.

Οι γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το σώμα τους είναι ανεπαρκές για διάφορους βιολογικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της μορφολογίας του σώματος, της δομής του και του μεγέθους του.

Αυτή η πεποίθηση -ότι το σώμα μιας γυναίκας δεν μπορεί να υποστηρίξει αναβαθμισμένες ασκήσεις- είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και κρατά πίσω τις γυναίκες δρομείς.

Αυτά τα αρνητικά μηνυμάτα σχετικά με το σώμα μιας γυναίκας δρομέα μπορεί να είναι καταστροφικός για την απόδοσή της. Υπονοεί ότι υπάρχει κάτι «λάθος» με το σώμα της και ότι υπάρχει ο μόνιμος κίνδυνος πόνου και τραυματισμού.

Αυτή η λάθος αντίληψη πρέπει να διορθωθεί και εδώ ακολουθούν τρεις μύθοι που οι γυναίκες δρομείς ακούνε πολύ συχνά για το σώμα και πρέπει να διαψευστούν.

Μύθος #1
Το πλάτος του ισχίου προκαλεί πόνο στο γόνατο

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να έχουν μια μεγαλύτερα ισχύα από τους άνδρες. Αλλά αν εξετάσουμε προσεκτικά τις διαρθρωτικές διαφορές στην ανατομία των οστών, αποδεικνύεται ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.

Η μακροχρόνια πεποίθηση είναι ότι οι μεγάλοι γοφοί οδηγούν σε μεγαλύτερη γωνία της λεκάνης σε σχέση με το γόνατο. Λέγεται ότι αυτή η μεγαλύτερη γωνία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πόνους στο γόνατο στις γυναίκες δρομείς.

Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη με δύο τρόπους. Πρώτον, οι γωνίες αυτές έχουν αποδειχθεί παρόμοιες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παρόμοιων κιλών. Δεύτερον, η έρευνα κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι γωνίες αυτές δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τραυματισμό στους δρομείς.

Αν μια γυναίκα πονάει στα γόνατα εξαιτίας των προπονήσεών της, αυτό δεν οφείλεται ούτε στο φύλο της, ούτε πολύ περισσότερο στους γοφούς της.

Μύθος #2
Οι γυναίκες έχουν μεγάλους τετρακέφαλους και αυτό τους προκαλεί πόνους στα γόνατα

Άλλος ένας μύθος θέλει τις γυναίκες να έχουν «από τη φύση τους» μεγάλους και πλαδαρούς τετρακέφαλους που είναι δύσκολο να σφίξουν, κάτι που μέσα από την προπόνηση οδηγεί τελικά σε πόνους στο γόνατο.

Πρόκειται για μια φήμη που αποτελεί προέκταση του πρώτου μύθου καθώς βασίζεται στην πεποίθηση πως τα πλατιά ισχία οδηγούν αυτόματα στην αδυναμία να γυμναστεί όπως πρέπει ο τετρακέφαλος. Φυσικά, η διάψευση του πρώτου μύθου οδηγεί και στην ταυτόχρονη διάψευση του δεύτερου σαν ντόμινο.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι, αποφεύγοντας τη γυμναστική των τετρακέφαλων μυών σας, διαιωνίζετε τις δυσκολίες σας με το τρέξιμο. Συνεπώς, μια γυναίκα (αλλά και ένας άνδρας…) πρέπει να γυμνάζει τους τετρακέφαλους αν δεν θέλει να έχει θέματα στο γόνατο.

Photo by Seth Macey on Unsplash

Μύθος #3
Μια γυναίκα που έχει γεννήσει έχει ασταθείς αρθρώσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα της γέννας είναι μια σημαντική φυσική και βιολογική διαφορά των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι ο μύθος ότι η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες δρομείς σε κίνδυνο λόγω των ορμονικών και βιολογικών αλλαγών στο σώμα τους.

Το δώρο της γέννας και της φροντίδας ενός μωρού δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δρομέας είναι καταδικασμένη σε πόνο και τραυματισμούς. Αντίθετα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ανταγωνιστικών γυναικών δρομέων, υπάρχουν ελάχιστες επίπτωσεις λόγω της γέννας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Μαλίντι Ελμόρ που έκανε χρόνο 2:32 στο ντεμπούτο της στον Μαραθώνιο του και τερμάτισε έβδομη, μόλις επτά μήνες μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προκαλούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χαλαγίνη και αυτό είναι μια κανονική, ακίνδυνη διαδικασία. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές στη διάθεση και την αυτοπεποίηση μιας γυναίκας και κατ’ επέκταση επιβλαβής για την αντίληψή της αναφορικά με τον εαυτό της και την φυσική κατάστασή της.

Όμως αυτές οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται με διακοπή του τρεξίματος για τις γυναίκες, αυτό είναι ανόητο. Όπως και με τους δύο πρώτους μύθους παραπάνω, η ιδέα ότι η γέννα προκαλεί ευθραυστότητα μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Καλό είναι να διαψεύδονται γιατί είναι πλήρως αβάσιμοι.

Διαβάστε ακόμα: Οι γυναίκες έχουν καλύτερο ρυθμό στο τρέξιμο αντοχής από τους άντρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως οι δρομείς γίνονται οι καλύτεροι… εξερευνητές της πόλης!

Το να είσαι καινούριος σε μια πόλη, είτε μόλις έχεις μετακομίσει σε αυτή είτε είσαι απλά περαστικός, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Δεν ξέρεις τα δρομολόγιά της και τους δρόμους της, πρέπει διαρκώς να χρησιμοποιείς GPS και διαρκώς κινδυνεύεις να χαθείς.

Όμως οι δρομείς έχουν ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλοι: την δυνατότητα και την επιθυμία να τρέχουν για χιλιόμετρα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η εν λόγω δυνατότητα μπορεί σε μια νέα πόλη να είναι η αφορμή για να την εξερευνήσεις αποτελεσματικά.

Πάρε λοιπόν το τηλέφωνό σου προκειμένου να έχεις μαζί σου GPS έτσι ώστε να μην χαθείς και εξερεύνησε τρέχοντας την πόλη. Και ακολούθησε και ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές για να το κάνεις πιο αποτελεσματικά:

Οργανώσου όσο καλύτερα γίνεται

Κάθε φορά που εξερευνάς ένα μέρος με το οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος πρέπει να είσαι όσο πιο καλά οργανωμένος γίνεται. Έχε μαζί σου το τηλέφωνό σου, οριοθέτησε εκ των προτέρων μέσα από έναν χάρτη την περιοχή που θα διανύσεις και προσπάθησε να μείνεις όσο πιο πιστός γίνεται στο σχέδιο. Το κυριότερο: προσπάθησε να τελειώσεις την διαδρομή προτού πέσει ο ήλιος γιατί το βράδυ είναι πολύ πιο εύκολο να χαθείς.

Τρέξε με άλλους

Το να έχεις παρέα στο τρέξιμο είναι ένα ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη. Πολλές πόλεις άλλωστε έχουν δρομικά κλαμπ, συνεπώς ακόμα και αν δεν έχεις έναν συνταξιδιώτη που να είναι διατεθειμένος να τρέξει μαζί σου, είναι σχετικά εύκολο να βρεις συνοδοιπόρους.

Έτσι θα απολαύσετε το τρέξιμο στην πόλη

Πάρε μέρος σε έναν τοπικό αγώνα

Στην τελική, μπορείς απλά να δεις αν διοργανώνεται κάποιος τοπικός αγώνας δρόμου στην πόλη και να συμμετάσχεις σε αυτόν: εγγυημένη επιτυχία για να την εξερευνήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι άπειροι οι τουρίστες που παίρνουν μέρος: η διαδρομή που ακολουθείται θεωρείται άψογη για να καταλάβεις την ελληνική πρωτεύουσα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για μια σειρά από άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και του κόσμου! Δεν είναι καν υπερβολή να ειπωθεί: σε περίπτωση που είσαι δρομέας και σου αρέσει να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και να γνωρίζεις νέα σημεία, προγραμμάτισε τα ταξίδια σου σε τόπους και χρόνους που ένας μαραθώνιος συντελείται και πάρε μέρος σε αυτόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίσεις την πόλη που έχεις επισκεφθεί αν πάρεις μέρος σε μια τοπική κούρσα.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδια και τρέξιμο: 10 tips για να πετύχετε τον τέλειο συνδυασμό

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο: Διαφορετικές προπονήσεις για να βγείτε από τη ρουτίνα

Έρευνα του περιοδικού «Journal of Sport & Exercise Psychology», υποστηρίζει πως αθλητές που έτρεχαν σε αγώνες όπου προς το τέλος χαλάρωναν αντί να πιέζονται περισσότερο, απόλαυσαν περισσότερο την εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μάλιστα, αθλητές και αθλούμενοι που ακόμα και σε αγώνες εφάρμοζαν στυλ προπονήσεων, έφταναν ακόμα και σε καλύτερους χρόνους.

Το τρέξιμο είναι ένα εκπληκτικό άθλημα το οποίο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν. Είναι, ωστόσο, μοναχικό και για κάποιους μπορεί να γίνει και μονότονο.

Γι αυτό όσοι θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βάζουν ποικιλία στην προπόνησή τους.

Δείτε μερικά είδη προπόνησης:

1/ Διαλειμματικές

Μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης φαντάζει συχνά ως μια δύσκολη υπόθεση. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας πονάνε μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στην τακτική κρούση των ποδιών σας στο έδαφος. Παράλληλα η καρδιά αγωνίζεται ώστε να τροφοδοτήσει με αίμα τους μύες που εργάζονται σκληρά κάνοντάς σας να ξεφυσάτε.

Ξεκινώντας με διαλειμματικές διαδρομές μειώνετε την πνευματική και σωματική κόπωση. Με το να ρίχνετε ρυθμό δημιουργείται ένα ευχάριστο συναίσθημα που σας ακολουθεί ακόμη και μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε το: Kάντε ζέσταμα 10 λεπτών με περπάτημα και έπειτα τρέξτε για 10 λεπτά χωρίς διακοπή και έπειτα περπατήστε πάλι για 5 λεπτά. Μειώστε το διάστημα του διαλλείματος κατά 1 λεπτό την φορά. Ολοκληρώστε με ένα δεκάλεπτο περπάτημα για να αποφορτιστείτε.

2/Πυραμίδα

Οι ασκήσεις «πυραμίδας» που απαιτούν την μετάβαση από σύντομες σε μακροχρόνιες επαναλήψεις και στην συνέχεια το αντίστροφο, ωφελούν πολλαπλά το σώμα σας αλλά και το πνεύμα σας σύμφωνα με την Nikki Reiter, γυμνάστρια και βιοχημικό.

Δοκιμάστε το: Kάντε 10 λεπτά τζόκινγκ και εν συνεχεία κάντε τις ακόλουθες επαναλήψεις με τζόκινγκ ενός λεπτού στο ενδιάμεσο: 1600μ, 1,200μ, 1,000μ, 800μ και για το τέλος 400μ.

Ρίξτε ρυθμό για 5-10 λεπτά και κρατήστε τις επαναλήψεις στον δικό σας ρυθμό (περίπου 10χλμ).

3/ Tempo run

Κρατώντας έναν άνετο ρυθμό θα βοηθήσετε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τα διάφορα μεταβολικά υπο-προϊόντα ενός ταχύτερου αγώνα. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε μια δυνατή προσπάθεια με λιγότερη πίεση.

Το τρέξιμο με ρυθμό δείχνει πιο δύσκολο όσο κουράζεστε, ωστόσο χρησιμεύει αρκετά αν προπονείστε για έναν αγώνα που απαιτεί υψηλές ταχύτητες. Ωστόσο αυτό που μετρά είναι να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πραγματικά θα χρειάζεται.

Ένα ρυθμικό τρέξιμο που χαλαρώνει όσο προχωράτε προς το τέλος, σας γεμίζει αυτοπεποίθηση καθώς πλησιάζετε προς τον στόχο σας.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από δεκάλεπτο ζέσταμα κάντε τρέξιμο με ρυθμό που θα μπορέσετε να διατηρήσετε για περίπου 1 ώρα για 7-10 χιλιόμετρα. Ολοκληρώστε σε μικρή κατηφόρα ώστε η διατήρηση του ρυθμού να φαντάζει πιο εύκολη.

4/Long Run

Στόχος σε τέτοιες διαδρομές είναι να βελτιώσετε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αλλά και να αυξήσετε τα μιτοχόνδρια στους μύες. Αυτές οι προσαρμογές μπορούν να επιτευχθούν σε χαμηλές ταχύτητες. Είτε τρέχετε για 3 μίλια είτε 23, το να διατηρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό είναι το ίδιο δύσκολο καθώς κουράζεστε.

Η μεγάλη επιβράδυνση λόγω κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς σύμφωνα με την Reiter. Αντί να αλλάξετε την προπόνηση απλά ρίξτε ρυθμό ώστε να απολαύσετε περισσότερο το τρέξιμο.

Δοκιμάστε το: Eπειτα από την πιο μεγάλη διαδρομή σας, περπατήστε για 10 λεπτά νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το σώμα σας που σας επέτρεψε να πραγματοποιήσετε έναν δύσκολο στόχο. Αν είστε με παρέα, αυτή η ώρα μπορεί να συμβάλει ώστε να έρθετε πιο κοντά με τον παρτενέρ σας.

Διαβάστε ακόμα: «Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση του κόσμου στο τρέξιμο»

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend